LET’S TALK ABOUT: Geld verdienen in Corona-tijd als ZZP’er

Foto: Jorrit Ooyen

Maart en april waren niet mijn beste maanden. Dat was het voor niemand en ik was zelf niet ziek, niemand in mijn directe omgeving was ziek (in ieder geval niet door Corona), dus er waren genoeg zegeningen om te tellen. Maar zakelijk gezien ging het best wel slecht. Mijn YouTube-inkomsten daalden drastisch terwijl ik meer (dagelijks) video’s ging maken en ik had welgeteld een betaalde opdracht en die opdracht was ook nog eens tegen gereduceerd tarief.

Ja, het was geen vetpot. Met mijn blog + Instagram verdiende ik €504,09. Met YouTube verdiende ik in maart €239,54 en in april €298,35. Met de podcast verdiende ik niks. Ik was fulltime bezig met mijn werk (wat natuurlijk ook een grote hobby van me is, maar ja… voor de coronacrisis verdiende ik er ook gewoon mijn geld mee, dus dan is het officieel je werk), maar in de maanden maart en april verdiende ik bij elkaar €1041,98, voor belastingen. Ai… dit was niet eens genoeg om mijn (lease)auto te betalen, laat staan dat er nog geld over was voor de rest (lees: hypotheek, eten, ziektekostenverzekering, het leven…).

Kijk, het was geen wereldramp. Ik ben al negen jaar ondernemer en ik had dus wel een klein potje, dus ik kon het wel een half jaar uitzingen, een jaar als ik heel zuinig had geleefd. Daarnaast heb ik een partner met een vaste baan, in het onderwijs, dus de kans dat hij ook zonder inkomen zou komen te zitten was best klein. Ik had absoluut geen zorgen dat ik op straat zou komen te staan of dat ik zou verhongeren, nogmaals, ik tel mijn zegeningen. Maar je begrijpt vast ook dat het geen heel erg fijn gevoel is als je inkomen van de een op de andere dag wordt gereduceerd tot een stagevergoeding.

Wat ik vooral moeilijk vond was de onzekerheid. Hoe lang gaat dit nog duren. Zijn bedrijven straks nog bereid om te adverteren bij mij. Ik besefte ineens hoe ontzettend afhankelijk ik eigenlijk ben van andere partijen en als die partijen geen geld hebben om te adverteren, heb ik dus geen inkomen. Mijn idee was, ook al verdien ik nu (veel) minder geld met mijn werk, ik moet toch dingen blijven maken. Om zichtbaar te blijven voor potentiële opdrachtgevers, om de binding met jullie te houden en ook omdat het me een doel gaf (en geeft). Ondanks dat er niet echt geld binnenkwam had ik niet het idee dat ik werkloos was.

Ik had natuurlijk steun aan kunnen vragen bij de overheid, volgens mij had ik per maand recht op €1500,-, dus die €1041,98 die ik in maart en april bij elkaar verdiende zou ik hebben kunnen laten aanvullen tot €3000,-. Echter… ik voelde me er niet heel goed bij. Voor mijn gevoel waren er mensen die het geld veel meer nodig hadden dan ik en ik had ook nog steeds de hoop dat ik dit ‘zelf’ kon oplossen. Verder vind ik toeslagen altijd een beetje eng. Ik heb een keer twee jaar lang ten onrechte zorgtoeslag en huurtoeslag ontvangen (ik was een beetje laat met het inleveren van mijn belastingaangifte waardoor ik dit twee jaar lang ten onrechte ontving). Ik kan je vertellen dat het terugbetalen niet echt een pretje was. Sindsdien ben ik wat huiverig met toeslagen.

