LET’S TALK ABOUT: Stuff II

 photo letstalk.jpg

Een paar weken geleden schreef ik al over het feit dat je niet met, maar ook niet zonder spullen kunt. Mijn iPhone altijd kwijt, altijd bang dat ‘ie leeg loopt? Maar zonder overleef ik nog geen tien minuten in een stad als Parijs. Mijn Nikon Spiegelreflex? Ontiegelijk zwaar, zeker met mijn nieuwe lens. Aan het eind van de dag heb ik vaak last van mijn schouders en de daarbij horende hoofdpijn, maar zonder camera zou ik niet al die (mooie) foto’s kunnen maken.

Ik zit momenteel ook in tweestrijd wat betreft kleding. Mijn ideale kledingkast bestaat uit een stuk of 30 items die ik eindeloos met elkaar kan combineren. Alle 30 items zijn natuurlijk van goede kwaliteit en moeten een tijdje mee kunnen gaan. Ik denk aan een zwart colbert van Stella McCartney, een zijden blouse van H&M Trend, klassieke louboutins, de perfecte LBD, een zwarte leren tas (Chanel? Céline?).

Die kast is natuurlijk (op de H&M Trend blouse na) verschrikkelijk onbetaalbaar, maar als ik minder geld uit zou geven aan hardloopschoenen (is dertien paar niet genoeg), jumpsuits (je hebt gelijk Roos, ik heb er nu zes, een zevende heb ik op zich niet nodig..) en jurkjes die ik één keer draag, zou ik ieder jaar één à twee items aan mijn droomkast kunnen toevoegen.

Maar als ik dan weer in de ZARA loop en een super leuke playsuit voorbij zie komen, dan smelt mijn hart en dat smeltende hart zorgt tegelijkertijd voor een vlaag van verstandsverbijstering. Vijftig euro? Ahhh, dat valt toch wel mee?! Het is ook niet dat ik thuis kom en denk ‘wat heb ik nu weer gedaan?’, dat moment komt pas als ik mijn rekening afschrift bekijk in de hoop te achterhalen waar mijn geld gebleven is.

En als ik nu alles dat ik kocht intensief zou dragen, dan was het nog tot daaraantoe geweest, maar ik val toch altijd weer terug op mijn favoriete items. De leren legging van Paper Crown, mijn witte blouse van H&M Trend, Nike Sneakerwedges en mijn leren ZARA jasje. Er hangen zoveel items in mijn kast die al in geen maanden het daglicht gezien hebben. Maar als ik dan in mijn kast kijk in de hoop dat er iets hangt om te verkopen, dan hangt er vaak toch niets waar ik al afscheid van kan nemen.

Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Twee weken geleden zag ik een prachtige jumpsuit op de website van ZARA. Ik wist niet hoe snel ik op mijn fiets moest springen richting ZARA. Daar bleek de jumpsuit gemaakt te zijn van een stofje wat mijn oma nog niet eens als tafelkleed zou gebruiken, maar de jumpsuit hing naast een andere jumpsuit, van spijkerstof, en die was toch wel heel erg gaaf. Hij zat als gegoten, stond super leuk en hij was ‘maar’ 49,95. Ik weet niet wanneer het idee in mijn hoofd gekomen is dat 49,95 een klein bedrag is, want dat is het dus absoluut niet. Dit keer besefte ik dat gelukkig in de ZARA en niet op het moment dat ik met mijn handen in mijn haar mijn rekeningoverzicht bekijk.

Kleine babystapjes, ik ben er nog lang niet, maar ik ben er van overtuigd dat het me gaat lukken. Nooit meer kledingstukken kwijt zijn omdat ze ergens achter in mijn kast verdwenen zijn. Nooit meer inpak-drama de avond voordat ik op vakantie ga. Minder ruzie met mijn vriend omdat ons huis steeds meer in een kledingkast verandert.. Minder schuldig voelen tegenover kinderen in fabrieken in Bangladesh (hoewel niets kopen natuurlijk ook niet de oplossing is, dan hebben ze geen werk meer, maar precies genoeg zodat de ‘goede’ fabrieken kunnen blijven bestaan en de onveilige niet meer gebruikt hoeven te worden, hoewel mijn shopprobleem natuurlijk ook weer niet zo groot is dat ik in mijn eentje een hele onveilige fabriek aan het werk zet.)

Hoe denken jullie hierover? Kopen jullie het liefst alles dat jullie mooi vinden, of zouden jullie net als ik liever investeren in een paar mooie items. Wat zeggen jullie tegen jezelf als je weer eens iets ziet hangen bij ZARA dat je eigenlijk helemaal niet echt nodig hebt?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

25 Reacties

 1. juni 19, 2013 / 12:13

  Ik vind het heel interessant, heb op mijn blog laatst een themaweek gehouden over minimaliseren. Mooi onderwerp :)

  Om die een na laatste alinea moest ik een beetje lachen, wie weet zet jij wel in je eentje een fabriek aan het werk! Shopaholic :P

  Ik ben op het moment bezig met het minimaliseren van mijn kledingkast, maar ga ook geen overdreven dure items kopen, zo belangrijk is het nu ook weer niet, vind ik :)

