LET’S TALK ABOUT: 3 weken als ’topatleet’

Vandaag is dag 23 van 112 van trainen als ’topatleet’. Ik zet topatleet nog steeds tussen haakjes omdat ik het heel raar vind om dit (over mezelf) te zeggen en omdat ik van mening ben dat er niet ‘een topatleet’ is. De afgelopen drie weken waren een redelijke achtbaan waarin er zoveel dingen op me af kwamen dat ik het moeilijk vond om dingen rustig te verwerken en goed op een rijtje te zetten, maar ik ben nog steeds van mening dat dit – voor mij – het beste idee ooit was.

Nadat ik de maandag na de Leiden Halve Marathon (dag 1) bekend maakte wat ik deze zomer zou gaan ondernemen kreeg ik zoveel reacties. Ik was er een beetje ondersteboven van, liet me hier misschien zelfs wel een beetje door afleiden. De meeste waren super positief, wat ik natuurlijk heel leuk vond om te lezen. Wat ik moeilijker vind zijn de negatieve en kritische reacties die ik de afgelopen weken gekregen heb. Ik weet dat het erbij hoort, ik weet dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken, maar dat probeer je natuurlijk altijd wel. De reacties van mensen die teleurgesteld zijn dat ik zo weinig deel op mijn blog en in mijn video’s, vind ik zelfs heel erg moeilijk.

Het liefst zou ik namelijk alles iedere dag hier meteen delen. Maar er zijn heel veel redenen waarom ik dit niet kan doen. Allereerst heb ik hier geen tijd voor, ten tweede laat ik alles dat ik schrijf over mijn trainingen controleren omdat ik natuurlijk geen onzin wil verspreiden (dit controleren kost nog meer tijd) en tot slot wil ik natuurlijk ook dat er iets over blijft voor mijn boek. Mijn uitgever financiert het grootste gedeelte, dan zou het een beetje gek zijn als ik alles al op mijn blog zou delen.

Reacties als ‘je doet dit uit commercieel oogpunt’ doen me het meest pijn, omdat dit dus zó niet waar is. Met boeken schrijven zou ik echt mijn huur niet kunnen betalen, ik zou niet eens een goedkope studentenwoning in een goedkope studentenstad kunnen betalen met mijn boeken, met bloggen wel. Ik doe dit echt omdat ik van mening ben dat ik op deze manier het beste dit verhaal kan vertellen.

Ook kreeg ik de opmerking dat ik met veertien uur sporten nog steeds wel meer tijd aan mijn blog zou kunnen besteden. Zonder me nu helemaal te verantwoorden over hoe ik mijn tijd indeel, ook dit deed best wat pijn. Het is namelijk niet alleen mijn blog dat ik naast het sporten doe, ik schrijf ook een boek.

En dat boek… ik vertel de hele tijd al dat het sneller uitkomt dan je denkt, maar dat boek wordt dus echt in ‘real-time’ geschreven. Mark your calendars, in de week na de marathon moet het in de winkel liggen (de week van 17 september). Dat betekent dus inderdaad dat ik het laatste hoofdstuk direct de middag na de marathon op zondag 16 september moet schrijven, het betekent dat de rest van het boek dan al helemaal klaar moet liggen, dat betekent ook dat ik op dit moment aan vier hoofdstukken tegelijk werk  (herschrijven van de eerste hoofdstukken, schrijven van vorige week, het opzetten van deze week). Dit heeft de nodige headspace nodig en is naast mijn trainingen redelijk ‘vermoeiend’. Ik vind het moeilijk om met zoveel dingen tegelijk bezig te zijn en heb het idee dat ik niks echt helemaal goed doe.

Goed, dit stukje begon over hoe het trainen als topatleet me tot nu toe bevalt en nu heb ik al vijf alinea’s geschreven met verantwoordingen op kritische opmerkingen. Het houdt me bezig, helaas.

Ik geniet enorm van mijn trainingen. Vorige week heb ik ruim vijftien uur getraind, ik liep 80 kilometer hard en deed zelfs drie krachttrainingen van anderhalf uur. Was ik in week twee nog verschrikkelijk moe, afgelopen week ging dit gelukkig een stuk beter. Ik heb een gesprek met mijn voedingsdeskundige gehad en moet (mag) nu nog meer eten. Daarnaast lukt het me inmiddels beter om te slapen, wat natuurlijk ook wel helpt om je fit te voelen.

Deze week wordt iets rustiger qua trainingen omdat ik vrijdag een 10 kilometer wedstrijd heb. Ik had redelijk wat verwachtingen van die wedstrijd maar zie nu dat ze windkracht 5 voorspellen, dus ik heb mijn verwachtingen iets bijgesteld. Ik kan niet zo goed met teleurstellingen omgaan dus dit is voor mij beter.

