NN Running Day – mijn volgende uitdaging

Foto: Jorrit Ooyen

Het is alweer ruim zeven maanden geleden dat ik aan de start stond van mijn laatste ‘normale’ hardloopwedstrijd, een 15 kilometer run  in Valencia. Toen was die 15 kilometer in mijn hoofd gewoon een mooi opstapje naar de halve marathon tijdens de CPC een maand later (die ik niet liep door een val vlak voor de start) en de marathon in Boston in april. Dat ging dus niet door. Net zoals Tuur’s marathondebuut in Rotterdam én de marathon in Valencia, die we eigenlijk in december zouden lopen. Dat er geen wedstrijden in de nabije toekomst zijn om voor te trainen, betekent natuurlijk niet dat we minder van hardlopen zijn gaan genieten. In tegenstelling. Ik ben mijn training nog meer gaan waarderen, evenals de omgeving waarin ik die trainingen mag doen. En ik ben niet de enige die afgelopen maanden gewoon heeft doorgetraind, ik heb niet geteld maar volgens mij zijn er op dit moment meer hardlopers op de wereld dan pre-corona. Op 11 oktober vier ik de mooiste sport ter wereld, tijdens NN Running Day.

NN Running Day

Op 11 oktober is het NN Running Day. De dag waarop jij toch die marathon van Rotterdam of Eindhoven kan lopen, compleet met de ervaring van een fysiek hardloopevent maar dan vanaf je eigen voordeur. Een marathon wat ver? Je kunt er ook voor kiezen om de kwart marathon te lopen die eigenlijk een uur voor de Marathon Rotterdam van start zou gaan, of de Eindhoven Halve Marathon. Ben je net begonnen met hardlopen of heb je gewoon zin in een korte afstand? Wat dacht je van de Utrecht Singelloop 5 kilometer, of de Rotterdam City run (4,2 kilometer). Deze wedstrijden vinden niet op de originele locatie plaats, maar gewoon bij jou in de buurt!

NN Running Day App

Er is een speciale app ontwikkeld waarmee jij de hele authentieke wedstrijdbeleving kunt beleven. Met de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner kun jij een route uitstippelen bij jou in de buurt. Ook geef je van te voren aan hoe laat je wil starten, er zijn verschillende waves, net zoals je normaal gesproken zou hebben. Je start dan misschien niet écht in het startvak van de wedstrijd waarvoor je je hebt ingeschreven, maar je hoort wel net zoals in het echt het aftelmoment en startschot. Je kunt dus niet nog even vijf minuten treuzelen omdat je stiekem toch wel een beetje zenuwachtig bent. Als het startschot gaat, dan start je tijd.

Tijdens het lopen is er misschien weinig publiek langs de kant, maar via de app ontvang je toch enthousiaste aanmoedigingen. Ook krijg je informatie over waar je je precies op het oorspronkelijke parcours bevindt, waardoor je echt het idee hebt dat je de route van de wedstrijd loopt in plaats van in je eigen achtertuin. Als dat nog niet motiverend genoeg is, je krijgt ook je tussentijden, gemiddelde snelheid en positie in de wave te horen. Wellicht motiveert dat je om nog beter je best te doen, net zoals andere lopers je tijdens een wedstrijd pre-corona wellicht ook hadden gemotiveerd om vol te houden!

Hoewel een mooie tijd lopen natuurlijk hartstikke leuk is, is dat niet waar het bij NN Running Day om gaat, het gaat om de ervaring. Je loopt niet op een afgezet parcours, iedereen komt andere elementen onderweg tegen dus een eerlijke ‘strijd’ zou het nooit zijn. Het gaat op 11 oktober om die authentieke wedstrijdervaring die we zo missen, maar dan op afstand en individueel. Voor iedereen, en voor alle niveau’s.

Kwart Marathon Rotterdam

Zelf ben ik van plan om de 1/4 Marathon Rotterdam te lopen. Vorig jaar liep ik deze ook en ik heb hele mooie herinneringen aan die wedstrijd. Ik liep beter dan ik van tevoren verwacht had en de sfeer in Rotterdam was geweldig. De finish op de Coolsingel voelde bijna als een marathonfinish, ik ben benieuwd hoe ze die finish in de app hebben nagebootst. Ik heb geen bepaalde tijd in mijn hoofd en al helemaal geen PR (vorig jaar liep ik 43:09 op de 10.55 kilometer), ik wil gewoon lekker lopen, hard, maar comfortabel. Een mooie voorbereiding op de halve marathon die ik eind november (waarschijnlijk ook virtueel) wil lopen. Ik start in de eerste wave, om 8.00u ’s ochtends. Zin om virtueel met me mee te lopen? 

Meedoen

Een startbewijs voor deelname aan NN Running Day is gratis. Het enige dat jij hoeft te doen is je inschrijven, de App installeren, een mooie route uitstippelen en lekker doortrainen, zodat je er een mooie run van kunt maken op 11 oktober. Ik heb er in ieder geval super veel zin in. Ik heb wel een aantal virtuele wedstrijden gelopen, maar deze voelden meer als time trials omdat ik zelf kon starten op het moment dat ik van start wilde gaan (en daardoor vaak mijn start met een kwartier uitstelde omdat ik zo aan het treuzelen was). Dit voelt echt als ‘next level’ virtueel hardlopen en ik ben heel benieuwd hoe dat me gaat bevallen.

See you at the virtuele finishlijn?! Welke run ga jij 11 oktober lopen?

Liefs,

Annemerel

* Deze blog is in samenwerking met Nationale Nederlanden

Delen:

2 Reacties

 1. Meike Prins
  september 23, 2020 / 22:35

  Leuk he! Ik doe dan de 4 Mijl van Groningen :-) succes en veel plezier alvast. Groetjes, Meike

  • Annemerel
   Auteur
   september 24, 2020 / 07:09

   Jij ook veel succes en plezier!