FOODIE: Lin’s favourite wines from the supermarket

 photo Desktop-1.jpgFoto credits: Mariet Mons

Wat is er lekkerder dan op een warme zomerdag rond een uurtje of 17.00u een fles wijn open te trekken en een lekker glas wijn te drinken op je balkon of in de tuin of op het strand of in het park OF WAAR DE ZON DAN OOK SCHIJNT. Zelf drink ik vaak wijnen die we hebben mee genomen uit Italië, maar wanneer die voorraad opraakt sta ik in de supermarkt voor een groot raadsel, wat ga ik nu weer kiezen? Wat is lekker en kost geen godsvermogen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat ik niet de enige ben die wel eens voor dit raadsel staat vroeg ik mijn vriendinnetje en blogcollega Lin haar vijf favoriete supermarktwijnen te delen.

Dat ik graag wijn drink is geen groot geheim; na tien jaar in de horeca te hebben gewerkt heb ik heel veel verschillende (goede en slechte) wijnen geproefd, wijnproeverijen meegemaakt en uiteindelijk mocht ik van mijn huidige werk zelfs beginnen aan een WSET course. WSET staat voor Wine, Spirit, Education Trust en is de grootse wijnopleider in de wereld. De certificaten en diploma’s zijn wereldwijd de standaard voor wijnopleidingen. Uiteindelijk kun je hiermee master of wine worden, maar zo ver is het nog niet.

Vaak neem ik van mijn werk flessen wijn mee naar huis, de Primitivo en Abruzzo Pecorino (beide Italiaans) zijn dan favoriet. Maar het kan niet altijd feest zijn en dus heb ik ook gewoon mijn supermarkt favorieten, die ik vandaag met jullie deel.

1)    Albert Heijn: Jacob’s Creek Pinot Grigio – wit
Pinot Grigio is een druif die men vooral in Italië (en in Duitsland onder de naam Grauburgunder) vindt. Jacob’s creek komt echter uit Australië. Een Duitse immigrant miste ‘zijn’ wijn van thuis zo erg dat hij deze druivensoort langs een kreekje in Australië ging verbouwen. En zo werd Jacob’s Creek geboren. Voor mij staat een glas gelijk aan herinneringen aan Sydney, waar ik de wijn voor het eerst ontdekte. Het is een makkelijke en frisse wijn, heel geschikt als aperitief.

2)    JUMBO: Sankt Anna Pur Mineral Riesling – wit
Wie aan Duitsland denkt, denkt waarschijnlijk niet heel snel aan een land waar goede wijnen vandaan komen. Toch wordt de Riesling tot een van de beste witte druivensoorten ter wereld gerekend. Deze druif komt meestal het beste tot zijn recht in een koel klimaat, zoals dat van, juist, Duitsland. Rieslingwijnen zijn vaak strak, droog en fris (nimmer houtgerijpt) en hebben vaak een zuurtje. Als je daar net als ik van houd is de Sankt Anna Pur Mineral Riesling een goede optie. Mister Hamersma (kenner der supermarktwijnen) beoordeelde deze wijn met een 9-.

3)    AH Brancott Sauvignon Blanc – wit
Wanneer je een glas Sauvignon Blanc bestelt is het altijd maar de vraag hoe deze zal smaken. Lichte, net rijpe Sauvignon druiven hebben een smaak van groene paprika, zuurtjes en soms zelfs peper. Laat je de druif verder rijpen krijgt ie een fruitiger karakter tot en met een smaak van meloen voor de zeer rijpe Sauvignon blanc druif. Om verschillende smaken in een soort wijn te krijgen, worden de druiven in verschillende stadia van rijpheid geplukt, dit gebeurd vooral veel in Marlborough, Nieuw Zeeland, waar deze Brancott vandaan komt. Heerlijk!

4)    Marqt – Cante Merle – Rosé
Een heel groot liefhebber van rosé ben ik niet, maar voor hele warme zomerse dagen maak ik graag een uitzondering. Tijdens een barbecue in augustus, een dag op het strand of (en dat het liefst) in Frankrijk, wil ik me nog wel aan een glas rosé wagen. Bij Marqt verkopen ze Cante Merle een Franse rosé uit de Languedoc & Rousillon, fris en fruitig, smaakt heerlijk bij een gegrild visje.

5)    Albert Heijn: Fontanafredda Langhe Nebbiolo – rood
Rode wijnen uit de supermarkt? Daar heb ik het eerlijk gezegd meestal niet zo op. Verwend door stevige Italiaanse Primitivo’s en Barolo’s die ik op mijn werk wel eens drink, vind ik rode wijnen uit de supermarkt vaak een zuurtje hebben dat ik niet lekker vind. Liever drink ik dan af en toe een goed glas rode wijn, dan een fles die me minder smaakt. Toch kan de Fontanafredda Langhe nebbiolo mij wel bekoren, waarschijnlijk door de Nebbiolo druif die ik erg lekker vind. De rode Nebbiolo is de topdruivensoort van Piemonte in Noord-Italië en de basis voor goede wijnen als de Barolo. De aroma’s van deze druif zijn vaak complex en delicaat en worden vergezeld door stevige tannines. Een wijn die het beste smaakt bij een goede maaltijd zoals een stuk wild of rundvlees.

Thanks Lin! Voor meer fabulous artikelen over wijn (en hardlopen, heerlijke gerechten en de mooiste reisplekjes en avonturen) bezoek je Lin’s blog Dailylin.

