(not)TMI: Hardlopen & Ongesteld zijn

Beeld: Joyce Bongers

Mijn cyclus en ik, ik zou er een trilogie over kunnen schrijven. Ik weet dat er vrouwen zijn waarbij hun cyclus totaal geen invloed heeft op hoe ze zich voelen, helaas behoor ik niet tot deze groep. Hoe heftig de symptomen zijn scheelt van maand tot maand, welke symptomen ik heb verscheelt eveneens iedere periode. Zo kon ik de eerste maanden van 2019 de dagen voor mijn menstruatie niet hardlopen zonder mega stevige sportbeha en zelfs dan voelde het alsof ik twee blauwe plekken op mijn borst had zitten. Afgelopen maanden had ik daar (gelukkig) geen last van, maar wel had ik de dagen voor mijn menstruatie begon dagenlang keel- en oorpijn.

Een hardloopwedstrijd loop ik dan ook liever niet in de week voor mijn menstruatie. Ik voel me nooit echt on top of my game. Ook de eerste 48 uur van mijn menstruatie loop ik liever geen wedstrijd. De buikkrampen die mijn menstruatie vergezellen de eerste 48 uur zijn alleen te verdragen met een cocktail van ibuprofen en paracetemol en met zo’n bodem aan pijnstillers in je lichaam wil je natuurlijk geen wedstrijd lopen. De kans dat je net iets te ver gaat omdat de pijnstillers niet alleen je buikkrampen verdoven is zeer zeker aanwezig. Maar hardlopen – op een rustig duurlooptempo – doe ik tijdens mijn menstruatie wél graag. De endorfine zorgen voor natuurlijk pijnstilling.

Apps

Ik heb de wijsheid over hardlopen en vrouwelijke hormonen nog lang niet volledig in pacht, maar ik leer mijn lichaam wel steeds beter kennen en weet steeds beter te anticiperen op de ‘problemen’ die het veroorzaakt. Dat is niet in de laatste plaats omdat ik tegenwoordig gebruik maak van een App waarin ik mijn menstruatie bijhoud. Oké, om heel eerlijk te zijn gebruik ik zelfs drie (!) apps. Je denkt misschien dat ik compleet ben doorgedraaid, maar laat me dit even uitleggen.

Garmin Connect

Ik gebruik een Garmin horloge en maak daarbij dagelijks gebruik van de Garmin Connect App. Hierin houd ik niet alleen mijn trainingen bij, mijn hartslag en slaap, maar ook mijn cyclus. De app doet ook een voorspellingen over mijn cyclus voor de komende zes maanden, aan de hand van mijn eerdere cycli. Ik vind het fijn om dit allemaal bij elkaar bij te houden, maar ik vind niet dat deze informatie genoeg uitleg geeft over symptomen.

Wat ik in de Garmin App wel heel goed kan zien… Aan het begin van mijn cyclus (de dag van de menstruatie tot mijn eisprong) is mijn rusthartslag laag (tussen de 46-49) op het moment dat ik mijn eisprong heb stijgt die hartslag steeds een beetje verder naar een rusthartslag van rond de 57-58 de dag voor mijn menstruatie. Dit bevestigd wel mijn veronderstelling dat mijn lichaam de dagen voor mijn menstruatie keihard aan het werk is (en wellicht wat minder energie heeft voor een persoonlijk record op de marathon).

FitrWoman

In tegenstelling tot Garmin Connect, geeft FitrWoman juist veel meer informatie. Naast het voorspellen van mijn cyclus, geeft de App ook per fase aan hoe je het beste kunt trainen, wat je het beste kunt eten en wat er op dat moment nu precies in je lichaam afspeelt. Ik vind dit super interessant, want het effect van een bepaalde training blijkt per fase verschillend. Zo zegt de App dat je tijdens je menstruatie extra profijt kunt hebben van krachttraining. Spieraanpassing door krachttraining zou meer effect hebben en daarom is het een goed moment om spierkracht te trainen. Daarnaast geeft het ook tips als ‘neuromusculaire controle kan verminderd zijn, dus zorg dat je voor een training spieractiverende oefeningen doet, vooral voor een zware sessie’. Had ik nooit geweten als ik de app niet had gehad. Verder geeft het de tip om meer ijzer toe te voegen aan je dieet of wellicht bij te slikken, omdat je je ijzerwaardes moet bijvullen (worden lager door bloedverlies). Zo geeft het dus tips over iedere fase van je cyclus. Ik leer hierdoor mijn lichaam een stuk beter kennen.

