HEALTH: The Great Experience

 photo Desktop551.jpg

Het kostte ruim twee maanden om samen met Esmée een afspraak maken bij de nieuwe sportschool ‘Great‘ aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam Oud-Zuid. Begin februari was de opening van Great en hoewel ze dus nog maar zo’n vier maanden bezig zijn, is het er al lekker druk. Great is geen doorsnee sportschool, wat Great anders maakt dan budget sportscholen zoals BasicFit en Fit4Free? Je kunt er voor kiezen om te trainen onder persoonlijke begeleiding van personal trainers, je kunt een fijne massage boeken en er zijn voedingscoaches aanwezig die je helpen met het vinden van een gezonde levensstijl. Afgelopen maandag heb ik alle drie deze ‘diensten’ mogen proberen.

Ik zal maar eerlijk zijn, afgelopen maandag zag ik de hele dag een beetje op tegen de avond. Ik was niet de enige, zelfs sportschooljunkie Esmée verlangde om 12.00u al naar haar bed. Het weekend in Milaan en het vroege opstaan (allebei om 6.00u ’s ochtends) hakte erin. Daar kwam bij mij nog bij dat ik een kleine aversie tegen sportscholen ontwikkeld heb. Hier heeft BasicFit waar ik heel 2013 lid van was zeker aan bijgedragen (als ik op de loopband stond had ik uitzicht op de McDonalds, er was geen begeleiding en alle andere sporters waren oudere mensen en jongens die er uitzagen alsof ze ’s avonds banken beroofden). Maar goed, ik wist van te voren ook wel dat deze sportschool niet te vergelijken was met BasicFit, maar ik had ook nog een klein ander probleempje. Kijk Esmée is dus een sportschooljunkie en kan squatten totdat ze een ons weegt, mij gaat dat allemaal net iets lastiger af. Ga ik geen enorme flater slaan?

Wanneer we om tien voor zeven Great binnen lopen worden we meteen al gerust gesteld, we krijgen vandaag vooral veel uitleg, echt hard trainen gaan we niet. We kijken elkaar opgelucht aan. Thank the LORD. Na een korte tour door de sportschool door personal trainer Gijs mogen we ons omkleden in de mooie kleedkamer.

Training
We beginnen met een korte opwarm ronde op de loopband. De loopband (en alle andere apparaten in de sportschool) komen uit de nieuwste collectie van TechnoGym. Dat zegt je waarschijnlijk niet veel, maar het komt er op neer dat de apparaten een systeem hebben dat al je vorderingen meteen doorsturen naar je telefoon, waardoor je dus heel makkelijk progressie kunt checken. Ik ben een cijfertjesfreak dus vind dit een leuke toevoeging. We rennen slechts drie minuten, Gijs is ervan overtuigd dat je niet langer op een cardio apparaat hoeft te staan. Jullie weten allemaal dat cardio zeg maar echt mijn ding is, maar ik vind het ook helemaal niet erg om de loopband na drie minuten alweer te verlaten. Hardlopen doe ik liever buiten.

