Eindelijk een kinderdagverblijf

Na (bijna) vijftien maanden is het zover, Philippa gaat vandaag voor het eerst een ochtendje wennen op het kinderdagverblijf.

Het regelen van het kinderdagverblijf heb ik lang uitgesteld. Alhoewel… ik schreef me bij twee verschillende kinderdagverblijven hier in de buurt in toen ik vier maanden zwanger was. Dus op zich was ik er redelijk op tijd bij. Maar… toen ik door het ene kinderdagverblijf iets meer dan een jaar later gebeld werd dat er plek was, raakte ik een beetje in paniek. In plaats van dat ik verstandig was en zei ‘dank u wel voor het aanbod, ik ga het vanmiddag met mijn man bespreken’ zei ik ‘Oooh nee, dank u wel, we hebben het toch niet nodig.’ De week erna kon ze tijgeren en dat was ongeveer het moment dat ik Philippa nooit meer een moment uit het oog kon verliezen.

Het andere kinderdagverblijf waar ik me in januari 2021 heb ingeschreven, hebben we nog steeds geen plekje…

Gelukkig had ik me ondertussen ook bij andere opvang in de buurt aangemeld. Toen we in Oostenrijk waren werd ik gebeld door een van deze organisaties, er was een plekje voor Philippa. We moesten binnen 72 uur beslissen of we het zouden doen. Probleempje… we hadden het kinderdagverblijf nog nooit gezien en vonden het lastig om zo stel op sprong die beslissing te maken. De vrouw van de administratie verwachtte dat er twee weken later nog steeds een plekje zou zijn, ze kon het echter niet garanderen. Natuurlijk was het plekje al opgevuld toen wij thuis kwamen, maar het goede nieuws was, twee weken later zou er weer een plekje zijn. Half september dus. En zo komt het dat Philippa nu met vijftien maanden vandaag voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat.

Toegegeven, als ik nog beter mijn best had gedaan, nog meer verschillende kinderdagverblijven in de buurt gebeld had, was het wellicht iets sneller gegaan. Maar er waren drie dingen die me tegenhielden…

Loslaten

De eerste maanden kon ik Philippa heel lastig loslaten. Ik wilde het liefst de hele dag bij haar zijn. En dat was ik ook. De dagen dat ik haar overdag niet gezien heb zijn op een hand te tellen. Misschien zelfs op een vinger? Ik kan me in ieder geval maar een gelegenheid herinneren (een opnamedag in januari voor Intersport). Sommige ouders zouden dit benauwend vinden, ik vind het juist heel fijn om dicht bij haar te zijn. Inmiddels vind ik het minder lastig om haar los te laten. Heeft waarschijnlijk ook met de leeftijd te maken, ze loopt, ze brabbelt, ze drinkt zelf haar flesje, ze eet zelf haar pannenkoek. Ze wordt een echt mensje en het voelt niet meer alsof ze van mij afhankelijk is.

Ziek, zwak, misselijk

Als ik aan een ding een hekel heb dan is het aan ziek zijn. Of flink verkouden. En als er iets in de lucht hangt, is de kans groot dat ik het oppik. Met een kind op het kinderdagverblijf schijn je dit om de haverklap te hebben. Niet echt iets waar ik naar uitkijk, maar ook niet iets wat je de rest van je leven kunt voorkomen. Maar het sterkte afgelopen jaar wel mijn gevoel van ‘het hoeft nog niet’.

Geld

Heel eerlijk, ik vind een kinderdagverblijf verschrikkelijk duur. Voor een dag per week betalen wij ongeveer 500 euro per maand. Daar krijgen we nog iets van terug, maar het blijft gewoon 300 euro per maand. Ik vind dat best wel een stevig bedrag. Omdat ik mijn werk altijd kan doen (dus ook ’s avonds, als Philippa slaapt of in het weekend) heb ik lang zoiets gehad van ‘ik los dit zelf wel op’. Mijn grootste angst was dat ik op de dag dat Philippa naar het kinderdagverblijf gaat geen inspiratie zou hebben en de hele dag voor een leeg scherm zou staren. En dus geen geld zou verdienen. Terwijl ik ook de hele dag met mijn kind had kunnen zijn. Die nu dus voor een godsvermogen op een kinderdagverblijf zit.

