DETOX FEBRUARY: Quinoa & Roasted Veggies

 photo DSC_4609.jpg

Drie jaar geleden had geen mens (in Europa) nog van quinoa gehoord, inmiddels is het redelijk ingeburgerd en koop je het zelfs van Lassie… Althans, tot voor kort. De westerse wereld is zoveel quinoa gaan eten dat het voor de Peruanen en Bolivianen (waar de quinoa vandaan komt) onbetaalbaar is geworden. Aten de armen vroeger quinoa en werd het grootste gedeelte van de oogst voor de eigen bevolking gebruikt, inmiddels schijnt 80% geëxporteerd te worden. Geen quinoa meer voor Lassie en een stuk minder quinoa voor Annemerel.

Toch kan ik het niet laten af en toe nog quinoa te gebruiken, het is namelijk nog gewoon te koop bij Ekoplaza en in sommige biologische schappen van andere supermarkten. De nootachtige smaak vind ik zó lekker en de textuur en… het is ook gewoon heel erg gezond (quinoa bevat onder andere essentiële aminozuren, koper, ijzer, fosfor en magnesium). Zeker nu ik probeer te minderen met rijst, pasta, brood en andere koolhydraten weet ik niet hoe ik quinoa OOK nog kan laten staan. Quinoa is voor mij dus een gevalletje geniet, maar vooral met mate.

Benodigdheden (voor 3 personen):
300 gram quinoa
800 milliliter bouillon
sap van 1 citroen
4 lente-uien
8 bospenen
2 pastinaken
250 gram paddenstoelenmix
olijfolie
peper
zout

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

2. Kook de quinoa met de bouillon en het sap van de citroen, zodra het water kookt zet je het laag, vervolgens duurt het nog ongeveer een kwartier voordat de quinoa gaar is.

3. Ondertussen schil je de pastinaak en bospeen en snijd je ze in stukken, evenals de paddenstoelenmix, doe alles bij elkaar in een bak, gooi er wat olijfolie en peper en zout bij en hussel door elkaar.

4. Bekleed een blad in de oven met aluminiumfolie en verspreid de stukjes bospeen, pastinaak en paddenstoelen over het blad, laat ongeveer in 20 minuten goudbruin worden. Hussel om de vijf minuten even om.

5. Is de quinoa ondertussen klaar? Doe de quinoa in een zeef en laat het vocht uitlekken, doe het vervolgens in een grote kom.

6. Snijd de lente-ui fijn.

7. Zijn de groenten geroosterd? Haal ze dan uit de oven en mix door de quinoa (het beste is als de quinoa dan al zo’n tien minuutjes uit de pan is).

8. Mix vervolgens ook de lente ui door de quinoa.

9. Enjoy!

Liefs,
Annemerel

Delen:

28 Reacties

 1. Anne
  februari 5, 2014 / 09:03

  Wat goed dat je het laat staan :) Ik vind het echt belachelijk dat wij met onze ‘bewuste’ quinoa-hype ervoor zorgen dat ze in landen waar het basisvoedsel is niet meer kunnen eten. Ga vooral voor voedsel geproduceerd in Nederland. Scheelt een hoop transport, dus goed voor het milieu ;)

 2. februari 5, 2014 / 09:31

  Lijkt me lekker, quinoa is inderdaad niet meer vindbaar bij mijn Albert Heijn. Goed van je dat je er minder van eet, dat zou iedereen (naar mijn mening) moeten doen. Wij hebben genoeg alternatieven, de arme mensen in die landen helaas niet!

 3. februari 5, 2014 / 09:38

  Ik heb ook een tijdje vaker quinoa gegeten maar 1 x werd ik er super ziek van (mijn maag trok t gewoon niet) en nu durf ik het niet meer te eten…
  With love,

  Joy

  | justlikesushi.com |

 4. februari 5, 2014 / 09:42

  oei, dat wist ik niet! jammer, quinoa is inderdaad heerlijk!
  xo, cheyenne

 5. februari 5, 2014 / 09:50

  Wat goed dat je quinoa gaat minderen! Hopelijk kan het evenwicht zich dan weer herstellen. Recept ziet er lekker uit :D

 6. februari 5, 2014 / 09:53

  Wat erg joh dat ze er door ‘ons’ nu daar een tekort aan hebben en dat het zelfs uit de schappen van de normale supermarkten is gehaald hier! Ik heb het pas een keer op en wil het op zich nog wel een keer proberen, vond het toen niet heel bijzonder eigenlijk.

 7. Marloes
  februari 5, 2014 / 10:14

  Lijkt me een lekker recept!
  Maar vind het wel echt erg van die quinoa, maar goed dat het uit de schappen van de supermarkten is gehaald. Vind het wel jammer, vond het altijd best lekker.
  Maar heel af en toe moet idd wel eens kunnen!

