LET’S TALK ABOUT: Goodbye NIKE+ Hello STRAVA

Ik weet niet of het een tot ziens of een vaarwel is, maar gisteren zei ik gedag tegen mijn Nike+ App en liep ik voor het eerst met STRAVA. Het deed pijn.

Het deed pijn, want de Nike+ App was de eerste App die ik ergens eind november 2010 begon te gebruiken om mijn activiteit te meten. Ik had voor het eerst een iPhone met GPS (de iPhone 4) en hoefde dus geen sensor meer in mijn schoen te doen om de App te gebruiken. In die tijd liep ik nog niet op Nike schoenen, dus die sensor kon ik niet gebruiken. Met de komst van de App ging er een wereld voor me open. Voor het eerst wist ik welke afstanden ik liep, voor het eerst zag ik hoe snel ik was (al zeiden die getalletjes me toen nog niet zoveel, omdat ik geen vergelijkingsmateriaal had).

De afgelopen zes jaar gebruikte ik de Nike App vrijwel altijd. Ook al liep ik met een Garmin of TomTom Horloge, ik zette toch altijd de Nike App aan, omdat ik geen run in mijn statistieken wilde missen. De App was nooit de snelste, maar toen hij afgelopen zomer een restyle kreeg ging het van kwaad tot erger. Aller eerst miste ik zo’n 3000 gelopen kilometers (waaronder de Berlijn Marathon). Maar ze moesten nog wel ergens zijn, want bij mijn records stond de Berlijn Marathon nog wel aangegeven. Ik hield hoop en na drie maanden wisten de technische jongens van Nike dat probleem te verhelpen.

Dat verhielp echter niet het probleem dat de App ontzettend traag was en soms gewoon uitviel. Laatst nog, liep ik 25 kilometer, was hij er op 15 kilometer gewoon mee gestopt. Toevallig pakte ik op 16 kilometer mijn telefoon erbij en zag ik dat de App gecrasht was, maar anders had ik dus 10 kilometer ‘voor niets’ gelopen.

Voor de mensen die niet hardlopen, of hardlopers die geen gebruik maken van Apps en horloges, dit moet vast overkomen als iets ontzettend onbenulligs en dat is het natuurlijk ook wel als je het vergelijkt met al het gruwelijke leed op de wereld, maar geloof me, het is gewoon irritant.

De klapper op de vuurpijl kwam afgelopen week, toen ik op mijn nieuwe iPhone 6 de Nike App wilde opstarten. Dat deed ‘ie niet. iPhone aan en uit, App opnieuw installeren… (dit was op 3 februari, de dag van de laatste update, de update waar ik veel meer klachten over hoor), maar het mocht niet baten. Iedere keer als ik mijn run wilde starten zei hij ‘3, 2, 1…..’ en de GO die kwam niet. Hij bleef hangen op 1. Heel irritant.

Dus gisteren deed ik iets dat ik eigenlijk al veel eerder had moeten doen, ik maakte een account op STRAVA en ging naar buiten om hem uit te testen. Er ging een wereld voor me open.

 • Het opstarten van de App duurt nog geen seconde.
 • Hij start je run onmiddellijk.
 • Het scherm is tijdens je run super overzichtelijk en je ziet al je laatst gelopen splits staan, wat ik echt een dikke vette plus vind.
 • Na je run zijn je statistieken ook heel duidelijk te zien en ze worden weer super snel geladen.
 • Op de route die ik regelmatig loop liggen een heleboel ‘STRAVA-segmenten’ waardoor er een super leuk laagdrempelig wedstrijdelement wordt toegevoegd. HALLO motivatie.
 • Ik had binnen twaalf uur meer dan honderd volgers op STRAVA en ik had jullie niet eens opgeroepen om me te gaan volgen, ik zei alleen dat ik STRAVA ging proberen. Jullie zitten dus al lang op STRAVA. Spuit 11 dat ik ben.
 • Je kunt de App gebruiken in samenwerking met je Garmin Horloge, hoe het precies zit moet ik nog even uitvinden.
 • Ik kan eindelijk de runs van Casey Neistat volgen en die zorgen voor heel veel motivatie (niet in de laatste plaats omdat hij er iedere dag een foto van New York bij plaatst en de NYC Marathon is over 271 dagen).

