BERLIN MARATHON: 3 days… and change of plans!

 photo Desktop1459.jpg

Ik heb een kleine haat-liefde verhouding met beslissingen ver vooraf nemen. Aan de ene kant vind ik het fijn om te weten waar ik aan toe ben, aan de andere kant vind ik het vervelend dat ik ergens aan vast zit. Vaak laat ik dingen dan ook tot het laatste moment wachten. Zoals het boeken van mijn reis naar Berlijn. Pas halverwege mijn ‘werkvakantie’ in Oostenrijk bedacht ik me… ik moet nu echt iets gaan boeken. Toen kwam ik er natuurlijk achter dat 75% van de hotels al vol zat en dat tickets zowel voor trein als vliegtuig niet erg goedkoop meer waren. Niet zo slim van mij.

Uiteindelijk boekte ik een hotel en treintickets, niet de goedkoopste, maar ja… had ik maar sneller moeten zijn (laat dit een goede les zijn), alleen toen kwam ik er dus een paar dagen later achter dat ik in totaal drie uur zou hebben om mijn startbewijs op te halen. Wat dus betekent… als mijn trein vertraging zou hebben, dan zou ik die hele marathon niet kunnen lopen omdat ik mijn startbewijs niet op kon halen. Je kunt je startbewijs alleen halen met legitimatie, iemand anders erop afsturen zou dus ook niet werken. Shit. Een week lang werd ik iedere keer gestrest als ik er alleen al aan dacht.

Dus besloot ik gisterochtend maar gewoon de telefoon te pakken en NS Hispeed te bellen. Ik was er op voorbereid om een half uur in de wacht te hangen, maar niets van dat alles.. ik werd meteen met de juiste persoon doorverbonden. Wat bleek, mijn treinticket kon ik voor 17,50 om boeken naar een dag eerder. Top, maar ik heb eigenlijk geen hotel voor vrijdagavond.. ik bel zo terug. Na een belletje naar mijn hotel was ik iets minder vrolijk, dat zat helaas al helemaal vol. Gelukkig vond ik een hotel op steenworp afstand van mijn hotel en letterlijk NAAST het station. Dan maar in twee hotels verblijven, ook goed. NS weer gebeld, weer meteen geholpen en een uur later heb ik ineens een heel andere reis. Ik ga niet zaterdag naar Berlijn, maar vrijdag.

Dat betekent dus ook een dag minder in Nederland en een dag minder de tijd om te werken. Oeps. Maar hé, zaterdag is het toch de bedoeling dat ik zoveel mogelijk rust pak, dus ik kan natuurlijk ook in het hotel aan de slag. Maar het betekent wel dat ik een stuk meer tijd heb om te eten. Als in: ontbijten, lunchen, dineren.

Ik was net al even op zoek, maar het is een stuk makkelijker om hotspots in New York te vinden, dan hotspots in Berlijn.  Althans… dat is mijn ervaring. Daarom schakel ik graag mijn hulplijn in: jullie.

Ik wil: pasta eten op vrijdagavond, sapjes drinken en avocado on toast eten op zaterdagochtend en wellicht wil ik dat wel twee keer, want ik moet zaterdag ook lunchen. Wie oh wie gaan mij de verlossende tips geven. Mijn hotels zitten dus bij de Hauptbahnhof en ik ben van plan om zaterdagochtend even richting KaDeWe en Nike te lopen op de Kurfürstendamm. Denk alleen dat ik de meeste leuke ontbijt en lunchspots in Mitte vind, klopt dat?! Help me!

Liefs,
Annemerel

Delen:

40 Reacties

 1. Lisa
  september 24, 2015 / 12:06

  Check de blog van de groene meisjes, zij zijn berlijn fan!

  • Marieke
   september 24, 2015 / 13:22

   Jep, dat wilde ik ook schrijven! :-)

 2. september 24, 2015 / 12:09

  Can’t help ma’am. Ik ben nog nooit in Berlijn geweest.

  Heel veel succes en ik heb de Berlijn marathon app klaar staan op mijn telefoon ;-)

 3. september 24, 2015 / 12:36

  Als je me even de adressen van je hotels mailt, probeer ik er een kleine route tegenaan te gooien!
  Ik woon hier dus weet een en ander te zitten.

  Voor als je al tips hebt gekregen, wens ik je megaveel plezier in deze knetterfantastische stad en succes met de Marathon! X

 4. Silvia
  september 24, 2015 / 12:52

  Petrocelli is echt een aanrader voor heerlijk Italiaans eten en dus ook pasta! Zit op de Kurfürstendamm, dus misschien goed te combineren op zaterdag met KaDeWe en Nike?
  http://www.petrocelli.de/petrocelli/about.html
  Veel succes in Berlijn!

  • Leonie
   september 24, 2015 / 23:15

   Petrocelli jaaaaa!

 5. Marie
  september 24, 2015 / 13:16

  voor toast avocado (en andere heerlijke ontbijt / brunch dingetjes) moet je naar Oliv
  http://oliv-cafe.de

  ik beloof je: you will not be disappointed!

