LET’S TALK ABOUT: New York City vs Berlin

 photo ny-berlin.jpg

Toen ik twee weken geleden (bijna fluitend) door Berlijn fietste begon ik de stad te vergelijken met New York, voor mij (en heel veel anderen) de stad der steden. En na een aantal afwegingen trok ik de conclusie dat Berlijn op papier een stuk aantrekkelijker is dan de stad die ik zelf al jaren als ‘het hoogste goed’ bestempel. Ik zal je haarfijn uitleggen waarom.

 1. Je bent een stuk sneller in Berlijn dan in New York. Met de trein vanaf Amsterdam ben je ongeveer zesenhalf uur onderweg en sta je midden in het centrum van Berlijn. Met het vliegtuig doe je er ongeveer anderhalf uur over. Het voordeel van de trein tegenover het vliegtuig vind ik dat je niet lang van tevoren aanwezig hoeft te zijn en geen taxi of openbaar vervoer naar het centrum nodig hebt. Daarnaast kun je ook een stuk meer bagage meeslepen als je met de trein gaat. En je bent ook een stuk flexibelere in het kiezen van tijden.
 2. Hotelkamers zijn in Berlijn een stuk voordeliger dan in New York, waar je voor een beetje kamer al snel 200-300 dollar per nacht betaalt. Bij MotelOne, een keten die je door heel Berlijn vindt, kun je als je op tijd boekt al een mooie kamer voor 59 euro per nacht boeken. Dat is echt een groot, groot voordeel. Van dat geld kun je dan weer hele andere leuke dingen doen.
 3. Ook het eten is in Berlijn een stuk voordeliger. Voor een uitgebreid ontbijt betaal je gemiddeld zo’n tien euro. In New York betaal je voor eenzelfde soort ontbijt (inclusief fooi) al snel 25 dollar.
 4. Je hoeft geen exorbitant hoge fooi te geven. In New York is het minimumloon voor bedienend persoon in restaurants 2 dollar en 13 cent. Daar kun je natuurlijk niet van leven en al helemaal niet in New York. Daarom word je geacht tussen de 15-20% fooi te geven. Dat kan in een week aardig oplopen.
 5. Sinds juli kun je in de hele Europese Unie gewoon je eigen databundel gebruiken. Geen gehannes met WiFi dus of dure telefoonkosten. Dit is overigens wel op te lossen door een simkaartje te kopen voor 30 dollar bij T-Mobile, dan heb je 2GB data en kun je vrij bellen en sms’en naar Amerikaanse nummers. Maar het is wel weer extra gedoe als je het vergelijkt met hoe makkelijk het in Berlijn is.
 6. Er was een tijd dat shoppen in New York super voordelig was. Rond 2011/2012 was de waarde van de doller ten op zichten van de euro zo laag dat shoppen in New York hartstikke leuk was. Inmiddels is de waarde van de dollar weer aardig gelijk getrokken met de dollar en zelfs bij merken als Nike maak je niet nauwelijks ‘winst’ als je iets in de VS koopt. Je moet namelijk ook niet vergeten dat je op de meeste producten ook nog zo’n 9% BTW betaalt. Een Europees merk kopen moet je in New York al helemaal niet doen. ZARA is altijd duurder, voor een Gucci tas betaal je gerust 500 dollar meer in New York. Enige waar ik echt naar uit zie om in november te shoppen, is de Glossier HQ-store, een beautymerk dat helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar is.
 7. In Berlijn zijn ze heel goed ingesteld op fietsers, in New York – zeker in Midtown Manhattan – is fietsen een iets grotere uitdaging. In Brooklyn moet het beter te doen zijn en daar ga ik dan ook in november wel een fietstour maken.
 8. In mijn ervaring, zijn de rijen voor toeristische trekpleisters over het algemeen iets minder belachelijk lang dan in New York. De prijzen – bijvoorbeeld om bijvoorbeeld de stad van bovenaf te kunnen bekijken – zijn ook beduidend lager. Moet ik er wel bij zeggen dat ik het uitzicht in Berlijn ook iets minder spectaculair vond dan in New York.