Of ik de Nike App nooit meer ga gebruiken, dat weet ik niet… het liefst hou ik twee Apps tegelijk bij, maar dat is wel een beetje een gedoe. Vooral met de snelheid van de huidige Nike+ App. Maar nu al mijn 6928 gelopen kilometers gedag zeggen, dat doet ook pijn… Dus voor nu probeer ik ze na het lopen er toch nog even handmatig in te zetten. Totdat ik een manier gevonden heb om mijn data van de Nike App te exporteren en deze in mijn STRAVA te importeren. Tips zijn welkom.

En eh, wie zie ik op STRAVA? Je kunt me vinden onder de naam ‘Annemerel’ (verrassend toch?)

Liefs,
Annemerel

Delen:

33 Reacties

 1. Eva de Groot
  februari 7, 2017 / 12:15

  Ja! Ik was eerst begonnen met runkeeper maar toen kreeg ik de tip van strava van een vriend dus nu heb ik die net geinstalleerd :) (net als jij dus zo’n laat persoon, ik wilde de nike app ook gewoon blijven gebruiken en dacht ook: hoe moeilijk kan het zijn om hem weer net zo goed te maken als hij eerst was?) Maar ja, nog niet mee gelopen dus ben heel benieuwd!

 2. februari 7, 2017 / 12:30

  Ik ben deze zomer ook overgestapt op Strava toen ik mijn racefiets kocht. Toen kwam ik er al snel achter hoeveel fijner deze app was en nu gebruik ik hem voor alle sporten. Ik heb zelf een Garmin Vivoactive HR en alle sporten die ik doe worden automatisch gesynchroniseerd zodra je hem eenmaal gekoppeld hebt (ik heb Strava zelf dan ook niet aanstaan), wat echt best wel fijn is (ik krijg zelfs eerder meldingen van Strava als het gesynct is dan van Garmin, zo soepel werkt het).

  Ik ga je in ieder geval volgen voor nog meer inspiratie!

 3. Margreet
  februari 7, 2017 / 12:37

  Herkenbaar om alle kilometers te willen registeren. Best gek eigenlijk, maar ik heb precies hetzelfde. ;) En welkom op Strava!

 4. Tessa
  februari 7, 2017 / 12:52

  Oké, je hebt me overtuigd. De Nike+ App is gewoon niet meer wat het ooit geweest is. Ook bij mij viel de app helaas zomaar uit het niets uit, en ik had het gewoon niet door. Doodzonde!
  Ik loop nu met m’n Apple Watch en gebruik de simpele workout app. Ga toch Strava eens proberen en kijken of dit ook in combinatie met de Apple Watch kan gebruiken!

 5. Sanne
  februari 7, 2017 / 12:56

  Jeeuh!! Kudos! Je kunt je strava of Garmin ook koppelen aan je Nike app ;-). En Garmin werkt ook heel makkelijk, ik zeg.. WELKOM OP STRAVA

 6. Marjan
  februari 7, 2017 / 13:01

  Ik heb vorige week toevallig ook strava aangemaakt…. met pijn in m’n hart. Ik gebruik tijdens het lopen m’n Garmin horloge en die sync ik met Nike én strava, dus ik houd m’n km nog wel bij op Nike. Wel een beetje dubbelop, maar ja, die 5 jaar aan statistieken…

 7. februari 7, 2017 / 13:49

  Yeeah! Strava is hartstikke leuk en handig. Je bent je Nike+ App zo vergeten ;) Je kan je Garmin (of een ander horloge) heel makkelijk koppelen aan Strava. En goede tip van Casey.. ik ga ‘m ook volgen!

 8. vera_boekelman@live.nl
  februari 7, 2017 / 14:04

  Yes, ik was al één van je vroege volgers! Sinds kort heb ik zelf ook Strava. In eerste instantie gebruik ik alleen mijn Garmin Connect app, daar gaat alles automatisch omdat ik de Garmin 235 heb, maar voor het sociale aspect en de foto ben ik Strava erbij gaan doen. Deze apps kan je zelfs nog aan elkaar koppelen namelijk! Voortaan worden al mijn runs dus gesynchroniseerd bij zowel Garmin Connect als bij Strava.

  • vera_boekelman@live.nl
   februari 7, 2017 / 14:06

   Oh, en ik herken je irritatie! Ik had eerst Runkeeper. Ging eerst allemaal goed, totdat de GPS super matig werd. Hele delen werden niet opgeslagen en het kon wel eens vijf minuten duren voordat hij GPS vond. Sta je dan, buiten al maar een beetje heen en weer aan het dribbelen, wachtend op je app… gruwelijk irritant.

