GETTING MARRIED: Early wedding preps

Het is niet dat ik mijn hele leven al droom over een extravagant huwelijk. Maar in mijn dromen ontmoette ik wel een man die lief en interessant genoeg was om de rest van mijn leven mee te willen spenderen. En daar wilde ik dan uiteindelijk wel graag mee trouwen. Niet omdat zo’n ring ook maar enige garantie geeft, maar omdat ik het idee van samen een familie beginnen heel mooi vindt.

Sinds een week of drie zit er een verlovingsring om mijn vinger en ben ik begonnen met bruiloft-orientatie. Ik heb de afgelopen drie weken meer geleerd, dan in de afgelopen dertig jaar. Ik ben in mijn leven slechts twee keer gast geweest op een bruiloft, dus daar heb ik nog niet heel veel lessen uit kunnen trekken. Maar ik heb wel jarenlang in een strandrestaurant gewerkt dat in de zomermaanden ook vaak dienst deed als trouwlocatie. Zo heb ik dus wel aardig wat bruiloften mee mogen maken. Een ding dat ik geleerd heb: wees relaxed. Vertrouw op de expertise van anderen en probeer je niet over ieder detail op te winden.

Chill

Dat is heel makkelijk gezegd, maar ik heb nog wel zo’n vermoeden dat het wel enige moeite gaat kosten om dit plan ook daadwerkelijk in uitvoering te brengen. In mijn werk ben ik gewend om alles zelf te doen, om me met ieder detail te bemoeien. Ik ben ook zo iemand die voordat ze een feestje geeft zich al zorgen maakt of iedereen zich wel zal vermaken en dat iedereen genoeg aanspraak heeft. Kijk, je moet het jezelf niet lastiger maken dan nodig is. Ik moet me op de ‘grote’ dag gewoon helemaal nergens anders zorgen over maken dan dat ik wel genoeg water drink tussendoor, zodat het feestje niet halverwege voorbij is voor mij, omdat ik nu eenmaal niet zo goed tegen alcohol kan.

Maid of Honor / Ceremoniemeester

Om niet in een Bridezilla te veranderen heb ik afgelopen weekend mijn beste vriendin Laura gevraagd om mijn ‘maid of honor’ te zijn. Dat hadden we eigenlijk tien jaar geleden al afgesproken. Laura, besloot echter in het geheim te trouwen, waardoor mijn maid of honor kansen ineens verkeken waren. Ik heb het haar vergeven en ik kan me geen betere rechterhand voorstellen. Ik heb van mijn moeder trouwens begrepen dat Laura eigenlijk helemaal niet mijn maid of honor is, maar dat haar titel ‘ceremoniemeester’ is. Ik dacht dat dat hetzelfde was, een goed voorbeeld van hoeveel (weinig) ik van trouwen af weet. Van bruidsjurken tot bruidsboeketen tot gastenlijsten voor vrijgezellenfeesten, we hebben afgelopen zondag meteen allerlei aantekeningen gemaakt. En we hebben nog wel een maand of tien tot het JA-woord.

Say yes to the dress

Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet dagelijks bruidsjurken aan het kijken ben. Damn het algoritme. Bruidsjurken kijken is het nieuwe werk-ontwijkend-gedrag. Inmiddels weet ik wel zo ongeveer wat ik wil. Althans, dat denk ik te weten. Misschien staat het me wel absoluut niet en ‘val’ ik voor een compleet ander model. Ik heb inmiddels een datum gevonden waarop zowel mijn moeder, mijn zusje als Laura tijd heeft en Tuur de hele dag de deur uit is. Mooi moment dus om op bruidsjurken jacht te gaan. De afspraak is inmiddels gemaakt (net tijdens het schrijven van deze blog even gedaan, ik zei toch dat bruidsjurken mijn grootste afleiding zijn op dit moment?).

Locatie

Ja, we laten er geen gras over groeien, we hebben zelfs al een optie op een locatie. We willen gewoon in Nederland trouwen, in Den Haag. Op een plek waar we zelf veel komen. We hebben hier zelfs onze eerste ‘date’ gehad. Dit was ik al lang weer vergeten, maar hier hielp Tuur me onlangs aan herinneren. Best bijzonder, omdat ik normaliter dit soort details echt heel goed onthoud. We spraken toen af onder het mom van ‘schema maken’ en dat deden we toen ook gewoon braaf. Best wel bijzonder om te trouwen op de plek waar je voor het eerst samen hebt afgesproken, toch?