 2. juni 19, 2013 / 12:15

  Ik zou best willen investeren in mooie dingen, maar mijn wensenlijst is zo oneindig en kan mezelf uren bezig houden op websites zoals zalando. Dus eigenlijk ga ik gewoon voor goedkopere kleding waar ik meer van heb. :)

 3. juni 19, 2013 / 12:20

  Ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik probeer ook te minimaliseren en meer te investeren in tijdloze items, maar de verleiding is zo groot. Toch lukt het me de laatste tijd wel beter wat ik heb echt nog maar 1 dingetje bij Zara gekocht dit seizoen en hooguit twee bij H&M. Toch is mijn kast erg vol en raak ik af en toe het overzicht kwijt. Daarentegen kan ik ook weer niks wegdoen…Wat dat betreft zou ik wel eens een man willen zijn hoor, of in ieder geval mijn man. Zoveel eenvoudiger! xx

  ENTER MY GIVEAWAY
  http://www.creativityandchocolate.com

 4. juni 19, 2013 / 12:26

  ik vind het ontzettend moeilijk om me alleen maar te richten op goede investeringen.. ik ben gek op afwisseling…. Maar misschien komt het nog dat ik ineens het licht zie ;)

 5. juni 19, 2013 / 12:28

  Ghoh, ik vind dat heel moeilijk… Aan de ene zou ik graag willen gaan voor ”investment pieces” maar in realiteit kan ik het toch meestal niet laten om hier en daar nog een topje, en een broek en een juweeltje enzoverder mee te nemen…

 6. juni 19, 2013 / 12:32

  Ik probeer zo min mogelijk te kopen, ook al denk ik steeds dat ik te weinig kleding heb. Wat helemaal niet zo is, omdat ik twee verschillende kledingkasten heb!

  Liefs, Mariette

 7. juni 19, 2013 / 12:46

  Ik koop alles wat los en vast zit. Mijn zusje roept alleen maar koopziek! Zelf wil ik het wel veranderen maar als er een laag prijskaartje aanhangt dan ben ik zo overgehaald. Haha! Misschien moet het in kleine stapjes gebeuren!!

 8. juni 19, 2013 / 13:06

  Inspirerend, als je net je kleerkast (oké, ik geef toe: kleerkasten) aan het opruimen bent en jurkjes vindt van drie jaar geleden in de sale, die je nooit draagt, en die je niet kan combineren…

 9. juni 19, 2013 / 13:16

  Natuurlijk heb ik wel een aantal favoriete items maar ik probeer wel zoveel mogelijk van wat er in mijn kast hangt te dragen. Mijn probleem is alleen dat ik ook heel veel ’troep’ heb die ik nu eigenlijk helemaal niet meer leuk vind, maar waarvan ik denk dat het ooit nog wel van pas komt…

 10. Claudia
  juni 19, 2013 / 13:18

  Haha, rambles! Als ik iets wil hebben waarvan ik weet dat ik het weinig ga dragen (heel kort broekje, alleen als het warm genoeg is, en niet onder werktijd, dus wat, 2-4 dagen per jaar?), koop ik goedkoop. Een zwarte broek of blouse koop ik dan weer van betere kwaliteit. Hoewel, als ik gewoon kleren nodig heb (omdat ik niet alles op tijd kan wassen of het is opeens -4 buiten en mijn truien zijn niet dik genoeg), dan koop ik maar iets veiligs uit de ‘middenklasse’.

 11. juni 19, 2013 / 13:19

  Ik koop ook alles wat los en vast zit…. net een ekster.

 12. juni 19, 2013 / 13:20

  Leuk artikel weer! ik probeer het een beetje af te wisselen, qua duur en goedkoop. Shirtjes en simpele broeken koop ik goedkoop bij bijvoorbeeld H&M, Pieces ed. Leukere shirtjes koop ik bij Zara, want dat vind ik al een iets duurdere winkel. Sommige items, zoals een spijkerjasje en een koraalroze chino, haal ik dan weer bij Maison Scotch of een andere dure winkel (in mijn referentiekader dan, als student zijnde). Maar er zijn ook maanden dat ik helemaal niets koop, hoewel dat heel lastig is als je in amsterdam woont.

 13. juni 19, 2013 / 13:28

  Zo herkenbaar, 90% van mijn kleding draag ik nooit en die 10% die ik wel draag gaat vervelen, waardoor ik weer meer zinloze items koop. Ik probeer ook over te schakelen naar kwaliteit over kwantiteit.

