LET’S TALK ABOUT: Annemerel on a budget

Ik moet op budget. Ik moet de tering naar de nering gaan zetten. Dat is de conclusie die ik getrokken heb nadat ik voor het eerst in mijn volwassen leven mijn vaste lasten op een rijtje heb gezet. Ik weet het, dramatisch, maar ik stak afgelopen jaren liever mijn kop in het zand. Ik ben best goed met cijfertjes, maar als die cijfertjes over mijn eigen financiën gaan dan duik ik het liefst heel diep onder de dekens met mijn handen over mijn oren. Maar ik word volgende maand 29 en dat is bijna 30, dus ik vond het hoogtijd om de feiten onder ogen te zien.

Mijn conclusie? Mijn vaste lasten beslaan meer dan 80% van het salaris dat ik mezelf maandelijks overmaak. Van het bedrag dat overblijft kan ik prima een maand eten. Ik moet wel compleet stoppen met Thuisbezorgd (eerlijk gezegd werd ik zo misselijk van alle getalletjes dat ik het idee heb dat ik de komende maanden toch geen sushi meer lust) en de gemeente moet stoppen met het sturen van rekeningen voor Waterschapsbelasting, want die semi-onverwachte rekeningen passen dus niet in het budget dat ik iedere maand over hou.

Maar goed, hoe ga ik er nu voor zorgen dat de situatie verbetert:

 • Ik ga mezelf een salarisverhoging geven, het bedrag dat ik naar mezelf uitkeer is te laag voor mijn vaste lasten en is daarnaast ook een stuk lager dan modaal (mijn ‘nieuwe’ salaris ligt daar ook nog onder), dus misschien is het zo vreemd ook niet dat er vrijwel geen maand voorbij gaat dat ik mezelf een extraatje moet overmaken vanaf mijn zakelijke rekening.
 • Ik dwing mezelf vanaf nu meerdere keren per week op mijn rekeningen te kijken (privé, zakelijk, creditcard), zodat ik niet aan het eind van de maand voor een (onaangename) verrassing kom te staan.
 • Meer maaltijd planning zodat ik slim boodschappen kan doen en niet iedere week half aangevreten zakken sla hoef weg te gooien.
 • Niet zomaar achteloos koffie halen, ik wil mezelf niet verbieden om koffie buiten de deur te drinken, maar als ik het doe moet ik er wel echt heel veel zin in hebben.
 • Dat gezegd hebbende: ook niet meer de hele dag Nespresso koffie drinken. Uit mijn berekeningen blijkt dat ik voor 7,50 per week aan koffie drink. Dat is 30 euro per maand. Mijn hemel.
 • De komende maanden niet naar New York.
 • De komende maanden geen eten meer bestellen, hoeveel zin ik er misschien ook in heb. Hoe zeer ik ook denk dat ik die sushi echt nodig heb om in leven te blijven. Ik ben slim genoeg om te beseffen dat je geen sushi nodig hebt om in leven te blijven. Ik moet mijn hersenen gebruiken ook als ik honger/trek heb. En als ik wel eten bestel, moet dit een bewuste keuze zijn, niet eentje die ik ‘in het moment’ maak, maar een keuze die ik van te voren zo gepland heb. Als een cadeautje aan mezelf. Het moet minder vanzelfsprekend worden.
 • De komende maanden niet meer ‘investeren’ in dingen als iPhones, MacBooks en camera’s. Hoewel dit zakelijke aankopen zijn (en dus niet van het budget afgaan dat ik mezelf iedere maand geef), moet ik nu gewoon even beseffen dat genoeg genoeg is en dat mijn video’s en blogs niet ineens stukken beter gaan worden als ik nog meer nieuwe apparatuur aanschaf.
 • Voorzichtiger met mijn spullen omgaan zodat ik ook niet zo vaak nieuwe spullen hoef te kopen.
 • Mijn huishoudkosten net zo opschrijven zoals mijn moeder vroeger altijd deed. Niet voor de rest van mijn leven, maar de komende weken. Ik moet gewoon weten waar mijn geld naartoe gaat, dan weet ik ook waar ik op kan besparen.

Goed, tot zover mijn besparingstips aan mezelf. Misschien heb jij er ook wat aan. Misschien heb jij ook nog wat tips voor mij, want ik kan nog wel wat leren volgens mij.