Wat heeft onze gedachte veranderd.

Hoewel ik het nog steeds een flink bedrag vind om je kind naar een kinderdagverblijf te laten gaan, ben ik de ‘geldkant’ nu toch anders gaan zien. Philippa houdt van gezelligheid en andere mensen om haar heen. Ze vindt het heerlijk om met andere kindjes te spelen. Ik denk dat het super goed en leuk voor haar is om een dag per week met andere kindjes te spelen en dingen te leren van andere volwassenen dan ikzelf (of Tuur). Natuurlijk is het fijn dat ik een dag heb waarop ik me volledig op mijn werk kan focussen, maar ze gaat nu met de insteek dat ze er zelf ook iets aan heeft. Een investering in haar toekomst (god dit klinkt wellicht wat overdreven, maar ik moet die 300 euro per maand op de een of andere manier goed praten).

Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaat vinden. Vandaag gaat ze maar een uurtje of drie, precies genoeg tijd voor mij om weer even naar de tandarts te gaan. Hoef ik haar in ieder geval niet te missen (en heb ik dus alsnog geen tijd om even aan het werk te gaan, maar hé).

Wanneer ging jouw kindje naar het kinderdagverblijf? Hoe ging dat de eerste maanden? Benieuwd naar jullie ervaringen.

Liefs,

Annemerel

Delen:

19 Reacties

  1. B
    september 2, 2022 / 15:04

    Allebei vanaf 4 maanden ongeveer, 3 dagen per week. Inmiddels 3 middagen bso. Geen oppasopa’s en -oma’s in de buurt en we werken allebei 4 dagen. Ik heb wel eens een grove berekening gemaakt van wat dat ons tot nu toe gekost heeft, maar sommige dingen moet je gewoon niet willen weten ;-) Los van dat we een paar jaar geleden gewoon op kantoor verwacht werden (nu werken we wel veel thuis, maar goed) lijkt thuiswerken met een dreumes / peuter erbij me niet te doen… Bij de coronasluitingen hebben we daarmee mogen experimenteren, dat vond ik niet echt voor herhaling vatbaar. Gelukkig fijne kdv’s gehad en volgens mij hebben ze het er heel leuk gehad en een hoop geleerd.
    Philippa gaat het er vast leuk hebben, komt goed!

  2. E
    september 3, 2022 / 20:24

    Hi Annemerel, het gaat helemaal goed komen met Philippa. Ik moest 11 weken na de bevalling weer fulltime starten met werken en onze ouders wonen in het buitenland, dus de kleine ging toen al 5 dagen in de week naar de opvang. Het was moeilijk in het begin (vooral voor ons), maar hij vindt het echt fantastisch om met andere kinderen te spelen en was binnen een paar dagen helemaal gewend. Wij zijn wel heel veel ziek geweest hahaha, hebben echt alles gehad die eerste maanden… :D
    Wij proberen vooral niet na te denken over hoe veel geld we kwijt zijn per maand aan de opvang (heel eerlijk, het is gewoon een salaris). Dit is ook belachelijk slecht geregeld in NL vergeleken met veel landen in Europa. Het systeem leunt op een standaard “papa”- en “mama”-dag en/of grootouders die kunnen oppassen. Bovendien betekent het dat vrouwen vaak thuis blijven omdat het simpelweg te duur is om je kind naar het kinderdagverblijf te laten gaan. (Wat overigens inderdaad goed is voor de sociale ontwikkeling van een kind.) Gelukkig heeft het wel de aandacht van de huidige regering. Betaald ouderschapsverlof is al een goed begin, opvang zou ook gratis moeten worden. Mogelijk hebben we daar profijt van bij een tweede :)

  3. Nina
    september 4, 2022 / 04:22

    Fijjndat er een plekje is! Loslaten is altijd lastig. Maar ik ben van mening dat het goed is voor kinderen om te leren regelmatig met anderen te spelen, aandaxht te delen.etc, anders worden ze vaker eenkennig en daar hebben zij en de ouder later weer last van. Qua kosten snap ik dat 300 euro veel voelt en moet ik ook een beetje lachen om 300 euro omdat dat voor mij heel weinig klinkt. Wij hebben 2 kids 3 dagen op de opvang en betalen maandelijks 2600 euro en krijgen daarvan ongeveer 800 euro terug.. vreselijk veel geld inderdaad.. maar ze vinden het leuk en het stelt ons in staat om rustig te werken (en alletwee geld.te verdienen) dus het is het waard mij.
    Hopelijk vindt jou dochter snel haar draai op de opvang.