Flo

Ja en dan heb ik dus nog een derde App, Flo. Deze App wordt veelal gebruikt door vrouwen die graag zwanger willen worden (of juist niet), maar geeft ook veel extra informatie over specifieke zaken. Van hormonale acné tot PMS. Je kunt hele (voorgeprogrammeerde) chat gesprekken houden waarin je nieuwe informatie leert. En als je de betaalde versie neemt (heb ik niet), kun je nog dieper op de zaken in gaan, maar ik heb al veel geleerd van de gratis versie.

Hormoonvrij

Goed, als je zelf geen last hebt van gierende hormonen zul je vast nog steeds denken dat ik een complete freak ben, maar als je wel last hebt van PMS dan begrijp je me wellicht nu wat beter. Je vraagt je misschien nu wel af waarom ik niet gewoon aan de pil ben, of een spiraal heb. Of een andere vorm van hormonen waardoor het allemaal net een beetje beter gereguleerd is. Het antwoord is vrij simpel, de pil en de nuvaring waren voor mij geen optie. In plaats van een week per maand was ik de hele maand niet echt on top of my game (om het zachtjes uit te drukken) en een spiraal durf ik niet aan. Het idee dat ik er niet per direct mee kan stoppen op het moment dat het me niet zint, dat vind ik niet fijn. Ik sluit niet uit dat ik het op den duur toch ga proberen.

Wedstrijdplanning

Nu ik weet wanneer ik het beste presteer, probeer ik mijn belangrijke wedstrijden zo veel mogelijk op dag 4-13 van mijn cyclus te plannen. Helaas is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. Ik bedoel, Boston gaat zijn marathondatum echt niet veranderen omdat dat net een beetje beter uitkomt met mijn cyclus. Mocht ik in Boston net in mijn PMS zitten (de voorspellingen zijn nu goed, maar een keer een onregelmatige cyclus en dat kan weer totaal anders zijn), dan ga ik natuurlijk gewoon het beste van de situatie proberen te maken. Je zou kunnen beargumenteren dat je al een stapje achterligt op het moment dat je zegt ‘ja ik ben vandaag niet on top of my game want ik moet bijna ongesteld worden’, dus ik denk dat je ondanks die wetenschap dat stemmetje toch zoveel mogelijk moet negeren.

PMS reguleren

Ondertussen probeer ik nog een manier te vinden waarin ik minder last heb van PMS. Tijdens mijn Trainen als een Topatleet traject ging het wonderbaarlijk goed. Ik had verwacht dat ik door het harde trainen mijn hormonen helemaal overhoop zou gooien, maar het tegenovergestelde bleek waarheid. Ik was ineens regelmatig ongesteld en had amper last van PMS.

Deze utopie werd keihard onderuit gehaald toen ik op de dag dat ik naar New York vloog voor de marathon moest ovuleren. Door het vliegen gebeurde niet. Daarna was mijn lichaam in de war door de jetlag. Vervolgens ging ik een marathon lopen (ook best een stressvolle gebeurtenis voor je lichaam) en na die marathon at ik een broodje met sesamzaadjes waar ik niet goed tegenkan (wat resulteerde in vijf dagen buikpijn). Twaalf dagen later dan gepland was mijn lichaam eindelijk klaar voor mijn eisprong.

Wat ik hiervan geleerd heb is dat stress en plotselinge veranderingen (zowel fysiek als mentaal) niet echt hand in hand gaan met een gezellige cyclus. Hard trainen moet geen probleem zijn, zolang ik mijn lichaam voldoende rust geef. Voeding heeft tot nu toe ook nog niet geleid tot grote veranderingen, maar nu moet ik ook toegeven dat ik nog nooit een specifiek hormoondieet geprobeerd heb (hier heb ik wel interesse in, dus mocht je hier tips over hebben, deel ze vooral!).