Liefs,
Annemerel

P.S. ik was op zoek naar een foto die bij deze blog paste dus ik deed zoals ik deed ik raadpleegde Google ‘Annemerel budget’. Alle blogs die ik over dit onderwerp geschreven heb stammen uit de periode 2011-2013. Ik denk dat het écht tijd is om hier weer wat aandacht aan te besteden. Voor mezelf vooral.

Delen:

50 Reacties

 1. Lara
  april 6, 2018 / 12:39

  Ik denk voornamelijk dat buiten de deur eten ook een flinke kostenpost is, even lunchen of taart eten in de stad is niet bepaald goedkoop voor de hoeveelheid die je krijgt. Ook boodschappen doen bij bepaalde winkels kan zeker wel wat schelen.
  Ik lees trouwens dat je je creditcard gebruikt. Persoonlijk gebruik ik mijn creditcard alleen in het buitenland (als ik niet met mijn gewone pinpas kan pinnen). In NL gebruik ik echt never nooit mijn creditcard! Ik weet niet of je spaargeld hebt, maar met een creditcard betalen is altijd nog extra duurder omdat het natuurlijk geld is wat je leent. Leningen (bij de bank of whatever) moet je echt ver vandaan blijven!

  • Krista
   april 6, 2018 / 15:10

   Als je de afschrijvingstermijn van de creditkaard op 1 maand hebt staan, is het geen lening dus zijn hier geen extra kosten aan verbonden, behalve de vaste kosten van de creditcard maar die betaal je ongeacht of je er mee betaalt of niet. Aankopen met de creditcard zijn altijd verzekerd dus bij grote aankopen juist wel slim om deze te gebruiken. Bij sommige creditcardprogramma’s krijg je zelfs extra diensten naarmate je er meer mee betaalt. Even inlezen dus voor je wat roept ;)

   • Annemerel
    Auteur
    april 8, 2018 / 07:57

    En mijn creditcard is gratis EN ik spaar er punten mee bij iedere uitgave, die ik dan weer uit kan geven in de Bijenkorf. Zo had ik vorig jaar een gratis Levi’s broek doordat ik een paar vliegtickets en een hotelkamer met mijn creditcard betaald had ;-)

    • Annabelle
     april 10, 2018 / 16:00

     En je aankopen zijn verzekerd! Niks mis met een creditcard ;-)

  • -
   april 6, 2018 / 16:16

   Hangt ervan af, als je je creditcard dezelfde maand nog afbetaalt kost dit meestal niets extra.

 2. Marieke
  april 6, 2018 / 12:47

  Hi Annemerel, wat herkenbaar. Hier gaat ook zo’n ongelofelijk groot deel op aan bijvoorbeeld wortelcake van de bakker (3 eu per plakje), ‘gezonde’ repen (3 eu per reep), koffie of choco van de Starbucks (weer 5 eu), etc. Ik wil hier ook zo graag beter op letten. Ten eerste om weer even stil te staan bij de waarde van geld (en wat een belachelijke prijzen er soms gevraagd worden, die wij er gedachteloos ook maar gewoon voor neertellen). En ten tweede zodat er uiteindelijk meer geld over blijft voor leuke dingen.

  Ik doe dus met je mee!
  Zou leuk zijn als je hier de komende periode een vaste rubriek aan kunt wijden!!!

  • Marion
   april 6, 2018 / 13:35

   oe goed idee!!!

  • Annemerel
   Auteur
   april 6, 2018 / 14:48

   Jaa, de waarde van geld, die moet ik ook weer even leren kennen. Doordat ik iedere maand andere inkomsten heb klinkt voor mij 100 euro in een goede maand soms als ‘gratis’ in de oren, in periodes waarin ik minder inkomsten heb denk ik ‘OMG 100 euro zoveel geld’.

   Ik ga kijken of het interessant genoeg is voor een rubriek. Heb jij een idee waarover ik nog meer zou kunnen schrijven binnen dit onderwerp?

   • Marieke
    april 6, 2018 / 15:33

    Even denken. Het zou misschien leuk zijn om met rubrieken te werken, kleding – beauty – eating out – supermarktkeuze – bespaartips testen. En over het taboe wat “salaris” heet haha.