Zoals gezegd wordt er vooral veel uitgelegd. Ik heb tijdens dit uurtje met Gijs meer geleerd over krachttraining dan ik in die 25 jaar ervoor geleerd had. Omdat ik niet iedere oefening tot in de detail wil beschrijven zal ik je een aantal dingen die ik geleerd heb vertellen:
– Als je de plankoefening doet moet je je kont heel erg aanspannen (je moet hem voelen trillen) en je moet je ellebogen en tenen naar elkaar toe duwen, hierdoor train je je lichaam veel intenser.
– Sla voor een work-out (of het nu gaat om een stukje rennen of een uurtje krachttraining) met de zijkant van je hand op de binnenkant van je benen. Van je knie tot je lies, dat mag best een beetje pijn doen. Hierdoor activeer je je buikspieren. Geloof me, dit is echt waar, ik heb het met eigen ogen gezien en gevoeld. En als je het niet gelooft moet je maar een uurtje training bij Gijs boeken.
– Tijdens een squat en een lunge mag je best met je knieën over je tenen. Het is een natuurlijke beweging die we afgeleerd hebben, maar dat is nergens voor nodig.
– Vrouwen reageren het beste op een work-out waarbij het lactisch systeem wordt aangesproken, dit houdt simpel gezegd in dat wanneer je bijvoorbeeld een lunge maakt, je niet kort pauzeert tussen de lunges. meestal ga je naar beneden, kom je omhoog en zak je een moment later weer in de lunge, nu zak je niet een moment later weer in de lunge positie, maar ga je direct door, zodat je continu getriggerd wordt. Je doet ook niet keer een rep van drie keer, je gaat net zo lang door totdat je benen niet meer kunnen. Niet net zo lang totdat je benen begin te branden, maar net zo lang totdat je benen beginnen te trillen en je jezelf niet meer onder controle kunt houden.
– We sluiten de training af met een tabata training, 4x 20 seconden keihard losgaan op de touwen, met tussendoor 10 seconden rust. Meneer Tabata die de work-out bedacht heeft zegt dat je met zo’n korte work-out net zoveel resultaat boekt als met een uur hardlopen. Zou ik zomaar geloven..

Voedingscoach
Na een uurtje trainen (en vooral veel uitleg) heb ik een gesprek met Benjamin. Benjamin is voedingscoach en we gaan het hebben over mijn voeding en hoe mijn lichaam er op reageert. Een uurtje hierover praten is voor mij duidelijk veel te kort, want ik heb nogal wat klachten. Ik vind het gesprek erg verhelderend en wil zeker een aantal dingen aan mijn eetpatroon aanpassen. Zo wil ik proberen ’s ochtends meer met eiwitten en vetten te ontbijten, in plaats van koolhydraten (havermout). Wanneer je je dag koolhydraatrijk begint wordt je energie de rest van de dag uit suiker gehaald en doordat er steeds energie uit suiker gehaald wordt, moet je suiker voorraad ook steeds worden aangevuld, je lichaam vraagt dan dus de hele dag om koolhydraatrijke voeding. Wanneer je je dag begint met een eiwitrijk ontbijt met vet (zoals bijvoorbeeld spiegeleieren met gebakken groenten), haalt je lichaam de energie uit vet en als je vet wilt verbranden, is dat noodzakelijk. Best iets dat ik wil proberen, want ik ben groot ei-fan en ontbijt liever met een paar gebakken eieren dan met havermout.

Massage
We sluiten de avond af met een massage van masseur Kees. Na een minuut weet ik al, dit gaat een fijn uurtje worden. Kees constateert een vergroeiing in mijn rug (scoliose, dat wist ik al), maar zegt ook dat mijn bekken iets verschoven zijn, waardoor mijn linkerschouder veel hoger staat dan mijn rechter. Dit zorgt volgens hem voor een disbalans in mijn lichaam, wat er weer voor zorgt dat mijn benen tijdens het hardlopen moeten corrigeren, de lopersknie is ineens heel erg goed te verklaren.

Daarnaast heb ik een paar knopen in mijn rug, schouders en nek die verklaren waarom ik regelmatig hoofdpijn heb. Kees masseert ze en hoewel ik tijdens de massage een constante druk op mijn voorhoofd voel, is dit meteen verdwenen als ik na de massage opsta. Heerlijk. Wanneer ik dit een dag later schrijf voelen mijn schouders meer ontspannen dan ik me kan herinneren. Heel fijn.

Het was een hele fijne ervaring, niet iets waar ik tegen op had hoeven zijn, haha. Ik kan alleen maar denken, wanneer mag ik weer?

Wil jij je inschrijven bij Great? Er is nu een mooie aanbieding. Je schrijft je voor een jaar in en betaalt de eerste drie maanden in totaal 149 euro (en de overige maanden 59 euro per maand). In die eerste drie maanden krijg je daarnaast ook drie gratis trainingen van een personal trainer en een sessie met een mental coach en een sessie met een voedingscoach. Oh, en onbeperkt toegang tot de verschillende soorten sauna’s. Klinkt goed toch, het is dat ik zo’n anderhalf uur moet reizen om bij de sportschool te komen, anders….