 14. juni 19, 2013 / 13:33

  Ik koop alles wat los en vast zit, het is echt heel erg. Kleding, schoenen, tassen, make-up, maar ook oennen, sleutelhangers, telefoonhoesjes etc.etc. Die film Shopaholic gaat geloofvik echt over mij haha. Mijn mantra als ik door de winkel loop met een nieuw kledingstuk: “I’ll buy these and these alone” (quote uit eerdergenoemde film). Dat lukt alleen bijna nooit…

 15. juni 19, 2013 / 13:41

  Ik (her)ken het zo goed. Heb er zelf ook last van, hoewel ik wel merk dat naarmate ik ouder word ik toch wel het nut van een dure/ beter tijdloos kledingstuk inzie (toen ik 15 was wilde ik gewoon meermeermeer, nu ook wel maar liever 2 mooie goede tops dan 10 bijvoorbeeld)

  Tevens ben ik ook mijn kledingkast aan het uitruimen, ik probeer eerst minimaal 1/5 van elk soort items weg te doen/ te verkopen op marktplaats. Maar ik wil daarna nog een rondje maken waarmee uiteindelijk 1/4-1/3 van alles weg is. (mijn oorspronkelijke plan was de helft, maar dat kan mijn modehartje nog niet aan hoor!)

  Wat voor mij ook goed werkt is een lijstje maken van alle kleding die ik heb (soort bij soort) en dan afstrepen wat ik aan heb gehad: alles wat ik dan een (half) jaar niet heb gedragen (en het is geen gelegenheidskleding) hup weg! Dat werkt wel echt heel goed.

 16. juni 19, 2013 / 14:17

  Door een investering te doen haal je de kwaliteit er op langere termijn uit, maar soms heb je gewoon iets nodig, maar niet te middelen om die investering te doen, en dan kies je voor wat mindere kwaliteit wat budgettelijk wel past…

 17. juni 19, 2013 / 14:30

  Ik heb hier vandaag ook over geschreven, ik doe het ook. Ik wil alles en ik koop alles. Maar ik doe het vooral ter afleiding, als ik niks heb om over in te zitten doe ik het niet. Of ja. Minder.

 18. juni 19, 2013 / 19:15

  Ik herken het helemaal. Ik heb een hele kast vol kleding maar ik draag misschien een kwart daarvan ook echt met regelmaat.

 19. juni 19, 2013 / 19:29

  Leuk artikel! Ik snap je wel maar heb zelf gelukkig niet zo’n erge shopverslaving, haha. Ik heb veel goedkope kleding, maar ik kan me wel inhouden als ik in een leuke winkel sta maar niet echt iets nodig heb. Ik doe ook wel regelmatig wat weg omdat ik weet dat het dan ook nog gedragen wordt door de mensen aan wie ik het geef.

 20. juni 19, 2013 / 19:37

  Goed van je! Ik probeer zo veel mogelijk te letten op wat ik koop. Een nieuw shirt? Ja.. ik heb er al zoveel. Ik koop eigenlijk alleen budget producten, en geen dure aankopen.

 21. Iris
  juni 20, 2013 / 00:32

  Haha, ik heb wel dat ik geen dure aankopen wil doen, maar weet ook van mezelf dat ik nog in een soort fase zit dat mijn stijl te afwisselend is. Mijn oplossing is: alles 2ehands kopen en als ik er genoeg van heb verkoop ik het weer. Vaak kan ik het voor ongeveer hetzelfde bedrag weer verkopen (soms meer, soms minder). Zo is het en a. goed voor de bankrekening, b. goed voor de afwisseling in mijn kledingkast (en hoofd) en c. goed voor het milieu (door niet altijd alles nieuw te kopen maar recyclen enzo). Voor mij ideaal!
  Wanneer mijn kledingstijl wat ‘eentoniger’ is, pas ik denk ik jouw taktiek toe. ;)

 22. juni 20, 2013 / 08:31

  Oh dit is echt zo herkenbaar!!! Ik draag maar een derde van mijn kleding en ik wil zo graag minimaliseren, maar zooooo moeilijk!!!!

  Ik probeer mezelf alleen dingen te laten kopen met een succesgarantie, maar dat resulteert er voorlopig alleen maar in dat ik ontzettend veel tops met een breton streepje koop :)

  Hou ons op de hoogte hoe het er bij jou mee gaat!!

 23. juni 20, 2013 / 11:41

  Ik zou ook liever de helft van mijn kledingkast hebben maar dan met écht goede items!

 24. juni 20, 2013 / 15:18

  Ik heb in de maanden januari tot en met mei eigenlijk nauwelijks iets uit gegeven aan kleding en dat compenseer ik door in de maand juni 3 paar schoenen te kopen, terwijl ik al een schoenenkast vol heb met 35 paar schoenen en slippers, waar ik eigenlijk maar 3 paar echt vaak van draag. Onvoorstelbaar hoe ik denk dat dat gewoon kan!

 25. Denise Ubbink
  juni 21, 2013 / 00:21

  Investeren!

  Twee maanden geleden heb ik de Louis Vuitton Speedy 40 gekocht! Plus de toilettas 26, beide de monogram canvas, omdat daar mijn mini Ipad precies in paste.. I know, signs of a shopaholic

  Zo blij! Uitkijken, want het word een verslaving.
  Ik heb inmiddels een Louis Vuitton halsband voor Joep gekocht.. mijn 3jarige Jackrussel, onder het mom: Kijk, hij leeft minimaal nog 10 jaar (afkloppen), dan mag die wel iets moois om zijn nek!
  Inclusief J.U initialen.

  Nu lonkt de weekendtas Keepall 55 met schouderband.. En de infini kleurige Artsy MM.

  HELP!

  Love, Denise