Mijn schema voor volgende week heb ik nog niet, maar ik verwacht dat er dan wel wat meer trainingen op het programma zullen staan. En eerlijk… dat vind ik stiekem het aller fijnst. Op het moment dat ik train heb ik de minste twijfels over mijn doel en alles daaromheen, pas als ik achter mijn MacBook zit slaat de twijfel soms toe. Ben ik niet te ambitieus in mijn marathondoel? Vertel ik dit verhaal wel goed genoeg? Hmm… ik denk dat het ook weer eens tijd wordt voor een belletje met mijn sportpsycholoog…

Nog dertien weken. Dan is het allemaal voorbij. Dan moet ik mijn doel in Berlijn gehaald hebben en mijn boek in de winkel liggen. Ik wil er eigenlijk nog niet echt aan denken, want ik kan me op dit moment niet voorstellen dat ik in dertien weken alles kan doen dat ik nog moet doen. Tijd gaat echt veel te snel.

Liefs,
Annemerel

Delen:

52 Reacties

 1. Ilse
  juni 19, 2018 / 12:12

  Ik vind het echt heel chill dat je niet zoveel over het trainen deelt. Hierdoor voel ik echt de meerwaarde om straks je boek te kopen in plaats van dat ik het idee heb dat ik de helft al een keer gelezen of gezien heb. Het concept is ook super leuk bedacht! Ben benieuwd naar je boek en hoop dat je behalve de positieve kanten ook wat negatieve kanten zult belichten. Zet ‘m op de komende weken met de trainingen en geniet ervan!

  • Sheila
   juni 19, 2018 / 13:22

   Precies, hier ben ik het helemaal mee eens!

   • Jennifer
    juni 19, 2018 / 14:04

    Precies dit, waarom zou je een boek komen waarvan je alles al gelezen hebt…

    • juni 19, 2018 / 20:17

     Precies dit, ja. Je doet het super. x

  • Marion
   juni 22, 2018 / 13:38

   Exact, dat vind ik ook! Heel gaaf project, heel bijzonder en vast ook bijzonder pittig. Petje af, kan niet wachten op je boek.

 2. Mirte
  juni 19, 2018 / 12:20

  Ik ben zoooo benieuwd naar je boek! Kan ik al een pre-order doen? haha

 3. Abigail
  juni 19, 2018 / 12:39

  You go girl! Je doet het hardstikke goed. En ja, tuurlijk willen mensen nu al lezen wat je doet maar je schrijft niet voor niets dat boek. :) Geniet er nu van! Wat je doet klinkt zo tof.

 4. N
  juni 19, 2018 / 12:46

  Hee, ik maakte die opmerking over ‘commercieel’, dat bedoelde ik niet als verwijt, maar meer om te zeggen dat ik begrip voor heb als dat een overweging zou zijn. Je straalt in je diary in ieder geval!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 19, 2018 / 12:53

   Hi Noe, thanks voor je uitleg. Ik vat sommige dingen misschien soms ook iets te snel op als ‘kritiek’. Is mijn eigen gebrek. En dankjewel :) Hoop dat je mijn blog komende maanden toch met plezier zal blijven volgen. X

  • Annemerel
   Auteur
   juni 19, 2018 / 12:53

   Hi N, thanks voor je uitleg. Ik vat sommige dingen misschien soms ook iets te snel op als ‘kritiek’. Is mijn eigen gebrek. En dankjewel :) Hoop dat je mijn blog komende maanden toch met plezier zal blijven volgen. X

 5. Annabel
  juni 19, 2018 / 13:13

  Hoi Annemerel,
  Ik reageer nooit met een comment, maar vandaag een uitzondering ;-). Ik las de comments laatst onder je blog en het viel me op hoe negatief die soms zijn (zie je helaas bij veel bloggers, youtubers, enz). Ik kan nu hier gaan schrijven hoe triest ik dat vind en het lekker makkelijk is vanachter je ‘anonieme’ telefoon/laptop, enz ;-) Maar trek het je niet aan! Ik moet zeggen dat ik juist weer heel erg uitkijk naar je blogs én je boek, want vind het super interessant wat je aan het doen bent! Mij triggert het echt om je juist meer te volgen en je motiveert mij enorm om wat vaker de bank af te gaan en iets harder te trainen voor mijn halve marathon in oktober. Ik ben onwijs benieuwd naar hoe je de atleetervaring gaat beleven. Ik zou hoe enthousiast je bent en dat inspireert mij echt. Probeer dat vast te houden en te genieten!

 6. Vera
  juni 19, 2018 / 13:32

  Hi Annemerel,

  Ik denk dat het voor ons trouwe lezers, als ik even voor mezelf mag spreken, ook wel even omschakelen is. We zijn natuurlijk zo gewend aan het format dat je alles deelt wat je op dat moment bezig houdt, dat het nu even wennen is aan een ander blogformat met bijvoorbeeld gastblogs, of blogs/vlogs die slechts wat teasen en niet de diepte ingaan. Ineens is dat niet meer zo en daar zullen lezers gewoon teleurgesteld in zijn, omdat ze de ‘oude Annemerel’ zo leuk vonden. Naast het blogformat dat anders is, zien we ook een andere versie van jou die ineens het sporten heel serieus neemt. Ik denk omdat veel lezers juist de laidback, normale, toegankelijk hardloopniveau Annemerel leuk vinden en zich daarmee konden identificeren, gewoon even moeten wennen aan de Annemerel 2.0. Je kunt inderdaad niet iedereen tevreden houden, maar ik kan ergens snappen waar de kritische opmerkingen vandaan komen.

