LET’S TALK ABOUT: Have a good run

Ik was niet echt een early adapter wat betreft podcasts. De eerste keer dat ik naar een podcast luisterde was een kleine twee jaar geleden, toen ik zelf te gast was in een podcast (een van de eerste Looppraat afleveringen). Pas echt fan werd ik van podcasts toen Olivier Heimel & Susan Krumins de Susy Q&A lanceerde. Iedere keer als er een nieuwe aflevering online kwam – met welke gast dan ook – was mijn eerste instinct om meteen te gaan luisteren. ‘Helaas’ moest ik dan vaak nog even wachten totdat Tuur was, zodat we samen konden luisteren. Ik schrijf nu in de verleden tijd, ik weet eigenlijk niet waarom, want dit is eigenlijk nog steeds het geval. Het enige verschil is dat Tuur nu de hele dag thuis is zodat ik meestal niet hoef te wachten met luisteren ;-).

Anyway… naast de Susy Q&A luisteren we samen ook naar De Pacer en naar Looppraat, maar niet zo religieus als de Susy Q&A. Zelf luister ik ook nog naar een paar Amerikaanse podcasts, mits ze een (voor mij) interessante gast hebben uitgenodigd. Ali on the Run bijvoorbeeld, en Clean Sports Collective.

Maar waar ik ook al sinds die eerste opnames van Looppraat (juni 2018) mee in mijn hoofd loop, is om zelf een Podcast te beginnen. Hele formats heb ik in mijn hoofd bedacht tijdens het hardlopen, maar opschrijven deed ik nooit. Stom. Een paar maanden geleden – nadat ik te gast was in mijn favoriete podcast de Susy Q&A – besloot ik er echt werk van te maken. Ik keek ontelbaar veel video’s over het maken van een podcast. Maar in plaats van daarna meteen te beginnen met de podcast, deed ik helemaal niets. Ik was ervan overtuigd geraakt dat ik allerlei dure apparatuur nodig zou hebben om de podcast te realiseren. Ik wilde een speciaal mix-panel hebben en meerdere microfoons zodat het geluid optimaal zou zijn. Als ik het deed, dan wilde ik het goed doen. Maar zomaar even 1500 euro uitgeven voor een podcast set vond ik ook weer wat overdreven, want zou ik dat überhaupt ooit terugverdienen? Ik zag het maken van de podcast meer als hobby.

Een paar weken geleden had ik een afspraak bij Apple voor mijn kapotte MacBook. Tijdens het wachten op mijn beurt ving mijn blik een wand met verschillende microfoons. Ik zag een microfoon die je in je iPhone kon steken. €159,- nog steeds een hele hoop geld, maar wel reuze handig. Niet alleen voor het maken van een podcast, maar ook als ik een video op zou willen nemen met mijn iPhone, dat geluid is namelijk ook niet echt top. En ik weet van Apple dat ze niet moeilijk zijn met geld teruggeven als je ergens niet blij van wordt. Mocht ik na een paar dagen denken, dit is niks, had ik het altijd nog terug kunnen brengen en mijn geld terug kunnen krijgen.

Twee weken verstreken en er werd nog steeds geen begin aan een Podcast gemaakt. Ik begon een beetje gefrustreerd te raken met mezelf. Waarom deed ik het niet gewoon? Tuur had ik inmiddels ook overtuigd van het feit dat het maken van een Podcast leuk was, ik had nu ‘spullen’ en een hoofd vol verhalen. Waarom kwam ik niet in beweging?

Tuur merkte dat ik een beetje gek van mezelf begon te worden en zei zondagochtend ineens, waarom plaats je niet gewoon een oproep op Instagram, of mensen vragen hebben voor een Podcast. Dan heb je in ieder geval een stok achter de deur? En zo geschiedde. De vragen stroomde binnen, de positieve reacties op het maken van een Podcast waren mega motiverend en de hele zondag zijn we in de weer geweest met het maken van onze eerste Podcast.

Hoewel ik al veel had uitgezocht het afgelopen jaar, moest ik toch nog veel uitvinden. Met welk programma ga je het gesprek editen? (Audacity), waar sla je je podcasts op (Soundcloud Pro abonnement afsluiten), hoe komt je podcast op Spotify (linken met je Soundcloud profiel), op welke andere podcast apps moeten we de podcast uploaden (iTunes, Google Podcasts, Twitcher, Castbox), kunnen we muziek gebruiken (ja, bijvoorbeeld uit de YouTube Music Library), wat voor soort muziek moet je eigenlijk gebruiken? Hoe begin je eigenlijk? Hoe laten we mensen weten dat er een Podcast is?

