GIRLSCAMP: Challenge 4: Sugar-off

 photo week4.jpg

We beginnen morgen alweer aan onze vierde week van #Girlscamp. We hebben er inmiddels drie challenges en twee bootcamps opzitten, na deze week zijn we over de helft. Dit gaat niet de makkelijkste week worden, dat vertellen we maar alvast. Zeker zoetekauwen zullen het deze week zwaar gaan krijgen. We gaan deze week namelijk suiker laten staan. Jup, good luck to all of us!

Waarom minderen?
Laten we eerst beginnen met de reden waarom we suiker willen laten staan. Het is algemeen bekend dat (een teveel aan) suiker niet goed is voor je lichaam. Een teveel aan suiker wordt gelinkt met allerlei vervelende ziektes en klachten. Niet voor niets wordt suiker ook wel eens het ‘witte gif’ genoemd. Tien redenen waarom suiker slecht voor je is:

– Geraffineerde suikers leveren geen enkele vitamines of voedingswaarden.
– Suiker laat je bloeddruk stijgen.
– Suikergebruik veroorzaakt op lange termijn stress.
– Je wordt er vermoeid en neerslachtig (futloos).
– Suiker verstoort je natuurlijke nachtrust.
– Je geraakt rusteloos. Of je voelt je vlug moe.
– Je krijgt gemakkelijker ontstekingen in je lichaam, suiker is ook slecht voor botten.
– Suiker maakt ziek; suikerziekte (diabetes) ;Obesitas (overgewicht); tandbederf, …
– Verstoorde bloedsuikerspiegel (stijging van het insulinegehalte) veroorzaakt evenwichtstoornissen, extreme moeheid, concentratiestoornissen …
– Suiker verstoort ons metabolisme en verkort de levensduur.

Don’t stress
We willen je natuurlijk niet bang maken en al helemaal geen complex aanpraten, laten we dan ook voorop stellen dat wij ook gewoon genieten van een marsijsje en niet moeilijk doen over een stuk taart, maar we denken dat het wel belangrijk is om te weten wat suiker met je doet en wat een teveel van suiker in je lichaam kan aanrichten.

Wat gaan we precies doen deze week
Wat de challenge van deze week precies inhoudt? We gaan deze week zo veel mogelijk toegevoegde suikers laten staan. Toegevoegde suikers ja, want natuurlijke suikers zoals er in fruit zitten, vinden wij helemaal niet slecht. Dat betekent niet dat je de hele week fruitsapjes mag drinken, want fruitsapjes uit de winkel hebben heel vaak toegevoegde suikers en daarnaast zit er in fruitsap sowieso al meer suiker dan gewoon in een stuk fruit, omdat andere stoffen (vezels) daar vaak minder in aanwezig zijn.

Probeer deze week iets vaker nee te zeggen tegen een pakje Oreo’s of die Magnum. Je hoeft echt niet overal nee tegen te zeggen (dat doen wij ook niet), maar probeer een aantal dagen geen ‘slechte’ tussendoortjes te eten. In plaats daarvan kies je voor een gezond tussendoortje, zoals een stuk fruit, of een handje noten.

Maar brood en pasta zijn toch ook suikers?
Misschien vraag je je nu af, ja maar hoe zit het dan met pasta en brood? Dat zijn toch voedingsmiddelen met veel koolhydraten en koolhyrdaten worden in je lichaam omgezet in suikers, mag ik dat dan wel eten? Nou, dat moet jij helemaal zelf weten. Wil je de challenge wat strenger maken? Dan probeer je zo min mogelijk snoepjes te eten en wissel je je pasta in voor speltpasta. Vind jij het al lastig genoeg om te minderen met snoepjes? Dan focus je je gewoon daarop. Doe wat goed voelt. Het moet geen ‘stress-gebeuren’ worden. Deze hele Girlscamp is er op gericht om je beter te voelen, niet om compleet gestresst door voedsel te raken.

Vergeet de cardio, water & buikspieren niet!!!
Net als afgelopen weken blijven we ons ook weer gewoon houden aan onze andere regels. We proberen zo veel mogelijk te bewegen (bewust en onbewust), we drinken genoeg water en zo min mogelijk frisdrank, koffie en alcohol en proberen twee à drie keer per week buikspieroefeningen te doen. Heftig? Best wel. Maar it will make you feel better, we promise! En wordt het je teveel, dan worden we heus niet boos als je een klein beetje smokkelt hoor! Dus doe je best, meer kun je niet doen!

Liefs,
DaniqueEsmée & Annemerel

Bronnen: 12

Delen:

15 Reacties

 1. mei 18, 2014 / 11:15

  Ik zit in mijn tweede week clean eten en het bevalt echt prima. Na een paar dagen ben je het gewend en die kitkat kan ik prima laten liggen. De Magnum gaat wat moeilijker, maar niemand zij dat het makkelijk zou worden

 2. Mams kim
  mei 18, 2014 / 11:19

  Goed beschreven annemerel, ik als oude doos ben met het minderen van suiker al tijdje bezig, denk een krap jaar.Voel me stukken beter minder moe …En buikspieroefeningen zitten er ook ingebakken 3x per dag 10 minuten, op advies therapeut.En met de cardio zit het op de sportschool 4x per week ook goed..En als resultaat nu 19.5 kg minder…joepie ..Iedere succes met minderen van de suikers

 3. mei 18, 2014 / 11:22

  Goed artikel, en nooit meer marsijsjes eten, das een no go, dus ik ga minderen, maar stoppen… nooit!

 4. melanie
  mei 18, 2014 / 11:23

  Is gedroogd fruit ook verbannen deze week? :-)

 5. mei 18, 2014 / 12:12

  Good luck to all!

 6. ilse
  mei 18, 2014 / 12:13

  Leuke uitdaging deze week maar dat moet wel lukken! ;)

 7. mei 18, 2014 / 12:19

  Leuke uitdaging! Ik ga mijn best doen :-)

 8. mei 18, 2014 / 12:20

  Goede uitdaging! Ik probeer wel suiker te minderen maar ben er nog niet bewust genoeg mee bezig. Deze week moet ik er maar eens echt goed op gaan letten :)

 9. Roos
  mei 18, 2014 / 12:24

  Leuke uitdaging! En komt goed uit om even heel gezond te eten tijdens tweede week van examens. Probeerde het vorige week ook al, maar ik had Nederlands zodanig verpest dat ik toch toe gaf aan dat stukje chocola..

  Maaaaar deze week ga ik er gewoon nog een keer voor! Thanks voor de extra motivatie :)

 10. mei 18, 2014 / 12:58

  Oei deze wordt wel moeilijk, ik ga mijn best doen!

 11. mei 18, 2014 / 13:08

  Ik ben goed bezig, die tussendoor vaak cardio en bbb :) nu nog de suikers laten staan en ik word helemaal bikiniproof, hihi ;)

 12. B
  mei 18, 2014 / 16:41

  Suiker levert juist behoorlijk wat voedingswaarde…

 13. mei 18, 2014 / 16:56

  Mijn moeder is een aantal jaar geleden gestopt met suiker eten en zij zegt dat ze toen echt veel meer energie had. Ik eet veel suiker en ben ook best vaak moe (eigenlijk door te korte nachtjes, maar toch hè) dus minderen zou niet gek zijn voor mij, maar…

 14. Ingrid
  mei 20, 2014 / 09:33

  Oke ik sjoemel wel eens wat maar ik luister goed na je! Kom maar op met dat bikini weer! Begin buikspieren haast leuk vinden! Zei ik dat nou echt? Haha!