  Keep on going though! Veel trainen, een ander eetpatroon, een boek schrijven, een nieuwe levensstijl, het is allemaal hard werken, zowel fysiek als mentaal. Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke boek! Je ziet er in ieder geval stralend en fit uit :-)

  • Marianne
   juni 19, 2018 / 21:18

   Ik wilde niet in herhaling treden dus wilde als reactie op Vera haar comment (omdat ik het daar zo mee eens ben) even zeggen dat ik me inderdaad ook altijd met jou kon identificeren. Ik lees al zo lang je blog, en ik kan me tijden herinneren dat je net als ieder mens een soort vreet aanvallen maar ook luiheidsaanvallen had. Maar, naast dat pakte je wel altijd je hardlopen op. De reden dat ik ooit ben begonnen met hardlopen (en het nog steeds doe) is jouw blog. Ik kon me met jou identificeren omdat ik rende combineerde met een leven waarin ik mezelf nog steeds van alles toeliet, zoals een frietje en een pizza op zijn tijd. De laatste tijd heb ik meer het idee dat ik een extreme hardloop/fit blog aan het lezen ben, en dat ik zo ver van je af sta. Ohja, en ik vind het jammer dat je niet meer 2 blogs per dag produceert/dagelijks vlogt. Maar, pak dit niet te negatief op, want ik heb allebei je boeken in de kast staan en check je blog nog steeds dagelijks. Als jij een marathon loopt download ik de app en volg ik je live dus ik zal je nooit niet volgen, maar dit is de reden waarom mensen misschien kritiek uiten.

   En dan wilde ik als laatste nog zeggen dat je misschien door de verandering die je blog hierdoor heeft meegemaakt misschien wel een deel van je oude doelgroep verliest, maar ook een nieuwe doelgroep erbij krijgt. Ik denk dat het gewoon iets is van opgroeien met je blog, en zoals jij verandert en de mensen om je heen, verandert je blog ook met je mee.

 7. Tessa
  juni 19, 2018 / 13:56

  Hi Annemerel, het is wellicht wat makkelijk gezegd van mijn kant maar probeer je de kritiek niet zo aan te trekken! Ik kan ergens wel begrijpen dat mensen teleurgesteld zijn om het feit je niet alle ins en outs deelt over je ervaringen, juist omdat ze zo benieuwd zijn. Maar hey dat maakt je boek straks in september des te interessanter. Daarbij verschijnen er dagelijks nieuwe blogs op je site en iedere week een video. Ik vind het maar knap hoe je dit allemaal doet. Geef je ons een seintje als we een pre-order kunnen plaatsen? X

 8. Jaa
  juni 19, 2018 / 14:00

  Hey annemerel, ik denk dat je jezelf niet zou moeten hoeven verantwoorden. Nog al logisch heb je minder tijd voor je blog of youtube. Vat het gewoon op als compliment: lezers en kijkers vinden het gewoon jammer dat er iets minder blogs online komen omdat ze die normaal graag lezen. Dik compliment dus.
  Hartstikke tof project, geniet er maar van want de tijd zal ongetwijfeld snel voorbij gaan.

 9. Marieke
  juni 19, 2018 / 14:09

  Hej trek het je niet aan! Je blog is leuker dan ooit! En tja, wie met z’n kop boven het maaiveld uitsteekt….

  Over “headspace” gesproken: sinds een paar weken mediteer ik (eerst met de headspace-app, inmiddels met de app “Insight Timer”). Ik had nooit verwacht dat dit voor mij zou werken, maar het is zó fijn!! En het kan al met 3-5 minuten per dag. Misschien is dat een idee. :-)

 10. juni 19, 2018 / 14:30

  Hey Annemerel,

  Het is jammer maar vooral enorm logisch dat negatieve reacties je raken, je bent ook maar eens mens. Ik vind dat je het heel duidelijk uitlegt hoor! Eerlijk gezegd heb ik nog geen boek van je gelezen (uberhaupt al jaren geen boek aangeraakt), maar ik begin toch wel nieuwsgierig te worden!

  Succes! Enne, maak je niet druk over het feit dat je je wél druk maakt, als je begrijpt wat ik bedoel :) Lijkt me hartstikke heftig allemaal.