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. juni 19, 2014 / 12:14

  Klinkt echt heerlijk! Ik zou zeker lid worden van zo’n sportschool. Helaas ligt Great ook bij mij niet in de buurt :(

 2. juni 19, 2014 / 12:18

  Wow, dat klinkt niet als een vervelende sportschool! ;) Leuk om allemaal info daar te krijgen!

 3. Irene
  juni 19, 2014 / 12:38

  Klinkt heel goed, voor wat je er allemaal voor krijgt vind ik de prijs heel erg meevallen.

 4. juni 19, 2014 / 12:41

  Als zoiets in Almere zou komen… Dan zou bet ’t geld zeker waard zijn!

 5. juni 19, 2014 / 13:11

  ik woon niet in de buurt, maar wauw! klinkt goed :)
  xo, cheyenne

 6. Anne
  juni 19, 2014 / 13:12

  Wel verwarrend hoor, ongeveer iedere healthfreak zegt dat ontbijten met havermout top is, en nu blijkt het toch weer gedoe met suiker op te leveren?

  • Olga
   juni 19, 2014 / 13:34

   Precies mijn gedachte!
   Ik voel me zelf heel prima bij havermoutontbijtjes, dus hou het daar toch maar bij..

 7. juni 19, 2014 / 13:28

  Dit klinkt echt geweldig! Jammer dat Amsterdam een beetje uit de buurt ligt voor mij.

 8. juni 19, 2014 / 13:35

  Dit klinkt ideaal! Als ze er nou eentje in Rotterdam zouden openen…. :-)

 9. Ellis
  juni 19, 2014 / 16:00

  Hoi Annemerel,

  Ik wil hier graag op reageren omdat er naar mijn idee onjuistheden verkondigd worden en ik het zonde vind als je hier je training of eten op aanpast. Veel van wat ik nu ga zeggen, staat in het boek ‘Burn the Fat, Feed the Muscle’ van Tom Venuto. Hierin worden de principes beschreven waar professionele bodybuilders mee werken. Nu hoef je geen fan te zijn van dat soort lichamen maar ze weten als de beste hoe je vet kan verbranden en sterker kan worden :) Als je dit boek in PDF wilt hebben, stuur me dan even een mailtje.

  “Wanneer je je dag koolhydraatrijk begint wordt je energie de rest van de dag uit suiker gehaald [, etc] Wanneer je je dag begint met een eiwitrijk ontbijt met vet (zoals bijvoorbeeld spiegeleieren met gebakken groenten), haalt je lichaam de energie uit vet en als je vet wilt verbranden, is dat noodzakelijk.”
  Belangrijk hierin is het onderscheid tussen complexe (bijv havermout) en simpele koolhydraten (bijv muesli vol met suikers). Wanneer je simpele koolhydraten eet, zorgt dit doorgaans voor een piek van je bloedsuikerspiegel. Deze piek verdwijnt snel en juist door dat verschil krijgt je lichaam het ‘verlangen’ dit weer zo snel mogelijk aan te vullen. De snelste manier is dan meer suikers. Dus het klopt dat simpele koolhydraten zorgen voor een soort vicieuze cirkel waarbij je simpele koolhydraten nodig blijft hebben. Echter is dit niet het geval bij complexe koolhydraten, deze breken veel langzamer af en zorgen dus niet voor een dergelijke piek en het verlangen naar suikers erna.
  Dit langzamere afbreken van complexe koolhydraten (vs eiwitten en vetten) zorgt er ook voor dat aan te raden is om ze juist eerder op de dag te eten. Het lichaam heeft dan nog genoeg tijd om ze in te zetten als energie, terwijl als je ’s avonds koolhydraten neemt, dit met grotere kans als vet opgeslagen wordt, je hebt ’s nachts namelijk minder energie nodig.
  De uitspraak “Als je eiwitten met vet eet, haalt je lichaam de energie uit vet” is heel eng, je lichaam kiest niet op een dergelijke manier waar hij zijn energie vandaan haalt. Hij haalt het pas uit het aanwezige (fysieke) vet wanneer je met eten aangevulde energievoorraad op is.