 6. Marieke
  september 24, 2015 / 13:24

  Geen pasta-adresje, maar mocht je – misschien na de marathon – nog een diner’tje zoeken:

  Monsieur Vuong! http://www.monsieurvuong.de/

  • Bella
   september 24, 2015 / 14:08

   Hoor! Hoor!!

  • Sandra
   september 24, 2015 / 15:24

   Jaa zeker een aanrader! Altijd erg druk, maar loopt goed door en ze hebben er heerlijke curry’s!

 7. Ilse
  september 24, 2015 / 13:24

  Ik ben nog nooit Berlijn geweest (helaas) dus ik heb geen tips voor je. Hopelijk krijg je genoeg leuke dingen binnen en deel je die dan ook weer op je blog!

 8. Marlon
  september 24, 2015 / 13:28

  Hey, goede keuze om wat eerder in Berlijn te zijn. In Mitte heb je inderdaad leuke hotspots, maar Goodies is plek die je vaker in Berlijn vindt, hier vind je fijn eten en smoothies. The Bowl, in Friedrichshain,mis een aanrader. Milch und Zücker is een erg leuk ontbijt tentje, waar ook goed en gezond eten te vinden is. Dicht daarbij zit Kiezeklein, ook top voor ontbijt. Mocht je daar nu zijn, Voostore is echt een enorm mooie (en dure haha! ) winkel.
  Oma, pizza is bij Il Ritrivo echt yummie, alleen weet ik zo niet of ze daar ook pasta’s hebben.
  Helaas allemaal niet echt dichtbij. Wat wellicht handig is, een welkome card via de ANWB site, dan kun je 3 of 5 dagen met al het openbaar vervoer.
  Veel plezier en vooral heel veel succes!! Liefs, Marlon

 9. maria
  september 24, 2015 / 13:37

  Check de site van backpackgek.nl die zijn er onlangs geweest en hadden tips waarvan ik begon te watertanden!

  Veel succes alvast!

 10. september 24, 2015 / 13:43

  Niet super bijzonder origineel of gezellig, maar wel heel handig voor die pasta, op heeeel veel plekken in Berlijn zit de Vapiano, ook in het Hauptbahnhof. Voor avocado on toast heb ik geen tips, maar mocht je achteraf wat celebration sushi willen, ga naar Otito!! Klein tentje, niet duur en erg lekker!

 11. Marije
  september 24, 2015 / 13:50

  Op de site van Marjolein, berlijn-blog.nl, staan heel veel leuke eettips! Je hoeft in ieder geval absoluut niet naar Mitte om goed te kunnen ontbijten/lunchen, dat kunnen ze in héél Berlijn goed :). Veel plezier! Berlijn is zooo gaaf!!

 12. Betsy van der Hulst
  september 24, 2015 / 13:53

  Vapiano’s in Haubtbahnhof was mijn pastaspot vorig jaar. In het kader van taperen, niet te ver lopen :)

 13. september 24, 2015 / 14:06

  Neeeeee, Berlijn stikt overal van de leuke hotspots! Persoonlijk vind ik Kreuzberg het allerleukste wijkje, maar in Friedrichshain kun je ook ge-wel-dig eten en drinken!

 14. september 24, 2015 / 14:08

  Berlijn tips heb ik niet, wel wil ik je alvast heel veel succes wensen!!

 15. september 24, 2015 / 15:06

  Helaas heb ik geen tips voor je, maar ik zie hier al allerlei goede tips voorbij komen. Komt vast helemaal goed. Heeel veel succes en plezier alvast.

 16. Judtih
  september 24, 2015 / 16:28

  Huur een fiets ! Fietsen in Berlijn is super leuk en je bent snel op de plaats van bestemming ;)

 17. Michelle
  september 24, 2015 / 17:10

  http://www.berlijn-blog.nl was mijn redder toen we niet wisten waar we moesten eten etc.
  Persoonlijk erg fan van de oranienburgerstrasse in Kreuzberg en de Kastanienallee in Pranzlauer berg. Hier heb ik twee avonden MEGA goed en MEGA goedkoop gegeten. Zou ik zo weer heengaan! En als je toevallig tijd over hebt… Ga naar Deck 5 (strandbar bovenop een parkeergarage van een winkelcentrum) of Monkey Bar. Met een mega gaaf kan je vast ook heel relaxed werken ;)

 18. Nicole
  september 24, 2015 / 18:46

  Tips voor tentjes heb ik niet, behalve dat je overal in berlijn eten vindt. Wel handig om een fiets te huren! Wij hebbem fietsen gehuurd voor, ik weet het niet meer zeker maar dacht €10 per dag. Heel berlijn door op de fiets is prima te doen en sneller dan met openbaar vervoer!

 19. Karin
  september 24, 2015 / 18:53

  Wat leuk dat je om advies vraagt! Ik heb een half jaar in Berlijn gewoont en het is daar echt super!