Frustratie

Mijn grootste frustratie is niet mijn cyclus. Want ondanks dat je deze blog misschien als een grote klaagzang leest, ben ik hier eigenlijk best OK mee. Ik bedoel, ik heb iedere maand een eisprong. Ik ben een vrouw. Ik ben (voor zover ik weet) vruchtbaar. Hoe mooi is dat? Wat me wel frustreert is dat informatie vinden over hormonen en hardlopen een hele grote zoektocht is. Zelden hoor ik een topatleet spreken over menstrueren. Ik bedoel, ik ben toch niet de enige die hier last van heeft? Ik weet dat er atleten zijn die niet menstrueren (vaak komt dit door een combinatie van hard trainen, laag vetpercentage en niet voldoende voeding), maar ik kan me niet voorstellen dat er geen atleten zijn die wel gewoon menstrueren.

In mei dit jaar las ik een Instagrampost van de Schotse atlete Eilish McColgan over een mislukte wedstrijd waarin ze aangaf ongesteld te zijn geweest, maar dat is echt het enige dat ik er tot nu toe over heb kunnen vinden. Ik bedoel, de helft van de wereldbevolking wordt op een moment in haar leven ongesteld, waarom doen we daar nog steeds zo geheimzinnig over?

Laten we er gewoon over praten.

Liefs,

Annemerel

Delen:

35 Reacties

 1. Marloes
  september 25, 2019 / 13:01

  Toch even een reactie op Flo. Deze heb ik ook jarenlang gebruikt en ziet er in eerste instantie betrouwbaar uit. Nu hadden wij een heel grote kinderwens die tot onze frustratie jarenlang niet in vervulling ging.
  Ik gebruikte Flo voor het berekenen van mijn ‘vruchtbare dagen’ en ovulatie en dit blijkt achteraf héél onbetrouwbaar helaas. Dit was overigens niet het enige probleem bij onze zwangerschapswens maar toch een belangrijke tip: vertrouw (als je zwanger wilt worden) dus niet op een app maar op je lichaam en eventueel ovulatietesten.
  Nu hebben we een heel ziekenhuistraject achter de rug en ben ik zwanger maar daar heeft Flo zéker niet bij geholpen.

  • N
   september 26, 2019 / 15:36

   Ik ben wel heel benieuwd waarom het niet betrouwbaar is. Ik neem aan dat Flo gewoon een geaccepteerde rekenmethode gebruikt. Uiteindelijk blijven dit gemiddelden en methoden, maar dat is toch altijd bij het geval als je aan het rekenen slaat? Flo maakt alleen dat je zelf niet meer hoeft te rekenen.. In ieder geval gefeliciteerd met je zwangerschap :)

 2. Mieke
  september 25, 2019 / 13:25

  Interessante vraag over topsporters en menstruatie. Ik meen mij te herinneren dat Leontien van Moorsel juist ongesteld wilde zijn op het moment van een belangrijke wedstrijd. En, nog een wielren voorbeeld, ik heb ergens gelezen over oost Europese wielrensters die zwanger raakten en vervolgens abortus pleegden omdat ze de eerste 2 maanden van hun zwangerschap dieper konden gaan. Dat vond ik vooral bizar om te lezen.
  Maar het zal sowieso verschillen tussen vrouwen en natuurlijk ook tussen sporten.

 3. Elise
  september 25, 2019 / 14:11

  Goed artikel, fijn dat je het hier over hebt. Ik weet nog dat in het verleden Leontine van Moorsel voor een belangrijke individuele tijdrit juist wachtte totdat zij ongesteld was omdat zij dan meer pijn kon verdragen. Fascinerend vond ik dat. Ik had er vrouwelijke sporters daarvoor nog nooit over horen praten.

 4. Kirsten
  september 25, 2019 / 14:14

  Leestip: het boek ‘Roar’ van Stacey Sims. Onlangs een paar podcasts over geluisterd (van Sparta Chicks en IronWomen) en zij biedt echt mega interessante en bruikbare inzichten, onder andere hierover!

 5. Minke
  september 25, 2019 / 15:13

  Bedankt voor het delen! En inderdaad, laten we er in godsnaam gewoon over praten i.p.v. het taboe in stand te houden. Als ik op insta deel dat ik heb getraind, wil ik er soms bijzetten dat het zwaar was omdat ik ongesteld was. Maar uiteindelijk doe ik dat toch niet. Misschien toch maar gewoon doen!