 9. Stephanie
  februari 7, 2017 / 14:39

  Mmm.. ik heb nog geen problemen ondervonden met de app (afkloppen ;)), maar ik heb em ook al een tijdje niet geüpdatet. Zo te lezen ga ik dat ook nog maar even uitstellen, of toch ook Strava installeren.

  Ik had nog een ander vraagjes gerelateerd aan je sporthorloge: Heb je je iWatch weleens gebruikt tijdens het hardlopen? Zo ja, waarom ben je nu overgegaan op Garmin? En is Garmin fijner dan TomTom?
  Ik ben me aan het oriënteren, maar je hebt zooooveel keuze!

  • Jolieke
   februari 7, 2017 / 17:35

   Ik heb eigenlijk dezelfde vragen over de sporthorloges, omdat ik er ook misschien een wil gaan aanschaffen voor het hardlopen. Ik dacht eerst dat ik sowieso de AppleWatch wilde hebben, maar die van Garmin en TomTom hebben ook goede recensies, dus ben benieuwd!

   • Marjan
    februari 8, 2017 / 00:05

    Ik heb een Garmin 235, destijds getwijfeld tussen Garmin en TomTom. Die laatste is goedkoper en de functies waren hetzelfde en ze zijn even accuraat als ik de recensies mag geloven. Uiteindelijk in de winkel gepast en de Garmin zat gewoon beter om mijn dunne polsen, toen was de keuze snel gemaakt. Ik ben er zeer tevreden mee! (Mijn zwager heeft een TomTom en is daar ook zeer tevreden mee en wanneer TomTom een horloge had voor dunne vrouwenpolsen was ik daar vast ook zeer tevreden mee geweest.)

 10. Rianne
  februari 7, 2017 / 15:42

  Ik ben twee jaar geleden al overgestapt naar Strava. Ik heb toen mijn kilometers in Nike in Strava kunnen laden. Ik weet niet meer welke website dat precies was, maar wellicht dat je deze kunt proberen: http://nike.vinz.xyz/

  • Lize
   februari 8, 2017 / 17:14

   Is dit echt?? Ohmy dat zou betekenen dat ik meteen overstap van Nike naar Strave. Annemerel kun jij dit niet uitproberen?

  • Lize
   februari 8, 2017 / 17:14

   Is dit echt?? Ohmy dat zou betekenen dat ik meteen overstap van Nike naar Strave. Annemerel kun jij dit niet uitproberen?

  • februari 9, 2017 / 11:11

   Ik ben dus ook zo iemand die nog steeds geen afscheid neemt van Nike+… Sinds april 2015 log ik al op Strava (via m’n Garmin), maar m’n runs van daar voor wil ik natuurlijk niet “weggooien”. Ik synchroniseer mijn Garmin trouwens ook nog steeds naar Nike+, die badges zijn natuurlijk echt wel gaaf hihi…

   Ik heb deze link net uitgeprobeerd… Het werkt echt!!!! Ik heb nu al mijn oude Nike+-runs in Strava geïmporteerd! Dank voor deze tip!

 11. Rebecca
  februari 7, 2017 / 15:45

  Hoe gaat het met je project staart of vlecht? Zag ik je laatste video’s dat je toch weer met een staart hardloopt?

 12. februari 7, 2017 / 16:22

  Ah ik heb zo te zien ook onder een steen gelegen, nog nooit van Strava gehoord ;) Maar goed, ik gebruik ook eigenlijk altijd gewoon de app van mijn TomTom horloge aangezien ik liever niet met mijn telefoon loop :) Toch wel nieuwsgierig naar. Vind die foto’s met afstand en tijd etc altijd wel erg leuk op instagram!

 13. Mathijs
  februari 7, 2017 / 16:29

  Inderdaad Strava is een super-app. Fiets zelf nu vooral door vele blessures maar ik hoop er straks weer wat hardloop km’s op te zetten.
  En, if it’s not on Strava, it didn,t happen. ;-)

 14. Brenda
  februari 7, 2017 / 19:42

  Superleuk om je te kunnen volgen op Strava! Garmin kan je inderdaad makkelijk koppelen, doe ik al jaren…

 15. februari 7, 2017 / 21:02

  I love strava! If it’s not on strava, it didn’t happen ;)

  Ik gebruik strava sinds ik begonnen ben met wielrennen en juist die segmenten vind ik zo leuk! Het voegt echt wat extra’s toe aan je activiteit. Heel veel plezier op strava :D!