    • Annemerel
      Auteur
      september 4, 2022 / 11:21

      Jaaaa bizar 1800 euro in de maand, ik weet niet hoeveel jullie verdienen maar dat is bijna het hele salaris dat ik mezelf uitkeer iedere maand. Echt bizar. Die 300 kunnen we gelukkig ‘goed’ betalen, maar ik denk voornamelijk ook aan hoeveel geld ik kwijt zou zijn als we meer dagen af zouden nemen, of een tweede zouden hebben. Echt bizar!

      • Tessa
        september 4, 2022 / 13:54

        Tweede kindje is gelukkig niet dubbel zo duur als de eerste, dan krijg je veel meer toeslag (als ze in dezelfde periode naar de opvang gaan). Bij ons was de tweede bijna gratis!

        • Annemerel
          Auteur
          september 5, 2022 / 10:55

          Dat is dan weer een ‘meevaller’

      • Eleni
        september 4, 2022 / 15:53

        Een tweede is niet veel duurder gelukkig! Wij gingen van 850 euro (met 350 euro kinderopvangtoeslag) naar 1700 euro (met 1050 euro kinderopvangtoeslag). Het is gelukkig niet zo dat je netto 2x zoveel betaalt :)

        • Annemerel
          Auteur
          september 5, 2022 / 10:54

          Jaaa dat heb ik gelukkig ook gehoord, maar dan nog… een tweede maakt het leven sowieso niet goedkoper ;-)

  4. Lot
    september 4, 2022 / 11:47

    Ons zoontje gaat vanaf 5 maanden naar de opvang, 3 dagen pw. Wij werken allebei 4 dagen (kantoorbanen ) dus was ook niet echt andere optie haha. En hij vond het vanaf dag 1 leuk! Nooit spijt gehad. Vind het heel fijn dat hij 3 dagen met andere kindjes is en leuk om van de leidsters te horen hoe het met hem gaat etc. Maar heb sowieso niet heel veel moeite met loslaten! Zeker omdat hij makkelijk is en op z’n plek is.

    Tis wel takke duur ja, we betalen iets van 1500 en krijgen amper iets terug. Maargoed als we minder gaan werken verliezen we meer geld, dus qua geld nog steeds het waard!

  5. Roosmarijn
    september 4, 2022 / 12:00

    Hi Annemerel,
    Het emotionele aspect snap ik helemaal. Het loslaten is lastig en ik denk dat jullie er beiden veel voor terug gaan krijgen 😅
    Financiële plaatje snap ik niet helemaal. Betaal je echt 500 per maand voor 1 dag? Dan heb je wel een dure opvang. De meesten betalen ongeveer 100 euro per dag. Dus 2 dagen is 800 euro. En hoe meer je verdient hoe minder je terug krijgt. Ik vind het mooi in Nederland dat op deze manier iedereen gebruik kan maken van de opvang. Verdien je alleen of met zijn tweeën ‘weinig’ dan krijg je veel tot bijna alles terug van de belastingdienst. Wij krijgen niet veel terug maar kunnen het dan ook betalen van ons salaris.
    Btw als je een tweede of derde kind naar de opvang laat gaan krijg je substantieel meer kinderopvangtoeslag terug.

    Hopelijk gaan jullie er beiden van genieten.

    • Annemerel
      Auteur
      september 5, 2022 / 11:02

      Het is 480 euro per maand, volgens mij 110 euro per dag, maar voor een maand wordt 480 gerekend. Ik heb eerlijk gezegd niet echt heel goed op de prijzen van de verschillende kdv’s gelet omdat ik dacht dat die nagenoeg hetzelfde zouden zijn. En dit was de enige in de buurt die een dag per week ook toeliet en het is super kleinschalig, wat ik persoonlijk ook heel prettig vind. Misschien zit er daardoor ook een verschil in prijs?