 6. Ilse
  september 25, 2019 / 15:38

  Hee Annemerel,

  Super goed dat je dit artikel schrijft. Ik vind het niet lijken op een klaagzang, het is gewoon jouw realiteit en het is gewoon kut (ha ha..). Ik heb zelf recent ontdekt dat ik last heb van PMS. Na jarenlang de pil gebruikt te hebben, nu sinds 2 jaar over op een (laagdosering) hormoonhoudend spiraal (Kyleena, iets kleiner en minder hormonen dan Mirena dus zou gemakkelijker te plaatsen zijn). Daarna mijn lijf weer opnieuw moeten ‘leren kennen’. Ik heb nog steeds gewoon een cyclus maar was dit niet meer gewend dus werd steeds ‘overvallen’ door mijn humeur en andere gekkigheid. Sinds kort gebruik ik ook Flo en hierdoor kan ik veel beter anticiperen op hoe ik me voel op dat moment. Met sporten merk ik zeker verschil. Ook ik ben op zoek naar juiste informatie over wat je nou het beste kunt doen qua sporten vlak voor je menstruatie. Is het verstandig om ‘door de symptomen heen’ een zware training te doen, of bijv. een stapje terug te doen? Ik heb geen idee en doe op het moment maar wat.

  Anyway, goed dat je het onderwerp opbrengt en ik hoop dat we er met z’n allen (óók mannen aangezien die vaak moeten samenleven met dames, en mannen vaker training geven/coachen dan vrouwen) wat opener over kunnen gaan spreken.

  Liefs Ilse

 7. L
  september 25, 2019 / 16:16

  Herkenbaar die cocktails om de eerste dagen door te komen. Sinds kort gebruik ik vrouwenmantel thee (8 kopjes de eerste dagen v menstruatie) en dat helpt mij ook. Daarnaast heb ik er meer last van als ik in die periode veel suikers eet.

 8. ashley
  september 25, 2019 / 20:38

  Snap dat je het onderwerp bespreekbaar wil maken, maar naar mijn idee maak jij het zo vaak bespreekbaar dat je altijd aan de hele wereld moet laten weten dat je ongesteld bent.
  Als je er zoveel last van hebt, snap ik niet waarom je nooit advies hebt gevraagd aan een gynaecoloog. En dat ook echt een keer serieus opvolgt, voor langere tijd. Ik heb ook last gehad van PMS en migraine (volgens mij heb jij hier ook om de haverklap last van) en het enige wat daar echt voor werkt is de anticonceptiepil gebruiken en deze doorslikken. Dus geen stopweek inlassen. Heb er sindsdien nooit meer last van gehad.
  Welke anticonceptiepillen heb je al geprobeerd? De microgynon 30 is een van de lichtste pillen die er is en heeft echt mijn leven veranderd.

  • Annemerel
   Auteur
   september 26, 2019 / 08:13

   Hi Ashley, ik ben hiervoor 10 jaar geleden al regelmatig voor bij een gynaecoloog geweest. We hebben verschillende dingen geprobeerd en niets bleek een goede oplossing te zijn. Ik vind het heel fijn voor je dat de microgynon 30 voor jou je leven heeft veranderd, bij mij veranderde het mijn leven ook.. in een grote hysterische hel. Evenals de Lovette en nog een pil waar ik de naam niet meer van weet. Ik heb ook de Nuvaring meermalen geprobeerd. Toen ik bezig was met mijn boek Trainen als een Topatleet heb ik meerdere gynaecologen benaderd, niemand kon mij een goed antwoord geven op mijn vraag. Nogmaals: ik vind het fijn dat jij jouw Holy grail gevonden hebt, maar wat voor jou werkt hoeft niet voor een ander te werken.

   En waarom zou ik het verborgen moeten houden als ik ongesteld ben?

   • Michelle
    september 26, 2019 / 19:37

    Naar mijn mening is iedereen anders en zo ook de menstruatie van een vrouw. Helaas heb ik zelf ook hele heftige menstruaties en een wedstrijd of überhaupt lopen is in de eerste dagen van m’n menstruatie no go. Helaas valt dit niet (altijd) te plannen, maar het is voor mij soms een reden om niet te starten.
    Ik weet nog dat ik je boek; trainen als een top atleet las en dacht ‘pffff wat een gezeur over die menstruatie’. Nu besef ik me dat dat komt omdat het heel herkenbaar is en er zo’n taboe op rust dat je dit soort dingen voor jezelf houdt en dus niet gewend bent dat mensen dit delen.

