FJÄLLRÄVEN: How to pack (#1)

 photo Fjallraven01.jpg
Nog drie maanden en dan is het zover, dan ga ik iets doen wat ik eerder nooit voor mogelijk had gehouden. Ik ga een deel van de Fjällräven Classic lopen, in het noorden van Zweden. En… ik ga slapen in een tent waar niet veel meer in past dan ik zelf, die ik zelf moet op zetten (!). Ik moest eerst een beetje lachen toen ik hiervoor gevraagd werd. Maar naarmate ik er langer over nadacht werd ik steeds enthousiaster. Ik herinnerde me het gevoel dat ik had na het lezen van Wild (nu verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol), dat leek me ook zo cool om te doen. Maar ja, dat is misschien wel weer overdreven, drie maanden in mijn eentje langs de westkust van de VS lopen. Een deel van de Fjällräven classic is dan ook een stuk realistischer.

 photo Fjallraven01.jpg

 photo Fjallraven01.jpg

De Fjällräven Classic is een parcours door het noorden van Zweden, Zweeds-Lapland. Ieder jaar in augustus wordt deze populaire hike door mensen over de hele wereld gelopen. Getrainde mensen, iets dat ik op dit moment absoluut niet ben. Ik dacht dat ik het misschien zou kunnen vergelijken met het lopen van een marathon, maar werd recht in mijn gezicht uitgelachen, hiken is echt andere koek. Het parcours is 110 kilometer en de meeste mensen lopen dit in vijf dagen, je loopt van het plaatsje Nikkaluokta naar Abisko. Ik ga niet het hele parcours lopen, ik loop mee met een speciale ‘VIP’ tour en hoef slechts twee dagen te lopen. Jammer? Ja, best wel. Maar wel het meest realistisch, want ik heb de komende maanden niet genoeg tijd om dit echt goed voor te bereiden (een maand later moet er een marathon gelopen worden en er moet ook nog ergens een boek geschreven worden).

 photo Fjallraven01.jpg

Maar dat betekent niet dat ik me niet hoef voor te bereiden. Ook twee dagen lopen schijnt vrij heftig te zijn. Ik moet weten hoe ik met zo’n huge (65 liter) backpack om moet gaan, ik moet weten hoe ik die tent op moet zetten (wel handig als ik niet in de buitenlucht wil slapen) en het is wellicht ook wel handig als ik van te voren weet hoe ik in de natuur moet koken. Een paar weken geleden was ik in de Ardennen om deze dingen te leren.

 photo Fjallraven01.jpg

Zo’n backpack inpakken is nog een hele kunst. Er moet wat schone kleding in (niet te veel, het is geen modeshow, je moet het allemaal maar weer meesjouwen), een tent, een slaapzak, eten en je wil natuurlijk ook niet dat je er na twee uur achter komt – wanneer je mega dorst hebt – dat je waterfles onder in je tas zit. Een MacBook en een oplader hoef ik niet mee te nemen, daar schijn ik in Zweeds-Lapland dus helemaal niets aan te hebben. Afkickmomentje dus.

 photo Fjallraven01.jpg

Het inpakken van de tas is slechts één van de vele dingen die je thuis goed moet voorbereiden. Mijn voeten zijn namelijk ook niet echt gewend aan hiking schoenen, die moeten de komende maanden dus goed worden ingelopen wil ik geen blaren krijgen. De kans is groot dat ik uiteindelijk wel blaren krijg, gelukkig heeft Fjällräven genoeg informatie over voet-hygiene en blaren.

 photo Fjallraven01.jpg

Tijdens mijn verblijf in de Ardennen verbleef ik trouwens in een super gaaf huis, het Mess des Officiers, in Vielsalm, een gebouw dat vroeger gebruikt werd door officieren uit het Belgische leger. Inmiddels is het een familiehuis, geschikt voor 20-30 personen, inclusief professionele keuken en spa-faciliteiten. Toen ik hier sliep dacht ik meteen, hoe cool zou het zijn om hier met een hele vriendinnengroep naartoe te gaan? Er ligt trouwens ook een tennisbaan in de achtertuin. Nogmaals, hoe cool?!

 photo Fjallraven01.jpg

Vandaag deel ik met jullie de eerste challenge, how to pack! In onderstaande video zie je hoe ik deze challenge keihard win ;-), what can I say, ik heb inpak-skills ;-)

De komende maanden zal ik meer over mijn voorbereidingen met jullie delen en in augustus deel ik natuurlijk alles over de hike. Maar wel pas ná de hike, want eh… ik heb daar dus geen bereik met mijn MacBook of iPhone! Ondertussen kun je hier ook meer lezen over mijn avontuur.

