LET’S TALK ABOUT: Nike Zoom Fly

Toen Nike begin dit jaar aankondigde dat ze de marathon onder de twee uur gingen lopen was ik meteen gefascineerd. Hoe dan? Nou, op een speciaal parcours, onder de beste condities, met de snelste lopers te wereld, een super snel pace-team, kleding met de nieuwste aërodynamische technieken én een nieuwe schoen. De Zoom Vaporfly Elite, schoenen op maat gemaakt voor de atleten met een nieuwe techniek waardoor de loper meer energie terug zou moeten krijgen. De Vaporfly Elite is voor ons gewone stervelingen niet te koop, maar de Zoom Vaporfly 4% is sinds deze zomer wel te koop. Ik testte een ander model uit deze ‘Breaking2’ serie, de Zoom Fly.

Van een afstandje lijken de Vaporfly en de Zoom Fly identiek, toch zijn het twee compleet verschillende schoenen. In de Vaporfly wordt gebruik gemaakt van het nieuwe Nike ZoomX foam dat super lichtgewicht en zacht is en dat voor die 85% energy return zorgt. In de foam ligt een carbon fiber plaatje dat zorgt voor stijfheid die zorgt voor het gevoel dat je vooruit geduwd wordt. In de Zoom Fly wordt niet gebruik gemaakt van dat nieuwe ZoomX foam, maar voor Lunarlon. Ook dit is licht gewicht en zacht en elastisch. Daarnaast zit hier ook een carbon plaatje in, alleen is dit een nylon plaat met carbon.

De reden dat ik voor de Zoom Fly heb gekozen is allereerst omdat de Vaporfly 4% echt een race-schoen is. En dat betekent onder andere dat je er niet zoveel kilometers in kunt lopen voordat ze alweer aan vervanging toe zijn. Met twee lange duurlopen en een marathon heb ik al meer dan honderd kilometer gelopen en dan is deze schoen eigenlijk al klaar. Komt bij dat de schoen 250 euro is. Wat ik wel het overwegen waard vind is om deze schoen speciaal voor de marathon te kopen en dus alleen in de wedstrijd te dragen. En OK, misschien een testrondje van vijf kilometer om te kijken of ze echt wel zo lekker zitten. Want ik lees dus overal reviews waarin geschreven wordt dat de schoenen het geld meer dan waard zijn en dat wanneer je bereid bent honderden euro’s aan startbewijzen uit te geven, je toch ook wil lopen op de beste schoen die er is. Ja. Ik ben nu wel benieuwd geworden…

Maar goed, we gingen het over de Zoom Fly hebben, want die heb ik nu een kleine week in mijn bezit en ik heb er ruim 70 kilometer op gelopen, waarvan 55 hardlopend.

Ik begon met een korte progressieve run van zes kilometer. De eerste kilometers voelde het nog een beetje onwennig. Ik ben de Lunartempo gewend en die schoen is zo direct, je voelt iedere stoeptegel onder je voeten. Met deze schoenen had ik het gevoel dat ik op plateauzolen liep, plateauzolen met kussentjes. Want ja, dat ‘energie teruggeven’ dat voelde ik naarmate de kilometers wegtikte steeds beter. Ik deed het niet expres, maar iedere kilometer ging ik als vanzelf sneller lopen. De schoen begon ik steeds beter te begrijpen, je moet echt een actieve hardloophouding hebben wil je profijt hebben van deze schoen.

Wat wil ik daarmee zeggen? De Nike Zoom Fly is zeer geschikt voor mensen die op het midden van hun voet of de voorkant van hun voet landen. Voor ‘heel-strikers’ is deze schoen een minder fijne schoen. Zelf land ik op mijn voorvoet (of midden?) wanneer ik ‘hard’ loop. Wanneer ik mijn buikspieren aanspan en het tempo er in gooi. Niet wanneer ik een beetje loop te lanterfanten. Ik merkte dit ook tijdens mijn duurloop vanmorgen. De eerste kilometers begon ik rustig en na een paar kilometer voelde ik iets schuren op mijn hiel. Nee he, een blaar. Maar ik merkte dat wanneer ik harder liep en op mijn voorvoet landde, ik de blaar niet voelde. Toen ik het laatste stukje naar huis wandelde deed het weer ‘verschrikkelijk’ veel pijn.

Ik liep mijn duurloop vanmorgen uiteindelijk met een pace van 5’08. Zo snel heb ik dit jaar nog geen duurloop gelopen. Ik had wat problemen met mijn buik (daar morgen meer over, ik beloof dat ik het niet smerig zal maken), maar verder had ik vrijwel nergens last van. Natuurlijk waren mijn benen er na 32,5 kilometer wel een keertje klaar mee, maar ik had geen last van zure bovenbenen en billen, wat ik met mijn Lunartempo’s wel iedere keer heb. Bij de Lunartempo moeten je benen gewoon wat harder werken, maar daar tegenover staat wel dat de schoenen super licht zijn. De Zoom Fly lijkt eindelijk een schoen die twee dingen combineert; goede demping én licht gewicht.

Aan de schoenen zal het in Berlijn in ieder geval niet liggen.

Liefs,
Annemerel

*Ik heb de Zoom Fly van Nike gekregen. Dit verandert echter niets aan mijn mening over de schoen. Ik krijg heel veel schoenen van heel veel verschillende merken, maar ik schrijf alleen over de schoen op het moment dat ik echt enthousiast ben.

Delen:

2 Reacties

  1. augustus 29, 2017 / 12:03

    Ik volg je mening! De schoenen zijn zo goed als je er perfect op landt! Ik gebruik ze ook tijdens intervaltraining en als ik dan tijdens een herstel wandel om mijn hartslag te verlagen, voelen ze zo raar! ;)

  2. Ilse
    augustus 30, 2017 / 01:20

    Ben nu stiekem wel heel erg benieuwd naar de schoenen.