  “Vrouwen reageren het beste op een workout [… waarbij je] net zo lang doorgaat totdat je benen niet meer kunnen. Niet net zo lang totdat je benen begin te branden, maar net zo lang totdat je benen beginnen te trillen en je jezelf niet meer onder controle kunt houden.”
  Dit hangt er helemaal vanaf welk resultaat je wilt hebben. Door net zo lang door te gaan tot je niet meer kan en zonder die ´momentjes´ (dus geen reps) maak je er een soort cardio van ipv krachttraining. Dit zorgt ervoor dat je wel uitgeput raakt, maar je spieren zullen niet sterker opbouwen. Heel simpel gezegd maak je met krachttraining de cellen in je spier kapot en je wordt sterker omdat die cellen ´groter´ helen omdat ze denken dat ze meer aan moeten kunnen. Met cardio put je ze uit en kan je even niet meer, maar ze zullen er niet sterker van worden. Daarom moet je na krachttraining voor dezelfde spiergroep 48 uur wachten (de cellen moeten helen), terwijl je cardio gerust dezelfde dag nog opnieuw kan doen (cellen zijn nooit kapot gegaan). Meer hierover onder andere op http://www.builtlean.com/2013/09/17/muscles-grow/ en in het eerder genoemde boek.
  En nog even: er is geen verschil tussen de beste manier van trainen voor mannen en vrouwen. Je beste manier van trainen hangt van je doel af.

  En over de Tabata-training waarmee je in 2 minuten meer resultaat kan bereiken dan met een uur lang cardio: when things sound too good to be true, they usually are. Je wordt er ongetwijfeld sterker van dan met een uur hardlopen maar het is niet op deze manier te vergelijken. Pas met een relatief lange cardio-sessie (typisch >20 minuten, hangt natuurlijk van meer factoren af) ga je vet verbranden. Als dat je doel is, heeft een work-out van 2 minuten weinig zin.

  Hopelijk heb je hier wat aan!

  PS Misschien niet het goede moment om nu te zeggen, maar ik lees je blog altijd met veel plezier, ik hoop dat je hier nog heel lang mee doorgaat :)

  • Lonneke
   juni 19, 2014 / 17:32

   Interessant.
   Ik denk dat ik het veelal met je eens ben!

  • juni 19, 2014 / 19:25

   Ik ben ook benieuwd waar Benjamin zijn informatie over dit gegeven van heeft! Wil hij misschien de bronnen delen? (Wetenschappelijke literatuur graag :P )

   Maar Ellis, wat jij zegt is ook “gevaarlijk” hoor! Ik raad je aan om niet op één boek af te gaan qua wat is juist en wat niet… Je lichaam kent geen tijdstip wat betreft de koolhydraat verbranding, “Oh het lichaam gaat slapen laat ik deze koolhydraten maar opslaan als vet”. Nee hoor, ’s nachts gaat de verbranding gewoon door, wel op een lichter pitje dan overdag want je beweegt niet. Koolhydraten worden alleen als vet opgeslagen wanneer de totale energie inname hoger ligt dan de behoefte.

   Voor de rest ben ik het wel met je eens! En ik vraag me af of Esmee ook die uitspraak van Gijs over de “vrouwen training” aanneemt, ik denk het niet haha! Ik dacht dat bij mannen inmiddels ook wel was doorgedrongen dat vrouwen niet anders moeten trainen dan mannen.