Al een tijdje broedde ik op een plan om een E-book/cursus te maken, maar het lukte me maar niet om met een originele invalshoek te komen. Dat frustreerde soms best wel een beetje, zoals ik eerder al schreef, ik had het gevoel dat ik stil stond, terwijl mijn hersenen in werkelijkheid overuren draaiden. Eind april – na een gesprek met foto- en videograaf Jorrit Ooyen – raakte mijn idee in een stroomversnelling. Ik begon er veel met Tuur over te praten en samen kwamen we tot dit idee… een E-book, aangevuld met een luisterboek, schema’s, workout video’s, een doel (een wedstrijd in de zomer), een community (via Strava en Facebook). Ik moet van Tuur schrijven, dat onze combinatie van schrijver + trainer echt mooi bij elkaar komt in dit plan.

Ik vond het moeilijk om een prijs te bepalen, maar met behulp van anderen en een beetje research naar wat andere vragen (hoewel ik dit vrij lastig vond omdat ik voor mijn gevoel toch wel weer wat anders doe dan wat anderen doen) ben ik op mijn prijs gekomen. Een prijs die ik zelf mega spannend vond. Ik wist wel dat mijn interactieve boek het waard zou zijn, maar hoeveel mensen zouden er zoveel geld voor over hebben. Dat ik binnen een dag al op 100 deelnemers (mijn minimum om het rendabel te houden) zou zitten, had ik echt nooit van mijn leven verwacht.

Dat er uiteindelijk 400 mensen net zo enthousiast zijn als ik, dat had ik nooit kunnen dromen. Natuurlijk gaat er nog een groot gedeelte naar de belastingdienst, natuurlijk heb ik ook kosten. Mijn foto- en videograaf, Jorrit Ooyen bijvoorbeeld, ontvangt een percentage van iedere verkoop. Dat loopt bij elkaar best wel op, maar ik weet ook dat zonder zijn mooie foto’s en video’s het project half zo tof niet was geweest. En zonder dat extra zetje van hem eind april weet ik ook niet of ik ‘hier’ nu al geweest was.

Anyway, het is dus niet dat ik nu opeens schathemeltjerijk ben, maar ik kan de komende maanden wel gewoon weer mijn auto, hypotheek, eten, zorgverzekering en ‘leven’ betalen zonder dat ik mijn noodpotje hoef te plunderen of naar Tuur moet kijken. Want hoe fijn het ook is dat dat kan, en hoeveel ik ook van Tuur hou, afhankelijk zijn van iemand anders ben ik liever gewoon niet.

De komende tien weken zal ik (helaas) wat minder bloggen. Ik heb nu besloten om de komende periode op maandag, woensdag en vrijdag blogs te publiceren. Ik blijf (vooralsnog) wel dagelijks vloggen. Omdat mijn ‘project’ wat meer tijd kost dan ik had voorzien lukt het me niet (zonder dagelijkse migraine) om alle ballen hoog te houden. Het bedenken van blog-ideeën vergt creativiteit (en dus energie). Voor vloggen gebruik ik minder creativiteit. Ik vlog mijn dag, en mijn dag is zoals mijn dag is, ik doe niets speciaals om de vlogs interessanter te maken. Het filmen en editen is dus gewoon een extra ‘handeling’ die verder niet heel veel energie kost, ik heb dus ook de hoop dat ik dit de rest van de zomer gewoon kan blijven doen.

Ik vind het wel vervelend om minder blogs te publiceren, vooral omdat ik in het verleden ook weleens minder geblogd heb (toen ik aan een boek werkte bijvoorbeeld) en dan de opmerking kreeg dat ik ‘commercieel geworden’ was. Nou is een boek schrijven bij een uitgever allesbehalve commercieel (daar verdien je – als je geen mega-bestseller wordt – in Nederland niet heel veel geld mee), maar het stak toch wel een beetje. Have a Good Summer Run doe ik omdat ik het ontzettend gaaf vind om te doen, maar natuurlijk speelt geld ook wel een rol, anders had ik het wel gratis gemaakt. Maar goed, dan ben ik maar ‘commercieel geworden’, ik zal wel moeten als ik mezelf in onderhoud wil kunnen blijven voorzien. En ik sta 100% achter wat ik te bieden heb, dus dat helpt ook wel mee.