      Ik vind persoonlijk de kosten voor kinderopvang best hoog, zeker als je het vergelijkt met andere landen om ons heen. Als je minder verdient krijg je meer geld terug, maar uiteindelijk blijft er in verhouding minder over. Ik denk dat een stuk meer vrouwen in de zorg en het onderwijs meer zouden werken als het KDV goedkoper was, wat uiteindelijk de economie weer zou stimuleren.

      • Astrid
        september 5, 2022 / 15:26

        Ik bevestig graag even die vergelijking met de andere landen!
        Vlaams (Belgisch) kinderdagverblijf in een dorp, 5 dagen per week, volle dagen, kostte ons net geen 600 EUR per maand – bedrag dat we dan ook nog eens voor een deel als kost in de belastingaangifte konden aftrekken.
        In een stad is het duurder, maar ik ken niemand die meer dan 750 EUR per maand betaalt voor voltijdse opvang.

        Belangrijke kanttekening: de kinderopvang staat in Vlaanderen erg onder druk ((veel) te veel kindjes per verzorger), dus dit ‘goedkoop’ systeem is onhoudbaar.
        Wij hadden erg geluk met een goed georganiseerde en enthousiaste opvang, maar het kan zeker ook anders, helaas.

        Ik hoop dat er in NL meer kwaliteit (voor kinderen én verzorgers) tegenover die hogere kost staat?

        Los van het financiële: mijn dochter ging vanaf 4 maanden de hele week volle dagen, en vond dat (op een paar uitzonderlijke dagen na) nooit een straf. Ze kreeg veel aandacht, at goed, sliep goed, speelde, leerde lopen, … Wij konden met een gerust hart gaan werken en zij ontwikkelde volop!

        Komt vast ook goed bij jullie, al is het sowieso wel wat wennen ;-)

  6. Lieneke
    september 4, 2022 / 12:12

    Mijn jongens zijn naar het KDV gegaan toen ze 12 en 16 weken waren. Ik had echt zin om te gaan werken, maar vond het wel lastig om ze zo klein nog achter te laten. Typisch geval van dat ik er meer moeite mee had dan zij hadden. Bij ons viel het met het ziek zijn wel mee volgens mij, al is het wel al wat jaren geleden en ben ik zelf sowieso vrijwel nooit ziek. Over het geld denk ik maar niet te lang na. Het was minder dan een maandsalaris voor 3 dagen in de week (man en ik zijn allebei een dag thuis), dus stoppen met werk had duurder geweest en was ik zeker niet gelukkiger van geworden en mijn kinderen daardoor waarschijnlijk ook niet. Ze hebben het ook altijd erg naar hun zin gehad, gingen met plezier en ze doen er toch weer andere dingen dan die je thuis doet.

  7. Marijke
    september 4, 2022 / 12:23

    Onze eerste ging met 4 maanden voor het eerst. Zou eigenlijk met 3 maanden gaan, maar werd erg ziek (alles goed nu hoor!). Daarna brak corona uit 😅 dus steeds weer opnieuw wennen. Hij ging 2 dagen in de week en 1 dag naar oma (ik werk 3 dagen en mijn man toen 5). We betaalden ongeveer 300 euro voor 2 dagen (na teruggave). Sinds bijna 5 maanden hebben we een tweede en is mijn man de woensdagmiddag vrij. Ze gaan nu beide 1,5 dag en 1 dag naar oma. De tweede gaat sinds hij bijna 4 maanden was (papa heeft ouderschapsverlof opgenomen aansluitend aan mijn verlof zodat hij later naar het kdv moest, heel fijn!). We betalen nu ongeveer 350 euro in de maand. Wij wonen in het oosten van het land en krijg de indruk dat het hier iets goedkoper is.

  8. september 4, 2022 / 12:41

    Hi!

    Laia ging ook pas later (16 maanden) naar de opvang. Door covid en doordat ik haar ook moeilijk los kon laten.

    Wij wonen in Spanje en we schreven haar in bij het enige Nederlands/Engelse kdv. Wij waren 495 kwijt voor 3 ochtenden per week. Heel veel geld wel, moet je nagaan als ze ft zou gaan.