   • Renate
    april 7, 2018 / 13:39

    @Annemerel: hoe ziet je eetplanning eruit? Boodschappen doen on a budget, je huishoudboekje van een week delen, betaalbare alternatieven voor luxe-eten, goedkope recepten, een challenge om een bepaalde tijd geen nieuwe kleding/afhaaleten/koffie buiten de deur (of iets anders) te kopen.. Genoeg ideeën? ;)

    Wij zijn vanaf deze week ook aan het bezuinigen, we willen een huis kopen, maar daarvoor moet toch echt eerst gespaard worden. Dus ik zou een rubriek leuk vinden!

    • Annemerel
     Auteur
     april 8, 2018 / 07:53

     Thanks voor alle inspiratie!

     • Eveline
      april 9, 2018 / 07:53

      En hardlopen on a budget! Goede sales, outfits van minder grote merken die wel goede kwaliteit hebben, investeren in goede schoenen vs. kosten aan de fysio, wanneer wel en wanneer geen sportmassages boeken….

     • Linda
      april 9, 2018 / 08:42

      Het 30 dagen lijstje. Opschrijven wat je heel graag wil hebben, en per dag opschrijven. Dus bv 4 maart heb je een prachtige broek gezien, 10 maart bedenk je opeens dat een speciale waterkoker erg handig is, etc. Dan 30 dagen erna kijken of je het nog steeds graag wil hebben of dat het opeens toch minder leuk lijkt dan je eerst gedacht had. Zo voorkom je impuls aankopen en bespaar je vast veel geld…!

     • april 9, 2018 / 15:36

      In de aard van de tip van Linda
      Ik heb een verlanglijstje met allerlei zaken die ik graag zou willen, daarnaast heb ik een aparte (gratis) rekening waar ik op ‘doelspaar’. Elke dag van de maand dat ik niets koop waar ik eigenlijk ook zonder kan (meestal gaat dit over nieuwe kledij) gaat daar een bedrag op overeenkomstig met de datum van die dag. Dus 4 april niets gekocht dan gaat 4 euro op die rekening, 20 april niets gekocht 20 euro. Al mijn ‘uitspattingen’ worden hieruit gesubsidieerd.
      Ik pas het nu drie maanden toe en ik moet zeggen dat het echt wel werkt. Ik heb veel minder impuls aankopen en weeg veel meer af wat ik nu echt wel wil van die verlanglijst. Vroeger zou ik bv meteen die twee leuke looptshirts hebben gekocht, terwijl ik nu misschien eerder afwachtend ben.

      Andere tip: Ik koop vaak kledij bij zalando. Je kan dit ook gewoon in je verlanglijstje stoppen en vroeg of laat komt het wel eens in korting en dan koop ik het. Er staat ook bij vermeld als er nog maar 1 artikel beschikbaar is, wil ik het dan echt nog zo ontzettend graag dan bestel ik het. Vaak merk ik wel dat dingen waar ik oorspronkelijk heel enthousiast over ben wel net iets minder leuk lijken na een tijdje.

     • Annemerel
      Auteur
      april 9, 2018 / 19:16

      Jaaa dit doe ik heel vaak bij de Bijenkorf! Als het dan ineens sale is bekijk ik gewoon mijn winkelmandje om te kijken of er iets staat dat nu een goede korting heeft.

 3. april 6, 2018 / 13:13

  Oeh de conclusie ‘ik moet VEEL minder uitgeven’/’ik moet echt beter na gaan denken over mijn uitgaven en minder spontaan geld uitgeven’ is een van m’n minst favoriete, maar tegelijkertijd is het wel een enorm voorrecht dat je zonder Thuisbezorgd al zoveel geld kan besparen: er zijn mensen die op vervelendere dingen moeten besparen. Ik hoop dat het motiverend voor je werkt als je aan het eind van een maand al ziet dat je minder geld hebt uitgegeven en dat je dat een beetje kan integreren in je levensstijl. Ik vind de balans tussen genieten en goed nadenken over uitgaven zelf altijd heel lastig (soms wil ik gewoon koffie met taart, als ik dan na ga denken dat ik er ook €10 mee had kunnen besparen geniet ik ook direct een stuk minder, terwijl het prima kan) dus ik hoop dat jij daar beter in bent haha.