Dat gezegd hebbende, ik heb ontzettend veel zin in deze zomer. Ook al waren afgelopen weken redelijk overweldigend, ik had drie weken geleden niet durven dromen dat ik ‘hier’ zou zijn. Dus mega veel dank aan iedereen die zich heeft ingeschreven voor Have a Good Summer Run voor het vertrouwen. En aan iedereen die zich niet heeft ingeschreven, om wat voor reden dan ook, no worries… jullie zijn ook deze zomer niet van me af, zij het in iets mindere mate (en mocht je denken, shit, ik wil toch meedoen, het kan nog!)

Liefs,

Annemerel

P.S. Tuur helpt me natuurlijk ontzettend bij Have a Good Summer Run, waardoor je zou kunnen beargumenteren dat ik nog steeds niet onafhankelijk ben van hem. En weet je, dat is ook gewoon zo. Maar dat vind ik dus weer totaal niet erg, we werken samen en samen kunnen we zoveel meer dan los van elkaar. 

Delen:

29 Reacties

 1. marloes
  juni 5, 2020 / 12:14

  Ik vind het eigenlijk heel tof dat je zelf met een creatief idee bent gekomen i.p.v de noodhulp aan te nemen! Ik doe zelf helaas niet mee met ‘Have a good summer run’ omdat ik zelf al schema’s krijg via mijn atletiek trainer, dus ik zal je blogs wel missen maar ik begrijp het helemaal! En ik vind dat je dan zeker genoeg content maakt met vlogen én 3 blogs per week! Dus succes komende maanden!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 5, 2020 / 12:16

   Thanks Marloes!

  • Selina
   juni 5, 2020 / 17:09

   Hier sluit ik me helemaal bij aan :)

 2. Eva
  juni 5, 2020 / 12:19

  He Annemerel,
  Wat een ontzettend open en eerlijke blog! Ik vind het echt knap dat je het heft in eigen hand hebt genomen en gewoon zelf voor een nieuwe inkomstenbron hebt gezorgd. Ik zit nog te denken: misschien is het leuk als een paar mensen die mee doen met de HAGSR een keer een blogje schrijven (waarom ze nu beginnen met hardlopen, over hun hardloop carrière tot nu toe, of over de mooiste wedstrijd ooit oid). Ik snap dat dit nog steeds werk voor jou kost qua in elkaar zetten dus ik begrijp het ook als je dat niet chill vindt. Maar als ik zo in de FB groep kijk zijn er genoeg mensen die het leuk zou lijken hier iets over te vertellen, ik in ieder geval wel ;) nou ja, misschien iets om over na te denken… Groetjes Eva

  • Annemerel
   Auteur
   juni 5, 2020 / 12:25

   Hi Eva, klinkt als een heel leuk idee! Stuur me een mailtje als je de spits af wilt bijten ;-)

   • Loraine de Jong
    juni 5, 2020 / 13:19

    Super leuk idee Eva.
    Mocht je dit willen Annemerel wil ook graag helpen ;)

    • Annemerel
     Auteur
     juni 5, 2020 / 17:12

     Mail me Loraine!

   • Nina
    juni 5, 2020 / 23:07

    Wat super tof dat je zo open bent. Dat siert je! Ik werk ook in jouw vak en merk dat het weer wat drukker begint te worden. Maar het is nog lang niet wat het was. Keep the trust!

  • Sandra
   juni 5, 2020 / 23:51

   Hi, super leuk idee! Ik heb in het verleden ook een succesvolle reisblog gehad (maar zelf gestopt om legio redenen, blog bestaat nog maar ik schrijf er zelf niet meer), ik zou het super leuk vinden om een steentje bij te dragen! Hoe ik, als blessuregevoelige hardloper, toch iedere keer weer mezelf weet te verbeteren en verbazen. Dus als er behoefte is, dan hoor ik het graag!