 11. Marjolein
  juni 19, 2018 / 14:33

  Hi Annemerel.
  Wat ontzettend flauw en rot dat je negatieve reacties krijgt!! Echt onterecht in mijn ogen. Ik vind dit traject juist super tof en kijk heeeel erg uit naar jou boek!
  Voor mij persoonlijk vind ik het qua timing jammer want ik loop ook de marathon van Berlijn dus voor mij zou het juist tof en handig zijn als ik jouw voorbereiding al kon lezen.
  Maar ja wie ben Ik!?
  Nogmaals, you go girl!!
  Ga zeker zo door en zeker weten koop ik jouw boek, net als de andere twee.
  Groetjes
  Marjolein

 12. juni 19, 2018 / 15:28

  Zo begrijpelijk dat je je hier zo druk om maakt, maar je doet het zo goed juist! Het is jouw leven en jouw keuze, dat hebben mensen gewoon te respecteren. Vragen en kritisch denken is goed, maar gewoon afkraken en negatief zijn hoeft van mij niet zo nodig… Ik ben ook erg benieuwd naar je boek, dit is voor het eerst dat ik er serieus over nadenk om het te gaan kopen gewoon omdat ik zo nieuwsgierig ben hoe alles verlopen is!

 13. xAmberc
  juni 19, 2018 / 16:23

  Ik vind het leuk om te zien wat je nu al doet. Maar het is inderdaad ook erg belangrijk nieuwe dingen voor je boek te bewaren. Deel je met ons trouwens de link als we je boek kunnen pre-orderen?

 14. Sophie
  juni 19, 2018 / 16:58

  Hoi Annemerel,
  Ik reageer soms, maar vond dit wel weer een gepast moment voor een hart onder de riem. Na een jaar al je vlogs te hebben gekeken, baalde ik een beetje dat dat in januari stopte. Viel misschien zelfs wel beetje in ’n zwart gat. Vond het moeilijk om te zien dat je zelf niet lekker in je vel zat op ’t moment dat ik dat ook niet zat. Voelde dubbelop. Sinds je je project werd gerealiseerd, ook al mocht je in het begin niet vertellen, het feit dat je enthousiasme en positiviteit terug kwam was dat een verademing om te zien. En ook al deel je nu minder, op instagram ben je voor m’n gevoel meer aanwezig dan ooit. Ook al weten we nog weinig over wat je precies schrijft, je motiveert me met hetgeen wat je wel deelt!
  Ik zit momenteel in de afrondende fase van m’n scriptie(had zondag op je insta-post gereageerd :)) en heb nogal snel de neiging om dat excuus te gebruiken om niet te trainen. Maar het idee dat jij nu je boek schrijft(weliswaar over dat trainen) en zoveel traint, is voor mij een schop onder m’n kont, om tenminste te sporten naast stressen over scriptie.
  Sorry voor het lange verhaal, maar je inspireert en motiveert, ook nu, op jouw manier. En ik wil je daar alleen maar voor bedanken :) Keep it up!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 19, 2018 / 18:10

   Dankjewel voor je lieve berichtje, heel veel succes met je scriptie !!

 15. Kelly
  juni 19, 2018 / 17:38

  Ik ben heel benieuwd als straks je verhaal af is. Ergens jammer dat het alleen in je boek echt terug te lezen is (even een blog openen is wat laagdrempeliger) maar ook gewoon heel begrijpelijk. Ik vind het al heel leuk dat je toch gewoon veel op je blog deelt zodat eea al te lezen is.

  Nog een vraag: komt er wellicht ook een e-book versie?

 16. Inge
  juni 19, 2018 / 18:43

  Hey Annemerel, respect voor hoe je het allemaal doet. Mensen oordelen makkelijk, maar no one is running in your shoes. Its your life en plan. Niet die van hun. Probeer het los te laten en vooral te genieten! Mensen kunnen niet alles hebben en allemaal tevreden houden ook niet. Je weet wat je doet en niet voor niets dan ook deze aanpak. Ik vind het heel begrijpelijk iig. Je doet het enorm goed. Bedoel 80k in 1 week naast je andere drukke planning. Erg nieuwsgierig dan ook naar je nieuwe boek en hoe je het in Berlin er vanaf gaat brengen!

 17. esther
  juni 19, 2018 / 19:07

  Als je het niet uit commercieel oogpunt doet begrijp ik dan juist echt niet het nut van dit project. Eerlijk is eerlijk, het onderwerp is niet heel origineel omdat er zoveel boeken geschreven zijn voor en door atleten. Dat je juist denk dat ik je doel voorbij schiet door nog een keer een boek erover te schrijven. Waarom zouden we jouw boek dan wel moeten kopen??
  Het was denk ik vernieuwender geweest om hier een (youtube) serie over te maken of iets in die trand. Het echt reallife te volgen dan het achteraf allemaal een keertje te lezen.
  Nogmaals de meeste mensen willen helemaal geen topsport leven, die sporten voor de ontspanning, goed in je vel vullen en ernaast ook wat lekker eten. Doordat dat allemaal zo serieus is geworden plotseling ben je je hele authenticiteit kwijt.

