SUNDAY TALK: Politics

In een donkergrijs blog-verleden heb ik politiek getinte blog online gezet. Ik was net twintig, dacht dat ik precies wist hoe de wereld in elkaar zat en ik was boos. Tegenwoordig zou je daarvoor mijn oud-klasgenoot (echt waar) Tim Hofman een tweet sturen, ik besloot mijn gal te spuwen op mijn blog. Het ging over studiefinanciering en mijn ov-jaarkaart, waar ik geen recht meer op had omdat ik naast mijn studie te veel uren in de horeca gewerkt had (en dus te veel verdiend had om het recht op studiefinanciering en een ov-jaarkaart te behouden). Een politiek getinte blog schrijven uit pure frustratie is niet slim heb ik toen gemerkt en ik beloofde mezelf plechtig voortaan ver bij de politiek uit de buurt te blijven.

Maar met de veranderingen in het huidige politieke landschap en de verkiezingen die over vijfenhalve week in Nederland gehouden worden vraag ik me af of mijn mond houden nog steeds de juiste beslissing is. Misschien kan ik ook mijn mening delen zonder direct een politieke kleur te bekennen. Zonder dat ik jullie vertel waar je op moet stemmen (want, heel eerlijk, ik ben er ook nog niet helemaal uit), maar wel met een hele duidelijke boodschap, zorg dat je op 15 maart gáát stemmen.

Jongeren, waar ik mezelf met mijn bijna-28-jaar nog steeds toe reken, hebben vaak het gevoel dat Den Haag een ver van hun bed show is. Nu woon ik in Den Haag en ik loop wekelijks langs alle regeringsgebouwen, maar nog kan ik dat idee wel hebben. Want wat betekent mijn stem nu eigenlijk, er mogen op 15 maart zo’n 13 miljoen Nederlanders naar de stembus, wat maakt die ene stem van mij nu uit. En dan nog, dan stem ik ergens op, er gebeurt toch vrijwel niets.

Sinds twee weken ben ik wél blij met het politieke systeem in Nederland. Inderdaad, veranderingen zijn voor mijn gevoel vaak niet baanbrekend groot en er moet heel wat gebeuren voordat er een wet doorheen is. Maar je zal maar een man als Trump als leider van je land hebben en je zal dan maar het Amerikaanse politieke systeem hebben, dan kun je in een week tijd de hele wereld op zijn kop zetten. Beangstigend. Nee, geef mij dan maar Den Haag met haar eerste en tweede kamer, coalitie van verschillende partijen en oppositie. Mocht er ooit een figuur als Trump aan het roer staan kan deze iets minder zijn eigen gang gaan. Gelukkig.

Maar toch, je stem blijft belangrijk. Zowel in Groot-Brittanië (Brexit) en de VS (Trump) lieten jongeren het afweten bij de stembus. Zelf liet ik het afweten bij het referendum over het Oekraïne-verdrag omdat ik het niet eens was met de organisatie die de verkiezing geïnitieerd had, dat gaat me op 15 maart niet gebeuren. Een stem zet misschien niet heel veel zoden aan de dijk, maar heel veel van die ‘een’-stemmen kunnen de beslissende factor zijn.

Ik ga me de komende weken goed inlezen in de partijprogramma’s zodat ik op 15 maart hopelijk een weloverwogen stem uit kan brengen. Eentje die niet alleen goed is voor mij als persoon, maar ook voor de rest van de wereld. Milieu, het stimuleren van ondernemers, de zorg en het vluchtelingen-vraagstuk vind ik zelf vier heel belangrijke punten dus ik ga zeker kijken wat de verschillende partijen hier over te zeggen hebben. Ik hoop dat jullie de komende weken hetzelfde doen en dat je 15 maart met dikke stift in je agenda omcirkelt hebt, STEMMEN GAAN WE!