 3. juni 5, 2020 / 12:24

  Commercieel klinkt inderdaad wel erg negatief. Je hebt juist een leuk plan bedacht als een echte ondernemer waar je tijd en energie in steekt en enorm enthousiast over bent. Vooral maar trots zijn op dit project. Als je alleen maar tot een bepaald bedrag per maand mag verdienen om aardig te blijven lijkt dat wel belachelijk veel op een glazen plafond ;)
  Persoonlijk vind ik het altijd inspirerend om over succesvolle vrouwelijke ondernemers te lezen, zeker als ze hun huur kunnen betalen :D

 4. N
  juni 5, 2020 / 12:28

  Ik heb destijds weleens iets in die trant gezegd (dat ik begreep dat je uit commerciële overwegingen bepaalde inhoud alleen in je boek
  publiceerde, maar dat ik als bloglezer daardoor info miste). Dat was natuurlijk geen verwijt (“je bent commercieel geworden!!”), ik vond het gewoon jammer. Dat is ergens ook een compliment natuurlijk. Heb je veel meer opmerkingen gekregen? Ik zou me in ieder geval daar niet door laten tegenhouden hoor. In ieder geval leuk dat het zo’n succes is!

 5. Judith
  juni 5, 2020 / 12:29

  Goede beslissing! Op dit moment ben je druk met andere projecten, dus logisch dat je als ondernemer daarvoor kiest! Ik vind het niet ‘commercieel’, maar getuigen van goed ondernemerschap. Zelf doe ik niet mee aan HAGSR omdat ik liever wandel dan hardloop 😉 maar de vlogs en blogs volg ik met plezier! Ik ben benieuwd naar je belevenissen en heel veel succes!

 6. Myrthe
  juni 5, 2020 / 13:03

  Hi Annemerel,

  Juist bewondering voor je dat je geen steun hebt aangevraagd en juist met een creatief idee op de proppen bent gekomen. Nu week 1 van HAGSR er bijna op zit kan ik nu al zeggen dat ik er onwijs van geniet en het mij echt dwingt te pushen. Heerlijk, lang gemist! Aangezien je een onwijs drukke zomer voor de boeg hebt, is het toch volstrekt logisch niet alle ballen hoog te willen houden? Je wilt toch niet met een burn out je bruiloft in?! Wellicht leuk ideetje om gast bloggers te laten schrijven om de ‘gaten’ te vullen? Anyway, heel veel succes en dank je voor het opzetten van HAGSR, ik ben helemaal fan en geniet van elke training!

  Liefs, Myrthe

 7. Inge
  juni 5, 2020 / 13:08

  Waarom is commercieel verkeerd? We willen toch allemaal geld verdienen om (leuke) dingen te kunnen blijven doen?
  Ik vind alles wat je doet super leuk! Vind het geweldig als er dagelijks een blog komt, maar als dat niet lukt, snap ik dat ook. Ik mis ze wel, maar vind ook dat ik er niet vanuit mag gaan met een ‘gratis’ dienst. Ga door zoals het voor jou goed voelt, wat te handelen is en waar je energie van krijgt! Ik blijf je toch wel volgen!
  Bedankt voor alle leuke content!!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 5, 2020 / 17:15

   Dankjewel voor je berichtje! Ja commercieel is niet perse verkeerd. Ik denk dat ik er zelf een negatieve connotatie mee heb doordat ik af en toe mijn blog nog zie door het oog dat ik zeventien jaar geleden, toen ik begon, had. Ik vond reacties natuurlijk altijd al heel leuk om te ontvangen, maar ik schreef in eerste instantie voor mezelf. Omdat mijn blog echt als een hobby begonnen is voelt het soms allemaal een beetje tegenstrijdig. Dat geld verdienen.

