>Boy, you’ve got me running on sunshine..

>

Het is nu zo’n vier jaar geleden dat ik voor het eerst bewuste, vrijwillige hardloopstapjes zette. Tijdens de gymlessen op school had ik altijd een gruwelijke hekel gehad aan hardlopen. Ik was bang voor de piepjestest, lag wakker van de coopertest en zei altijd dat ik het absoluut niet kon. Ik had namelijk last van het u vast allen bekende steken-in-de-zij-syndroom. Na nog geen minuut begonnen de steken en dan stopte ik meteen, want die steken deden pijn en dat vond ik niet fijn.
Waarom ik dan toch vier jaar geleden mijn eerste hardloopmeters liep? Eerlijk gezegd weet ik dat niet helemaal precies meer. Ik weet nog wel dat ik in die tijd veel aan het skeeleren was, dat het lekker weer was (het was eind mei, begin juni), ik wilde strak in bikini verschijnen en ik had net de glamour gelezen waarin een halleluja verhaal over hardlopen stond met een hardloop plan. 
Dus toen ben ik op een zondagmiddag gewoon begonnen. Ik trok (foute) sportschoenen aan, een kort spijkerbroekje (sportkleding had ik niet..), mijn roze iPod mini bevestigde ik op mijn broekriem en mijn eeuwenoude Baby G horloge deed ik om mijn pols. En toen begon ik dus gewoon. Twee minuten hardlopen, 1 minuut wandelen, twee minuten hardlopen, 1 minuut wandelen en dat een half uur lang. Het was echt dodelijk saai, maar ik had destijds toch niks beters te doen en het was lekker weer, dus fijn om buiten te zijn.
Toen ik na een week ineens tien minuten achter elkaar kon rennen (iets wat ik eigenlijk van mijn schema niet mocht) dacht ik ineens ‘Hey dit is eigenlijk best wel gaaf!’ En zo begon het.. Ik liep bijna iedere dag een half uurtje, twee keer een kwartier met tussendoor een minuutje pauze. Na een paar maanden kreeg ik van mijn ouders goede hardloopschoenen, maar die werden niet gelijk gebruikt. Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar het slop was er in geraakt. 
Maar sindsdien kan ik dus wel hardlopen en ik heb nu steeds vaker periodes dat ik echt regelmatig aan hardlopen ben, want stiekem vind ik het gewoon hartstikke leuk en ik voel me echt merkbaar veel beter als ik in zo’n hardloopperiode zit. Het allerleukste is nog wel dat als ik een paar maanden niet gelopen heb, ik na twee keer lopen weer op mijn oude niveau zit. Ik krijg geen steken in mijn zij, ik raak niet buiten adem, het gaat gewoon hartstikke goed.
Na de wintersport ben ik weer begonnen. Ik loop twee tot vier keer in de week een uurtje. Ik heb een vaste route door de duinen en over het strand, echt top. Ik hou van die vaste route, dat geeft me nog enigszins houvast. Ik loop namelijk zonder ook maar iets van tijd, gewoon op gevoel. Een kort broekje, shirtje, hardloopschoenen en mijn iPod shuffle is alles wat ik met me mee draag.
Waarom is hardlopen fijn?
– Je krijgt er de slankste benen van. Voor mij is het de enige vorm van cardio waarmee mijn heupen slank blijven.
– Als ik heb hardgelopen heb ik altijd zoveel meer energie, alsof ik de hele wereld aankan. Zelfs mijn scriptie lijkt niet meer zo’n diep zwart gat.
– Ik hou van buitensporten, het is zo gezond. Mijn huid straalt ook een stuk meer!
– Als ik aan het hardlopen ben heb ik echt een momentje voor mezelf. Als ik thuis zit moet ik van mezelf altijd erg veel en heb ik geen tijd om al te diep na te denken, als ik aan het hardlopen ben heb ik daar echt alle tijd van de wereld voor!
– Mijn conditie is echt top. Als ik de trein moet halen dan trek ik gewoon een sprintje en als ik dan eenmaal in de trein zit hoef ik niet nog eens vijf minuten uit te hijgen.
Wat je moet doen voordat je gaat hardlopen?
– Goede hardloopschoenen kopen, heel erg belangrijk!
– Op internet opzoeken/lezen hoe je moet lopen, als je dat nooit geleerd hebt loop je erg makkelijk verkeerd en dat kan blessures opleveren. 
– Een fijne afspeellijst maken voor je iPod (liefst shuffle, dan hoef je tenminste niks in je hand te houden).
– Niet verwachten dat het allemaal in een keer gaat, het heeft echt tijd nodig en dat is juist goed. Denk niet, ik krijg geen blessures, want geloof me, die krijg je echt als je onverantwoord loopt.
– Voor je zelf op een rijtje zetten waarom je wilt hardlopen, wat is je doel?
Dus lieve meisjes (en jongens) wat let jullie nog? If I can do it, so can you!
Delen:

47 Reacties

 1. Melanie.
  april 10, 2010 / 08:22

  >Hee Annemerel!
  bedankt voor je Hardloop blog, het geeft me inspiratie om eindelijk eens iets te gaan doen aan mijzelf.
  Ik heb een vraagje :) Ik denk er over na om Taal & Communicatie te gaan studeren. En ik vroeg me af of je me er misschien iets over kon vertellen, over je studieboeken en de lessen enzo. Want zo;n info dag is alleen maar positief. Ik wil graag een goed beeld ;)

  Laat het me weten !

  Liefs, Melanie

 2. Myrthe
  april 10, 2010 / 08:22

  >Ik was afgelopen vakantie begonnen maar het is hier zo vreselijk saai hardlopen dat ik maar ben gestopt. Maar ik wil het wel!

 3. Genesis.
  april 10, 2010 / 08:24

  >Hail to the Runners High! Next to yoga, it's my favorite way to work-out. Does wonders for the legs, ass and most importantly, mind.

 4. Eline
  april 10, 2010 / 08:45

  >Ik vind hardlopen echt verschrikkelijk. Ik verveel me onderweg dood en krijg altijd pijn aan mijn oren van de wind.
  Maar fijn dat jij het wel zo lekker vindt!

 5. Phine
  april 10, 2010 / 09:03

  >Ja..ooit was ik ook begonnen… maar toen het gingen sneeuwen, ijzelen etc is de slop erin geraakt. En nu moeten we (ik en mijn huisgenootjes) eigenlijk weer beginnnen natuurlijk. Thanks for the peptalk, ik denk dat ik morgen ochtend weer een rondje ga doen, en het weer ga op bouwen. HELP hahah Happy saturday!

 6. Jennifer
  april 10, 2010 / 09:39

  >Ik wil er zo graag aan beginnen, maar ben echt zo bang dat mensen me raar aan gaan kijken.

  Plus dat ik ook niet weet wat ik nu precies aan moet. Wat voor soort shirtje en broekje heb je aan dan?

 7. rinusrunning
  april 10, 2010 / 10:28

  >Mooie hardloop promotie en ik zou haast gaan hardlopen ;-).
  Ik zou toch eens een andere route nemen of gewoon eens lekker los gaan dwalen in je loop gebied, dat maakt het nog leuker, echt!.
  Verder zoals je schreef is het inlopen en na 5 minuten rekken en strekken van de been spieren goed tegen blessure's en natuurlijk na het loepn even rekken en strekken.
  En natuurlijk niet te snel gaan en eventueel met intervallen je loop snelheid verbeteren.
  Leuk en geniet ervan.
  Groet rinus.

 8. Anne
  april 10, 2010 / 11:10

  >Ik ben nu begonnen met start to run en omdat ik het voor het eerst in m'n leven zelf wil gáát het ook :) En daar heb ik dan 18 jaar over gedaan… :p

 9. Petra
  april 10, 2010 / 13:04

  >Als ik je blog zo lees, dan wil ik ook! Alleen als ik ga rennen, dan krijg ik last van mijn enkels en knieen. En ik vind dat het veeeeeel te langzaam gaat, daar raak ik moedeloos van. Ik ga binnenkort skeeleren, alleen ik durf geen heuvels op/af dus moet zusje mee met de fiets, haha. Hoe deed jij dat?

 10. Stéphanie
  april 10, 2010 / 14:13

  >Ik ga als het lekker weer is vaak skeeleren in de polder. Hardlopen kan ik écht niet. Steken en ademgebrek. Ook op de sportschool doe ik het nooit. Mijn manier van hardlopen is waarschijnlijk gewoon verkeerd. Mijn moeder zegt ook altijd dat ik een beetje raar ren ofzo. Dus ik schaam me er te veel voor om zomaar de straat op te gaan. En helaas heb ik niet de luxe van een strand om de hoek ;).

 11. Irene
  april 10, 2010 / 14:59

  >Vind je hardloop verhaaltjes altijd heel leuk en herkenbaar! Ik ben wel jaloers op het strand rondje wat jij maakt ik moet het met het Vondelpark doen.