Budget

Iets anders waar ik nog wel even voor moet gaan zitten met Tuur is ons budget. Ik denk dat als ik niet netjes alles op ga schrijven, trouwen een erg duur grapje gaat worden. Maar ik denk tegelijkertijd ook, dat wanneer je een beetje oplet, het ook weer niet zo’n grote financiële strop hoeft te zijn als iedereen het doet lijken. Ik kreeg gisteren al een excel document van Laura doorgestuurd met haar draaiboek en budgetten. Ik vind dit niet het allerleukste onderwerp, maar goed, het hoort erbij. En ik denk dat als je het geld een beetje onder controle hebt, je er uiteindelijk ook een stuk meer van kan genieten. Omdat je dan niet denkt ‘ooooh mijn geld’. Dus ja, belangrijk onderwerp. Zodra ik hier verder in ben is dit wellicht ook een onderwerp voor een blog. Hebben jullie zelf nog tips?

Save the date

Een van de leukste dingen die ik tot nu toe gedaan heb is het ontwerpen van een save the date. Het is wellicht nog wat vroeg om die te versturen, maar inmiddels is de proefdruk al onderweg en die moet eind deze week hier thuis geleverd worden. Ik twijfel nog een beetje of ik die dan met jullie ga delen, want dan weten jullie ook meteen al de datum waarop we van plan zijn te gaan trouwen. Niet dat dat een groot geheim moet blijven, ik verwacht namelijk niet echt paparazzi, dus ik weet ook eigenlijk niet waarom ik dat niet meteen zou delen. Maar anderen doen hier vaak best geheimzinnig over, dus misschien hoort dat? Tell me.

Goed, tot zover mijn update. In drie weken zijn we dus best al wel een aantal stappen verder. Ik ben bijna ‘bang’ dat er niet genoeg klusjes overblijven tot de bruiloft. Maar ik denk dat ik daar van de zomer heel anders over denk. Nu heb ik er de tijd voor, dus waarom zou ik deze dingen niet nu gewoon al regelen? Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? 

Liefs,

Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. Lieneke
  oktober 22, 2019 / 12:44

  Mijn tip: kies voor de dingen waar jullie blij van worden, niet ‘omdat het zo hoort’. Wij hebben bijvoorbeeld geen receptie gehouden en hadden geen bruidstaart (al zou ik dat nu misschien weer wel doen). Ook is een lopend buffet niet echt wat voor ons, dus we zijn met een kleinere groep uit eten gegaan in ons favoriete restaurant en hebben toen nog een feest erachter aan gedaan voor de grotere groep.
  En inderdaad niet teveel alcohol. Ik heb ook alleen een wijntje met het eten op, ik vond het veel fijner alles bewust mee te maken en de volgende dag ook nog overal van te kunnen nagenieten.
  Nog een tip: geen telefoon mee, of geef hem aan iemand anders. Je hoeft niet bereikbaar te zijn, mooie foto’s volgen toch wel en alles draait om jullie die dag, dus je hoeft je echt niet bezig te houden met anderen op social media
  Heel veel plezier met alle voorbereidingen

  Ps: normaal gesproken zou ik niet moeilijk doen over het delen van een datum, maar nu je de locatie bekend hebt gemaakt misschien niet. Had je niet ergens in je boek of op insta ook die locatie van je eerste date genoemd? (weet ik niet meer zeker hoor). Ook al zijn wij vast allemaal lieve, begripzame volgers, je wilt toch niet dat iemand dan je aandacht probeert te trekken, omdat hij/zij toevallig in de buurt was

 2. oktober 22, 2019 / 13:34

  Haha wauw! Ik ben enorm onder de indruk van deze voorbereiding. Ik ben afgelopen februari ten huwelijk gevraagd en wij zijn afgelopen weekend voor het eerst naar een locatie gereden om te kijken of we daar misschien een afspraak willen maken (onze eerste date was op de kermis, dat lijkt me een uitermate slecht idee voor een trouwlocatie helaas). Budget is ons grootste issue omdat we in februari ook ons huis kochten, waar we toch wel het een en ander aan verbouwd hebben. Dus een budget blog: Heel graag! Nu zijn we vooral aan het uitstellen onder het mom van: we hebben toch niet genoeg geld…

 3. Thyra
  oktober 22, 2019 / 13:49

  Je kunt de datum ook blurren/verstoppen? Ben erg benieuwd naar de kaart! Leuk dat je ons al meeneemt in de voorbereidingen.

