BUDGET TALK: Het kasboekje #2

OK. Ik heb mijn best gedaan, een kasboekje bijhouden. Moet eerlijk toegeven dat ik van te voren niet echt wist wat je daar allemaal in opschrijft. En het is voor mij ook net iets anders dan voor anderen, zo krijg ik soms ‘ineens’ een paar duizend euro bijgeschreven omdat een langlopende opdracht betaald wordt, een andere week ontvang ik helemaal niets. Daarom heb ik er voor gekozen om mijn inkomsten niet te delen, maar mijn uitgaven wel. Een week lang. En dat was best confronterend.

Maandag 23/4

Boodschappen: 25,48
Benzine: 25 euro
Zak snoep: 2 euro
Netflixabonnement: 13,99
Stichting De Opkikker: 5 euro

Ik begon de week goed met wat boodschappen. Het duurste dat ik meenam waren de aardbeien van €4,99. Ik had het bordje verkeerd gelezen. Gelukkig ging er nog wel iets van bonuskorting vanaf. Verder kocht ik ingrediënten voor een pompoencurry waar ik drie dagen van heb kunnen eten. De totale kosten hiervoor waren €8,96, gedeeld door drie is dat dus drie euro per maaltijd. Niet mega goedkoop, maar wel ontzettend lekker en een stuk goedkoper dan wanneer ik een paddenstoelenrisotto met een stukje zalm ernaast zou maken.

Verder reed ik die dag naar Den Helder en op de terugweg moest ik tanken. Helaas kwam ik daar pas op de snelweg achter en bij het tankstation langs de snelweg kostte de benzine €1,72. Ik heb dus maar voor 25 euro in mijn auto gegooid, want bij mij in de buurt kan ik voor minstens 10 cent minder tanken. Het is al zeven uur als ik tank en ik heb trek, dus de zak snoep bij de kassa kan ik niet weerstaan.

Verder zijn mijn Netflixabonnement en mijn maandelijkse bijdrage aan Stichting De Opkikker afgeschreven.

Dinsdag 24/4

Unigarant fietsverzekering: 6,92

Oeps. Heel goed dat ik een verzekering heb voor mijn fiets, maar deze fiets heb ik al ruim een half jaar niet meer in mijn bezit. Beetje zonde dat ik dan nog steeds iedere maand bijna 7 euro betaal voor een verzekering. Snel opzeggen dus.

Woensdag 25/4

Boodschappen: 28,71

Het is weer tijd om boodschappen te doen. Ik heb bijna 10 euro bonuskorting dus dat is best wel een mooie score (op een bedrag van 28 euro zeker), maar de korting heb ik voor het grootste gedeelte verdiend met het kopen van Aperol Spritz (die was afgelopen week €4,50 in plaats van €5,99). Aperol Spritz valt natuurlijk niet onder eerste levensbehoeften en is allesbehalve budgetproof. Hierbij verklaar ik wel dat ik heel zuinig met mijn voorraad zal doen. Mijn andere bonuskorting scoorde ik met shampoo, want die was op. Ik heb niet heel lastig haar, dus ben ook niet ontzettend merkvast als het op shampoo aankomt. Ik zag dat L’Oréal Elvive 1+1 gratis was, dus ik scoorde twee flessen voor de prijs van een.

Donderdag 26/4

Foundation/zonnebrand + doekjes: 49
Sokken: 14
Koffie: 7,50
Pokebowl: 9,60

Mijn BB cream is op en ik had iets nodig dat beschermt tegen de zon en mijn huid tegelijkertijd ook iets egaliseert. Als ik in mijn eentje train maakt het me niet uit hoe ik er uit zie, maar als ik met een groep ben voel ik me toch iets minder zelfverzekerd over mijn huid. Ik vond de aankoop van de foundation met hoge beschermende factor (33 euro) dan ook meer dan verantwoord. De doekjes om mijn gezicht na een workout te reinigen voor 16 euro waren wellicht wat overdreven. Ik heb ze nog niet getest, ik durf ze niet te gebruiken, want een zo’n doekje is dus 80 cent. Mijn god, wat een sukkel ben ik af en toe.

Verder heb ik nieuwe hardloopsokken nodig, want in al mijn sokken zitten gaten. Helaas kosten mijn favoriete sokken (de enige sokken waar ik geen blaren mee krijg) 14 euro. Ik koop slechts een paar terwijl ik eigenlijk wel meer nodig heb, maar 14 euro voor een paar sokken… wie zei er ook alweer dat hardlopen een goedkope sport was?

Ik heb met een vriendin afgesproken om koffie te drinken en de vorige keer heeft zij betaald, dus nu is het mijn beurt (ook al staat ze er op dat zij betaalt, maar hallo… eerlijk is eerlijk hoor).

De Pokebowl is ook nog wel een mooi verhaal. Ik mocht deze van mezelf halen omdat ik de dag er voor bloed heb geprikt en dit was mijn ‘overwinningsmaal’. Ik was alleen mijn zakelijke pinpas vergeten en op mijn privé pas stond nog maar 1 euro en 74 cent (eind van de maand he). Mijn creditcard accepteerden ze niet. Ik probeerde nog geld over te maken van mijn zakelijke naar mijn privérekening, maar ik zit bij twee verschillende banken (voor het geval dat een bank problemen heeft, heb ik altijd de andere bank nog, het klonk zo handig toen ik dat bedacht). Gelukkig zijn ze bij Ohana Poké de moeilijkste niet en ik mocht het bedrag overmaken via mijn App, haha. Tien jaar geleden had ik dit super gênant gevonden, nu kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen.

Vrijdag 27/4

Taxi: 20
Drankjes: 28
Kaartje: 20

Koningsdag. Het zou eigenlijk een hele goedkope dag worden, ik zou aan mijn boek gaan werken. Heerlijk. Maar de avond van te voren bleek er een kaartje voor een festival over te zijn en ik had dus nog nooit Koningsdag gevierd. Omdat ik het gevoel had dat ik misschien wat gemist had in mijn leven besloot ik mee te gaan. Maar dat is dus best een ‘dure’ business. Het kaartje was 20 euro (kreeg nog korting op de aankoopprijs ook), de taxi was 20 euro (van Den Haag naar Rotterdam, was al gereserveerd) en aan drankjes en eten was ik ook 28 euro kwijt (en ik dronk niet eens alcohol en heb nog de helft van mijn muntjes GEVONDEN). Was het het waard? Nou, het was gezellig met mijn vriendinnen, maar het was geen life changing experience.

Zaterdag: 28/4

Ik gaf de hele dag geen geld uit en er werd ook niet stiekem iets van mijn bankrekening afgeschreven. YEAHHH. Mijn koelkast was wel wat leeg, maar dat loste ik op door ’s avonds bij mijn ouders te eten. De pasta smaakte heerlijk. Mijn Aperol Spritz nam ik zelf mee.

Zondag: 29/4

Cadeautje Aranka: 22,65
Tanken: 60,50
McDonalds: 5,70

Het kraamfeest van Aranka staat op het programma. Ik ben alleen helemaal vergeten een cadeau te kopen. Hoe stom is dat? Van te voren rij ik nog even langs de Bijenkorf om iets te halen dat ik zelf het liefst zou krijgen, een waardebon om zelf lekker uit te zoeken wat ze wil hebben. Kan ze er altijd nog voor kiezen om lekker iets voor zichzelf te kopen, want die baby is volgens mij al genoeg verwend ;-). Verder moet ik alweer tanken (die 25 euro van maandag zijn al weer op) en als ik ’s avonds naar de supermarkt rij blijkt deze gesloten te zijn. Shit. Shit. Dubbelshit. Ik heb niets in huis. De McDonald’s naast de supermarkt is wel open en ik zwicht. Dit is in ieder geval goedkoper dan Thuisbezorgd en beter dan met een lege maag naar bed. Volgende keer zorgen dat ik op tijd eten in huis heb.

Goed dat was hem. Nogmaals, het lastig om je eigen situatie met die van mij te vergelijken. Ik heb een heel wisselend inkomen, dingen als tanken is voor mij een zakelijke uitgave. Die uitgaven op Koningsdag heb ik zeker niet iedere week (zelfs niet iedere maand) en ik leef natuurlijk alleen, ik heb geen kind om te verzorgen, geen partner om de kosten van de boodschappen mee te delen. Ik hoop dat jullie dat begrijpen. Ik vind het nog steeds niet heel makkelijk om over dit soort financiële dingen te praten, maar omdat de comments op mijn vorige blogs zo positief waren wil ik me hier wel graag meer voor openstellen. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

24 Reacties

 1. N
  mei 3, 2018 / 12:41

  Ik vind je uitgaven deze week helemaal niet gek hoor :-)

 2. Robert
  mei 3, 2018 / 12:50

  Dit is een interessant overzicht. Op zich niet schokkend, maar aangezien je zoekende bent om je uitgaven te verlagen toch een paar tips en opmerkingen, chronologisch:
  Aardbeien voor € 4,99? Ik heb ze nergens duurder dan € 3,99 gezien (maar versafdelingen van een supermarkt sla ik altijd over, ik koop daar alleen maar houdbaar). Volgens mij kom je regelmatig in het Westland, ga daar bij een tuinder langs en koop goedkoper (zou de helft kunnen schelen) en verser).
  Waar je goedkoper kan tanken is bij je bekend. De mogelijkheden om over de grens te tanken zijn voor jou schaars. Ik heb vorige week ongeveer € 24,- op een tank bespaard door onderweg in België te tanken.
  Netflix: Waarom een abonnement van € 13,99? Gebruik je meer dan twee schermen? Anders is het abonnement van € 10,99 ook voldoende.
  Goede doelen is altijd een eigen afweging. € 5,- in de maand is € 60,- per jaar.
  Wat betreft de prijs van een maaltijd, daar hanteer ik een gemiddelde van € 5,- / persoon. € 3,- is mega goedkoop, maar is natuurlijk wel vegetarisch, wat de kosten drukt.
  Ik heb nooit een fietsverzekering gehad. Ik las pas geleden wel iets over dat de fietsverzekeringen nogal verschillen over wat ze uitkeren en hoe je het kunt besteden. Goed om in ieder geval na te kijken.
  L’Oréal heeft altijd 1+1 acties. Daar wacht ik altijd op voordat ik een voorraad insla.
  Als man heb ik geen flauw idee van foundation en de bijhorende prijs. Maar ik vind het wel veel.
  Het verbaasd me dat je € 16,- aan reinigingsdoekjes uitgeeft maar geen € 14,- aan een tweede set hardloopsokken wilt besteden, waar je waarschijnlijk veel meer aan hebt?

 3. mei 3, 2018 / 13:08

  Heel leuk om te zien dit! Ik heb zelf eigenlijk geen flauw idee wat eruit gaat, zelf maak ik altijd geld over naar onze gezamenlijke rekening en dat loopt altijd wel los. Misschien een goed idee om hettoch een keer bij te houden.
  Ik vind drie euro voor een maaltijd helemaal niet duur, goedkoop zelfs! Ik denk dat wij per persoon tussen de 3 en 6 euro per maaltijd uitgeven. 3 euro voor iets vegetarisch/simpels en 6 euro als we inderdaad eens vis eten ofzo.
  Ik weet niet of jou bank dit ook aanbiedt, maar de Triodosbank heeft restsparen. Je kiest een datum waarop voor jou de “maand” eindigt en een minimum bedrag wat er op je rekening moet blijven staan. De rest wordt op die dag dan automatisch overgeboekt naar je spaarrekening. Zo spaar je toch iedere maand wat extra

 4. Marjan
  mei 3, 2018 / 14:02

  Als je het meer inzichtelijk wil maken voor jezelf is het van belang om de kosten meer uit te splitsen. ZO heb je nu je shampoo bij je boodschappen berekend, maar ik zou dit eerder afsplitsen onder verzorging (net zoals de BB-cream en doekjes). Daarnaast kan je dan aan het eind van de week een optelsom maken wat je in welke categorie hebt uitgegeven. Dit gaat je na een week natuurlijk nog niks zeggen, maar na een maand heb je al een mooi overzicht.

 5. Marieke
  mei 3, 2018 / 14:12

  Joe interessant! Zeker omdat dit onderwerp toch altijd een beetje taboe is, heerlijk om dat te doorbreken. Ik ga mijn uitgaven ook eens bijhouden. Heb net 32 euro (32 EURO) (OMG 32 EURO) uitgegeven bij de Juice Brothers. Nu ik dit zo type, beloof ik mezelf deze broeders in de toekomst te boycotten. De prijzen daar zijn absurd. :-O
  Hoop dat je deze rubriek erin houdt!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 3, 2018 / 14:18

   Hahaha wow 32 euro! Maar ja, dat zijn nog geen drie sapjes daar volgens mij :’). Nu wel eeuwige jeugd en gezondheid natuurlijk hahaha

   • Marieke
    mei 4, 2018 / 08:34

    Forever young! Zeker weten ;-)

 6. Jacqueline
  mei 3, 2018 / 15:34

  Je Netflix zou je kunnen aanpassen naar een lagere variant, of je gaat je abonnement met iemand delen. Dat is ook een optie.
  Aardbeien koop ik in de Turkse supermarkt. Oor maximaal 2 euro per bakje.

 7. Eveline
  mei 3, 2018 / 17:11

  Heb je een diepvries? Dan is het handig om een grote pan spaghetti saus te maken ( met groenten in promo ?) en dan in te vriezen. Heb je steeds eten in huis.
  Veel succes !

 8. mei 3, 2018 / 17:52

  Ik vind het echt heel leuk om zo je kasboekje een beetje te kunnen inzien! Mijn uitgaven zou ik ook eens moeten bijhouden, ik denk dat ik dan veel beter zou letten op mijn geld.

  Liefs!

 9. Karlijn
  mei 3, 2018 / 18:07

  Super leuk om te lezen dit! Ik zou dit soort posts best vaker willen zien, heel interessant om te zien hoe andere mensen met geld omgaan. Ik vind de uitgaven helemaal niet gek. Bij mij gaat het vaak een beetje hetzelfde. Ik probeer op mijn uitgaven te letten, maar soms koop ik ook dingen waarvan ik denk was dat nou echt nodig voor die prijs, zoals afgelopen weekend macarons bij Laduree in Parijs. Ze waren niet lekkerder dan andere macarons die ik eerder had gehad en wel veel duurder (10 euro voor 4 stuks).

  Ik heb trouwens heel veel gehad aan al jouw Parijs tips, dankjewel daarvoor! (lees: gigantisch stuk citroen merengue taart!!)

 10. Harma
  mei 3, 2018 / 18:42

  Leuk om te lezen!

 11. Ilse
  mei 3, 2018 / 20:05

  Interessant om te lezen en ook waar jij je geld aan uit geeft. En ook best wel schokkend af en toe waar het geld heen gaat.

 12. mei 3, 2018 / 20:57

  Interessant om te lezen Annemerel, en vind het ook niet schokkend hoor. Boodschappen vind ik erg meevallen, maar goed, af en toe heb je wat besteld/gehaald.
  En fruit is nu eenmaal duur, zo achterlijk…
  En ja, alleen wonen is helaas erg duur in verhouding, weet daar alles van.
  En goed om zo wat inzicht te krijgen, toch? Zo kun je nu die fietsverzekering opzeggen.
  Ik heb mijn uitgaven meestal redelijk onder controle. Af en toe een uitschieter, zoals vandaag bij Lidl… zoveel leuke zomerspullen, Caraibische week ofzo. Ging heen voor een moot warmgerookte zalm, kwam thuis met 34 euro boodschappen. Zucht.. er zat wel een superleuk dekbek overtrek bij, met flamingo’s erop. Had ik die nodig? Nee… moet zelfs mijn kast gaan opruimen wil ik hem kwijt kunnen in mijn linnenkast haha!

 13. Aniek
  mei 4, 2018 / 01:22

  Leuk om te lezen! Tip: haal (het merendeel van) je boodschappen bij de Aldi/Lidl, zal veel geld schelen. Lidl wordt al jaren gekozen tot supermarkt met het beste groente en fruit, dus ook om die reden een aanrader.

  • mei 11, 2018 / 10:38

   Ik heb allerlei supermarkten geprobeerd en kom nu meestal bij Plus, omdat die achter mijn huis zit (letterlijk). Je kan het meeste geld besparen op boodschappen niet door naar een bepaalde supermarkt te gaan (de Lidl en Aldi bij ons in de buurt moet ik 1) verder voor rijden dus dat kost benzine en 2) die hebben veel minder keus) maar door heel goed te kijken naar aanbiedingen én goedkopere merken! Sommige dingen zijn goedkoper niet lekker, maar andere dingen kun je prima heel goedkoop kopen. Daar besparen wij heel veel op :)

   • Eline
    mei 17, 2018 / 19:21

    Maar je kan toch gewoon op de fiets? :-) En wat betreft Koningsdag, je kan ook gewoon de stad in gaan en feesten zonder 20 euro voor een kaartje en ook nog geld voor een taxi neer te leggen, mocht je volgend jaar toch in de herhaling willen.
    Verder vind ik het erg dapper dat je dit zo eerlijk deelt! En altijd leuk om een kijkje te krijgen in andermans keuzes en zo in te schatten hoe je het zelf doet.

    • Annemerel
     Auteur
     mei 18, 2018 / 11:19

     Ja, stad was voor mij ook prima geweest, maar dan had ik alleen moeten gaan ;-) dat was ook een beetje sneu geweest, haha.

 14. Eveline
  mei 4, 2018 / 08:06

  Ik hou onze uitgaven per maand bij omdat het per week inderdaad zo kan verschillen! Ik vind het ook handig om categorieen te maken (boodschappen, sporten, vaste lasten, huisdieren, uitgaan/uit eten etc). Maar ik vind dit echt niks om je voor te hoeven verontschuldigen hoor… Sowizo blijft het denk ik altijd een balans tussen sociaal/gezond/leuk leven/gemak en hoeveel je uitgeeft… Sommige dingen heb je meer in de hand (wat je zegt, tanken in de buurt etc.). En je zou kunnen denken aan om groente en fruit evt. op de markt te kopen (of bv. sommig fruit bevroren). Wat ik zelf handig vind is om een makkelijke “houdbare” maaltijd optie in de vooraadkast hebben, voor noodgevallen haha (pasta+potje saus/pesto+bevroren spinazie, blikje bonen + blikje mais + wraps + tacokruiden, currypasta+bevroren broccoli+rijst, pak/blik soep etc.). Succes!! :)

 15. Marion
  mei 4, 2018 / 09:24

  O wat stoer dat je dit helemaal inzichtelijk maakt. Ik vind je uitgaven ook helemaal niet zo gek hoor! En eten voor €3 (in je eentje he, niet gedeeld met een gezin) is volgens mij hartstikke goedkoop.
  Ik herken erg dat je best dure uitgaven kan doen, en die dan voor jezelf verklaren/verdedigen. Sommige dingen moet en mag je jezelf ook gewoon gunnen denk ik. Je ‘laat’ ook genoeg dingen namelijk (zoals vaak en duur stappen bijvoorbeeld) en je maakt je eigen keuzes. Daar is helemaal niets mis mee!

  Ik denk dat ik ook maar eens een paar weken een kasboek bij ga houden, even slikken, maar ik doe met je mee! Het gat in mijn hand en ik zijn je zeer dankbaar!

 16. mei 4, 2018 / 10:33

  Onwijs interessant om zo eens bij iemand anders zijn of haar uitgaven te kijken! ;-) De aardbeien voor €4,99 spotte ik laatst ook bij een supermarkt. Heb ze vorige week een keer bij de Lidl gehaald (2 zoveel) en bij een toko in de stad voor €1,-. Kan zoveel verschil tussen zitten, haha! Verbaas me er elke keer weer over. Sinds dit jaar probeer ik ook wat bewuster naar mijn uitgaven te kijken. Het helpt wel om het een tijdje bij te houden!

 17. Sarah
  mei 4, 2018 / 10:56

  Hey Annemerel!

  Ik denk dat deze uitgaves zo op het eerste gezicht wel meevallen. Ik vermoed dat bij jou de grotere kosten zitten bij reisuitgaves, bij kledinguitgaves, en misschien koop je wel wekelijks”kleinere” dingen zoals gezichtscrèmes, doekjes etc.

  Als je echt kostenbewuster wil leven zou ik een klein eigendom proberen te kopen. Ik ben een Belg, dus ik ben wellicht niet objectief maar ik heb wel echt mijn hele leven gehoord dat dit de manier is om te sparen en dat huren weggegooid geld is.

  Voor eten kopen is dé truc milieubewust zijn. Als aardbeien 5 euro kosten is er iets aan de hand en is het niet het seizoen voor lokale aardbeien. Dan wacht ik. (anderzijds kocht ik gisteren watermeloen, zoals ik al eens schreef: bij 100% strengheid faal ik). Same met groenten.

  Nog trucjes just for the fun of it:

  – Ik probeer er altijd voor te zorgen dat er hapklaar eten in huis is, zoals noten of fruit. Maar ook: er is een reden dat ik al jaren bijna elke dag pasta eet, nl. het gemak. Ik leg de lat voor mezelf niet te hoog, waardoor ik vaker kook en gezond + goedkoop eet. Dingen als goede noten kosten wat bij aankoop, maar dat haal ik er altijd uit door onderweg veel minder nodig te hebben. En dingen als heel simpele cornflakes wordt zoveel beter met noten ertussen. Enzoverder. Koop goede basics en je pimpt al de rest.
  – Ik geef altijd aan goede doelen. Ik vind dat totaal geen geldverspilling.
  – Ik koop veel kleren tweedehands/in de uitverkoop. Ik heb mezelf ook vrij succesvol geleerd geen impulsaankopen te doen. Daardoor ben ik succesvol afgestapt van het idee dat ik véél nodig heb.
  – ik wil NOOIT meer boetes op mijn bibliotheekboeken. Want de bib is zo goedkoop als je het goed aanpakt.

 18. Kate
  mei 4, 2018 / 12:01

  Herkenbaar hoor, om soms heel erg te twijfelen om iets te kopen wat je eigenlijk echt nodig hebt, maar wel per ongeluk of achteloos geld uitgeven aan dingen die eigenlijk nergens op slaan. Qua boodschappen zou ik je aanraden om één keer naar een Lidl te rijden en te kijken hoe ver je komt! Ik ben onlangs verhuisd waardoor de Lidl nu de dichtstbijzijnde supermarkt is, en ik vervloek mezelf dat ik al die jaren naar de AH en Jumbo ben gegaan.. Ok, een verse sushibar hebben ze niet, maar je kunt er prima een keer in de week/twee weken heen voor al je groente/fruit/kruiden/olijfolie/rijst etc. Ik denk dat het bij mij sommige weken serieus de helft scheelt! Een Netflix abonnement kun je inderdaad trouwens prima delen, met een abonnement van een tientje mag je twee schermen tegelijkertijd gebruiken.

 19. mei 15, 2018 / 08:14

  Wat ontzettend goed van je dat je zo bezig bent met je budget! Ik heb zelf ook gemerkt dat dat enorm kan helpen om financiële stappen vooruit te zetten. Het is gewoon heel prettig als je weet wat er binnenkomt, wat eruit gaat én als je daar ook nog eens invloed op uit kunt oefenen. Jaren terug zat ik in een beetje een vergelijkbare situatie als jij. Toen was ik ook ongeveer 80% van het salaris dat ik mezelf uitkeerde kwijt aan alleen al de hypotheek. Nog niet eens de extra lasten! Die vielen overigens verder wel mee, maar lekker is anders.

  Ik ben daar op een gegeven moment mee aan de slag gegaan en nu is het wat dat betreft echt compleet omgekeerd. Inmiddels spaar ik zo’n 70% van mijn inkomen, terwijl ik mijn salaris ook nog naar beneden bijgesteld heb (dat laatste heb ik bewust gedaan; als je freelancer bent en in de buurt komt van die grens waarbij je belasting over vermogen moet betalen, dan kun je beter wat minder aan jezelf uitkeren. Je hoeft dit namelijk niet te betalen over het geld dat op je zakelijke rekening staat en omdat je jaarlijks tóch met de Belastingdienst afrekent, kun je dat geld er in principe ook gewoon vanaf halen als je het nodig hebt voor iets groters).

  Ik vind het juist weer heel makkelijk om dit soort dingen op internet te plempen en heb er een zelfs een blog/site over gemaakt (kun je als het goed is via m’n naam wel naar toe). Dat helpt ook ontzettend, de feedback van anderen, goede ideeën, soms nét even die stok achter de deur. Je bent altijd welkom om eens een kijkje te komen nemen, wie weet heb je er wat aan!

  Oh, en ik weet niet of je het weet, maar de Lidl is echt geweldig voor groenten en fruit, winnen ook zo’n beetje elk jaar prijzen daarvoor geloof ik. Scheelt vast nog een hoop met de Appie! (Ik zie ten minste een paar keer ‘bonuskorting’ voorbij komen, dus vermoed dat je daar shopt)