 8. Stille meelezer
  juni 5, 2020 / 14:14

  Super mooie blog. Dank voor openheid
  Respect voor hoe je het doet

 9. Sandra
  juni 5, 2020 / 15:24

  Heel goed dat je deze keuze maakt! Super knap dat je juist zo eerlijk bent en prioriteiten stelt! Daarin ben je een voorbeeld en juist door dit uit te spreken kan je anderen (lees: mij) ook zo blijven inspireren. Ik vermaak me wel met je vlogs en de blogs die je nog zal publiceren. Op naar een hele mooie zomer!

 10. Astrid
  juni 5, 2020 / 16:03

  Ik vind het superknap dat je met zo’n creatief idee als Have A Good Run bent gekomen! Ik denk dat ik in alle paniek overheidssteun zou hebben aangevraagd in die situatie, maar jij denkt in andere mogelijkheden en dat is heel tof!

  Vele online bloggers/youtubers/instagrammers kwamen de laatste maanden/jaren opeens heel random met (soms hele vage) cursussen/coachingstrajecten waar ik mijn vraagtekens bij heb van “Huh? Heb je überhaupt enige ervaring daarmee?”, voor sommigen lijkt het meer op een ‘makkelijk verdienmodel’. Maar mijn gevoel lag dus al TOTAAAAAL anders toen jij jouw cursus bekend maakte. :)

  Ik ben heel blij dat ik mee doe met HAGSR. Zeker omdat jij al veel blogs & boeken over hardlopen hebt geschreven, jarenlang ervaring hebt van de bekende beginnersfouten tot aan trainen als een topatleet, en Arthur zelf natuurlijk ook trainer is en bewegingswetenschappen heeft gestudeerd. En niet onbelangrijk, hardlopen is een belangrijk deel in jullie eigen leven. Die combinatie maakte het gelijk het geld waard voor mij! :D

  • Annemerel
   Auteur
   juni 5, 2020 / 17:12

   Dit vind ik zo ontzettend leuk om te lezen, dankjewel dat je dit deelt ♥️

 11. Sarah
  juni 5, 2020 / 17:30

  Hoi Annemerel, je verhaal maakt voor mij (in loondienst) de crisis opeens heel tastbaar, heel veel dank hiervoor.
  Wat betreft “commercieel”: je kan het ook anders zien. Als ik weet dat de bloggers die ik graag volg, het redden en hun blog ook meteen professioneel kunnen inzetten, moet ik me ook niet schuldig voelen dat ik hier gratis kom lezen. Je schrijft in een reactie dat dat 17 jaar geleden helemaal anders was – maar het hele internet was toen natuurlijk wel wezenlijk anders. Kan me voorstellen dat je voor jezelf worstelt met waar je werk eindigt en je hobby begint – ik denk dat we wereldwijd de laatste maanden hebben mogen genieten van een vage grens tussen werk en privé – maar voor lezers is dat eigenlijk heel duidelijk, en ik vind zelf dat die duidelijkheid rust geeft.

 12. Linda
  juni 5, 2020 / 18:22

  Petje af, Annemerel!
  En veel succes met je project.

 13. Nadieh
  juni 5, 2020 / 18:35

  Heel logisch dat je de komende weken minder gaat bloggen! Knap dat zo open bent over je financiële situatie. Ik vind het zelf ook heel interessant om zo’n inkijkje te krijgen. Vervelend dat je zulke taaie maanden hebt gehad, maar misschien heeft deze periode je ook weer geholpen om uit je comfortzone te komen.

  Ik doe ook mee met HASR. Enerzijds omdat ik het heel tof vind om op een andere manier met hardlopen bezig te zijn, maar ook omdat ik al jaren met veel plezier je gratis blog lees en dit een leuke manier vind om je te supporten. Tot nu toe is het het geld meer dan waard! Vind het zo leuk en lief om te zien met hoeveel enthousiasme jullie met HASR bezig zijn. Je kunt zien dat jullie er veel aandacht en liefde in steken en jullie vullen elkaar inderdaad heel goed aan.