  • Sascha
   juni 20, 2018 / 10:19

   Ja ik begrijp dit punt wel. Ik vind het heel gaaf en stoer dat je dit doet, maar had het leuker gevonden als je de lezer er meer bij had betrokken. Het idee van leven als een topatleet is origineel, maar ik zie eigenlijk geen verschil met je leven als “gewone” hardloper hiervoor. Juist omdat je aangeeft nooit volledig als topatleet te kunnen leven, vind ik dit niet heel bijzonder. Je traint nu meer en doet vaker krachttrainingen en let meer op voeding etc. Wat is dan nu het verschil met voorheen, behalve dat het intensiever is? Dit kan een misopvatting zijn, omdat wij als lezer nu niet zien wat je precies nu allemaal doet en niet zien hoeveel moeite het misschien kost.

   Voorheen deelde je ook al de struggles over bijvoorbeeld het streven naar een perfecte tijd en hoe zwaar de weg naar een marathon toe was. Het is in dat opzicht niet echt vernieuwend, ik had een nieuw project zoals een triatlon of een hardloopwedstrijd in extreme omstandigheden interessanter gevonden. Ik begrijp dat je niet iedereen tevreden kan houden en dat je niet alles kan delen. Ik snap ook dat het niet fijn is om nu kritiek te krijgen, omdat je je focus nu op je trainingen wil houden. Maar je kan het ook zien als compliment: je leefde eigenlijk al als een sporter met een topsportmentaliteit en lezers vinden het jammer dat ze nu minder van je zien.

   • Claudiavs
    juni 20, 2018 / 17:14

    Precies dit! Ik hoop dat je met iets orgineels en unieks komt

    • Eveline
     juni 22, 2018 / 03:10

     Ha, grappig deze reacties! Ik zie het juist als een soort van “als je echt iets wilt en ergens 100% voor gaat dan lukt het ook” experiment, en vind dit (als “gewone” hardloper) echt super motiverend!

  • juni 22, 2018 / 17:38

   Als ik IETS wil dan is het over lezen hoe Annemerel dit proces en onderwerp van topsport doormaakt.

   Als je denkt dat Annemerel’s liefde voor marathons, hardlopen en dit soort intense projecten om over te schrijven niet authentiek is dan vind ik dat je een groot stuk van wie Annemerel is totaal over het hoofd ziet.

 18. Inge
  juni 19, 2018 / 19:09

  Boring, alles en alles gaat de laatste tijd alleen maar over je project.

  • juni 21, 2018 / 11:11

   Natuurlijk. Waar het hart vol van is… (… daar loopt de mond van over.) Ik had niet anders verwacht eigenlijk.

   Voor de een zal het interessant en inspirerend zijn, voor de ander misschien wat minder. Maar niets weerhoudt je ervan om even weg te blijven en na de marathon weer om het hoekje te kijken om te zien wat er dan gaande is. Of om alleen de artikelen te lezen die je wel aanspraken. (Eerlijk gezegd: ik doe niet anders, ook op andere blogs die ik volg.)

   Annemerel, veel succes met het project en met de deadlines die je jezelf hebt opgelegd. Het klinkt als een megataak. Jouw post komt voor mij precies op een goed moment: ik maak me ook veel te druk over de reacties van anderen op de dingen die ik aan het doen ben, en daardoor ga ik best wel eens aan mezelf twijfelen. Heel relativerend dus om te lezen dat ik niet de enige ben die daar last van heeft. Bedankt!

 19. Florentine
  juni 19, 2018 / 19:33

  Annemerel, ik lees je blog al jaren maar reageer zelden. Ik wilde even zeggen dat ik je een enorme topper vind en dat je mij zo inspireert op hardloopgebied. Je eerste boek heeft mijn hardloop ‘carriere’ een enorme boost gegeven die er anders niet was geweest. Ik hoop heel erg dat je op de een of andere manier inziet dat voor ieder persoon die kritiek heeft er een enorme groep lezers zijn die ontzettend geïnspireerd zijn door jouw project en niet kunnen wachten om het boek in handen te hebben. Dat is voor mij in ieder geval zo!

 20. Renée
  juni 19, 2018 / 20:47

  Hoi Annemerel! Erg jammer dat je die kritische opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Ik kan heel goed begrijpen dat je daarmee zit. Maar echt, probeer je er niet te veel van aan te trekken. Ik vind dit echt een top idee voor een boek en ik vind het knap van je dat je naast het trainen etc. real-time het boek erbij schrijft. Tuurlijk ben ik nu al benieuwd naar al je verhalen en ervaringen, maar als je nu alles al zou vertellen, zou ik je boek niet meer hoeven te kopen.

  Dus maak je geen zorgen, echt nergens voor nodig. Geniet van je trainingen en alles er om heen, zodat je straks een toptijd kunt neerzetten op de marathon! Succes!