Zo, dat waren ze zo ongeveer wel. De punten waarop Berlijn beter scoort dan New York. Neemt overigens niet weg dat ik ONTIEGELIJK veel zin heb om over 23 dagen weer in New York rond te lopen. En dat wanneer ik de kans krijg, ALTIJD voor New York zou kiezen. Maar Berlijn is op papier beter. Veel beter.

Wat zeg jij, Team New York of Team Berlijn?

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. oktober 10, 2017 / 12:03

  Team New York, want je kan de Lululemonwinkel in Berlijn echt niet vergelijken met die van NY. ;-)

 2. Tessa
  oktober 10, 2017 / 12:15

  Ontzettend leuk artikel :) En soms zegt het gevoel nou eenmaal iets anders dan je verstand he?!

 3. Ingrid
  oktober 10, 2017 / 14:04

  Beide steden staan op mijn verlanglijstje. Maar Berlijn ziet er op papier toch veel aantrekkelijker en haalbaarder uit.

 4. Marieke
  oktober 10, 2017 / 14:46

  BERLIJN BABY :-)

 5. oktober 10, 2017 / 14:46

  De dollar is juist heel laag nu toch? De wisselkoers was supergunstig voor ons toen we in Ecuador waren deze zomer (en daar hebben ze de Amerikaanse dollar). Ben in beide steden nog nooit geweest.. Staan wel allebei op de verlanglijst!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 10, 2017 / 18:27

   Het gaat al wel weer iets beter in vergelijking met 2016, in december vlak na de verkiezingen, had je voor 1 euro 1,05 dollar. Voor 1 euro heb je nu 1,17 dollar. Maar in 2013 was dat 1,35. En in 2009 was het zelfs 1,47. Dat is dus nogal een verschil…

 6. Rosalie
  oktober 10, 2017 / 16:00

  Ik vind de steden eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Ik vind de Amerikaanse vibe in New York erg leuk. Maar het relaxte sfeertje en de opgeruimdheid en efficiency van Berlijn weer fijn.

 7. oktober 10, 2017 / 16:30

  Ik ben in beide steden nog nooit geweest, maar stiekem staat Berlijn hoger op het lijstje.. Door alle punten die je net opnoemt, maar ook gewoon om de simpele reden dat New York me eerlijk gezegd nooit echt getrokken heeft. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar als ik moest kiezen tussen New York en – zeg – Krakau, Warschau of Gdansk (waar ik afgelopen zomer alle drie ben geweest) dan kies ik voor die laatste drie…

 8. Tessa
  oktober 10, 2017 / 22:22

  New York is fantastisch. Krijg gewoon spontaan heimwee als ik weer aan die stad denk. Maar er is zoveel meer moois op de wereld! Zo staat Berlijn ook zeker nog op m’n lijstje, en wellicht even wat toegankelijker dan NYC.

 9. oktober 10, 2017 / 23:09

  Ik heb ondertussen al redelijk wat (hoofd)steden gezien maar ik wil naar zowel Berlijn als New York nog ZO graag. New York is meer een ding in m’n hoofd maar dat komt vooral door de afstand, als je naar New York gaat is het ook wel echt een vakantie en geen simpel stedentripje. Het lijkt me zó’n bizarre stad, zo gaaf om een keer in het echt mee te maken. Als ik nog zestig jaar mag leven dan kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat ik daarna op m’n leven terugkijk en nog nooit voet in New York heb gezet en aan de andere kant vraag ik me ook heel erg af wanneer en met wie ik die trip ga maken, haha.

 10. Ilse
  oktober 11, 2017 / 14:33

  Heb helaas beide steden nog niet bezocht maar wil dat zeker nog eens doen! En ik denk dat allebei de steden wel iets hebben.

 11. Katinka
  oktober 11, 2017 / 21:13

  Voor Berlijn liefhebbers neem het boek Mijn Berlijn mee van de website https://berlijn-blog.nl/mijn-berlijn/. Super leuke hotspots en plekjes staan erin. Ik ben er twee keer geweest en nog steeds veel niet ontdekt.

 12. Lindsey
  oktober 12, 2017 / 15:37

  New york 100%! Ik wil zooo graag weer terug.