  • Annemerel
   Auteur
   april 6, 2018 / 14:46

   Haha ja ik denk dat ik dat laatste echt een balans moet vinden. Ik denk dat ik de eerste weken bij iedere koffie/lunchdate het wel lastig zal vinden, maar ik denk (hoop) dat als je het langer doet dat het dan natuurlijker wordt.

 4. Vera
  april 6, 2018 / 14:20

  Je hebt een salaris onder modaal? Ik kan het me bijna niet voorstellen met het geld dat je uitgeeft aan benzine, boodschappen, eten en drinken buiten de deur, dure elektronica, reisjes naar het buitenland, dure kleding. Hm.

  Anyways, ik herken je pijn. Pas één maand geleden heb ik voor mezelf mijn inkomsten-kosten op een rijtje gezet, na 5 jaar als student maar gewoon geleefd te hebben. Na drie maanden in de min staan, ging ik dan toch maar even kijken wat er mis ging. Ik gebruik sinds een maand de app ‘Just Money’, waarin je al je uitgaven makkelijk in categorieën kan bijhouden. Nu weet ik precies wat ik uitgeef aan boodschappen, extra horecauitgaven, dingen voor in huis, enz. Heel overzichtelijk! :)

  • Annemerel
   Auteur
   april 6, 2018 / 14:45

   Ik geef mezelf een salaris onder modaal, als zelfstandig ondernemer stort ik iedere maand een bedrag op mijn privérekening wat ik salaris noem. Mijn auto is zakelijk, dus die wordt van mijn zakelijke rekening betaalt. Electronica zijn ook zakelijke uitgaven, dus die worden ook van mijn zakelijke rekening betaalt en hoef ik dus ook niet met mijn ‘salaris’ te betalen. En zoals ik al schreef moet er iedere maand geld bij. (volgens mij bron is 2350 netto per maand modaal trouwens).

   • Vera
    april 6, 2018 / 15:02

    Ah ja oke, helder! :-)

   • Kirsten
    april 6, 2018 / 18:54

    Wow! Vind 2350 netto wel erg veel geld! Verdiende dat (tot voor kort) niet (toen rond 2000 netto) en had altijd het idee dat ik toch wel boven modaal zat. Zeker als ik kijk wat iedereen om mijn heen verdient (docenten, overheidsmedewerkers, mensen in ziekenhuis). Die zitten vaak niet op modaal dan. Schandalig eigenlijk. Als je gaat googlen dan ligt het gemiddelde inkomen van Nederland ook veel lager (oa door gepensioneerden, uitkeringen, kinderen etc.) Rond de 24.000 pj bruto tegenover modaal 37.000 pj bruto.

   • Robert
    april 6, 2018 / 22:10

    Als zelfstandig ondernemer geef jezelf een voorschot, wat bruto is. Pas bij vaststelling van de inkomstenbelasting van een jaar komt daar het netto bedrag voor uit. Privé gebruik van je zakelijke auto wordt ook belast, elektronica gelukkig niet. Hou dus niet alleen je persoonlijke uitgaven in de gaten, maar ook de netto winst van je bedrijf. En de voor mij wijze les uit het verleden, hou je zakelijke administratie bij. Door laksheid van een medevennoot en accountant ben ik ooit voor drie jaar tegelijk aangeslagen. Alle leuke plannen konden meteen een jaar uitgesteld worden… Sindsdien is mijn aangifte inkomstenbelasting altijd voor 1 april het jaar erop ingediend.

   • Ingrid
    april 7, 2018 / 11:17

    Volgens Wikipedia is 2816 bruto modaal, misschien niet te meest betrouwbare bron, maar dan komt netto wel ver onder de 2350. Maar misschien dat 2350 voor een huishouden is ipv persoon? Ik krijg het iig niet op mijn bankrekening bijgeschreven en ik dacht dat ik wel boven modaal verdien.
    Bewust met geld bezig zijn vind ik ook altijd zo lastig! Ik kom nooit echt te kort en spaar altijd wel wat, maar ik denk niet zoveel na over uitgaven en koop wat ik nodig heb. Onder andere vaak thuisbezorgd en uit eten, wat eigenlijk natuurlijk zonde is!