 21. Steffi
  juni 19, 2018 / 22:59

  Lieve Annemerel, ik vind het zo gaaf dat je je dromen volgt maar ik kan me ook zo goed voorstellen dat die negatieve reacties je zo bezig houden. Blijf geloven in jezelf! Hopelijk zijn de negatieve reacties een onderdeel dat je wat meer los kunt laten met de tijd. Ik verheug me super erg op je boek! Alles voelt nu als een grote cliff hanger maar dat is het nu al meer dan waard! Toi toi toi met alles?

 22. juni 20, 2018 / 05:01

  Annemerel,

  Ik reageer eigenlijk nooit, maar volg je al vanaf het allereerste begin. Je inspireert me. En het doet me pijn om te zien dat mensen zo kritisch naar je zijn en dat het jou zo bezighoudt. Ga alsjeblieft niet aan jezelf en je project twijfelen. Maar wanneer je dat wel doet door dergelijke reacties blijf dat dan alsjeblieft zo mooi kwetsbaar delen. Daar ligt je kracht en je authenticiteit. Plus het houdt mensen een prachtige spiegel voor. Kritiek leveren op een ander is zo makkelijk. Ik zie weinig mensen je dit na doen. Tegelijkertijd ben je niemand natuurlijk ooit verantwoording verschuldigd over de keuzes die je wel of niet maakt. Zolang jij je keuzes vanuit jouw hart en jouw waarheid maakt is er geen goed of fout.
  Plus dat (zelf ook mijn brood verdienend met communicatie, schrijven, events, fotografie, films maken etc) mensen altijd onderschatten hoeveel werk iets is en hoeveel uren er in een dag zitten. Het is makkelijk om te zeggen dat het schrijven van een blog een uur werk is, maar dat kun je alleen in een uur als er de ruimte en rust is om het creatieve sudderproces vooraf er volop te mogen laten zijn. Hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen….maar denk niet dat iedereen dat gaat begrijpen. And that’s ok.
  Anyway. Geniet van je project. Keep up the high vibes en je enthousiasme. Weet dat er ook mensen zijn die je wel zien en heel veel respect hebben voor wat je doet.

 23. Fleur
  juni 20, 2018 / 07:27

  Yo topper!
  Kijk als je elke dag hetzelfde blijft doen als blogger jarenlang dan wordt je saai hoor!
  Dus ik vind jou juist een van de vloggers en vloggers die serieus altijd leuk blijft om te volgen
  Forever
  En daarnaast ben je een inspiratie dus keep on going! Vet knap die discipline!
  Xoxo

 24. Roos
  juni 20, 2018 / 07:35

  Leuk dat je boek straks snel na de marathon te koop is, maar is dit schema niet wat al te gek? De middag na de marathon een boek afmaken ?

 25. Merel
  juni 20, 2018 / 07:48

  Hi Annemerel,
  Er is blijkbaar een groep die jou vind veranderen, zich niet met je kan identificeren, niet begrijpt waarom je het tof vind dit project aan te gaan. Dat kan natuurlijk, we zijn allemaal anders. Ik wil toch even reageren om te zeggen dat ik me compleet met je kan identificeren en begrijp dat je dit project bent aangegaan. Ik ben een doorsnee sportief meisje die niet leeft als een fitgirl, maar zo benieuwd is naar hoe het is om als topsporter te leven en stiekem daar als klein meisje van droomde. Ik ervaar helemaal niet zo’n enorme verandering op je blog, er zijn wat gastblogs en je moeder deelt recepten (wat ik leuk vind!), maar volgens mij is dat niet heel anders met de normale zomerperiode. Keep up the good work!
  Groetjes Merel

 26. Yvet
  juni 20, 2018 / 08:54

  Hi Annemerel,

  Ik kan me zo voorstellen dat de kritische comments je veel doen en je aan je zelf laten twijfelen! Het valt me af en toe op dat lezers enorm hard voor je zijn en ik vind het vervelend om te zien. Zelf ben ik ook iemand die alles wat gezegd wordt zich enorm aantrekt dus snap helemaal hoe je je voelt.

  We zijn allemaal gewend dat je mega veel deelt over je trainingen en soms mis ik dit een beetje, maar dit zorgt er ook voor dat ik je boek pre-order zodra dit kan. Ben heel erg nieuwsgierig geworden naar je belevingen en bevindingen!
  Mijn advies is om het boek straks voor zichzelf te laten spreken en in deze drukke periode vooral te doen waar jij je goed bij voelt. Als het boek eenmaal uit is zal je blog ook weer zijn normale format terug krijgen (of niet, wat ook prima is) en vinden de lezers zich hier ook vanzelf weer in terug.

  Geniet van deze periode want het is heel bijzonder wat je aan het doen bent!

 27. Sanne
  juni 20, 2018 / 12:18

  Hi Annemerel! Ik vind het ontzettend tof waar je mee bezig bent en ik ben heel erg benieuwd naar je boek. Als je alles al zou delen, waarom zou ik je boek dan nog kopen? Ik kan me voorstellen dat je het idee hebt dat je jezelf moet verantwoorden n.a.v. sommige reacties, maar volgens mij kun je je energie wel beter gebruiken :-) Keep up the good work!