  Je kan het best in Oost-Berlijn gaan zitten, in Friedrichshain of Prenzlauer Berg zijn super veel restaurantjes en caféetjes te vinden! Bij de Eberswalderstrasse bijvoorbeeld kan je goed terecht.
  Als je veel wilt lopen kan je de hotspots lopend afgaan en anders kan je het beste bus 100 nemen. Dat is een normale bus en geen toeristenbus maar toch kom je langs veel hotspots! En het is natuurlijk erg leuk om Berlijn van een hoger punt te bekijken.
  Je kan dat doen bij de siegessäule of Fernsehturn.

  Ik wens je veel succes en veel plezier

 20. september 24, 2015 / 19:51

  Ik ben nog nooit in Berlijn geweest dus ik kan je niet helpen, maar heel tof dat je lekker een dagje eerder gaat. Stuk relaxter :-)

 21. september 24, 2015 / 20:47

  De blog van de Groene Meisjes wilde ik je aanraden. net als een hoop anderen ;-)! Wel een goede beslissing heb je gemaakt denk ik zo, al dat gestress is niet goed voor je!

 22. Laura
  september 24, 2015 / 22:08

  Trentasei op de Skalitzer Strasse voor de lekkerste pasta’s! Daar heb ik gegeten voor We Run Berlin afgelopen jaar en dat is echt een aanrader kan ik je vertellen.

 23. Myrthe
  september 24, 2015 / 23:36

  Heel dicht bij KaDeWe zit Neni Berlin! Onderdeel van bikini berlin, je kunt hier eten op het dak (ook binnen hoor, het is helemaal van glas) en je hebt uitzicht over de dierentuin en de rest van Berlijn. Ze hebben er veel gezond en lekker eten, kleine hapjes.
  Dit is echt mijn nummer 1 van Berlijn!

 24. Elvira
  september 25, 2015 / 00:31

  KaDeWe vond ik een anticlimax net als de Nike shop, ik vond alles heel duur. Er zit een Vapiano bij (ik dacht het) Potsdamer Platz, een soort OV knooppunt en zakendistrict. Je hebt er ook het Panorama Punkt, wat goedkoper en mooier uitzicht heeft dan de Fernsehturm, De Vapiano was wel raaaazend druk rond normale etenstijd toen ik er was!

 25. Suus
  september 25, 2015 / 00:35

  Ben zelf deze zomervakantie nog in de Berlijn geweest! Ik heb meerdere keren gegeten bij een heerlijke Italiaan, genaamd Cinque aan de Reinhardstrasse. Ik heb er de pasta carbonara genomen, oh zo simpel maar zo ontzettend lekker. Ook de pasta aglio olio was verrukkelijk! Dus ik raad dit pareltje in Berlijn zeker aan. En het zit in de buurt van het hauptbahnhof

 26. september 25, 2015 / 01:07

  Ah, ik wil ook weer naar Berlijn!! Ben er al drie jaar niet geweest dus specifieke hotspots kan ik me eerlijk gezegd niet meer herinneren, wel vond ik (verrassend misschien) Oost Berlijn echt vele malen leuker dan West Berlijn! Prenzlauerberg en Friedrichshain zijn twee superleuke wijken, ongetwijfeld dat je daar wat leuks te eten vind :)

 27. Sanne
  september 25, 2015 / 10:47

  Aunt Bennies in Friedrichshain is een heel fijn adresje (Google!) daarnaast is veganz heel fijn! Goede koffie en sapjes etc!

 28. Sanne
  september 25, 2015 / 10:51

  En new Deli yoga in falckensteinstrasse. Allemaal op loopafstand van U/s-bahn warschauerstrasse (in aansluiting op vorige comment :))

 29. Sanne
  september 25, 2015 / 10:52

  Bij hostel naast Michelbergerhotel kan je prima fietsen huren als je je voeten/benen wil sparen. Heel betaalbaar :)

 30. Desiree
  september 25, 2015 / 13:01

  waaah ik kom net terug uit Berlijn, wat ben ik jaloers!! ik ben vooral bekend in friedrichshain en ik zie je dat je daar al wat meer tips over hebt gehad! heel ik wil je heeeel veel succes!

 31. september 25, 2015 / 18:31

  Roamers (http://roamersberlin.tumblr.com/) en Melbourne canteen (http://www.melbournecanteen.com/) hebben allebei de beste avocado toast die er is :) En qua lunchadresjes zitten de leukste dingen eigenlijk juist meer in Neukölln en Kreuzberg. Ik woon sinds drie jaar in Berlijn, als je meer tips wilt kan je me altijd even mailen!

 32. Runner
  september 25, 2015 / 21:42

  KaDeWe moet je lunchen! Daar heb je een heerlijke saladbar met O.a. Zalmkoekjes en andere heerlijkheden. Veel meer dan een blaadje sla. Ik ben zelf ook een loper en koolhydraten stapelen kan hier prima.

 33. Feline
  september 25, 2015 / 21:43

  Leukste wijk is absoluut friedichshein en kreuzberg. Zulke leuke wijken, ontzettend veel sfeer en leuke tentjes!!