Liefs,
Annemerel

Delen:

37 Reacties

 1. mei 22, 2015 / 12:06

  Wow, wat een mooie foto’s en tof filmpje! Ik herinner me het gevoel na het lezen en kijken van Wild, toen was ik ook helemaal geïnspireerd om de PCT te gaan lopen. Ik ben nooit verder gekomen dan de Samaria kloof in Griekenland met op backpack reis met school en dat vond ik al behoorlijk intens, haha. In ieder geval, heel cool dit, ik kijk uit naar de volgende posts :D Succes!!

 2. Anna
  mei 22, 2015 / 12:13

  Hiiii!
  Ik heb net vier maanden gebackpackt door Zuid Oost Azie, mijn backpack was 60 liter en ik kan je vertellen het went echt! Ik liep natuurlijk niet de hele dag met dat ding om maar ik vond het op het laatst helemaal niet zo zwaar meer. :) Heel awesome dat je dit gaat doen! Ik ben benieuwd naar al je verhalen. Succes met de voorbereiding.
  Liefs, Anna

 3. mei 22, 2015 / 12:18

  Ik kijk uit naar alle verslagen (en video’s!) ook al is dit totally not me. Ik zou het echt een uitdaging vinden maar zou nooit op vrije wil hieraan mee doen ;-)

 4. mei 22, 2015 / 12:23

  Gaaf en spannend!
  Succes met de voorbereidingen en ben benieuwd naar hoe je het gaat beleven!

 5. mei 22, 2015 / 12:42

  Oh wat gaaf dat je dit gaat doen! Heel veel succes met de voorbereidingen!

 6. mei 22, 2015 / 12:44

  Wat een gave foto’s en mooi gefilmd ook :)
  Ik ben benieuwd naar de verdere voorbereidingen en natuurlijk naar hoe je de hike uiteindelijk gaat beleven!

 7. mei 22, 2015 / 12:58

  Wat onwijs gaaf dat je dit gaat doen! Een hele gave uitdaging. Ik ben benieuwd naar je verhalen! Na het zien van de film Wild lijkt zoiets me wel heel vet om een keer te doen.

 8. mei 22, 2015 / 13:14

  Wat een super gave foto’s! Ben heel benieuwd naar je verhalen.

 9. mei 22, 2015 / 13:15

  Super gaaf Annemerel! Ik ben benieuwd naar je ervaringen als je hem eenmaal gelopen hebt.

 10. Tessa
  mei 22, 2015 / 13:26

  Wat een superstoere uitdaging! Een keer heel wat anders, gaaf hoor :)

 11. mei 22, 2015 / 13:39

  Het lijkt me echt zo gaaf om daar aan mee te doen. Het lijkt me daar namelijk echt prachtig! Hoe leuk is het als je daar dus 2 dage door de natuur mag lopen (die backpack vergeten we voor het gemak gewoon even). Leuk om de aanloop er naartoe ook te zien! :)

 12. mei 22, 2015 / 13:46

  Ik heb laatst de film Wild gezien en ook Into the wild, heel gaaf maar lijkt me inderdaad ook nog een hele opgave! Wel gaaf dat je het gaat doen (vlak voor een marathon!!)

 13. mei 22, 2015 / 14:16

  Oh, ik ben zo’n fan van alle Fjällräven-artikelen! Ik heb zelf een rugzak in mijn bezit en die vind ik ontzettend fijn. Het lijkt me heel gaaf om de Fjällräven Classic te lopen. Ik heb heel erg veel gewandeld in de Zwitserse bergen en dit lijkt me een hele toffe uitdaging.