    • Annemerel
     Auteur
     april 8, 2018 / 07:54

     Het staat niet alleen op Wikipedia, heb het op drie verschillende websites zien staan. Mijn omrekenmethode was waarschijnlijk niet de meest betrouwbare ;-)

   • Eline
    april 17, 2018 / 18:31

    Holy damn shit! Dat is inderdaad veel zeg en dan te bedenken je auto en elektronica daar al vanaf zijn én er nog geld bij moet. Meid als je een beetje leert sparen heb je over een paar jaar zó veel geld op je rekening.. Bedenk eens wat je daar mee kan doen!

 5. Krista
  april 6, 2018 / 15:04

  Hoe doe je het met pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Zet je daar genoeg geld voor opzij? Lijkt me lastig hoor, als zelfstandige een goede balans hierin vinden. In de kleine uitgaven valt altijd wel wat te besparen inderdaad, je kunt ook nog kijken naar of je niet oververzekerd bent of bepaalde overbodige abonnementen hebt. Het NIBUD raadt aan max 30-40% van je salaris aan woonlasten uit te geven, nou is dat als alleenstaande in een grote stad eigenlijk niet te doen, maar wel inzichtelijk als vergelijking..

 6. Marley
  april 6, 2018 / 15:14

  Hoi Annemerel,
  Ik doe ook met je mee. Het vliegt er bij mij ook zo hard uit dat ik denk ik schrik als ik alles op een rijtje ga zetten. De onverwachte rekening zijn echt het meest vervelend, de gemeentelijke belastingen liggen nog op me te wachten en eigen risico van de zorgverzekering wat ook geen leuke bedragen zijn. Ik kan dan ook moeilijk nee tegen mezelf zeggen als ik een paar mooie schoenen zie of als er etentjes gepland worden en ik weet niet hoe ik hier verandering in kan en moet aanbrengen. Het lijkt me dan ook leuk en hulpvol als je hier bijv. een wekelijks rubriek aan zou wijden. Misschien met je bevindingen en praktische bespaartips o.i.d.

 7. Merel
  april 6, 2018 / 16:44

  En het eerste wat ik dacht toen ik deze blog opende en die foto zag was: Ik-wil-nu-sushi-bestellen. Heb het dus echt bewust weken uitgesteld omdat ik dacht: neeeh, het kost zoveel geld.. Maar nu ga ik geloof ik voor de bijl tijdens het lezen van deze budget-blog, aiii

 8. Leonie
  april 6, 2018 / 17:25

  Beste tip voor wat betreft thuisbezorgd: ergens gaan wonen waar zo ongeveer niks thuisbezorgd wordt… (heel goed voor je bankrekening ;-))… Maar om daarvoor nou te gaan verhuizen? Hihi.

  Boodschappen probeer ik voor de hele week te doen, dat scheelt ons best veel geld. Verder weinig vlees en veel dingen in de diepvries doen, zodat het langer bewaard kan blijven (lukt natuurlijk alleen als je een beetje ruimte in je vriezer hebt en niet met zo’n piepklein vriezertje annex koelkastding).

  En wat in een eerdere reactie ook genoemd werd: alleen je creditcard gebruiken op vakantie.

  Een vaste rubriek lijkt me leuk. Ik zou dan graag willen lezen over wat jij doet om te besparen, hoe je goedkoper kan leven, welke dingen je ‘onzin’ vindt om geld aan uit te geven (ik vind dingen als wasmiddel, wc-papier en diesel van die noodzakelijke onzin en over de gemeentebelastingen wil ik het helemaal niet hebben..), waar je voor spaart, een (paar) bespaarmethodes testen en misschien kun je met een aantal lezeressen een interview doen over hun financiën (flair heeft/had altijd zo’n rubriek en dat vond ik vaak leuk om te lezen).

  Maargoed, dat zou ik leuk vinden en ik woon ergens waar je via thuisbezorgd niet veel verder komt dan de cafetaria ;-)