Liefs,
Annemerel

(Houd de komende weken zeker De Stembus in de gaten, een groep jongeren die andere jongeren wil stimuleren om naar de stembus te gaan. Ze hebben niet alleen een heel mooi logo (dat ik voor de gelegenheid even gejat heb), ze gaan volgens mij hele goede dingen doen de komende tijd).

Delen:

13 Reacties

 1. februari 5, 2017 / 12:13

  Topper ben je. Ik ben het echt met alles eens en ik vind het ontzettend goed van je dat je hier een blog aan besteed. We móeten toch echt allemaal gaan stemmen verdorie, al die mensen die zo hard gevochten hebben voor stemrecht en wij gaan gewoon lekker niet?! En inderdaad, al die Amerikanen en Engelsen krabben zichzelf flink achter het oor: wat hebben we gedaan door niet te gaan stemmen??? Wat je ook stemt, zorg dat je stemt :)!

 2. Hanneke
  februari 5, 2017 / 12:15

  Zó raar dat er geen stemplicht is in Nederland!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 5, 2017 / 12:18

   Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant leef je in Nederland wel in een vrij land en dat is ook wel weer mooi.

  • Eva
   februari 5, 2017 / 12:25

   Stemplicht is ook niet de oplossing.. Dan stemmen veel mensen maar op iets, zonder zich er echt in te verdiepen omdat het deze mensen sowieso niks interesseert..

 3. Olga
  februari 5, 2017 / 12:21

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik ga ook altijd. Door het niet eens te zijn met het initiëren van het Oekraïnereferendum zijn denk ik veel mensen niet gaan stemmen die anders voor een andere uitslag hadden kunnen zorgen.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 5, 2017 / 13:00

   Dat denk ik ook! Ik denk dat de mensen die tegen het verdrag waren sowieso zijn gaan stemmen…

 4. Laura
  februari 5, 2017 / 12:38

  Goed dat je je invloed gebruikt op deze manier, vooral als je kijkt naar je doelgroep (of de leeftijd van die doelgroep)!

 5. Rianne
  februari 5, 2017 / 12:41

  Wat onwijs goed dat je hier een blog over hebt geschreven! Hele belangrijke boodschap, en goed gebracht. Ik ben het helemaal met je eens!

 6. Ilse
  februari 5, 2017 / 13:21

  Goed stukje heb je hierover geschreven en het zet me aan het denken. Dat ik zelf ook ga stemmen (doe ik vaak al maar nooit met een bepaalde reden op iemand of een partij) en goed bedenk op wie en waarom.

 7. februari 5, 2017 / 13:44

  Super goed dat je hier ook aandacht aan besteedt op je blog :) Ik heb de afgelopen drie jaar (sinds ik 18 ben) wel elke keer gestemd, maar erg steady is mijn politieke keus nog niet. Het blijft lastig om tussen al die partijen eentje te vinden die ‘de beste keus’ is, en ook lijkt er ZO veel informatie dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen met me inlezen. Maar goed, ik zou mijn best doen! ;)

 8. februari 5, 2017 / 15:40

  Zoals al gezegd in de reacties: goed dat je hier aandacht aan besteedt, omdat het niet echt leeft onder jongeren. Ik ga zeker stemmen 15 maart, ik stem altijd sinds ik stemrecht heb. Ik blijf me erin verdiepen iedere keer en ben dus niet partij-vast, ik stem op de partij waar ik me op dat moment het meeste in kan vinden. Het helemaal ergens mee eens zijn lukt volgens mij nooit natuurlijk :)

 9. Diana
  februari 5, 2017 / 20:33

  Heel goed om hier aandacht aan te besteden! Het is niet alleen belangrijk dat je stemt, maar dat je voor je gaat stemmen er ook even in verdiept. In plaats van zomaar een vakje inkleuren. Baseer je keuze daadwerkelijk ergens op in plaats van op meningen van anderen etc. Kies wat belangrijk is voor jou!

 10. Carlissa
  februari 7, 2017 / 19:31

  Een blog als deze kan je politieke vriendin alleen maar waarderen :)