DETOX FEBRUARY: #5

 photo RecentlyUpdated.jpg

Zojuist stond ik in de keuken om mijn ontbijt (weer havermout) te bereiden en ik bedacht me ineens, hé het is 1 maart, februari is over, ik mag weer alles eten.. Ik kan ook… Nee, ik heb trek in havermout, een lekker kopje thee en een glas verse jus d’orange, ik hoef geen gebakken eieren met spek, ik zit niet te wachten op een croissant met Nutella.

Toen ik een paar jaar geleden een echte detox deed (drie weken lang zo veel mogelijk rauw, geen dierlijke producten, geen gluten, alleen water en groene thee, iedere ochtend alleen maar een sapje) was ik echt blij toen het voorbij was. ’s Avonds om 0.00u nam ik zelfs een glas champagne om het te vieren (OK, ik was om 0.00u ook jarig, maar goed, een dubbele reden om champagne te drinken). Maar wat gebeurde er met dat glas champagne? Dat lag na een kwartier in het toilet. Wat gebeurde er met die ladingen Chinees die ik de volgende avond wegwerkte? Die lagen evengoed in het toilet, maar dat proces spreidde zich uit over 24 pijnlijke uren. Kortom door die detox was mijn lichaam helemaal niets meer gewend en doordat het zo’n opgave geweest was, vond ik dat ik me na de detox wel te buiten mocht gaan aan alles dat ik me in die drie weken ontzegd had. Resultaat? Ik voelde me na die detox helemaal niet zo verlicht als ik me had willen voelen.

In eerste instantie was februari bedoeld als detox. Ik mocht van mezelf net iets meer dan een paar jaar geleden (zo mocht ik gewoon ontbijten in plaats van dat ik het met een sapje moest doen, ook mocht ik (biologische) eieren en kip, terwijl ik helemaal geen dierlijke producten in mijn detox van een paar jaar geleden mocht). Toch werd het net eventjes iets anders. Ik at over het algemeen volgens mijn eigen regels, maar toen ik me een moment erg zielig voelde trakteerde ik mezelf op warme chocolademelk met slagroom en een chocolade koek (en ik genoot ervan), twee keer kwam ik in tijdnood en toen haalde ik pasta (en daar genoot ik ook van), ik had een workshop met Rachel Khoo (en ik proefde mijn zelfgemaakte hapjes), ik werd ongesteld (en at vier Oreo’s).

En ik denk niet dat dat slecht is. Over het algemeen eet ik gezond. Ik ontbijt, ik lunch en ik diner met verantwoorde maaltijden. Tussendoor drink ik veel thee en water, ik eet mijn zelfgemaakte havermoutkoekjes en bananenbrood. Ik eet twee stuks fruit per dag, maak regelmatig een groen monster tussendoor en zorg dat ik geen honger krijg. Af en toe eet of drink ik iets dat niet 100% volgens het boekje is. Soms gebeurt dat drie dagen achter elkaar, soms gebeurt dat vijf dagen niet. Het belangrijkste is, ik voel me goed.

Mijn buik is minder opgeblazen, ik heb de laatste tijd meer energie, ik heb beduidend minder last van hoofdpijn dan een paar weken geleden en mijn huid is – ondanks dat ik op dit moment ongesteld ben – rustig. Ik heb het gevoel dat ik meer in balans ben, dat ik minder last heb van stemmingswisselingen. Doordat ik minder last heb van kwaaltjes heb ik minder stress (omdat ik meer tijd heb om dingen te doen, ik spendeer minder tijd in bed) en doordat ik minder stress heb, krijg ik minder last van kwaaltjes. Ik heb het gevoel dat ik een tijdlang in een vicieuze cirkel zat. Ik at ongezond, voelde me rot, deed minder, kreeg stress, werd chagrijnig, at ongezonder, voelde me rotter, deed nog minder, kreeg nog meer stress en werd nog chagrijniger (and so on). Door het ‘probleem’ bij de wortels aan te pakken (mijn voeding) heb ik het idee dat ik dit ‘probleem’ aan het oplossen ben.

En nu? Ga ik dit niet vieren met Chinees, of een fles champagne. Ik ga gewoon lekker door waar ik mee bezig ben. 80/20. Een gezonde basis, maar niet moeilijk doen over een stukje taart op de verjaardag van je oma (als ‘ie echt lekker is dan), af en toe mag ik heus wel een steak tartaar, een glas champagne als er iets te vieren valt en pasta de avond voordat ik 30 kilometer moet hardlopen.

Balans is het sleutelwoord. Ik weet het, ik ben niet bepaald vernieuwd, ik ben zelfs vrij laat met dit ontdekken, maar ik ben blij dat ik mijn balans eindelijk gevonden heb.