 16. Ingrid
  februari 7, 2017 / 23:05

  Ben er ook heel tevreden over. Goede app en handige overzichten. Tot op Strava.

 17. Carlijn
  februari 8, 2017 / 07:32

  Ik heb lang geleden een nike sportswatch gehad, sinds 1 jaar ren ik met de garmin forerunner 235 en daar heb ik mijn nike app mee verbonden zodat mijn database in de nike app bewaard blijft en ik niet met de app hoef te rennen.
  Volgens mijn kan je heel veel horloges/apps configureren met de nike app, dat is misschien nog een ideetje voor je?

  • Annemerel
   Auteur
   februari 8, 2017 / 14:00

   Ooooh dat zou ik kunnen proberen inderdaad, ik heb ook de Forerunner 235

  • februari 8, 2017 / 14:26

   Zo doe ik het nu ook sinds ik een horloge heb inderdaad! :) Hij staat bij mij gekoppeld aan Nike en runkeeper, voor het geval ik ooit eens terug wil, haha! Heb zelf een Tomtom runner 3 dus daar kan het ook mee!

 18. Ilse
  februari 8, 2017 / 09:13

  Wel van strava gehoord maar nog nooit gebruikt. Maar ik loop vrij weinig de afgelopen maanden. Als ik het weer oppak misschien ook maar strava proberen.

 19. februari 8, 2017 / 10:30

  Ik gebruik Strava al jaren! Eigenlijk net zo lang als m’n Nike app. Ik gebruikte Strava in de eerste instantie vanwege het wielrennen. Mijn TomTom horloge koppelt automatisch mijn run naar Strava en Nike, dus ik gebruik altijd beide!
  Ik ben te vinden als Japke Janneke!

 20. Klaas
  februari 8, 2017 / 14:16

  Je kan je routes vanuit de ene app omzetten naar de andere app. Even zoeken op: convert Nike+ Strava.
  Ofwel via tapiriik.com

  Good luck

 21. februari 8, 2017 / 14:22

  Voor als iemand geinteresseerd is: Er is een manier waarop je je Nike kilometers kan overzetten in andere apps! Het is mij in ieder geval na de megagrote Nike update nog gelukt om het naar Runkeeper te krijgen (geloof dat ik het in November ongeveer heb gedaan), dus misschien werkt het ook met Strava of andere apps). Je moet in ieder geval jezelf aanmelden op http://smashrun.com, inloggen met je Nike account, en dan via https://tapiriik.com/ jezelf weer aanmelden met het account van je nieuwe app. (mocht je het niet vertrouwen kan je na het synchroniseren alsnog je wachtwoorden op beide accounts veranderen). Als je dan op beide staat ingelogd van je via tapiriik dan synchroniseren en staan je oude runs in je nieuwe app. Alleen de runs waarbij je geen GPS hebt gebruik niet, maar dat waren er bij mij zo weinig dat ik die handmatig heb ingevoerd want ik haat het als het niet klopt, hahah. :’) Op http://www.nikeplusexodus.com/ staat het in ieder geval helemaal uitgelegd.

  • Annemerel
   Auteur
   februari 8, 2017 / 14:38

   Thanks voor de tip! Ik heb gisteren ook een manier gevonden, maar deze klinkt ook heel goed!!!

 22. februari 8, 2017 / 14:46

  Ik gebruik mijn Garmin horloge en heb dit gekoppeld aan Runkeeper en Strava zoadat na het lopen mijn resultaten automatisch op beide apps komen. Ik verkies toch nog steeds Runkeeper om mijn resultaten te bekijken omdat die in km/h staan, wat ik gemakkelijker vind dan min/km. Strava gebruik ik eerder om met mijn loopvrienden in contact te komen. :)

  Geen idee of je het al gevonden hebt, maar bij de instellingen van Strava kan je rechtsonderaan koppelen met Garmin Connect. :)

  Groetjes,

  Noor

 23. februari 9, 2017 / 09:34

  Ik ben toevallig begin dit jaar overgestapt naar Strava! En wat je zegt, het werkt zoveel fijner. Zeker omdat ik mijn sporthorloge gemakkelijk kan koppelen. Ik zal je eens opzoeken :-)

 24. Amanda
  februari 9, 2017 / 22:14

  Ik gebruikte endomundo en kon alles via https://tapiriik.com op strava zetten. Ik weet niet of nike+ erbij staat, er is een redelijke lijst van apps die je het kan overzetten.