Zoveel vragen. Maar we zijn uiteindelijk maar gewoon begonnen met opnemen. Het ging niet in een keer goed. Toen ik mezelf de eerste keer introduceerde zei Tuur dat ik veel te snel had gepraat en dat hij stress kreeg om me te kunnen volgen (oeps). Toen Tuur zich de eerste keer voor ging stellen klonk het mega stijf, we kwamen er achter dat hij beter tegen mij kon praten, dat het dan veel natuurlijker klonk. Het opnemen ging ook niet meteen in een keer goed. Mijn iPhone was tijdens de eerste take vastgelopen en daar kwamen we pas achter op het moment dat we klaar waren met opnemen. Je moet je voorstellen, je zit vol adrenaline na het opnemen van de podcast, je bent blij, het is gelukt, je opent je telefoon om de opname op te slaan en… ‘an error has occurred’ staat er in je scherm. Not cool. Een glas wijn later probeerden we het gewoon een tweede keer.

Daarna was het tijd om de podcast te publiceren. Eerst op Soundcloud en daarna op Spotify, dat ging wonderbaarlijk makkelijk. Vervolgens opende ik een Instagramaccount (waarvan ik de naam een jaar geleden al geclaimd had, dus dat eigenlijk al een jaar bestond maar dat ik nooit gebruikt had) @haveagoodrun. En toen was het ineens allemaal heel echt.

De reacties zijn tot nu toe allemaal goed en daar ben ik uiteraard heel blij mee. Tuur en ik hebben al een aantal ideeën voor nieuwe podcasts bedacht en we hebben de komende tijd een keer per week een podcast te produceren. Ik vind het heel leuk om weer eens iets nieuws te doen. De laatste keer dat ik echt iets nieuws deed was in 2015, toen ik mijn eerste boek schreef en begon met YouTube video’s. Natuurlijk maak ik dagelijks nieuws video’s en/of blogs, maar een hele (voor mij) nieuwe manier van content produceren, dat had ik dus al tijden niet gedaan. Misschien is dit ook wel een mooi moment om met TikTok te beginnen…

Grapje. En het is nog niet eens 1 april ;-).

Heb jij de podcast al geluisterd? Je vindt hem op Spotify, iTunes, Twitcher, Soundcloud en Castbox.

Liefs,

Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Tamara
  maart 31, 2020 / 18:47

  Superleuke eerste aflevering!
  En heel leuk dat mijn vraag werd beantwoord!
  Ik ga zeker mee doen met die run in april. Een heel leuk initiatief.
  Ben benieuwd naar de tweede aflevering!

 2. An
  maart 31, 2020 / 20:05

  Ik volg je (nu jullie) al wat jaren en ben een verwoed podcast luisteraar. Nu luister ik merendeel naar Amerikaanse versies, ali on the run, another mother runner, marathon training academy, how was you’re run today…( terwijl ik al twee jaar geen meter meer loop)

  Vandaag voor het eerst jullie podcast geluisterd en moet toegeven, dat klinkt goed! Gezellig en ontspannen, alsof ik bij jullie op de bank zit.

  Ga lekker zo door, dan blijf ik wel luisteren.

 3. Marjolein
  april 1, 2020 / 11:26

  Ik werd erg blij van de eerste aflevering. Super leuk om zo lekker meegevoerd te worden in jullie gesprek :) Ik ben benieuwd naar de volgende afleveringen!

 4. Marlous
  april 1, 2020 / 15:02

  Met plezier heb ik naar jullie podcast geluisterd!!

 5. Hanne
  april 1, 2020 / 19:11

  Ik luister nooit naar podcasts: ik vind er meestal niets aan. Nu heb ik naar jullie podcast geluisterd tijdens mijn lange duurloop en ik vond het fantastisch! Ik kijk al uit naar jullie volgende podcast voor mijn volgende duurloop :-). Hier word ik heel blij van :-).

 6. Hanne
  april 1, 2020 / 21:40

  Met plezier naar geluisterd tijdens m’n duurloop!
  :)

 7. Barbara
  april 2, 2020 / 14:06

  Ik gebruik altijd Podcast addict. Kunnen jullie je podcast daar misschien ook plaatsen? Zou ik leuk vinden, dan ga ik ook luisteren!