 14. mei 22, 2015 / 14:27

  Als dit filmpje al zo tof is ben ik heeeeel benieuwd naar het totale verslag van je avontuur. Tof!
  – X Marloes

 15. mei 22, 2015 / 14:43

  Wat gaaf dat je dit gaat doen!! En mooie foto’s zijn er gemaakt :)

 16. mei 22, 2015 / 14:44

  Gaaf zeg! Ik ga deze zomer ook door dit gebied, maar dan met de auto. Mijn vriend en ik gaan de noordkaap verkennen en via Noorwegen weer terug :)

 17. Jessica
  mei 22, 2015 / 14:46

  Wauwwauwwauw.

 18. mei 22, 2015 / 14:58

  Wat een gaaf filmpje!
  Ik ben benieuwd naar de rest en hoe het je afgaat :)

 19. Femke
  mei 22, 2015 / 15:13

  Gave foto’s en leuke video zeg! Ik ben zo benieuwd hoe je het gaat hebben :-)!

 20. mei 22, 2015 / 15:17

  Ik heb vorige zomer dat deel van de Kungsleden gelopen, van Nikkaluokta naar Abisko. Niet met de Fjallraven Classic, maar alleen met mijn vriend. Het is echt prach-tig! Wel een goede slaapzak mee want bij ons vroor het ’s nachts. ;) Geniet ervan!

  • Marieke
   mei 22, 2015 / 18:03

   Cool! Over precies 1 maand loop ik datzelfde stuk, maar dan andersom!!
   Wanneer ging jij precies?

 21. mei 22, 2015 / 15:35

  Wauw, wat een tof filmpje zeg! Ontzettend mooie kwaliteit. Ik had niets anders verwacht natuurlijk, natuurlijk ging jij winnen!

 22. mei 22, 2015 / 15:59

  Tof filmpje en wat ontzettend gaaf dat je dat gaat doen! Lijkt mij ook wel heel tof om eens een backpackreis te maken of op hardloopschoenen de wereld rond te reizen.

 23. mei 22, 2015 / 16:53

  Heel erg gaaf! :-) Enneh, natuurlijk win jij die inpakchallenge! ;-)

 24. Lotte
  mei 22, 2015 / 17:22

  Naar deze reeks kijk ik echt heel hard uit.! Ik stapte zelf een Joepie uit met de beweging en vond dit al heel zwaar. Wij stapten 100 km in 4 dagen, dus ook met backpack.

 25. Ilse
  mei 22, 2015 / 17:37

  zoooo jaloers!! Mijn zomer bestaat altijd uit hiken en bergbeklimmen in de Alpen. Dit lijkt mij ook zó vet!! Geniet van het buiten zijn en de stilte. En prachtig Zweden!

 26. Marieke
  mei 22, 2015 / 18:05

  Zoo leuk! Wij lopen over precies 1 maand het hele Fjallraven -traject. Zoveel zin in! Waarom loop je maar 2 dagen?

 27. mei 22, 2015 / 20:26

  super awesome!

 28. Sheila
  mei 23, 2015 / 13:28

  Wat super gaaf die één na laatste foto en dat filmpje! Ik ga deze zomer twee dagen lang een stuk van de Rogslagsleden trail hiken in Zweden met mijn vriend. Toevallig dat je hier nu over schrijft. Ik ga het zeker volgen, maakt me nog enthousiaster :)

 29. mei 23, 2015 / 17:58

  Super gaaf dat je dat gaat doen! Het lijkt mij ook echt heel leuk om te doen. Ik heb het even gegoogled, maar er staat dat je deze route alleen kan lopen van 7-14 Augustus? Is het buiten deze periode niet mogelijk om hier te lopen?

 30. mei 23, 2015 / 19:19

  Wat super leuk om te zien zeg :D wow! En dat lijkt me inderdaad een uitdaging, maar dat kan jij!

 31. Marleen
  mei 24, 2015 / 22:37

  Wat gaaf! Na het lezen van Wild lijkt me zoiets stiekem ook wel wat… Ik ben heel benieuwd naar je voorbereidingsverhalen!

 32. mei 29, 2015 / 19:52

  Ben je bekend met de Compeed stick? Ideaal bij beginnende blaren of plekken waar je voelt dat er wrijving is. Ik gebruik het altijd preventief bij het hardlopen om blaren te voorkomen.

  Heel veel hike plezier.