LET’S TALK ABOUT: Ik wil alleen maar buiten zijn + tips om zoveel mogelijk van de zon te genieten

Ik leef voor mooie zomerse dagen zoals we deze week hebben. Maar als ik op dat soort dagen verplicht de hele dag binnen moet zitten, krijg ik het Spaans benauwd. Ik ben dan ook het liefst zo veel mogelijk buiten als de zon schijnt en de temperatuur het toelaat. Al sinds mijn vijftiende benut ik mijn tijd op warme dagen zo efficiënt mogelijk, zodat ik zoveel mogelijk tijd buiten kan doorbrengen.

Zo had ik in de vierde klas een box kleed (je weet wel zo’n kleed dat je als klein kind in de box had) in mijn kluisje liggen, zodat ik iedere pauze, ieder tussenuur met lekker weer naar buiten kon. In de zomervakantie tussen de vijfde en zesde klas had ik een heel goed zomerbaantje geregeld, ik zat de hele dag op de strandbibliotheek op het strand. Beetje boekjes lezen in het zonnetje en soms als er dan eens iemand langs kwam sprak ik over boeken. Die zomer heb ik het grootste gedeelte van mijn literatuurlijst voor Nederland gelezen. De jaren daarna werkte ik iedere zomer in de bediening op het strand. Vijf zomers langs. Het liefst liep ik de hele dag op het terras. Soms heb ik nog weleens heimwee naar die tijd.

Nu heb ik het geluk dat ik een freelance bestaan heb en dat ik dus vaak zelf mijn dag in kan delen en kan bepalen waar ik werk. Zo bracht ik afgelopen zomer op mooie dagen de meeste tijd door met mijn MacBook op het strand. Bij een gebrek aan een tuin of balkon bij mij thuis, maar ook omdat het strand maar drie kilometer fietsen is en ik best lekker kan werken als er om me heen allemaal gekakel is.

Goed, maar dat ben ik met mijn freelancers bestaan. Hoe zorg jij er voor dat je op dit soort mooie dagen zo veel mogelijk buiten kunt zijn. Ik heb tips.

 1. Spendeer wat minder tijd in bed. De zon komt deze week rond half zes op en gaat om kwart voor tien onder. Sta op wanneer de zon opkomt en ga lekker naar buiten voor een rondje hardlopen. Of, als je niet gebonden bent aan kantoortijden, sta vroeg op en ga meteen aan het werk, zodat je ’s middags een paar uurtjes vrij kunt nemen, of wat eerder kunt stoppen.
 2. Stop met dingen waarmee je je tijd verdoet. Of in ieder geval, beperk dit zoveel mogelijk. WhatsApp, social media, Netflix, YouTube. Als je op je iPhone kijkt kun je bij instelling bij je batterij precies zien hoeveel tijd je aan verschillende Apps besteedt. Als je minder tijd besteedt aan dingen die niet belangrijk zijn, kun je efficiënter werken en meer tijd buiten besteden.
 3. Ga met de fiets of lopend naar je werk. Is dit niet mogelijk omdat je in een andere stad werkt, zet je auto dan wat verder van kantoor. Of ga je met het OV, stap een paar haltes eerder uit en loop het laatste stukje. Of skip de tram helemaal.
 4. Waar mogelijk plan je informele meetings buiten.
 5. Pleeg je telefoontjes buiten. Is ook een stuk leuker voor je collega’s hoef je de rust niet zo te verstoren.
 6. Eet je lunch buiten (inkoppertje).
 7. Heb je ’s ochtends geen tijd gehad om te sporten (of kon je je er zelf niet toe zetten). Maakt niet uit, de zon gaat pas rond kwart voor tien onder. Alle tijd om na je werk dus nog even een rondje te lopen. Een rondje met zonsondergang is een van mijn favoriete tijdstippen om hard te lopen. Ik loop dan ook een stuk sneller dan wanneer ik met zonsopgang ga lopen.
 8. Zet de ramen lekker open, frisse lucht!
 9. Mogen al deze tips niet baten, dan hoop ik dat je met Hemelvaart lekker een paar dagen vrij hebt en dat je dan van de zon kunt genieten.
 10. En tot slot, niet geheel onbelangrijk. Zorg dat je altijd een zonnebril en zonnebrand in je tas hebt zitten, want je wil natuurlijk wel beschermd naar buiten. De zon is heerlijk, de aanmaak van vitamine D belangrijk, maar de zon kan ook veel schade aanrichten. Dat hoef ik jullie vast niet meer te vertellen.

Word jij ook zo gelukkig als de zon schijnt? Heb jij tips om zoveel mogelijk buiten te kunnen zijn als het lekker weer is?

Liefs,
Annemerel

Delen:

16 Reacties

 1. Jessie
  mei 23, 2017 / 12:44

  Leuke lijst! Veel dingen ervan doen ik al gelukkig, proberen zoveel mogelijk zon mee te pakken.

  Ik heb wel een vraag; hoe doe jij dat met je MacBook in de zon? Ik heb vaak dat ik het scherm door het vele licht niet meer goed kan zien, waardoor de helderheid op maximaal moet (en het vaak dan nog niet optimaal is). Maar dan is de batterij sneller leeg :P

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2017 / 21:53

   Ja ik moet ook scherm op maximaal zetten in de zon, houdt ‘ie dan een uur of vier vol. Als ik het niet nodig heb zet ik WiFi en Bluetooth uit, dat scheelt ook een hele hoop. En alle andere applicaties die stroom vreten. Daarnaast heb ik twee MacBooks (ik weet: luxe) dus als ik van plan ben HEEL lang buiten te gaan werken, kan ik altijd twee MacBooks meenemen.

