LET’S TALK ABOUT: Mijn nieuwe uitdaging

Foto: Sabine Metz

Een jaar geleden rond deze tijd was mijn grootste uitdaging om de 10 kilometer onder de 40 minuten te lopen. Ik was er voor mijn gevoel bijna, maar uiteindelijk raakte de 40-minuten grens steeds verder uit zicht en daar had ik gelukkig wel vrede mee. Nu heb ik weer een ander doel voor mezelf en hoewel dat doel nog onmogelijker lijkt dan de 40-minuten grens op de 10 kilometer doorbreken, ga ik er toch weer vol voor. De uitdaging? Met mijn handen de vloer aanraken als mijn voeten naast elkaar staan en mijn benen gestrekt.

Je denkt nu misschien, wat is dat nu voor uitdaging? Daar is toch niets moeilijks aan? Nou, voor mij dus wel. Ik heb dit nog nooit gekund. Tien jaar zat ik op jazz-ballet en tien jaar lang lukte het zelfs niet om met mijn vingertoppen de grond te raken. Zelfs niet als mijn nagels lang waren. De laatste jaren ging het van kwaad tot erger, op een gegeven moment kwamen mijn handen zelfs niet meer voorbij mijn knieën. Leuk hoor, dat hardlopen, maar als je niet regelmatig iets doet om je spieren te verlengen en je hebt al niet echt aanleg voor lenigheid, dan is de kans dat je spieren verkort raken nog groter. Domweg rekken lijkt voor mij niet te helpen, dus nu ben ik maar ‘weer’ aan de yoga.

Ik doe ‘mijn’ standaard yogavideo die ik al sinds 2010 doe en waarvan ik de oefeningen kan dromen. Tuur doet altijd zonder mokken mee. Het liefst doen we het ’s ochtends vroeg, als we nog half slapen, want het is heerlijk wakker worden. OK. We nemen natuurlijk wel eerst een kopje koffie, we moeten natuurlijk ook weer niet té gek doen. Het voordeel hiervan is, dat ik niet het eerste uur van de dag besteed met mijn telefoon in bed, maar dat ik meteen actief aan de slag ga.

Het andere voordeel is dat ik echt leniger aan het worden ben. Ik zweef nog maar een centimeter of 10 met mijn vingertoppen boven de grond, terwijl ik een kleine twee weken geleden niet verder kwam dan mijn knieën. In die kleine twee weken tijd hebben we slechts een keer de video van twintig minuten gemist en ik ben voornemens om hier echt een gewoonte van te gaan maken die ik langer ga volhouden dan drie weken. Het hoeft niet perfect iedere ochtend, want perfectionisme zorgt er alleen maar voor dat je opgeeft op het moment dat het een keertje niet lukt, maar een keer of vier/vijf per week moet vol te houden zijn.

De reden waarom ik denk dat ik het nu langer vol ga houden dan anders, is omdat ik voor het eerst resultaat zie. Ik deed altijd wel mijn yogavideo, maar dat was nooit meer dan twee keer per week en ik hield dat ook nooit langer dan een paar weken consequent vol. Daarnaast liep ik in die periode verhoudingsgewijs veel en veel meer kilometers dan nu, dus ja.. dan kun je wel heel leuk af en toe yoga doen, maar als je het dan weer ‘verpest’ met hardlopen.

Maar waarom vind ik dat resultaat nu zo belangrijk? Nou… die pijnlijke billen/hamstrings/onderrug… dat komt ergens vandaan en dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat ik ontiegelijk stijf ben in die regio. Ik heb verschillende stretchoefeningen meegekregen maar die hebben geen van alle tot nu toe het gewenste resultaat, maar het lijkt erop dat deze wat meer ‘dynamische’ stretches meer soelaas bieden. We gaan het zien. De komende weken doe ik in ieder geval braaf (bijna) iedere dag mijn yogavideo en dan hopen we maar het beste. En als de pijn in mijn billen/hamstrings/onderrug blijft, dan kan ik wellicht wel de grond aanraken met mijn vingers (wat net zo cool is als de 10 kilometer binnen de 40 minuten grens lopen, toch?)

Ben jij team-yoga of ben je team-yono?

Liefs,

Annemerel

Delen:

9 Reacties

 1. anouk
  mei 19, 2020 / 18:44

  Ik ben geloof ik wel redelijk flexibel, ik kan wel de grond aanraken zoals jij beschrijft. Maar wat ik dus heel graag weer wil kunnen zijn splits en spagaat. Ik doe nu de ” stretches for the inflexible” van Madfit op youtube en die werken voor mij heel erg goed. Die zou je ook nog eens kunnen proberen :)

 2. Laura
  mei 19, 2020 / 21:42

  Grappig hoe capaciteiten kunnen verschillen. Ik kan met gemak mijn handen plat op de grond leggen, maar die 10 km onder de 40 min gaat me never nooit lukken haha. Ik ben al blij als ik onder een uur zit!

 3. Miny
  mei 21, 2020 / 14:13

  Yoga with Adriene heeft meerdere yoga for runners yogalessen op YouTube staan. Mocht je een keer af willen wijken van je vertrouwde video :)

  • Loes
   mei 22, 2020 / 08:14

   Ik start mijn dag sinds ik door corona thuiswerk altijd met een video yoga with Adriene. De 30 dagen series zijn erg fijn (die maakt ze sinds 2015 eens per jaar) en goed te volgen en zorgen voor meer flexibiliteit terwijl het afwisselend blijft. Ik start vandaag met de derde 30 dagen!

 4. Krista
  mei 21, 2020 / 15:33

  Ieder lichaam is anders hè, misschien is de verhouding boven/onderlijf/armen bij jou gewoon zo dat je nooit de grond kunt aanraken. En je hebt vast ook in Stacey Sims gelezen dat (teveel) lenigheid je juist kan tegenwerken bij hardlopen/fietsen/krachtsport en dat mobiliteit, niet flexibiliteit het doel is! Maar goed met allround yoga oefeningen bereik je ook juist die mobiliteit. En yoga is ook gewoon heerlijk voor het resetten van lichaam en geest, bij mezelf althans. Ik zou je dus alleen zeker niet vastpinnen op dit doel..

 5. mei 22, 2020 / 07:04

  Team yoga, hoewel ik totaal niet lenig ben. Wat een flitsende yogamat trouwens!

 6. mei 23, 2020 / 09:33

  Wat een leuke uitdaging dit!! En ik doe met je mee!
  Vanochtend begonnen met jouw yoga filmpje, m’n bed uit
  sport-bh aan en gaan! Wat een heerlijke start van de dag.
  Nu lekker ontbijten en voel me direct energiek & losjes!
  Ik denk dat dit heel erg gaat helpen ook voor mijn knie blessure:) Thanks!

 7. Marlijn
  mei 23, 2020 / 12:36

  Sinds de quarantaine ben ik zeker team yoga! Door o.a. Krachttraining ben ik niet al te lenig, al is de grond met mijn handen aanraken a piece of cake! 10km hardlopen is daarentegen een opgave waar ik nooit aan zou beginnen. ;)
  Ik ben zelf wel fan van de app ‘ Yoga met je ogen dicht’, dat geeft toch net een extra dementie aan de yoga. Ze heeft ook allerlei korte (meditatie)oefeningen.