 12. Gwendolyn
  april 10, 2010 / 15:15

  >Knap! Misschien een leuke blog voor iedereen die geïnteresseerd is om te starten maar niet goed weet hoe/wat: http://www.runaddicts.net/health/how-to-go-from-couch-potato-to-motivated-runner (opgestart door een vriend van me)

  Doe je echt goed, ben stikjaloers als ik het zo lees! Als ik ga lopen zijn het rondjes in de buurt, door woonwijken en dergelijke, jammer genoeg niet zo boeiend. (Maar het zou me in principe niet mogen tegenhouden!)

 13. kimmie
  april 10, 2010 / 16:56

  >echt knap van je dat je dit ongeveer 4x per week doet :O!

 14. Bregje
  april 10, 2010 / 19:43

  >Tip: het ziet er dan wel niet heel charmant uit, maar neem zo'n hardloopbroek. Ik heb er eentje sinds kort en het loopt echt zo zo veel beter dan een trainingsbroek of een kort broekje dat schuurt..
  Nog tips qua hardloopnummers?

 15. Joëlle
  april 11, 2010 / 09:50

  >Goed om te horen dat jij vroeger ook steken kreeg en moeite had met hardlopen op school; dat houdt mij namelijk nog altijd tegen, maar ik heb me voorgenomen om straks gewoon eens te beginnen! Ik wil echt eens een keer een betere conditie krijgen. Ben straks een maand vrij op momenten dat de rest van de buurt aan het werk is, dus dan hoef ik me ook niet te schamen als ik in oude sportkleding door de woonwijk sjok :P.

  Moet heerlijk zijn trouwens om op het strand en door de duinen te kunnen rennen!

 16. Sazz
  april 11, 2010 / 17:19

  >Ik ben de laatste dagen al aan het twijfelen om ook eens te beginnen met hardlopen. Maar ben soms gewoon te lui. Maar je blog heeft me wel geïnspireerd, dus we gaan het ook eens proberen! Een mooier lichaam ga ik niet krijgen door in de zetel te hangen. :)

  x Saz.

 17. MindOfMine
  april 12, 2010 / 20:41

  >Zoals anderen al zeiden: Dit is echt de perfectie promotie voor het hardlopen! Maar ik moet ook zeggen: je hebt er wel de perfecte omgeving voor zeg! Als ik daar woonde zou ik misschien ook al zijn gaan hardlopen.
  Wel fijn om te lezen dat ook jij als renner, vroeger ook een hekel had aan de coopertest e.d., dat is ook wat mij tegen houdt: ik heb het nooit leuk gevonden. En nog wel de belangrijkste: mijn knieën zijn echt heel slecht en ik denk dat als ik ga hardlopen ik ze helemaal naar de tering loop zeg maar.. Als ze goed waren had ik het wel willen proberen. Alleen al het kopen van echte mooie en goede hardloopschoenen zou me al motiveren :) En dan nog het zonnetje erbij!
  Maar ik ben bang dat ik het beter niet kan proberen, hoe denk jij hierover? Heb jij wel sterke knieën?

 18. Femke
  april 14, 2010 / 17:48

  >Hoi Annemerel,

  Met de komst van het mooie weer dacht ik er steeds vaker aan om een rondje te gaan hardlopen. Van het weekend heb ik een stukje gaan lopen met mijn vriend -die al langer aan hardlopen doet- en ik vond het vreselijk.

  Gisteravond heb ik de eerste 'les' gedownload van het Start To Run programma. Heb hem op mijn mp3spelertje gezet en ben vanmiddag naar het park gefietst. En ik heb het gedaan! Het was nog best lekker ook!

  Ik ga nu kijken of het wat voor mij is, voordat ik ga investeren in schoenen. Heb snel last van mijn knie (I know: schoenen zijn belangrijk!), maar misschien is de blessure te hevig, dat ik dit voorlopig niet moet doen.

  Daarbij vind ik het wel lastig om te 'combineren' met mijn leven. Klinkt aardig dramatisch. Ik werk fulltime en soms ben ik pas om 18:30 uur thuis. Na het eten wil ik niet gaan hardlopen (volle maag). Maar als ik eerst ga hardlopen, dan ben ik zo laat met eten (en met chillen en naar bed gaan). Ik moet mijn draai er nog in vinden.

  Bedankt voor je blog! Erg motiverend!