 2. mei 23, 2017 / 13:01

  Goede tips! Ik ben met mooi weer ook het liefst alleen maar buiten. Ik werk deels zelfstandig en werk dan ook lekker vanuit huis en ga zoveel mogelijk naar buiten. Heerlijk! Geniet van het mooie weer de aankomende dagen!

 3. Ilse
  mei 23, 2017 / 13:22

  Ik werk op dit moment op Ameland in een strandpaviljoen in de bediening dus als het zonnetje schijnt tijdens het werk ben ik bijna altijd buiten. En goede tips om meer van de buitenlucht mee te pakken!

 4. mei 23, 2017 / 13:39

  Leuke tips! Als ik thuis aan school werk ga ik meestal op het balkon zitten, maar helaas zit ik op de uni toch vaak de hele dag binnen. Ze zouden openluchtcolleges moeten organiseren…

 5. mei 23, 2017 / 14:09

  Jaaa heerlijk vind ik de zon! :) Bij ons nieuwe huis hebben we een tuin waar we ’s middags en ’s avonds altijd zon hebben. Zo heerlijk om na het werk daar lekker te kunnen chillen! <3 Helaas is mijn hooikoorts het er minder mee eens maar dat neem ik maar voor lief.

 6. Irene
  mei 23, 2017 / 15:02

  I love the sun!!
  Echt zo genieten deze lekkere dagen in mei. Ik zie het (ondanks dat ik het toch druk heb) als een cadeautje.
  Straks een lekker rondje hardlopen.

  Dit jaar zal ik echter voorzichtig moeten doen met zonlicht. Ik ben in verwachting en dan heb je kans op een zwangerschapsmasker onder invloed van UVlicht.
  Achja, beetje oppassen kan nooit kwaad.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2017 / 21:50

   Gefeliciteerd met je zwangerschap !!!

 7. mei 23, 2017 / 16:33

  Haha de strandbiliotheek, really? Dat lijkt me echt zwaar ideaal. Vind het ook nog altijd leuk dat je op strandterrassen hebt gewerkt, lijkt me bijzonder als je elke dag in die sfeer rondloopt :) Bij ons thuis wordt de tuin ook altijd goed benut, al is ‘ie niet heel groot, er is gras en er zijn bloemen en er is altijd wel een plekje waar je in de zon of in de schaduw kunt zitten dus zodra het een beetje lekker weer is leven we buiten. Vooral de eerste keer buiten eten vind ik altijd zo’n heerlijk gevoel geven. Ik merk dat ik het ook wel echt heel lekker vind dat ik weinig contacturen heb, op dagen dat ik vrij ben kan ik gewoon de hele dag in de tuin studeren (ik snap nu trouwens ook opeens waarom je in de zomer meer bij je ouders bent, je hebt natuurlijk helemaal geen tuin of balkon!). Ik ben met Hemelvaart een weekendje in Den Haag/Scheveningen (volgens mij in de omgeving waar jij ook woont) dus heb er heeel veel zin in om lekker naar het strand te kunnen fietsen!

 8. Cindy
  mei 23, 2017 / 18:58

  Kan er niet veel aan toevoegen. Heb een kantoorbaan, en zit 4 dagen binnen van 8.15 tot 16.45 uur.
  Woensdag altijd vrij, dus met mooi weer 6 uur de wekker (net alsof ik moet werken) en dan heerlijk van een lange dag genieten. Ook in een weekend.
  Tijdens mijn lunchpauze op werk wandel ik altijd (lunch eet ik daarna tijdens werken wel op…)
  Ik fiets naar en van mijn werk. Wil binnenkort ook een keer lopend (het is 5 km dus goed te doen)
  Woon ook dichtbij het strand (5 km) dus ben er zo vaak als ik kan.
  En idd wat minder tijd op internet doorbrengen :-)
  Al deze maatregelen zorgen ervoor dat ik niet elke keer met een zucht naar buiten kijk op een werkdag :-)
  Kan er namelijk bar slecht tegen om binnen te zitten haha.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 23, 2017 / 21:54

   Haha dat klinkt inderdaad precies als hoe ik het doe. Geniet van het lekkere weer :)

 9. Rebecca
  mei 23, 2017 / 22:20

  Goede tips, thanks! Nog een vraagje, ik las al dat jij meestal zo’n vier uur doet met je laptop als je je scherm op volledige felheid hebt staan. Maar het is ook niet heel goed voor je laptop toch om in de zon te staan?
  Ik moet volgende week mijn scriptie inleveren en moet aankomend weekend dus nog even aan de bak, met dit heeerlijke strandweer..

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 11:01

   Ik kan er online niets over vinden dat het slecht voor je MacBook is. Denk dat je zeker wel een weekendje met je laptop de zon in kan. Onder een parasol zitten is ook een goede optie.

   Succes met je scriptie!

   • rebecca
    mei 24, 2017 / 12:43

    Goed idee, ik plant mezelf toch maar in de tuin komende dagen mét laptop ;) ! Dankjewel :)

 10. mei 24, 2017 / 22:16

  Lekker blogje! Ik ga morgen ook even heel hard genieten van dat lekkere weer ;)