 28. Sarah
  juni 20, 2018 / 13:02

  Ik vind het super knap hoe je het allemaal doet! En voel me een beetje aangesproken haha want ik zei op insta dat ik het jammer vond dat je niet zoveel deelt. Maar goed had ook al gezegd dat dat vooral uit enthousiasme voortkomt :) heel veel succes de komende weken en ik ben super benieuwd naar je boek!

 29. Lian
  juni 20, 2018 / 13:08

  Joe hallo, er is geen sprake van een nieuwe Annemerel. Het is onze oude vertrouwde lieve knappe slimme oprechte superrelatable Annemerel die een experiment aangaat. Het is niet het zoveelste verhaal van een topsporter. Juist omdat Annemerel net zo gewoon is als jij en ik, is het zo tof dat ze dit gaat doen. Hoe is het voor een ‘normaal mens’ om een topsportleven te leiden en hoe ver kun je dan in 4 maanden komen?

  Om dit te kunnen realiseren, verandert de invulling van haar blog een klein beetje. Tijdelijk. Ik verbaas me over waar volgers allemaal recht op denken te hebben. Het leven van een blogger is geen concept waar je eisen aan kunt stellen.

  Je andere boeken heb ik niet, omdat ik zelf niet hardloop, maar dit boek ga ik zeker kopen omdat ik juist zo benieuwd ben naar die ervaring. Ik snap zo goed dat het een droom is die uitkomt dat je dit mocht gaan uitvoeren. Geniet van deze maanden, de ervaring en alle struggles die erbij horen!

  • juni 22, 2018 / 17:35

   Deze reactie van Lian laat wel weer zien dat Lianne’s gewoon dingen weten: Ik sluit me bij deel 1 helemaal aan.

   Niks geen zoveelste verhaal, maar ‘onze’ Annemerel die iets doet waar haar hart ligt en wat ze helemaal met ons gaat delen.

   In haar boek.

   Dit project doen is juist zo jou, Ann. Ik kan niet wachten op het boek.

 30. juni 20, 2018 / 14:17

  Gedver, wat een negativiteit.

  Ik ben zelf totaal geen hardloper en kan me dus helemaal niet met dat sportregime identificeren (wel met je heerlijke schrijfstijl, prachtige fashion-aankopen en liefde voor je dierbaren), maar come on.

  Dit is jouw project, jouw droom en wat een ander daarvan vindt, moet ‘ie bij de politie brengen ;).

  You can do it, succes!

 31. NLW
  juni 20, 2018 / 16:32

  Lieve Annemerel,

  Ik reageer normaal ook nooit, maar nu even een uitzondering. Kijk al jaren trouw (bijna automatisch) elke dag even op je blog. Ten eerste, megatof dat het je gelukt is om dit hele project rond te krijgen en dat je zoveel plezier hebt in het (samen) trainen en jezelf onder begeleiding tot nieuwe hoogten stuwt! Vriendinnetje en ik (ook een trouwe volgster haha), maken al plannen om volgend jaar als we weer bij elkaar in de buurt wonen in navolging van jou ook te #trainenalseenatleet. Natuurlijk zou het leuk zijn om nu wat meer mee te krijgen van je ervaringen, maar logisch ook dat dit nu niet kan. Het minste dat we dan kunnen doen is je boek kopen. Ik denk dat het moeilijk is voor buitenstaanders om te beseffen hoeveel tijd het kost om blogs en vlogs te maken, in verhouding veel harder te trainen, meer met voeding bezig te zijn én een boek te schrijven. Bovendien heb je ook nog te maken met een geëngageerd maar tegelijk ook kritisch publiek. Sommige mensen zal dit project aanspreken en anderen zullen afhaken, maar zoals Tim Ferriss en vele anderen zeggen: target everyone, and you’ll reach no-one. Dit is jouw doel en een once in a lifetime kans om het op deze manier aan te kunnen pakken. Je kunt niet iedereen tevreden stellen.

  Zit zelf nu in de afrondende fase van mijn 1e Masterscriptie, en vind het al knettermoeilijk om dat te combineren met fietsen en hardlopen zonder me schuldig te voelen dat ik eigenlijk het een of het ander zou moeten doen. Dus petje af voor het hooghouden van alle ballen.

  Probeer vooral zo veel mogelijk te genieten van alles en van alle nieuwe mensen die nu op je pad zijn gekomen. Heel veel succes met het schrijven van je boek en met de Berlijn-marathon. Ben stiekem superjaloers ;) En wat je aandacht geeft dat groeit, dus hoe moeilijk ook, probeer te focussen op mensen die wel enthousiast zijn, want dat is ongetwijfeld een grote (stille) lezersgroep.

  En voor wie het deze weken echt heel vervelend vindt om te lezen, lees het dan gewoon niet en kom na de marathon weer eens om het hoekje gluren. Het is niet zo dat je een abonnement hebt en bovendien duurt dit project maar een paar maanden, geen mensenleven. Als zij hier gelukkig van wordt, is dat toch fijn. Niemand is je iets verschuldigd.