Liefs,
Annemerel

Delen:

40 Reacties

 1. maart 1, 2014 / 12:49

  Helemaal met je eens, te streng zijn voor jezelf werkt nooit. Je dagelijkse receptjes mogen wat mij betreft ook blijven want die heben voor mij het gezonde eten een stuk leuker gemaakt!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 1, 2014 / 13:04

   Ik zou het graag blijven doen, maar het kost helaas te veel tijd om iedere dag een extra artikel met een recept te plaatsen. Misschien over een paar maanden weer een hele maand (dan kan ik nu vast beginnen met het maken van de recepten, haha, het moeten natuurlijk wel een beetje goede recepten zijn).

 2. maart 1, 2014 / 12:51

  Leuk artikel! Inspirerend!

 3. maart 1, 2014 / 12:55

  Goed bezig hoor! En zo fijn als je ook merkt dat je je beter voelt en dat je huis rustiger is.

 4. maart 1, 2014 / 12:58

  En zo is het!

 5. Anna
  maart 1, 2014 / 13:11

  Wat fijn! Misschien ga ik binnenkort ook wel een poging wagen

 6. maart 1, 2014 / 13:23

  you go girl! Gewoon inderdaad, verantwoord eten. Je mag echt heus wel een koekje of chips, maar neem dan niet het hele pak maar 2 koekjes of een handje chips! Door de gezonde maaltijden ga je andere zoetigheden veel meer waarderen!

  xxxxx
  http://www.dominiquecandido.com

 7. maart 1, 2014 / 13:31

  Je moet idd nooit te streng zijn want dat helpt totaal niet!

 8. maart 1, 2014 / 13:47

  Ik heb genoten van je recepten!

 9. Suzan
  maart 1, 2014 / 13:48

  Jeej voor de 80/20 regel, goed bezig en super dat je je er ook daadwerkelijk beter van gaat voelen!

 10. maart 1, 2014 / 13:52

  Heel knap dat dit je gelukt is! Zoiets zou ik ook moeten doen, balans vinden..

 11. maart 1, 2014 / 13:59

  Ik vind ’t heel knap hoe je gedetoxed (?) hebt en vond je verhalen en recepten heel leuk en inspirerend om te lezen!

  Ik snap dat dagelijks een recept schrijven te veel is, maar misschien 1 keer per week een gezond receptje (en ook wekelijks een health-update)? Lijkt mij leuk! ;-)

  Liefs, Lieke

  http://liekepolak.blogspot.nl/

 12. maart 1, 2014 / 14:16

  Ah wauw, het eten op de foto’s ziet er echt zooo lekker uit. Goed dat je je balans hebt gevonden, ik vind ook dat balans is waar het om draait. Anders hou je het niet vol.

 13. maart 1, 2014 / 14:24

  Super goed bezig! Je recepten waren echt heel leuk! :) Misschien elke week terug laten komen? Maar dan gewoon 1x per week ;) Moet lukken toch? :D
  En gewoon zo vasthouden, je lichaam is er nu aangewend dus is het makkelijker vol te houden

 14. maart 1, 2014 / 14:51

  Hmmm, klinkt goed! Toch maar ook eens proberen

  With love,

  Joy

  | justlikesushi.com |

 15. maart 1, 2014 / 14:52

  Helemaal mee eens!! Leuk artikel!

 16. maart 1, 2014 / 15:23

  Fijn dat je je balans gevonden hebt! Te streng zijn werkt bij mij ook altijd averechts, dan is het ook gewoon niet meer leuk. Keep up the good work!

 17. maart 1, 2014 / 16:02

  Mee eens, het moet wel leuk blijven!
  En ik vond het tof dat je alles deelde, je recepten waren heel inspirerend :)

 18. maart 1, 2014 / 16:12

  Goed bezig! 80/20 is een mooie richtlijn!

 19. maart 1, 2014 / 16:13

  Fijn dat je je balans hebt gevonden, ik ga je recepten nog zeker allemaal een keertje uitproberen want die zagen er allemaal heerlijk uit – wat het natuurlijk ook makkelijk maakt om gezond te eten.

 20. Anneke
  maart 1, 2014 / 16:31

  Ik heb het sinds een half jaar precies zo aangepakt! Gezonder en cleaner eten.. Meer sporten en goed slapen.. Met als resultaat ik voel zo veel beter in me vel! Precies zoals jij het omschrijft! En of ik dingen mis .. Nee eigenlijk helemaal niet want het feit dat ik me veel fijner in me vel voel met nog minder kwaaltjes is voor mij al genoeg om met deze levensstijl door te gaan! You go girl!