    Ik ben het helemaal met je eens dat wat voor de een werkt niet voor de ander hoeft te werken.

    En ik denk dat hormonen heel erg complex zijn

    Als iemand hormonen ECHT helemaal begrijpt krijgt die persoon 100% zeker de nobel prijs.
    (Voor de vrede)

    ☺️

  • Stephanie
   september 26, 2019 / 12:20

   Ik sluit mij aan bij wat Annemerel al aangeeft. Daarnaast is het niet voor iedereen mogelijk om de pil te slikken (ik ben er eentje van ivm verhoogde stolselwaarden in mijn bloed wat trombose veroorzaakt als ik hormonen slik zoals de reguliere pil)

  • Dorien
   september 26, 2019 / 18:25

   Hoi, ten eerste: waarom zou hier niet net zo vaak over gesproken mogen worden als over alle andere dingen waar mensen over kunnen spreken? Twee: ik wíl helemaal geen anticonceptie gebruiken. Jarenlang gedaan, maar iedere keer die shit in m’n lijf. Voelde zo niet goed, ook al leek ik fysiek nergens last van te hebben. Ik ben ermee gestopt – en ik wil geen kinderen – dus voor mij is het ook zaak om goed te letten op de signalen die mijn lichaam geeft. Ik voel me overigens stukken beter sinds ik de natuur gewoon z’n gang laat gaan, maar ja, de signalen (warmer, hogere hartslag, chagrijnig, slecht slapen) zijn er gewoon. Je hoeft er niet persé minder om te zijn, maar het is toch logisch dat je hier wat van merkt? Het is gewoon een heel bijzonder proces, keer op keer. Met voeding en sport en een beetje rustiger aan doen in de week voorafgaand aan de menstruatie, gaat het beter. Ga ik als een malle door ga met vanalles en nog wat en eet ik ook nog eens ongezond, dan ben ik af. Het is geen klagen, het is gewoon wat het is, daar is niets geks aan. Van mij mag het er zijn. Het is al ongemakkelijk genoeg en dan moeten we het ook nog verbergen. Ik piek tijdens de ovulatieperiode, echt bijzonder om te ervaren!

 9. Eva
  september 25, 2019 / 20:50

  DANKJEWEL! Ik lees je blog al jaren, maar reageer vrijwel nooit. Maar heel goed dat je hier over schrijft, bizar dat menstruatie nog zo’n taboe blijkt te zijn. Zelf ben ik fan van de menstruatiecup, veel fijner (en duurzamer) dan tampons

 10. Sanne
  september 25, 2019 / 21:24

  Hoi Annemerel,

  Ik wil je vanuit mijn eigen ervaring echt een spiraal aanraden. Ik had dezelfde problemen als jij met de nuvaring en de pil (en mocht ook om andere reden niet meer zoveel hormonen). Maar in de mirena spiraal zitten weinig en plaatselijke hormonen en ik heb dan ook absoluut geen last van emotionele schommelingen hiermee. Daarnaast heb je een grote kans dat je niet of in veel minder ongesteld wordt en ook minder last hebt van je pms.
  Als je voor een spiraal kiest kan je het er echt altijd nog heel gemakkelijk weer uit laten halen maar het is wel een goede instelling om het even drie maanden de kans te geven want je lichaam moet er wel aan wennen (bijv spotting of iets dergelijks). Maar met een beetje geluk zit je daarna 5 jaar goed! Natuurlijk is iedere vrouw anders maar naar mijn mening is het zeker het proberen waard zodat je niet meer zo hoeft te timen rondom je trainingen en wedstrijden. Succes met je klachten! Groetjes Sanne

