FIT FOR SUMMER: Write it down (May 20-27)

 photo writeitdownn.jpg

De challenge van deze week gaat eigenlijk een beetje tegen mijn principes in. Mijn principe van ‘genieten’. Deze week, om weer een beetje back on track te komen, gaan we alles opschrijven. Hoe laat we wakker zijn geworden, wat we ontbeten hebben, wat we bij ons ontbijt gedronken hebben, hoeveel snoepjes we stiekem uit de snoeppot gehaald hebben, onze nachtelijke bezoekjes aan de voorraadkast, de hoeveelheid buikspieroefeningen die we gedaan hebben en de rondjes die we hebben hardgelopen.

Saai? Hmm… Misschien wel een klein beetje. Ik laat de teugels graag net wat meer vieren, ik geniet graag onbezorgd. Maar voor een weekje is het niet zo erg, is het juist heel erg interessant, van een weekje alles opschrijven word je je heel erg bewust van alles dat je in je mond stopt. Maar dat niet alleen, als je ook je sportprestaties bijhoudt, kun je er ook achterkomen of je een ochtend of avondsporter bent (dat weet je misschien al, maar… Ik dacht altijd dat ik een ochtendsporter was, totdat ik zag dat ik ’s avonds op een rondje van 5 kilometer gemiddeld zo’n 2 minuten sneller was… Woa!).

Het idee van een Food Journal heb ik natuurlijk niet zelf verzonnen. Als je in google ‘Food Journal’ intikt krijg je honderden websites die je vertellen waarom je een Food Journal bij zou moeten houden. Eén van de belangrijkste redenen is dat je zelf misschien niet door hebt hoeveel je tussendoor snoept. Een andere reden is dat je kunt zien waar jouw valkuil zit. Ga jij iedere dag om 15.00u de fout in met zoetigheid? Zorg dan dat je rond 14.30u een stuk fruit eet, voordat je bloedsuikerspiegel teveel gedaald is en je niet meer kunt nadenken. Zit jij standaard iedere avond rond een uurtje of 22.00u met een zak chips op de bank? Probeer dan te achterhalen of je tijdens het avondeten wel genoeg eet, want na een goede maaltijd zou je daar helemaal geen behoefte aan moeten hebben. Of ligt het er aan dat het gewoon een gewoonte is geworden? Of vind jij dat bij TV kijken chips eten hoort? Met een Food Journal kun je dit allemaal achterhalen.

Dus sla een nieuwe notebook open, pak je notities app op je iPhone erbij, of vind een plekje in je agenda, en houd een week lang een Food Journal bij + Exercise Log. Misschien weet je aan het eind van de week genoeg en kun je verder zonder alles op te schrijven, misschien vond je het juist wel fijn om alles op te schrijven en ga je nog even door. Het belangrijkste is dat je het niet té serieus gaat nemen. Er mogen heus wel een paar ‘missers’ in jouw boekje staan. Dat maakt helemaal niet uit. Het is niet de bedoeling dat jij een perfect boekje hebt. Als je teveel gaat stressen over het feit dat je volgens jezelf niet goed genoeg bezig bent, gaat het alleen maar slechter. Focus op de positieve dingen en sta niet te veel stil bij de patat en de kroketten, geniet ervan als je die eet, dan heb je misschien wel weer genoeg voor de rest van de week.

Good luck ladies!

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

18 Reacties

 1. mei 18, 2013 / 12:27

  Wat een goed idee, er bewust van worden is sowieso niet verkeerd denk ik. Misschien moet ik dit inderdaad ook maar eens doen!

 2. mei 18, 2013 / 12:30

  Heel handig! Ik doe mee!

 3. mei 18, 2013 / 12:35

  Wat een goed idee! Zeker wat betreft een food journal zou dit erg goed voor me zijn.

 4. mei 18, 2013 / 12:35

  Ik heb dit ook wel eens gedaan, maar soms liet ik de koekjes na het 3 koekje wel weg uit de lijst ;)

 5. mei 18, 2013 / 13:03

  Dit is wel een hele goede! Ik denk altijd wel te weten wat ik allemaal eet, maar het is een stuk confronterender als het op papier staat.

 6. mei 18, 2013 / 13:20

  Gebruik instagram als fooddiary! Ik maak vaak foto’s van mn eten wat ik erg handig vind en is ook leuk =D

 7. Sterre
  mei 18, 2013 / 13:25

  Erg handig! Ik doe mee!

 8. Inge
  mei 18, 2013 / 14:22

  Pfff … Dit is zoiets waar ik heel enthousiast mee begin en dan na 1,5 dag alweer vergeet om het bij te houden. Maar, ik ga m’n best doen!

 9. mei 18, 2013 / 14:29

  Dit heb ik al eens gedaan, en is inderdaad erg interessant om te zien wat je eet. Dus ik doe mee :)

 10. mei 18, 2013 / 14:39

  lijkt me heel interessant – leuke opdracht voor deze week :)!

 11. mei 18, 2013 / 15:10

  Is inderdaad heel interessant om te zien!

 12. elise
  mei 18, 2013 / 16:28

  Tip voor een fijne app; calorieteller. Kun je alles heel makkelijk mee bijhouden en telt automatisch je aantal calorieën, vetten, koolhydraten!

 13. mei 18, 2013 / 17:12

  Heb ik een tijdje gedaan en het werkt zeker om weer op het goede pad te komen! Zij het niet dat het me teveel tijd ging kosten..

 14. mei 18, 2013 / 19:11

  Wat een goed idee! Ik ben hier al een tijdje mee bezig, alleen heel vaak vergeet ik het. Deze week ga ik er beter op letten

 15. mei 19, 2013 / 10:37

  Ik heb daar een app voor! Ik doe mee!

 16. mei 19, 2013 / 13:30

  Eten bijhouden doe ik ook wel af en aan. Heb er veel van geleerd, want ik eet nu veel meer fruit dan dat ik eerst deed, en ook ’s avonds eet ik veel gezonder. Alleen met tentamenweken is het echt heel erg, want dan eet ik alles dat los en vast zit, dus dan gaan mijn calorieën ook sky high haha.

 17. mei 19, 2013 / 15:26

  Goede tip! Vooral om te zien wanneer je dus de mist in gaat! :)

 18. mei 19, 2013 / 19:34

  Slim, ik deed het regelmatig, maar het is alweer even geleden. Goed om weer meer inzicht te krijgen in mijn patronen!