 21. maart 1, 2014 / 16:35

  Het is ook zo, je moet jezelf niet te streng aan pakken want dat werkt uiteindelijk averechts.. Ik ben mezelf ook steeds meer bewust van wat ik in mijn mond stop. Wel vind ik het sindsdien steeds lastiger om boodschappen te doen.. Naar mijn idee ligt er namelijk zoveel troep in de winkel, haha! Want overal ligt snoep, de stukken kip die in de aanbieding zijn zijn van een plofkip en in de vruchten drankjes zit veelte veel suiker…. Ohhhh, kunnen we niet een #cutthecrap supermarkt ontwikkelen!? :D

  En ja, ik ga de recepten zeker missen! Maar heb nog wel genoeg om te maken, dus ik kan voorlopig nog even vooruit :)

 22. maart 1, 2014 / 16:57

  Ik ben nog op zoek naar mijn balans, want ik ga in de weekenden altijd fout. Fijn dat jij het gevonden hebt.

 23. maart 1, 2014 / 17:15

  Jup, helemaal mee eens! Keihard diëten en vervolgens jezelf te buiten gaan aan lekkers is niet gezond, slecht denk ik zelfs. Balans is de sleutel.

 24. maart 1, 2014 / 17:25

  Wat een fijn blogje dit. Inderdaad: balans is the key. Ik ken niemand die niet zonder een blikje cola of een lekker taartje kan, dat is toch ook niet vol te houden! Ik kan bijna net zo gelukkig worden van mijn lekkere fruitsmoothie ’s morgens als van MacDonalds ’s avonds.

 25. maart 1, 2014 / 17:49

  Vaak ‘weet’ je ook wel wat je moet veranderen, alleen zijn er rigoureuze maatregels voor nodig om die te doorzien. Blij dat je een balans hebt gevonden! Hoop ook dat je acne wegblijft op deze manier :-)

 26. maart 1, 2014 / 18:19

  Ik vond het een hele leuke detox february om met je mee te volgen!

 27. maart 1, 2014 / 18:53

  Ik heb echt genoten van je recepten, heel leuk :-)

 28. Fenna
  maart 1, 2014 / 19:27

  Ik geef je helemaal gelijk! Ik merk ook echt dat ik juist door m’n gezonde leefstijl meer van eten geniet. En helemaal als het eten natuurlijk is en heel erg goed voor je lichaam :)

 29. maart 1, 2014 / 19:31

  ik vind het altijd heerlijk om te lezen hoe mensen een periode aan detoxen hebben ervaren, het spoort mij aan om het ook een keer te doen. Kom maar op met wat leuke ontdekte recepten!

 30. maart 1, 2014 / 20:40

  Ik vind je detox erg inspirerend, ik wil dit ook graag proberen. Al vind ik de drempel nog vrij hoog… hopelijk veranderd dat snel :)

 31. maart 1, 2014 / 23:26

  Balans is inderdaad het toverwoord!

 32. maart 2, 2014 / 00:03

  Fijn dat je jezelf weer een beetje ’teruggevonden’ hebt wat betreft voeding! Het klinkt heel erg logisch en goed. Bedoel je trouwens niet ‘vernieuwend’ in de laatste zin?

 33. maart 2, 2014 / 10:03

  Zeker fijne recepten, ook ik hoop op meer :-) Misschien kunnen we de volgende keer met z’n alle meedoen?

  Groetjes Bonnie
  http://Www.onehandinmypocket.nl

 34. maart 2, 2014 / 11:11

  Ziet er in iedergeval gezond uit!

 35. maart 2, 2014 / 11:29

  Het is helemaal niet erg als je af en toe zondigd als je maar genoeg beweegt.

 36. maart 2, 2014 / 16:43

  Wat goed zeg! Ik denk dat ik zoiets eigenlijk ook nodig heb, want in die circel waarin jij terecht kwam, zit ik ook een beetje en dit lijkt me een fijne oplossing om eruit te komen.
  Maar wel lastig, zeker aangezien ik thuis woon en echt niet dagelijks mijn eigen maaltijden kan maken. Ook ipv. met school. Daarom ga ik nog maar eens goed naar je recepten kijken en het een en anders aanpassen zodat het begin er is!

  xoxo Mireille

 37. maart 2, 2014 / 20:09

  Goed bezig en fijn dat het je daadwerkelijk wat opgeleverd heeft!

 38. maart 4, 2014 / 18:02

  Ik vind 80/20 al reuze knap. Als ik dat zou proberen moet ik me echt heel veel moeite doen om het vol te houden. Dan kan ik de hele dag alleen maar aan zoetigheid denken. Misschien moet ik het toch maar eens proberen, want ze zeggen dat suiker verslavend werkt en dat je er gewoon een beetje van ‘af moet kicken’.

 39. Laura
  maart 9, 2014 / 18:40

  Ik reageer eigenlijk nooit en ik volg je ook pas sinds dit weekend (ik zit nu heel veel blogposts terug te lezen…), maar ik ben het roerend met je eens! Zo doe ik het zelf namelijk ook. Ik noem het ook geen ‘cheat’ meer als ik een keer iets snoep, maar een ’treat’ :)