  Volgens mij heb ik het al eens eerder genoemd maar @Celinecharlotte (op instagram) is ook altijd heel open over haar money mindset. Van haar heb ik ook veel geleerd over de perceptie van geld verdienen, schaarste en het aanpassen van je “money mindset” (nu zelf nog in de praktijk brengen ;)).

  Veel succes met de komende weken. Je mag megatrots op jezelf zijn dat je zoiets succesvols kunt neerzetten met zoveel fanatieke aanhang! Dat heb je echt zelf opgebouwd en verdiend.

  Liefs en een fijn weekend gewenst!

 14. Teha
  juni 5, 2020 / 18:49

  Raar eigenlijk dat commercieel een negatieve klank heeft. Je hoort gewoon bij de groep jonge zelfstandige ondernemers en daar moet je trots op zijn.
  Ik vind het idee van de HAGSR fantastisch ook al doe ik,om privé redenen, niet mee.
  En het ziet er van wat ik soms te zien krijg;) heel mooi uit.
  Goed gedaan!

 15. rinja
  juni 5, 2020 / 22:36

  Heel eerlijk! Heb ik totaal geen medelijden met de ZZP’ers en ondernemers tijdens deze coronacrisis. Het zijn jarenlang “gouden tijden” geweest voor ondernemers. Youtubers die volledig betaalde en verzorgde vakantiereisjes krijgen en overspoeld worden met artikelen en cadeau’s. Dan de horeca ondernemers die 10 euro voor een glas huiswijn durven te vragen!! Het was de afgelopen jaren te zot voor woorden!!
  Dan wordt ook nog eens in zo’n crisis als deze, de ondernemers het hand boven het hoofd gehouden met de ene na de andere overheidssteun.

  Wat men vergeet: In de zorg is het al jarenlang crisis!!! Jaar in jaar uit wordt er juist daar bezuinigd.
  Mensen werken er keihard voor een mager loontje en dan verbaasd zijn dat er weinig mensen voor de zorg kiezen. Vervolgens wel weer klagen, dat de wachttijden zo hoog zijn!
  Hier is toch echt helemaal niks van te snappen!

  Heel goed annemerel, dat jij niet gelijk je ‘handje ophoudt’.

 16. Britt
  juni 6, 2020 / 08:40

  Heel veel bewondering voor hoe je je met je bedrijf de door de Corona crisis heen slaat! Soms zit het tegen maar met heel veel doorzettingsvermogen en positiviteit kan het dus uiteindelijk eigenlijk alsnog heel positief uit pakken, zoals nu met HAGSR!

  Heel veel succes met de verdere organisatie deze zomer en ik ben heel benieuwd naar het vervolg!

 17. Eva
  juni 6, 2020 / 14:14

  Eerlijk stuk, mooi!

 18. Linda
  juni 6, 2020 / 17:11

  Het zou fijn zijn als je deze cursus nog een aantal keren kan geven. Misschien dat je een paar aanpassingen
  zal moeten doen maar dan heb je wel meer profijt van de
  nu gemaakte kosten.

  Krijg jij meer geld aan advertentie inkomsten als wij als abonnees de reclame volledig afkijken?
  Want dat doe ik nu niet en ga ik als het jou voordeel geeft wel doen😊

 19. Jildau
  juni 7, 2020 / 09:50

  Hi Annemerel,

  Wat een goede, open en persoonlijke blog! Heel knap dat je dit zo opschrijft. Ik volg je denk ik al 10 jaar (begon voor mij ooit via Grilscene haha) en heb me gelijk ingeschreven voor HAGSR omdat het mij een mooi sportief doel geeft en ik het juist zo tof vond om je te ‘steunen’ op zo’n manier én het een supergoed, creatief en uniek concept is. Dus alle complimenten voor jou, je ondernemersspirit en commerciële inzicht ;) En ook helemaal begrijpelijk dat je op een ander vlak dan iets gas terugneemt.

  Succes!