 19. augustus 10, 2011 / 23:05

  Braveheart re-written

 20. augustus 12, 2011 / 01:57

  I was just chatting with my friend about this the other day at lunch . Don’t remember how in the world we got on the subject actually , they brought it up. I do recall eating a amazing fruit salad with sunflower seeds on it. I digress…

 21. augustus 12, 2011 / 22:08

  bieber is dumb

 22. augustus 13, 2011 / 00:02

  I want to show my passion for your kind-heartedness supporting persons that really need assistance with this one situation. Your very own commitment to passing the message along has been especially powerful and have in every case made employees much like me to arrive at their desired goals. The invaluable key points signifies a lot a person like me and further more to my peers. Warm regards; from everyone of us.

 23. augustus 13, 2011 / 00:08

  Hello there, I discovered your site by means of Google even as looking for a related subject, your web site came up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 24. augustus 13, 2011 / 02:00

  Thanks for sharing superb information. Your site is very cool. I am impressed by the details that you?ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles.

 25. augustus 13, 2011 / 02:15

  I wished to thanks for this great learn!! I definitely having fun with each little little bit of it I have you bookmarked to take a look at new stuff you put up

 26. augustus 13, 2011 / 03:09

  Excellent article. I will bookmark your web site and be sure to verify back often.

 27. augustus 13, 2011 / 03:42

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really helpful & it helped me out much. I’m hoping to present something back and help others such as you aided me.

 28. augustus 13, 2011 / 06:24

  Thank you for sharing excellent information. Your website is very cool. I am impressed by the info that you?ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles.

 29. augustus 13, 2011 / 07:08

  Do you mind if I repost this info on one of my Web sites?

 30. augustus 13, 2011 / 11:04

  I must say, as significantly as I enjoyed reading what you had to say, I couldnt help but lose interest after a while. Its as if you had a terrific grasp around the topic matter, but you forgot to include your readers. Perhaps you should think about this from a lot more than 1 angle. Or maybe you shouldnt generalise so substantially. Its better if you think about what others may have to say instead of just going for a gut reaction to the topic. Think about adjusting your very own believed process and giving others who may read this the benefit of the doubt.

 31. augustus 13, 2011 / 12:13

  Hi would you mind discussing which weblog platform you’re making use of? I’m planning to start off my own blog site soon yet I’m having a tough time selecting involving BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason why I check with is because your own design would seem different then almost all blogs in addition to I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic however i had to inquire!

 32. augustus 13, 2011 / 12:15

  Howdy, I recently ran across your site through Msn. Your own article is truly pertinent to my entire life now, and I am definitely happy I came across your website.

 33. augustus 13, 2011 / 13:26

  Definitely enjoy this specific article. It’s difficult to sort the good from the negative at times, but I think you’ve nailed this!

 34. augustus 13, 2011 / 17:18

  I am very happy to read this. This is the kind of info that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 35. augustus 13, 2011 / 18:14

  I am glad to be a visitant of this unadulterated blog, regards for this rare info!

 36. augustus 13, 2011 / 21:22

  I would like to use the opportunity of saying thanks to you for the professional advice I have continually enjoyed visiting your site. I am looking forward to the particular commencement of my university research and the entire groundwork would never have been complete without browsing this site. If I can be of any help to others, I will be ready to help by what I have discovered from here.

 37. augustus 13, 2011 / 23:18

  i know justin bieber

 38. augustus 13, 2011 / 23:21

  Whoah this blog is wonderful i like studying your articles. Stay up the good work! You understand, many persons are looking round for this info, you can aid them greatly.

 39. augustus 14, 2011 / 01:25

  Ive been meaning to read this and just never received a chance. Its an issue that Im incredibly interested in, I just started reading and Im glad I did. Youre a fantastic blogger, 1 of the most effective that Ive seen. This weblog definitely has some information on subject that I just wasnt aware of. Thanks for bringing this things to light.

 40. augustus 14, 2011 / 03:22

  This was a seriously quite very good post. In theory I’d prefer to publish like this also – getting time and actual effort to make a good piece of writing… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to obtain anything done.

 41. augustus 14, 2011 / 03:40

  Do you mind if I repost this info on one of my Web sites?

 42. augustus 14, 2011 / 04:51

  Thank you a lot for providing individuals with such a breathtaking opportunity to check tips from this web site. It’s usually so awesome and stuffed with fun for me and my office peers to visit the blog particularly 3 times in 7 days to find out the new guides you have got. And definitely, we are always amazed for the dazzling concepts you give. Some 4 facts on this page are basically the best we have ever had.

 43. augustus 14, 2011 / 06:14

  I am so happy to read this. This is the kind of info that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 44. augustus 14, 2011 / 08:12

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it!