 4. oktober 22, 2019 / 14:28

  Gefeliciteerd en wat tof zeg! Ik heb zo’n zwaar relaxte bruiloft gehad op 8-8-2019. Je kan het stuk op mijn blog terugvinden. Zelf heb ik ook graag de touwtjes in handen en dat gaf me juist meer rust. Ik had alleen zelf geregeld en alles was compleet! Dag liep op rolletjes, in de kerk werd even de pianist eventjes afgeleid maar dat was het enigste, nog nooit hadden onze gasten zo’n relaxte dag meegemaakt.

 5. oktober 22, 2019 / 15:44

  Gefeliciteerd en heel veel succes met alle voorbereidingen!

 6. Kelly
  oktober 22, 2019 / 16:45

  Hoi Annemerel,

  Als pasgetrouwde (nog in de wittebroodsweken) heb ik deze tip al veel gehad en is het ook echt waar: geniét van de voorbereidingen. De voorpret is (bijna) net zo belangrijk als de grote dag en de dag gaat natuurlijk snel voorbij! Ik heb tijdens de voorbereidingen een weddingplan-dagboek bijgehouden wat me hielp om even bewust stil te staan. Qua budget hebben wij van te voren een prioriteitenlijstje gemaakt wat we echt belangrijk vonden en wat iets minder, dat scheelt veel in de kosten! Leveranciers doen je soms geloven dat je op niks kan besparen, maar dat valt gelukkig wel mee. Verder wordt alles waar ’trouw/bruid’ voor staat duurder, terwijl je soms voor alternatieven kan kiezen. Ik had geen specifieke trouwschoenen, een ‘gewoon’ boeket en geen speciale bruidstaart.

  Veel plezier!!

 7. Lara
  oktober 22, 2019 / 17:33

  Zo leuk deze blogs!
  Mijn beste vriendin gaat komend voorjaar trouwen en ik ben haar getuige. Ik dacht dat heel het trouwgebeuren niks voor mij zou zijn, maar nu ik me samen met haar erin kan verdiepen vind ik het heerlijk!!

  Geniet van deze tijd en nogmaals gefeliciteerd met jullie verloving!

 8. oktober 22, 2019 / 20:27

  Ohhh zo leuk om jouw voorbereidingen te volgen! Ik ben 3,5 jaar geleden getrouwd (OMG zo lang geleden alweer!) maar ik vond de voorpret zo leuk, ik genoot echt van het regelen van alle kleine en grote dingen. Wat al eerder gezegd is: zorg ervoor dat de dag echt JULLIE dag is, dus als je geen receptie of bruidstaart wilt, dan lekker niet. Ik wilde heel graag een vette band op de bruiloft en die was er ook (wat ook een grote kostenpost was, maar een band ipv dj wilden we allebei echt heel graag). Ik heb de hele avond op de dansvloer gestaan en mijn benen uit mijn lijf gedanst. Oja, en doe schoenen aan waar je ook de hele dag makkelijk op kunt lopen. Ik had overdag trouwschoenen aan en ’s avonds witte converse onder mijn jurk (maar in jouw geval zouden dat witte nikes moeten zijn ;-)

 9. Laura
  oktober 23, 2019 / 08:42

  Yeaaaaah lekker bezig jij ??… En zo zo leuk dat ik me er ook mee mag bemoeien!

  • Teha
   oktober 23, 2019 / 11:52

   Ik zie geen voordeel of nadeel bij het benoemen van de datum. Ik kan me niet voorstellen dat je volgers massaal onuitgenodigd voor de deur staan dus wel noemen is geen probleem. Wat zou kunnen gebeuren is dat je massa post krijgt op die datum maar als mensen iets willen sturen,doen ze dat toch wel.
   Dus: wel of geen datum is gewoon waar jij je prettig bij voelt
   En zo moet die hele dag worden
   Alles wat jullie samen leuk vinden en niet omdat het zo hoort of dat het zielig is voor oma of omdat je moeder dat zo graag zou willen.
   Echt….het is jullie dag en als het goed is maak je die maar één keer mee!