  • Tirza
   september 27, 2019 / 09:47

   Hoi Sanne,

   Om de redenen die jij noemt heb ik de Mirena laten plaatsen, het zou zo fijn zijn. Ik heb een behoorlijke pijngrens, kan veel hebben. Maar ik viel bijna flauw tijdens het plaatsen. Al was dat niks vergeleken met wat erna gebeurde, mijn leven was 8 maanden een hel. Ik heb nog nooit zulke pijnen ervaren. Op straat klapte ik dubbel van de pijn, wist niet meer hoe ik het had. De eerste keer ben ik zelfs op de huisartsenpost terechtgekomen. Zelfs autorijden werd onverantwoord. De pijn overviel me en ik moest de eerste de beste afslag nemen van de snelweg om zo snel mogelijk stil te staan. Paracetamol en ibuprofen waren niet sterk genoeg, alleen Diclofenac hield me de been. Controles gehad bij de gynaecoloog, was allemaal in orde. Het moest met 3-4 maanden over zijn. Dat gebeurde dus niet, dus na 8 maanden dat ding eruit laten halen. En als souvenir heb ik sindsdien de meest heftige bloedingen tijdens mijn menstruatie. Ik zou een spiraal dus NOOIT aanraden…

 11. Angela
  september 25, 2019 / 23:32

  Hey Annemerel,

  Wat goed dat je dit onderwerp durft aan te snijden. Ik volg je ook al jaren, maar reageer bijna nooit. Ik vind het heel mooi hoe je het beschrijft en dat je er ook open over bent.

  • Annemerel
   Auteur
   september 26, 2019 / 08:14

   Dankjewel!

 12. Evelien
  september 26, 2019 / 06:39

  Fijn dat je hierover schrijft. Ik vraag me dus ook altijd af hoe andere vrouwen dat doen qua trainingsschema’s. In de meeste schema’s gaan ze uit van 2 weken opbouw en 1 week rust, dus een cyclus van 3 weken, terwijl dat voor veel vrouwen misschien beter een cyclus van 4 weken kan zijn met een week rust voor je menstruatie…

  • Annemerel
   Auteur
   september 26, 2019 / 08:14

   Daar zit inderdaad wat in! Ik plan mijn trainingen nog niet in rond mijn cyclus, maar wil dat richting Boston wel gaan proberen.

 13. Bianca
  september 26, 2019 / 09:13

  Hormonen, het is wat….. Ik loop ook niet als net ongesteld ben.
  Ik heb ook van alles gehad, van pil, tot spiraal (per ongeluk zelf uitgetrokken na 2 weken auwww), tot nuvaring, maar uiteindelijk voelde ik me gewoon het beste zonder al die ellende.
  Nu ben ik in de overgang en mijn menstruatie laat steeds langer op zich wachten, ik heb er zelfs al één overgeslagen. Hoe lastig de overgang ook is, ik kan er wel een boek over schrjiven (ik voel me al 2 jaar niet meer mezelf, incl. alle vage kwalen/ongemakken), maar ik hang de vlag uit als ik echt mijn laatste menstruatie heb gehad! Dat moet gevierd worden haha!

  • Annemerel
   Auteur
   september 26, 2019 / 09:23

   Aaah wat heftig. En ik heb nooit een spiraal gehad, maar het idee dat je dat er per ongeluk zelf uit hebt getrokken … AU!!! Hoop dat je overgangsklachten (samen met je menstruatie) snel vertrekken. Dat kun je maar achter de rug hebben, toch?

 14. Stephanie
  september 26, 2019 / 12:17

  Wat een ontzettend goed en mooi artikel! Ik heb zelf ook al jaren heel veel last van PMS klachten waardoor ik na mijn eisprong al wat minder lekker in mijn vel zit en ongeveer 3-4 dagen voor mijn menstruatie voel ik mij echt vreselijk. Ik ben sinds een half jaar aan de minipil met desogestrel (er is namelijk een relatie met oestrogeendominantie en PMS) en ik heb nergens last meer van, qua pms klachten dan.. wel sinds 2 maand dagelijks licht bloedverlies :( Ik ben nu samen met mijn gynaecoloog aan het oriënteren naar andere mogelijkheden, eentje daarvan is aan de antidepressiva vanaf de eisprong tot de menstruatie maar dat zie ik eerlijk gezegd niet zitten. Wel heb ik positieve ervaringen gelezen over teunisbloemolie en magnesium, dus dat wil ik gaan proberen.. wellicht voor jou ook het proberen waard?

