LET’S TALK ABOUT: McDonalds

Als ik mensen vertel dat ik regelmatig bij McDonalds te vinden ben, zijn er vaak twee soort reacties.

Reactie 1: “OH IK OOK! (ogen worden groot en stralen puur geluk uit), ik dacht dat ik de enige was!”
Reactie 2: “Meen je dat nou echt? Weet je hoe ongezond dat is? Weet je wat daar allemaal in zit? Ik ga NOOIT naar McDonalds!”

Dit wordt geen blog waarin ik jullie ga vertellen dat McDonalds een gezonde keuze is, ik ga jullie niet vertellen dat je van McDonalds een gewoonte zou moeten maken, want dat is natuurlijk onzin, dat weet ik ook. Maar dit is wel een blog waarin ik probeer uit te leggen waarom ik eens in de zoveel tijd zonder gevoel van schaamte McDonalds eet.

Als wij vroeger met het gezin naar Italië gingen en langs honderden kerken in Florence en Rome gevoerd werden, kregen wij tussen de middag frietjes en een chocolade milkshake bij McDonalds. Mijn vader mopperde daar wel eens over, konden we niet gewoon een pizza eten? Nee, wij wilden naar McDonalds en aangezien mijn vader al die kerken wilde zien en dat het liefst deed zonder jammerende kinderen aan zijn been, gingen we toch iedere keer weer frietjes en milkshakes halen bij McDonalds, want dan zouden we ons gedragen. Oh, het sentiment. De frietjes en de milkshake smaken bij McDonalds ook gewoon net iets anders dan ergens anders. Waar ter wereld ik ook mijn frietjes eet, ik proef altijd nog die zinderende Italiaanse hitte en als ik er nu weer aan denk, proef ik dat zout van die frietjes vermengd met die koude chocolade milkshake. En dat terwijl de frietjes overal ter wereld met lokale producten gemaakt worden (onze frietjes worden dus gewoon van Hollandse (of Franse, Belgische of Duitse) aardappelen gemaakt en niet van Amerikaanse).

Vandaag de dag ga ik nog steeds weleens langs McDonalds. Als ik op een vliegveld zit bijvoorbeeld, of wanneer ik op de snelweg rij en ineens intense trek krijg in een McKroket. Toen ik nog bij Girlscene werkte, gingen we tijdens de lunch regelmatig even langs de McDonalds in de Leidsestraat. En maak ik een roadtrip, dan is die niet compleet zonder bezoekje aan een McDrive. Inmiddels ben ik een heuse pro in McDonalds eten terwijl ik rij, dat hebben jullie allemaal hier kunnen zien. Wat ik bestel? Als ik in Nederland ben neem ik vaak een Happy Meal met kipnuggets, een flesje water en een McKroket (samen 767 calorieën), in het buitenland ga ik meestal voor een medium McNuggets menu, met een flesje water (samen 609 calorieën).

Niet schrikbarend veel calorieën dus, zeker niet als dat je hoofdmaaltijd is. Natuurlijk krijg je ook niet schrikbarend veel goede voedingsstoffen binnen, als je dit kiest eet je geen groenten en fruit (die kun je overigens wel kiezen bij McDonalds, maar als ik in een McDonalds bui ben, dan kies ik daar niet voor). Maar weet je, er zijn zoveel dingen die eigenlijk niet heel erg gezond zijn en veel calorieën bevatten, maar waar veel minder taboe op is. Ik bedoel, een croissant bijvoorbeeld, bevat ook al snel 300 calorieën en bevat veel verzadigde vetten. En een medium Domino’s pizza Americana bevat 1151 calorieën, bijna twee keer zoveel als mijn medium McNuggets menu. In de EtenWeter van McDonalds kom je meer te weten over voedingswaarden van de verschillende McDonalds producten in vergelijking met andere voedingsmiddelen.

Niet dat het ene nu beter is dan het andere, maar ik denk dat we met zijn alle best wel wat minder spastisch kunnen doen als het op McDonalds aankomt. Natuurlijk moet je niet iedere dag bij McDonalds zitten, maar als jij gewoon gezond eet en regelmatig beweegt, hoef je je echt niet schuldig te voelen als je een keertje door de McDrive rijdt. Maar dat is mijn bescheiden mening. Misschien heb jij een andere mening en die respecteer ik ook. Maar laat mij alsjeblieft eens in de zoveel tijd schaamteloos genieten van mijn McKroket, dan zal ik jou niet dwingen er ook eentje te proberen (alhoewel… heb je het wel eens geproefd, met die heerlijke mosterdsaus en…)

Liefs,
Annemerel

Delen: