De leukste Nederlandse hardloop podcasts

Ik ben redelijk nieuw in het land van de podcasts. Tot een jaar geleden had ik er nog nooit eentje geluisterd, totdat ik een keer werd uitgenodigd om zelf te komen praten in een podcast. Ik ontdekte hoe leuk en makkelijk het was om naar te luisteren en hoe het je kan inspireren. Ik luister nog steeds geen podcasts tijdens het lopen, dat vind ik om de een of andere manier niet prettig lopen (terwijl veel anderen dat juist heel fijn vinden tijdens een duurloop), maar in de auto, of wanneer ik huishoudelijke klusjes aan het doen ben, luister ik met veel plezier. Ik deel mijn favorieten met jullie.

Susy Q&A

Mijn lievelingspodcast, met Runner’s World hoofdredacteur Olivier Heimel en snelheidskoningin (zowel in de categorie ‘lopen’ als ‘praten’) Susan Krumins. Ik vind het een heel leerzame podcast waar ik iedere keer weer gemotiveerd door raak. Er staan inmiddels 16 afleveringen online. De volgende laat helaas nog wel even op zich wachten, want ze zijn deze week aan hun zomerstop begonnen. Ik ben jaloers op iedereen die nog geen podcast geluisterd heeft, want jullie kunnen je de komende tijd even zoet houden met de 16 afleveringen die nu al online te vinden zijn.

Looppraat

De eerste podcast die ik ooit hoorde (en waar ik zelf ook onderdeel van mocht zijn) was de podcast van Anton-Jan Thijssen en Tim Baks, twee fanatieke (ultra)lopers die eens in de zoveel tijd een podcast opnemen met een loper die een bijzonder verhaal te vertellen heeft. Wat ik zo leuk vind aan de podcast is dat het echt klinkt als een relaxt gesprek en ik kan je bevestigen, tijdens de opnames voelt het ook wel als een heerlijk relaxt gesprek, eentje die ik zonder microfoon op precies dezelfde manier zou voeren. Er wordt niet geknipt in de opnames, dus van te voren denk je wel ‘oeps, als ik maar niks raars zeg’, maar als de eerste woorden dan gesproken zijn voelt het allemaal super relaxt.


De Pacer

Deze podcast van Het AD wordt gehost door sportjournalist en marathonloper Pim Bijl en Rotterdam Marathon Race Director en Run2Day Rotterdam-eigenaar Eric Brommert. De eerste aflevering kwam vorige week online en ging voornamelijk over de wonderbaarlijke prestaties van Kipchoge en het doel van Pim om volgend jaar in Rotterdam de marathon onder de 2.45 te lopen. Ik werd iets minder gemotiveerd om zelf ook te gaan lopen, maar het gesprek zat inhoudelijk wel goed in elkaar en een eerste podcast is natuurlijk altijd nog een beetje aftasten. Ik ga het in ieder geval volgen.


RunCafé Radio

De mensen achter Run Café Arnhem zijn onlangs ook begonnen met een podcast. Deze podcast is wat meer ingestoken als een show met verschillende segmenten. In de eerste aflevering vertelde Jip Vastenburg het verhaal van haar (helaas mislukte) eerste marathon, werden nieuwsberichten door Hardloopnetwerk gepresenteerd en er werd een lijstje met favorieten van de redactie gedeeld. Leuk om te luisteren. Voor mij iets minder enthousiasmerend dan Susy Q&A (omdat niemand zo enthousiast is als Susan), maar zeker een om te proberen.

Luister jij podcasts? Wat zijn jouw favorieten? Luister je vooral naar hardlooppodcasts of naar andere genres? Ik ben benieuwd.

Liefs,
Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. Anke
  mei 10, 2019 / 12:37

  Wow, zo toevallig, ik ben vanochtend begonnen met het beluisteren van Looppraat (zit nu midden in je tweede gastoptreden ;) ) De laatste twee kende ik nog niet, ben benieuwd!

 2. Jennienke
  mei 10, 2019 / 12:48

  Dit is super. Na 4 week ziekenhuis zit ik nu in een revalidatie kliniek tgv een hersen infarct en dit is een super oplossing tegen verveling.
  Mijn doel is een halve marathon organiseren en lopen voor de hersen stichting. Annemerel loop je mee? Ik noem jou altijd mijn hardloop goeroe…

 3. mei 10, 2019 / 12:53

  Ik luister altijd graag naar Suzie Q&A! En ik baal echt ontzettend dat ze een zomerstop hebben. Misschien allemaal maar opnieuw luisteren.
  Daarnaast luister ik ook graag naar de podcast man, man, man. Niet hardloopgerelateerd maar wel erg leuk!

 4. Mieke
  mei 10, 2019 / 13:02

  Leuk onderwerp! Vorig jaar rond deze tijd ben ik begonnen om podcasts te luisteren. Mijn favorieten zijn ‘in het wiel’ en ‘live slow ride fast’. Beide wielerpodcasts, maar met name de laatste, van Laurens ten Dam, gaat ook veel over het leven als topsporter qua training, voeding, prive en werk combineren.
  Recentelijk ben ik ook begonnen om Suzy Q&A te luisteren, echter is de praatsnelheid van beide zo ontzettend hoog dat ik het niet heel relaxt vind luisteren. Ik geef ze nog een kans na de zomerstop, want de onderwerpen zijn wel interessant!

 5. Sanne
  mei 10, 2019 / 13:23

  Human Race! Dat is echt een fantastische (gestopte :-/) hardlooppodcast van de Amerikaanse Runner’s World . Dikke tip!

 6. Teha
  mei 10, 2019 / 13:48

  Vandaag gehoord dat ik artrose heb in mijn knie en beter kan afscheid nemen van hardlopen. Dat vind ik echt heel erg. Ga deze dus maar niet luisteren want ik word er gewoon verdrietig van.

 7. Sanne
  mei 10, 2019 / 15:31

  Noooo Suzy Q&A zomerstop: wat erg!! Dat nieuws was even aan mij voorbij gegaan haha. Ik verheug me echt altijd zo op deze podcast. Helemaal met je eens: enorme aanrader :)

 8. Jessie
  mei 11, 2019 / 09:05

  Heel erg bedankt voor deze tips Annemerel! Susy Q&A en Looppraat kende ik al, maar nu heb ik er weer twee nieuwe bij om te volgen :)