 15. Anne
  september 26, 2019 / 13:19

  Heel interessant dit, vooral omdat ik er toevallig ook veel mee bezig ben nu ik net met de pil ben gestopt. Ik had zoveel hoofdpijn en migraine de hele tijd.. werd er gek van. En doorslikken hielp niet meer, ik werd toch gewoon elke maand ongesteld. Alsof mijn lijf er na meer dan 20 jaar klaar mee is! Ben heel benieuwd hoe snel mijn eigen cyclus weer op gang komt en wat ik ga merken en voelen. En ook wat voor invloed het heeft op hardlopen/sporten. Ik vind het in ieder geval een prettig idee dat ik niet meer afhankelijk ben van kunstmatige hormonen. En ik vind eigenlijk ook dat het wel heel makkelijk wordt voorgeschreven als je als jong meisje last hebt van een heftige menstruatie. Anyway, houd ons vooral op de hoogte van je zoektocht! Goed dat je het bespreekt.

  • Annemerel
   Auteur
   september 26, 2019 / 14:31

   Hi Anne, wat vervelend dat je veel klachten kreeg die (wellicht) met de pil te maken hadden. Hoop dat dit beter voor je werkt. Ik wil hier zeker vaker over schrijven :)

 16. Amber
  september 26, 2019 / 17:50

  Bij mij is het zeer onregelmatig, maar gelukkig heb ik er vrijwel geen last van (waar ik dus vrij blij mee ben). Iedere maand mag in in Garmin Connect de data weer aanpassen… Het is zo ongelukkig dat ik het afgelopen half jaar bij 3 “piek”momenten ongesteld was. Omdat ik er verder dus totaal geen last van heb durf ik ook niet aan de hormonen. Is alleen een beetje irritant bij triathlons dat je de gok moet nemen dat je tampon voldoende is voor de komende 5-6 uur.

  • Myrthe
   september 27, 2019 / 08:57

   Hey Amber! Ik kan je dan écht een menstruatiecup aanraden! Blijft zitten als een tierelier én hij mag tot maximaal 12 uur in blijven zitten. Succes!!

 17. Richella
  september 26, 2019 / 19:41

  Ik vind dit persoonlijk ontzettend interessante materie. Vrouwen en sporten en daarbij hun maandelijkse cyclus. Wellicht een interessant boek is Roar van Stacey Sims. Vrouwen zijn geen kleine mannen.

 18. Femke
  september 26, 2019 / 19:45

  Top dat je hierover blogt! Ik ben na een tiental jaar de pil te nemen over gestapt op het Kyleena spiraaltje. Ik heb een jaar geen hormonale anticonceptie gebruikt toen ik stopte met de pil, maar toen kwamen mijn regels in alle hevigheid. Soms liep ik hierdoor wel twee (!) weken niet hard. Voelde me te zwak, te veel krampen, … Echt vreselijk. Het spiraaltje laten zetten is super goed meegevallen! Heb het nu nog maar een zes weken en ik ben zo blij dat ik hiervoor gekozen heb. Ook mijn regels zijn minder en het wordt waarschijnlijk nog minder, er is zelfs kans dat ze helemaal weggaan. Kijk ik naar uit!

 19. Peggy
  september 26, 2019 / 22:22

  Ik vind het heel fijn dat je hier een keer iets over schrijft. Komende zondag ga ik de marathon van Berlijn lopen en moet ik dus ook ongesteld worden. Ik heb er redelijk veel last van. Vermoeide benen en buikpijn. Ik hoop dus dat het nog een paar dagen op zich laat wachten. Heb je anders nog tips?

 20. Lenny
  september 27, 2019 / 02:44

  Ik heb wel eens gelezen dat meisjes vaker dan jongens hun voorste kruisband afscheuren, en niet alleen omdat meisjes tegenwoordig bijna net zo veel sporten als jongens, maar dat dat door de menstruatie komt. Spieren/pezen zijn dan net wat zwakker. Ik was een van die ongelukkige meisjes :( Overigens scheur je een kruisband voornamelijk af met sporten als voetbal en zal het voor hardlopen wat minder relevant zijn, maar toch.
  Verder wat menstruatie betreft, heeft bij mij de pil juist geholpen (amper meer lage rugpijn en hoofdpijn). Ook kan ik me in het verhaal van Leontien van Moorsel vinden: Ik kan meer als ik ongesteld ben. Ook bijvoorbeeld nee zeggen op lekkers :)
  In ieder geval sterkte! Ik snap dat het kut (haha) is. Hopelijk vind je een oplossing hiervoor.