 9. Mimi
  april 6, 2018 / 19:34

  Hey Annemerel! Super deze blog van je te lezen, als leeftijdgenoot die vorige week precies hetzelfde dacht en inderdaad ook voor het eerst eens echt op een rijtje zette wat mijn uitgaven nu zijn. Met dezelfde ‘struggles’ en dezelfde conclusie… en dezelfde irritatie wat betreft waterschapsbelasting haha, kwam hier ook semi-onverwacht en idd niet gebudgetteerd.
  Ik dacht net als een van de anderen die reageerden ook aan een rubriek of follow-up post, omdat ik heel benieuwd ben of je goede voornemens uiteindelijk werken. Ik merk nl afgelopen week dat ik meteen alweer struggle met ideeën als ‘niets kopen wat ik niet echt nodig heb’, ‘niet zoveel koffie buiten de deur’ enzovoorts. Ik ga aan het einde van deze maand mijn balans opmaken en kijken of het is gelukt, of als het niet lukt, kijken waar het ‘mis’ is gegaan. Zou het heel boeiend vinden om te lezen hoe jij daar tegenaan kijkt. Wie weet steek ik daar nog iets van op. Ik ben bijvoorbeeld op zoek naar een handige app om mijn uitgaven bij te houden. Joining you on a budget!

 10. Ilse Hensbergen
  april 6, 2018 / 19:50

  Excel op je iPhone zetten, daar heb je kant en klare lijsten als ‘mijn geld beheren’. Als je je vaste lasten op volgorde plaatst van wanneer het word afgeschreven, dan kan je als je je rekening checkt snel zien wat er nog afgeschreven moet worden! Op die manier zie je sneller of het goed gaat en/of je de verkeerde kant op gaat!

  Begin van de maand schrijf ik altijd op welke ‘extra lasten’ ik die maand heb, denk aan verjaardagen etc.

  HuishoudRekening is ook een goede tip. Maandelijks geld naar toe storten voor je boodschappen en/of benzine!

  Heel veel succes. Het kost even wat moeite, maar uiteindelijk wel super fijn als je jezelf op een verantwoordelijke manier kan trakteren op sushi of een keer koffie buiten de deur. :))

 11. Anouk
  april 6, 2018 / 20:25

  Hey Annemerel, wat leuk om hier ook eens wat over te lezen!
  Ik zou het, net zoals anderen al hebben aangegeven, ook wel leuk vinden als je hier updates over blijft geven. Of dat je misschien zelfs wel een rubriek aan dit onderwerp kunt gaan wijden.

  Nog een tip waar je misschien iets aan hebt:
  Het kan helpen om jezelf een weekbudget te geven en dit vervolgens aan het begin van de week te pinnen.
  Met contant geld ben je je meteen beter bewust van hoeveel geld je hebt en vaak geef je contant geld minder makkelijk uit dan als je gewoon even je pinpas gebruikt. En je hebt een beter overzicht van je uitgaven!

 12. Anouk
  april 6, 2018 / 21:05

  Ik gebruik de app wallet om al mijn uitgaven in verschillende categorieën bij te houden. Je kan zien wat je per categorie in de afgelopen 30 dagen hebt uitgegeven. Als foodie is een grote uitgavenpost voor mij eten. Als ik zie dat het bedrag aan de hoge kant is betekent dat dus even geen eten bestellen of uit eten gaan. Daarnaast doe ik ook al die uitgaven in een Excel bestand zetten zodat ik trends kan zien. Als ik aan het einde van de maand kan zien dat ik minder heb uitgegeven dan de borogeaamd geeft dat echt een goed gevoel.

 13. Ilse
  april 6, 2018 / 21:09

  Geld is voor mij ook een lastig ding, nooit goed geweest in sparen en een budget opstellen. Met zo af en toe zijn nadelen.. Gelukkig gaat het de laatste tijd de betere kant op en het scheelt ook dat ik een goede bijbaan heb en mijn vriend een goede baan.

 14. april 6, 2018 / 21:23

  Leuk dat je hierover schrijft. Zou het ook leuk vinden als je hier een rubriek van gaat maken. Verdien zelf niet slecht, maar ook niet heel goed. Zou redelijk goed verdienen als ik 5 dagen zou werken, maar werk 4 dagen per week. Bewuste keuze nadat ik een paar keer tegen een burn out aan zat. Iets met betere werk/privé balans. En dat is ook wat waard. En aangezien ik heeeeel erg graag op vakantie ga, en dat echt bij elkaar moet sprokkelen, is het bedrag waar ik van moet leven niet heel erg hoog (alleen wonen is zo duur in verhouding… maar weet je alles van.)
  Ik ga dus nooit uit eten, lunch 1 maal per maand ergens. Ik ben vorig jaar 27 kilo afgevallen, en heb toen geleerd mijn maaltijden echt te plannen. Dus maak 2 maal per week een planning. Doe ook 2 maal per week boodschappen, en weet nu ongeveer wat ik uitgeef (veels te veel eigenlijk… eet heel gezond, en heel veel fruit, en dat is helaas allemaal duur)
  Maar red het zo wel. Thuisbezorgd doe ik nooit.