 8. februari 5, 2014 / 10:35

  Wat erg zeg, dat het zo snel kan gaan met een product!! Ik heb ’t zelf nog nooit gehad maar wil ’t stiekem toch wel proberen omdat iedereen er lyrisch over was. Dit receptje lijkt me erg lekker :)

 9. februari 5, 2014 / 10:42

  Oh dat wist ik helemaal niet! Nee, dan laat ik het ook staan, dan eet ik wel oer-Hollandse aardappels ;) . Jouw recept ziet er weer lekker uit!

 10. februari 5, 2014 / 11:09

  Ik hou ook echt van quinoa! Wij aten het al een tijdje regelmatig, maar nu het plots zo duur is geworden, laten we het toch maar staan in de supermarkt.
  Ook bulgur of ebly vind ik heel lekker. Maarja, het is toch geen quinoa he :)

 11. februari 5, 2014 / 11:16

  Klinkt heerlijk dit recept. Ik vind quinoa ook zo ontzettend lekker. Heb gelukkig nog een voorraadje liggen dus ik kan nog even vooruit ;-)

 12. februari 5, 2014 / 11:20

  Ziet er lekker uit :-)

 13. februari 5, 2014 / 11:28

  Oe, deze ga ik binnenkort proberen. Dit klinkt heel erg lekker!

 14. februari 5, 2014 / 11:29

  wel erg dat het zo snel kan gaan met een product en dan door ons :O

 15. februari 5, 2014 / 12:51

  Jammer dat de prijs (door ons) te hoog wordt voor de oorspronkelijke quinoa-eters.
  Ik wil best ruilen tegen onze aardappels :P

  Hopelijk komt er een oplossing voor. Er is toch ook genoeg rijst in de wereld. Dan zou er ook meer quinoa verbouwd moeten worden.

 16. februari 5, 2014 / 13:05

  Quinoa lijkt me echt lekker.

 17. Kimberly
  februari 5, 2014 / 13:39

  Hier schrik ik wel even van. Ik eet het zo goed als iedere dag aangezien ik helemaal geen brood of paste en rijst meer eet. Bij mij in de bio winkel is het ook wel een stuk duurder geworden maar ik dacht dat dat een beetje met de ’trend’ eromheen te maken had. Wat zou je dan voorstellen in de plaats? Iets wat evenwaardig is?
  Groetjes!

 18. februari 5, 2014 / 13:57

  Ik heb laatst op de markt een zak gekocht, dat was niet heel duur eigenlijk..

  Daar vertelden ze mij wel dat amaranth een goede vervanger is voor quinoa, het schijnt wel ietsje zoeter te zijn..

 19. februari 5, 2014 / 14:41

  Goed dat je het bij je artikel zet, ik wist dat namelijk niet. Het is onwijs lekker, maar het is wel een reden om het minder en bewuster te eten.

 20. februari 5, 2014 / 14:47

  Ziet er goed uit! Mijn quinoa was nog te hard laatst maar super vullend!

  P.S. Skibril besteld (doei spaarrekening)

 21. februari 5, 2014 / 16:22

  Jummie, ziet er lekker uit!

 22. februari 5, 2014 / 16:47

  Quinoa is echt lekkerrr! Dit lijkt me ook een fijn maaltijdje, met al die groenten erdoor.

 23. februari 5, 2014 / 19:16

  toevallig heb ik gister voor het eerst een paar hapjes van iemand zn quinoa salade gegeten. Ik vond het eigenlijk erg op couscous lijken! Best lekker! Ik denk ook heel veelzijdig want heb al tal van variaties op het internet gezien: van salade tot risotto!

 24. Evelien
  februari 5, 2014 / 19:25

  Ik heb een tijd in Peru gewoond en zelfs daar was de quinoa een tijd niet verkrijgbaar, maar toch heb ik het bijna elke dag gegeten. Maar dat ik dit dagelijks at was vanwege de hype die ik in Nederland al op had gedaan: Peruanen zelf eten eigenlijk voornamelijk rijst of (een van de 3000 soorten) aardappelen. Quinoa eten ze verrassend weinig tot bijna niet en zit in (bijna) geen Peruaanse gerechten!

 25. februari 5, 2014 / 19:50

  Ik HOU echt van quinoa! Bij ons (antwerpen) is het wel bijna overal dus al uitverkocht… Lekker receptje! Ik vind feta en wortel hier altijd heerlijk bij :) (en nog paprika en rode biet ofzo)

 26. Fenna
  februari 5, 2014 / 20:22

  Thanks voor het recept! Ik ga het denk ik van het weekend een keertje maken. Het klinkt heel erg lekker. Wel jammer dat quinoa zo duur is… maar dat zorgt er dan wel voor dat we het met mate eten en extra ervan genieten :)