    M’n vriend en ik werken allebei remote, dus zijn flexibel. Desalniettemin is het een enorme uitdaging om te werken met een dreumes die ook aandacht wil. Anderzijds wil ik haar ook niet ft op een kdv zetten, want waarvoor ‘hebben’ we anders een kindje? Om haar de hele dag uit handen te geven? Dat vind ik persoonlijk nog steeds lastig.

    Anyway, hier in het zuiden wordt erg uitgegaan van sociale opvang door familie. Met de lage lonen in Spanje moeten de meeste ouders ook wel fulltime werken, anders krijg je het niet gedaan met de kosten.

    Daarbij gelden hier voor kinderen geen toeslagen, dus alles moet uit de eigen portemonnee. Vond ik heel logisch toen ik geen kinderen had, maar nu denk ik: wow, dan heeft NL het op dat gebied toch goed geregeld.

  9. Rosalie
    september 4, 2022 / 14:25

    Bij ons ging ze vanaf een maand of 4 naar het KDV. Eerst 2 dagen per week en toen mijn man weer een opdracht had gevonden 4 dagen per week. Ik vind het persoonlijk super belangrijk dat ze heeft leren omgaan met andere kinderen en leren luisteren naar de regels en structuur. En vooral leren delen! Als enig kind hoeft ze dat thuis niet zo vaak. Wij hadden in onze omgeving geen andere kindjes dus dit was een goede oplossing.Op het KDV kon ze ook lekker met verf ed in de weer wat ik thuis niet zou doen. En het zindelijk worden was ook handig. Ze ging gewoon met de andere 3 jarigen naar de WC. Ik zie het als onderdeel van de opvoeding. Dus een investering. Bovendien vind ik het ook fijn om even mijn eigen gedachten alleen te horen.

    Inmiddels is ze bijna 8 jaar en gaat 4 dagen naar de BSO. Ze is een leuk sociaal kind. Kan heel goed met anderen maar ook heel goed lekker alleen spelen.

  10. Kelly
    september 4, 2022 / 16:22

    Onze dochter gaat in januari voor het eerst naar de opvang. Voor twee dagen per week. Wat bizar dat de kosten voor kinderopvang zo verschillen. Wij zullen 260 euro pm voor 2 dagen kwijt zijn. Zij is dan 9 maanden. Ik heb nu ouderschapsverlof opgenomen, ik wil mijn kleine meisje gewoon nog niet naar de opvang en helaas ook geen ouders die kunnen oppassen.

    • Annemerel
      Auteur
      september 5, 2022 / 10:54

      Oh wauw dat is inderdaad echt een groot verschil! Daar is wel al vanaf wat je terugkrijgt neem ik aan? Snap heel goed dat je ouderschapsverlof hebt opgenomen! Geniet er van.

  11. Mieke
    september 5, 2022 / 12:33

    Ik hoop dat ze het leuk vond, en jij ook. Ga zo je diary lezen, dan kom ik er vast achter!
    Onze jongens gingen beide met 12 maanden naar de opvang. Grote verschil: toen eindigde ons verlof, want we wonen in Noorwegen (vader/moeder hebben daar 11 maanden verlof, echter nooit tegelijk). En de kosten vallen hier ook reuze mee. Wat jullie betalen voor 1 dag in de week, betalen wij voor een hele week, incl 3 dagen met (warm) eten. Plus 2e kind kost 30% minder. En van dit bedrag krijgen we ook nog eens (omgerekend) €2000 terug via de belasting. Verhuizing al overwogen ;-)

    Wat me soms wel zwaar viel is het huilen bij het wegbrengen. Na de eerste paar keer van: oh leuk, nieuwe mensen en speelgoed, kwamen ze er achter dat dit een terugkerend geheel was. Maar gelukkig is die fase ook over en huppelen ze beide nu zo naar binnen. Op naar vriendjes en leuke avonturen.

    Geniet van je ‘vrije’ tijd!

    ps. voel me vaak wel genoodzaakt om te melden dat de kinderopvang minder lang open is in Noorwegen ten opzichte van Nederland. Onze kinderen gaan van 8.30-16.30. Dus voor ons gevoel hebben we, ondanks dat ze 5 hele dagen naar de opvang gaan, evengoed nog genoeg tijd met ze samen.