  Liefs!

 32. Andrea
  juni 20, 2018 / 19:47

  Ik lees je blogs met veel plezier, ook nu. Als mensen je al een tijdje volgen zullen ze toch wel begrijpen dat dit een supergaaf project is en dat je daardoor minder tijd voor je blogs hebt?! Ik vind het in ieder geval superknap waar je mee bezig bent en zal trouw blijven lezen!

 33. Eveline
  juni 22, 2018 / 03:16

  Ook ik kan het niet laten om even een kort berichtje achter te laten. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik geen van je boeken heb (en eigenlijk ook niet van plan ben om je 3e boek te kopen) maar dat ik het toch echt SUPER leuk vind om dit experiment te volgen via je blog en insta (ookal laat je dan misschien maar een heel klein inkijkje in je trainingen zien). Je straalt weer, en je hebt weer een doel voor ogen waar je 100% voor gaat, en ik denk dat dat zelfs voor mensen die niet als een ’topatleet’ willen leven super motiverend is! Het klinkt wel mega intens allemaal dus het enige wat ik af en toe denk is dat je echt wel heel goed op jezelf moet letten, maar je hebt zo’n topteam achter je dat dat vast goed komt!! You go girl!!! Lekker doorgaan met waar je gelukkig van wordt en dat komt echt over in je blogs!

 34. Anne
  juni 22, 2018 / 09:53

  Ik vind het zooo tof dat je dit project aan het doen bent!! Kan niet wachten tot het boek in de winkel ligt :D super origineel en ik heb echt respect voor je! Veel succes nog de komende tijd en laat de negatieve reacties je niet ontmoedigen, zonde van je energie :-x

 35. Robert
  juni 22, 2018 / 13:45

  Kop op en ga ervoor Annemerel! Annemerel.com is een blog over en door jou en op dit moment draait jouw leven om dit project. Als jouw blog daardoor (tijdelijk) verandert, dan zullen de lezers daarmee moeten dealen. Maar dat mag jou niet afleiden van jouw doel. Je kan er hooguit een hoofdstuk aan wijden, want kritiek over hun doen en laten ontvangen topsporters ook continu, zelfs als ze de beste zijn in een wedstrijd, had er volgens de stuurlui op wal nog meer ingezeten. Het goede van kritiek is dat je het kunt negeren om vervolgens aan te tonen dat men ongelijk had, waarbij je de negativiteit omzet in positieve energie. Twijfel nooit aan jezelf door wat anderen zeggen, degene die het meeste over jou weet en wat goed voor je is, ben jij.

 36. juni 23, 2018 / 20:10

  Zoals we hier in België zeggen: neuters gonna neut :D Ach, mensen moeten altijd over iets zeuren. Laat ze maar doen en trek het je niet teveel aan ;)
  Zou ook een beetje vreemd zijn als je alles hier op je blog deelt en daarna het nog eens in je boek neerpent. Je wilt natuurlijk je boek verkocht krijgen, niet meer dan normaal. En zo blijft het ook best wel spannend allemaal ;)
  Ik kijk er alvast naar uit!

 37. Celine
  juni 25, 2018 / 20:22

  Ik kan niet wachten tot je boek uitkomt! Zeker nu je zo veel progressie ziet (wauw die 10 km!!) wordt ik nog veel nieuwsgieriger naar je voeding, training etc. Want hoe je resultaat uiteindelijk wordt, je laat in je process in ieder geval al mooie dingen zien, dat neemt niemand je nu al niet meer af! En doordat jij zo’n tijd loopt droom ik ook verder!
  Je discipline inspireert enorm. Je zal veel opmerken mentaal denk ik, leren en meenemen. Volgens mij kan dat voor niemand kwaad. Hier ben ik ook benieuwd naar.
  Al met al, ik vind je super! En zo’n experiment en de benodigde discipline zal inderdaad niet iedereen op kunnen brengen, maar denk dan vooral aan degene die hier wel voor open staan! Dat je niet alles deelt is nu jammer, want je project wekt nou eenmaal interesse en nieuwsgierigheid, maar uiteraard begrijpelijk en uiteindelijk ook alleen maar goed denk ik;)! Trouwens, al deed je het wel uit commercieel oogpunt, had ik het alsnog een tof experiment gevonden, maar het lijkt me dan alsnog lastiger om er motivatie voor op te brengen tov intrinsieke motivatie!
  Ik zou ook wel eens zo’n experiment willen doen. Kijken wat er nou echt in zit(: Wie weet, als ik je boek in handen heb!
  SUCCES Annemerel!!

 38. Celine
  juni 25, 2018 / 20:34

  Ohh toevoeging: ik hoop dat je wel filmt! En dan het later als het boek uitkomt online komt, misschien wel exclusief als je het boek koopt(: Ik ben in ieder geval mega benieuwd en het lijkt me super ook filmbeeld erbij te hebben!