  Maar plannen van je eten, en dus ook je boodschappen is dus wel handig om inzicht in deze uitgaven te krijgen.

  Oh, gemeentelijke belastingen kan ik in 9 delen betalen. Waterschapsbelasting in 12 delen. Doe alles wat in delen kan, ook echt in delen. Bijvoorbeeld ook wegenbelasting, eigen risico ziektekosten. Weet ik per maand waar ik aan toe ben, en heb zo nooit onverwacht hoge uitgaven.

 15. Rosalie
  april 6, 2018 / 21:29

  Ik ben ongeveer 12 jaar geleden begonnen met het bijhouden van mijn cashflow in een app. Daar kan je al je vast lasten in zetten en wanneer deze worden afgeschreven. Uiteraard ook je inkomsten ed. En dan zie je gewoon je cashflow over de hele maand. Uiteraard kan je ook invoeren wat je tussendoor uitgeeft. Dat gaf mij inzicht in hoeveel er elke maand binnen komt en wat er uit gaat. Wanneer ik gedurende de maand mogelijk de min in ga. Maar ook of ik bijvoorbeeld deze maand ruimte heb om meer geld uit te geven. Voor de MAC gebruik ik iBank. Prima applicatie. Je moet het wel netjes bijhouden natuurlijk. Vooral in het begin is het heel interessant om alles in te voeren en je cashflow te zien. Je leert er echt van.

 16. Ineke
  april 7, 2018 / 08:56

  Goed bezig! Ben benieuwd hoe het je vergaat. Ik proberr elke zondag te kijken wat ik die week heb uitgegeven & waaraan. Klinkt saai, maar geeft wel feel rust en overzicht. En zo geniet ik wekelijks extra van een koffie & croissant op z’n tijd. Succes!

 17. renate
  april 7, 2018 / 08:59

  Wat leuk zou zijn is als je bv elke twee weken op iets anders zou besparen. Dus eerst twee weken mealpreppen en dan twee weken geen koffie/onzintaart etcetc. doordat je een streak kan halen en je leven kan observeren na een klein veranderinkje, wordt het leuk.

 18. april 7, 2018 / 11:01

  Veel succes! Ik zou het trouwens ook wel leuk vinden als je hier een rubriek van maakte/updates over gaf. Misschien over de slimme (goedkopere) keuzes hebt gemaakt? Bepaarhacks die je hebt gevonden? Het dagboek van een leven zonder thuisbezorgd? ;) Ook wel leuk om in te zoomen op het niet weggooien van eten (hoe je dat aanpakt enzo) ik denk dat dat wel leerzaam zal zijn voor veel mensen!

 19. Eva
  april 7, 2018 / 12:24

  Goed bezig !! Ik lees wel heel veel ‘niet’ in je actieplan. Het zou je misschien kunnen helpen alvast na te denken wat je als vervanger voor datgene wat je niet mag of wilt doen, en het op een positieve manier op te schrijven. Bijvoorbeeld: ‘ik mag niet de hele dag nespresso koffie drinken’ wordt dan: ik ga meer thee drinken overdag en ongeveer 1 a 2 kopjes nespresso koffie per dag is mijn streven. (als het dan een keer meer is, is dat niet gelijk falen, want dat kan je de volgende dag compenseren). Ik hoop dat het je iets helpt! Je bent jezelf dan meer aan het belonen voor wat je goed doet, dan straffen voor wat je niet volgens plan doet!

 20. Jennifer
  april 7, 2018 / 18:35

  Interessant onderwerp om over te lezen! Ik begin me hier ook steeds meer bezig te houden, omdat ik naar mijn mening mijn financiën ook anders kan indelen. Ik moet eerst een begin maken van een overzicht van mijn vaste lasten en waar ik zou kunnen besparen. Zo ben ik onlangs gestopt met het laten doen van mijn nagels. Hartstikke leuk allemaal, maar het koste me wel 50 euro in de maand. Toch een beetje zonde, daar kan ik een hoop andere leuke dingen van doen. Of nog verstandiger, gewoon op mijn spaarrekening zetten.