   • Ellis
    juni 20, 2014 / 09:36

    Je hebt gelijk over informatie uit één boek, dat doe ik ook zeker niet. Veel komt uit http://forum.dutchbodybuilding.com/ (en daar weer verwezen naar andere artikelen/bronnen). Dit boek staat echter alles goed op een rij.

    En ’s avonds laat koolhydraten eten wordt niet gegarandeerd opgeslagen als vet, er is alleen een veel grotere kans. Juist omdat je in ruststand bent en doorgaans al genoeg energie hebt opgenomen over de dag. Maar goed, dat is voor nu inderdaad niet zo relevant.

    Ik moet wel mijn woorden terugnemen over lactisch trainen, daar heb ik te snel over geoordeeld. Ik ben er nu meer over aan het lezen (via gooogle) en het klinkt heel interessant. Begrijp wel dat het een hele andere manier van trainen is, en dus een nieuw trainingschema vereist.

  • Benjamin
   juni 20, 2014 / 13:00

   Beste Ellis,

   Een aantal punten die je gebruikt zagen absoluut hout. Maar het feit dat het lichaam erg verschillend reageert op simpele en complexe koolhydraten is gedeeltelijk achterhaald.
   Het is inderdaad zo dat er een negatieve energie balans dient te worden gecreëerd om echt over te gaan tot verbranding van je vetreserve. Met andere woorden meer verbruik dan intake. Dit is de sleutel tot vetverbranding. Daarnaast dient er een goede verhouding in je macro’s te zijn, zodat spiermassa afbraak geminimaliseerd zijn. handig daarbij te vermelden is dat krachttraining bijdraagt aan spiermassa behoud (dat was een inkoppertje).

   Hier is een vrij recent stukje uitleg:
   http://personalbodyplan.com/library/artikel/126/suiker-wat-is-waar-en-wat-niet

 10. juni 19, 2014 / 16:30

  Interessant artikel, fijne tips!

 11. juni 19, 2014 / 18:02

  Dat klinkt interessant! Handig die tips!

 12. juni 19, 2014 / 18:09

  Handige tips heb je gekregen zo te horen!
  Sinds ik aan het crossfitten ben merk ik ook veel verschil, dit zijn ook korte workouts en hebben veel effect naar mijn idee.

 13. juni 19, 2014 / 19:09

  Dat klinkt eigenlijk best wel perfect. Het is dat ik in Groningen woon.. haha

 14. juni 19, 2014 / 20:19

  Wauw, dit klinkt gewoon perfect! Zelfs die paar tips die je hier hebt gegeven ga ik toepassen! Volgens mij zit je hoofd nu wel overvol info haha. Leerzame avond! Ik ga dat van die planken gelijk proberen, zal het best wel merken haha.

 15. juni 19, 2014 / 22:55

  Interessant. Ik ben stiekem wel teleurgesteld over geen havermout als ontbijt.
  Voor mijzelf zou ik hier niet snel mee stoppen. Sinds ik dit eet ipv brood heb k geen middag dips meer (en suikervrij eten)

 16. juni 19, 2014 / 23:49

  Klinkt superfijn! Ik heb al eens getraind bij Achmea en ben nu overstag gegaan bij Curves. Dus ik test eerst dat een jaartje uit!

 17. juni 20, 2014 / 08:17

  Klinkt echt heel erg goed en leerzaam! Ik zou toch wel meerwaarde hechten aan een beetje begeleiding en deskundige informatie bij een sportschool. En misschien moet je je wat vaker laten masseren? ;)

 18. Phine
  juni 21, 2014 / 12:11

  Shit, deze sportschool is echt bij mij om de hoek en ik ben er echt al zo vaak langs gefietst… na jou verhaal ben ik enthousiast… en nu heb ik net besloten een jaar in het buitenland te gaan werken. Hopen dat ze er volgend jaar ook nog zitten!

 19. Lisa
  juni 21, 2014 / 12:54

  Ah klinkt heerlijk! Het is 10 minuten van mijn huis en een mooie aanbieding, jammer dat ik al vast zit aan dat stomme fitforfree abbo!