  • Annemerel
   Auteur
   september 27, 2019 / 07:54

   Aaah Lenny, wat vervelend dat jij je voorste kruisband gescheurd hebt, is dat recent gebeurd of ben je inmiddels alweer up and running?

   Fijn dat voor jou de pil een uitkomst is. Ik probeer zelf mijn hormonen iets meer in balans te brengen door mijn leven (en wat ik in mijn lichaam stop) iets meer in balans te brengen. Hoop dat het helpt.

 21. Kristien
  september 27, 2019 / 08:11

  Bedankt om dit te delen! Er wordt nog veel te weinig over gepraat. Onlangs las ik het boek Roar van Stacy Sims, waarin ze vrouwen advies over training, voeding en hormonen. Super interessant!
  Zelf heb ik een hele regelmatige cyclus die ik ook bijhoud via Garmin Connect, maar wel een hele zware eerste dag waar alleen slaap en een cocktail van ibuprofen en paracetamol bij kan helpen. Hardlopen doe ik wel als ik ongesteld ben, maar ik merk wel dat snelheid op dat moment er niet inzit. Dan pas ik mijn trainingen erop aan en ga ik eerder voor lange, rustige duurlopen.
  Ik ben blij dat je ook open bent over het al dan niet nemen van de pil. Zelf ben ik er drie jaar geleden mee gestopt wegens schildklierproblemen en omdat ik er enorme mood swings van kreeg. Niet op aanraden van een arts, maar op eigen vertrouwen in mijn lichaam. Vaak wordt gewoon verwacht dat we het prima vinden om artificiele hormonen te slikken, terwijl we weinig informatie krijgen over het effect hiervan…

 22. Tirza
  september 27, 2019 / 10:02

  Supergoed dat je dit bespreekt! Zo raar dat mensen dit nog steeds als een taboe zien. Ik kom uit een vrouwengezin, heb alleen maar zussen, dus ik vond het doodnormaal om hier over te praten. Totdat ik mijn eerste vriendje kreeg en zijn ouders nogal in shock waren dat ik hier zo open over sprak, haha! Inmiddels zijn we 20 jaar verder, maar nog steeds lijken mensen moeite te hebben met dit onderwerp.
  Anyway, PMS is a bitch en menstruatie ook, het heeft op zoveel vlakken invloed op je lijf en welzijn. Ik gebruik sinds 3 jaar ook een app om het allemaal goed bij te houden, heeft me veel inzicht gegeven. De eerste 3 dagen is hardlopen bij mij een no go, daarvoor heb ik te heftige bloedingen (cadeautje na gebruik van de Mirena die ik NOOIT meer zou willen, zie andere reactie). Maar door er zoveel inzicht in te hebben, ben ik mijn lichaam steeds beter gaan leren kennen en begrijpen. Ik gebruik ook niks meer, de pil geeft mij ook ellende. Al die hormoontroep heb ik verbannen.
  Helaas kan ik voorlopig niet lopen door een knieblessure, ik moet eerst geopereerd worden. Hoop over een tijdje weer net zo te kunnen genieten van hardlopen als jij! :)

 23. Lenny
  september 28, 2019 / 18:52

  Ik was 18 toen dat gebeurde in 2003 (inmiddels ben ik 34 dus). 1,5 jaar later er aan geopereerd, omdat ik door mijn knie bleef zakken. In 2016 ging het weer mis (toen 3 operaties gehad aan de knie, lang verhaal). Begin dit jaar littekenweefsel en een schroef laten weghalen omdat ik mijn been niet meer goed kon strekken. En iedere keer ga ik weer hardlopen, want daar hoef je geen draaibewegingen met je knie te maken :) En veel krachttraining, want anders verslapt mijn been (en gaat het weer mis, zoals vorig jaar bij de CPC toen ik vlak voor de finish door mijn knie zakte en de binnenste knieband oprekte. Ik zat net op koers om eindelijk onder de 50 minuten te lopen op de 10km :( ). Het blijft een zwakke plek. Net terug van een week Boston en een week New York (wat gaaf daar trouwens!!) en mijn knie zit vol vocht van het vele wandelen (niet eens hardgelopen daar). Naast regelmatig krachttraining is voeding ook wel iets waar ik beter op probeer te letten.