Liefs,
Annemerel

Delen:

24 Reacties

 1. juni 10, 2014 / 17:39

  Mooie foto’s!
  Ik ben zelf geen wijnliefhebber helaas…

 2. juni 10, 2014 / 17:47

  Super handige post, dankjewel Lin!

 3. juni 10, 2014 / 18:04

  Ennuh, volgens mij was die Jacob’s Creek deze week in de bonus bij de AH!

 4. juni 10, 2014 / 18:24

  Fijn artikel. Door het aanbod weet ik nooit zo goed wat ik moet kiezen. Ik ga dan ook liever naar een slijterij omdat je daar toch makkelijker kan vragen om advies.
  Ik ben dol op Pinot Grigio, dus mijn keuze in de supermarkt is dan ook gauw gemaakt ;).

 5. juni 10, 2014 / 19:24

  Leuk artikel! Ik drink graag Sancerre (witte wijn) en El Coto (rode wijn). Ook gewoon in de supermarkt te vinden.

 6. juni 10, 2014 / 20:12

  Oei. Dit ga ik echt heel erg handig vinden. Dankjewel Lin en Annemerel!

 7. Jess
  juni 10, 2014 / 20:47

  Kijk, dit soort lijstjes heb ik wat aan :) er zitten al een paar van mijn favorieten tussen!
  Random vraag: Annemerel gebruik je nog steeds REN huidverzorging? Ben erg benieuwd naar je routine! En welke zonbescherming je op je gezicht gebruikt, die van Jetske Ultee? Is die vet?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 10, 2014 / 21:47

   Ik gebruik op dit moment alle producten van Jetske Ultee, zowel zonnebrand als dagcrème (normaal tot vette huid) en cleanser (normaal tot vette huid). Ben er erg blij mee.

 8. juni 10, 2014 / 20:53

  Hier heb ik wat aan:-) Leuk! Thanks meiden!

 9. juni 10, 2014 / 21:00

  Ik mis de verdechio van de Jumbo! Zooooo lekker en 3,99 per fles. Mooie gestroomlijnde fles… Als je deze ziet snap je wat ik bedoel :)

 10. Anouk
  juni 10, 2014 / 21:03

  Wat een leuk er origineel artikel! Ook super bruikbaar, mijn vriendinnen en ik drinken altijd die rommel van AH huismerk, omdat die het goedkoopst is. Maar zo kunnen we misschien een stapje verder gaan haha

 11. juni 10, 2014 / 22:07

  Leuk om te lezen!!

 12. juni 10, 2014 / 22:46

  Jammer dat ik geen alcohol lust. Kan daar echt van balen als ik mensen heerlijk zie genieten van een wijntje.

 13. juni 10, 2014 / 23:27

  Het is geen huismerkwijn maar wel een supermarktwijn: Lindemans uit Australie. Vooral de Carbenet sauvignon is erg lekker. Wel 9 euro per fles maar volgens mij is er ook nog een goedkopere variant. Maar mocht je een keer een moment hebben dat je voor een iets duurdere wil gaan is het zeker een aanrader!

  • Marjolein
   juni 11, 2014 / 00:02

   Lindemans is trouwens wel vaak in de aanbieding bij de AH, dus dan valt de prijs wel mee.

   Goede wijn inderdaad :)

 14. juni 11, 2014 / 07:51

  Leuk artikel! Hetzelfde hier en ik ben zo blij met de WSET, hele fijne basiskennis!
  En met supermarktwijnen is echt niets mis!

 15. juni 11, 2014 / 08:06

  Leuk artikel! En dat jurkje staat je geweldig Lin!

  • juni 11, 2014 / 10:23

   Dankjewel, lief!

 16. juni 11, 2014 / 09:09

  Leuk artikel, mooie foto’s, Lin! Wij zijn thuis (ook enorm wijnliefhebbers) heel erg fan van Corbieres van de Lidl (rood). Heerlijke wijn en niet duur.

 17. juni 11, 2014 / 09:33

  Ah, wat een goede, leuke blog. Ik houd van wijn en heb laatst de WSET introductie cursus heb. Erg leuk, en doet verlangen naar meer kennis over wijn. Lovin it.

  Niets mis met huiswijnen idd, maar was laatst naar een wijnwinkel geweest en het fijne is dat er dan iemand direct in de winkel staat met veel kennis die je advies kan geven en wijnen kunt laten proeven, voor je ze koopt. Ook niet vervelend. ;-)

 18. juni 11, 2014 / 10:02

  Handig! Ik heb echt 0 verstand van wijn en met zoveel keus zie je soms door de bomen het bos niet meer. Thanks voor de tips! :)

 19. juni 11, 2014 / 16:44

  Ah leuk en handig artikel! En mooie foto’s! Ik heb echt 0,0 verstand van wijnen dus ik ga meestal af op de leuke fles ;) en meestal was het een goede keuze

 20. juni 12, 2014 / 23:01

  Het valt me vooral op dat ze op de foto met rode wijn opeens rode lipstick draagt, hahaha. Ik waag me nog maar even niet aan wijn, maar dat maakt niet uit ;)

 21. babette
  juni 14, 2014 / 15:08

  Ik heb de pinot grigio gekocht! in de bonus bij de ap. ik dacht aaah die herinner ik me. dus ik ga er hopelijk vanavond van genieten.