 10. oktober 23, 2019 / 13:03

  Qua geld: ik had een beetje dezelfde insteek als jij. Normaal ben ik wel van het budgetteren, maar ik wilde er ook geen stress van hebben of er te panisch mee omgaan. Toch merkte ik wel dat het dan alsnog handig is om in ieder geval een realistisch budget te hebben. Wij zijn uiteindelijk (excl. huwelijksreis) dik twee keer zo hoog uitgekomen dan wat we in de eerste instantie vluchtig hadden besproken.

  Overigens zie je dat wel snel genoeg (ik dacht bijvoorbeeld aan 500 euro voor muziek, maar dat was dik 3x zoveel); wij hadden gewoon in de eerste instantie vooral gekeken naar wat we wilden uitgeven, maar niet speciaal naar wat we wilden hebben. Omdat we de dag uiteindelijk belangrijker vonden en het geld hadden, hebben we dat dus vrij snel naar boven aangepast.

  Je hebt op Perfect Wedding zo’n online budget. Vond ik wel heel handig, vooral voor dingen waar ik zelf totaal niet aan had gedacht (trouwambtenaar als je op locatie trouwt, kerkliturgie, ‘onderspul’ voor je jurk, of dat nu een torselet is of een hoepelrok, trouwboekje, dansles). Je kunt overal natuurlijk sowieso je eigen keuze in maken, maar er ging voor mij echt een wereld open van wat überhaupt kon en welke prijskaartjes daaraan hingen.

 11. Eveline
  oktober 24, 2019 / 09:43

  Ah super leuk alle voorbereidingen en voorpret! Heel veel plezier en vooral het jurken passen is echt super leuk!! Ik had ook best een specifiek een idee in mijn hoofd over wat ik wel en niet wilde en ben uiteindelijk gegaan voor een model waarvan ik dacht van te voren dacht dat ik niet wilde ;)
  Qua budget, alles wat “trouw” specifiek is, is ineens 3x zo duur… Zodra het een bruiloftsboeket is, een bruidstaart, haar, make-up etc.. dus dat is misschien handig om rekening mee te houden. Wij hebben samen bedacht wat we echt belangrijk vonden (in ons geval echt mooie goede foto’s van een goede – dure- fotograag) en minder belangrijk (in ons geval de taart – ik heb zelf met een vriendin hele mooie cupcakes gemaakt). Kan zeker aanraden om de kosten bij te houden, want er komen zoveel “kleine” dingen bij kijken dat het uiteindelijk best hard kan gaan!

 12. Josianne
  oktober 25, 2019 / 11:22

  Het werd hierboven al genoemd, maar het budgetgedeelte op the perfect wedding is echt handig; die hebben wij regelmatig gebruikt en daardoor alles goed in de gaten kunnen houden. Ik heb ook regelmatig op Instagram rondgevraagd of iemand nog een goede haar/make-up styliste wist, of een bloemist. Daardoor hebben we aardig wat kosten kunnen besparen (€150 voor haar én make-up samen, dat is behoorlijk aan de goedkope kant). Ik had ook geen boeket, maar een corsage om m’n pols en dat scheelde ook flink in de kosten. En ik had witte ballerina’s gewoon via Zalando besteld, in plaats van speciale trouwschoenen, maar door het kant pastten ze toch perfect bij m’n jurk. Mijn moeder had de taart gemaakt (aangezien ze regelmatig in de keuken staat en dit heel leuk vond om te doen) en zo ook daar weer op bespaard. Maar door dit soort dingen te doen, konden we wel uiteindelijk een videograaf inhuren (wel een startende, dus niet zo duur, maar hij heeft wel een prachtige film gemaakt). De uitnodigingen voor de bruiloft hebben we op 14 februari verstuurd: gratis postzegels door met lippenstift een kusje op de envelop te plakken). En zo kan ik nog wel even doorgaan haha.

  Meer blogs over de voorbereidingen mogen zeker! Hoewel mijn trouwdag alweer ruim een jaar geleden is, vind ik het nog steeds leuk om erover te lezen (en ik ben heel benieuwd naar de save the date! De datum kun je altijd wegblurren toch?)