 21. Hansje
  april 7, 2018 / 20:58

  Wat ook helpt om meer inzicht te krijgen is niet alles pinnen maar elke week een vast bedrag opnemen en contant uit te geven aan boodschappen, drankje buiten de deur ect.

 22. april 7, 2018 / 23:28

  Misschien een idee: ik heb een gezamenlijke rekening met mijn vriend en heb een superuitgebreid excelschema gemaakt met alle vaste lasten in het jaar. Die deel ik allemaal door 12 en dat bedrag storten wij op de gezamenlijke rekening. Zo sparen we dus het hele jaar door voor die stomme waterschapsbelasting en kost die rekening me nu voor mijn gevoel niets. We hebben ook een aantal maanden boodschappenkosten bijgehouden en die zitten er ook bij. Ik hoef daarom van mijn eigen rekening nooit boodschappen te doek, de inboedelverzekering te betalen of belaatingen. Alleen zorgverzekering en leuke dingen! Misschien kun jij ook een rekening nemen voor vaste lasten en daar een bedrag op storten als je jezelf salaris geeft? Dan is de rest dus voor andere dingen. Ik betaal eten dat ik afhaal ofzo zelf en niet van de boodschappenrekening. Dat helpt enorm, dan kan ik mezelf soms overtuigen dat ik beter naar de supermarkt kan gaan want dat is ‘gratis’. Hopelijk kun je er wat mee!

 23. Jildau
  april 8, 2018 / 20:54

  Supergoed onderwerp! Misschien wil/kun je hier ook een vlog(serie) over maken? :)

  Ik vind budgetteren heel moeilijk, maar probeer voor mezelf ‘budgetten’ in m’n hoofd te houden voor de grote dingen. Zo weet ik ongeveer hoeveel m’n boodschappen in de maand kosten, hoeveel ik maandelijks (mag) uitgeven aan kleding, hoeveel uiteten/avondjes uit kosten en wat ik wil sparen. Zodra er salaris binnen is, zet ik een deel opzij naar mijn spaarrekening, anders geef ik het uit… :p

  Ben benieuwd naar je volgende blogs hierover!

 24. Anne
  april 8, 2018 / 21:17

  De gemeente moet stoppen met brieven sturen voor waterschapsbelasting?! Ik weet zeker dat ze dat nog nooit gedaan hebben.

 25. Stephanie
  april 8, 2018 / 22:05

  Misschien een tip; de sushi van de Lidl is heel lekker!

 26. Eveline
  april 9, 2018 / 08:01

  Wat voor ons werkt is een vastgesteld bedrag per maand als voor “leuke dingen” zodat je zonder schuldgevoel X bedrag kan uitgeven aan wat je maar wilt (of dat nou elke dag een kop koffie van de Starbucks is of een keer per week sushi of na 3 maanden een nieuwe outfit). Ik hou dat bij op een Excel sheet maar ik ken ook mensen die dat bedrag pinnen aan het begin van de maand en dat geld apart houden voor dit soort uitgaven. Het werkt voor ons heel goed en maakt je absoluut meer bewust van de waarde van geld.

 27. Amber
  april 9, 2018 / 11:18

  Hey Annemerel,

  Leuk artikel! Veel ondernemers weten niet, dat je verschillende aftrekposten gebruiken mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Door toepassing van bijvoorbeeld de MKB-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek kan je belastbare bedrag flink dalen. Hierdoor betaal je weer veel minder belasting…. en hou je dus meer geld over! :)

 28. april 9, 2018 / 19:45

  Voor je Nespresso: er zijn goedkope versies te koop bij bijvoorbeeld. Aldi, Lidl en Action en anders is AH ook gewoon een aanrader. Kan je die ook gebruiken om koffie in een thermosbeker mee te nemen, zodat je geen coffee to go hoeft te Craven!

  Ik vind dit een vet interessant onderwerp, dus als je tot leuke inzichten komt komende tijd zou ik het heel leuk vinden er over te lezen!

  • Rosan
   april 22, 2018 / 13:36

   Die nep nespresso is niet al te best voor je machine dus zo is goedkoop toch duurkoop
   De cupjes zijn op een of andere wijze toch anders.