BEAUTY: Feed Your Face prologue

Photobucket

“Maar Annemerel.. Hoe kan dit nu? Als ik een foto van jou zie, ziet je huid er altijd heel rustig en OK uit.” Klopt, daarvoor zijn drie redenen:
1. Ik ben goed met camouflagestiften.
2. Ik weet precies hoe ik mijn hoofd in beeld moet brengen om de puistjes niet op te laten vallen, andere foto’s worden vanzelfsprekend niet gepubliceerd.
3. In uiterste gevallen van nood weet ik de weg naar Photoshop ook te vinden.

Dit is de ugly & naked truth. Je ziet een glimmende neus met mee-eters, een extreem onrustige huid op mijn kin en mee-eters op mijn wangen en zoals je aan de donkere vlekjes kunt zien ook wel eens cystic acné (onderhuidse pukkels die ik, heel stom, met het grootste geweld de kop in probeer te drukken).

Ik kondigde het eind januari al aan, maar ik ga het op een andere manier proberen op te lossen. Mijn dermatoloog stelt al jaren roaccutane voor, ik ben een beetje huiverig. Ik betaal me scheel aan zogenaamde wondermiddeltjes en het helpt allemaal niet. Ik ben gestopt met mijn antibiotica pillen en het enige dat ik nu nog gebruik is mijn Clinique cleaner & tonic, mijn dagcreme met SPF van Estee Lauder en voor mijn kin Vitamine A-zuur. Op cystes smeer ik ’s avonds een antibiotica gel.

Afgelopen week ontving ik eindelijk het boek van Dr. Jessica Wu, Feed Your Face en ik heb goede hoop. Ik heb het boek van cover tot cover gelezen en het klinkt allemaal verschrikkelijk logisch. Ik heb helaas geen biologie knobbel en ik ga het al helemaal niet hebben over natuur- en scheikunde, maar het klinkt allemaal super aannemelijk. Het feit dat de meeste ‘geleerden’ roepen dat voeding niets met je huid te maken heeft zouden eens goed moeten kijken naar de onderzoeken die er naar de relatie acné/eten gedaan zijn. Het is nooit bewezen, maar dat heeft meer met de onderzoeken en de moeilijkheden die er bij de onderzoeken komt kijken te maken. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd bijvoorbeeld gekeken of chocola invloed heeft op de huid. De ene groep kreeg een melkchocoladereep en de controlegroep kreeg een zelfde soort reep waarin de chocola was vervangen. Er was geen verschil te merken, maar waar de onderzoekers niet bij stil stonden was dat in beide repen zowel zuivel als een enorme hoeveelheid suiker verwerkt zat. Ja, daar gaat je onderzoek.

Over de geschiedenis en de theorie wil ik op dit moment nog niet al te veel uitweiden. Ten eerste heb ik geen opleiding genoten en ben ik er nog niet helemaal zeker van dat ik het helemaal snap (ik ga het boek op wintersport nog maar eens lezen) en ten tweede legt Dr. Wu het zo goed uit, dat ik eigenlijk gewoon vind dat jullie, als jullie het precies willen weten, eventjes het boek a 16 euro op Bol.com te bestellen.

Of ik nu direct met het dieet ga beginnen? Nee. Ik ga op wintersport en hoewel het geen excuus mag zijn, omdat het geen dieet maar een nieuwe levensstijl moet zijn, lijkt het me geen fantastisch idee om op wintersport te beginnen. Ik begin de dag na thuiskomst, 5 maart. Dan heb ik nog precies zes weken tot mijn volgende afspraak met de dermatoloog. En ik hoop ZO ERG dat ik hem versteld kan laten staan.

Waarom ik nu dan alvast foto’s laat zien? Als ik volgende week terug kom van wintersport zou het zomaar kunnen dat mijn huid er compleet anders uit ziet. Door de frisse en droge berglucht verdwijnt al mijn acné meestal als sneeuw voor de zon (terwijl ik extreem veel slecht voedsel naar binnen werk, ik kan dat niet helemaal verklaren vanuit Dr. Wu’s theorie…). Echter, na een week ziet mijn huid er weer precies hetzelfde uit als voor de wintersport, dus als ik na een week nog steeds acnéloos ben zou dat een teken kunnen zijn dat het werkt. Helpen jullie me hopen?

Hoe het dieet er ongeveer uit ziet lees je hier, als ik met het dieet begin zal ik er verder over uitweiden en natuurlijk ook recepten delen!

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

 

Delen:

36 Reacties

 1. L.
  februari 24, 2012 / 12:07

  Stoer dat je die foto’s laat zien zeg.

  Ben benieuwd, hoop echt voor je dat het gaat helpen!

 2. Rachelle
  februari 24, 2012 / 12:25

  Ik vind het echt knap van je dat je deze foto’s met ons deelt, ik hoop heel erg voor je dat nieuwe levensstijl je gaat helpen met je problemen rondom je huid.

  Maar eerst lekker genieten van je vakantie nu!!

 3. februari 24, 2012 / 12:31

  Lijkt me behoorlijk pijnlijk, die onderhuidse pukkels. Het kan inderdaad zijn dat als je je voedingspatroon aanpast, je huid zich (deels) herstelt. Er wordt vaak gezegd dat dieeten niet helpt, of dat nu gaat om verbetering van de huid of van zogenaamde psychische aandoeningen/kronkels (bijvoorbeeld adhd). En natuurlijk wordt dat gezegd, want anders zou de pharma-industrie geen cent meer verdienen aan hun zogenaamde super-middeltjes.

 4. februari 24, 2012 / 12:34

  Petje af dat je gewoon je buttnaked gezicht laat zien! Ik zelf heb ook wel eens last van onderhuidse puistjes, ik gebruik sinds kort alleen maar natuurlijke producten en paula’s choice, and it works! Ook helpt gezonde voeding wel

 5. Jolan
  februari 24, 2012 / 12:58

  Ik heb precies hetzelfde, en vond dat nu ik de 30 begin te naderen, het onderhand wel eens klaar mag zijn met die onzuivere huid. Maar nee… Het lijkt hoe ouder ik word, hoe erger het word. Dan ook diep respect dat je deze foto’s laat zien.

 6. februari 24, 2012 / 13:08

  Stoer dat je deze foto’s laat zien! No way dat iemand mij zonder make up ziet op mijn blog..

 7. nettelie
  februari 24, 2012 / 13:28

  Oeeeh, ik ben benieuwd naar de resultaten! Maaaarrr hou er wel rekening mee dat ‘slechte’ dingen die je eet pas na een paar weken zichtbaar kunnen worden op je huid. Ik eet bijvoorbeeld in principe geen zuivel en suiker, maar met Kerst liet ik de teugels een beetje (let wel: een beetje) vieren en HOPPA: heel de maand januari heb ik acne gehad, inclusief de cystes waar jij ook last van hebt. Van twee dagen zondigen, hè. Ik wil je geen dingen aanpraten, maar wat je in Serfaus allemaal gaat eten de komende week, daar kun je nog tot aan je afspraak met de dermatoloog last van gaan hebben. Just a heads up! Ga eerst maar eens lekker genieten, jij :D (En niet off piste skieën :() xxxx

 8. Marie
  februari 24, 2012 / 13:38

  Dat ja na die wintersport geen last meer hebt komt door het zonlicht! Nadeel is dat dat een vals positief effect heeft. Daarna komt het normaal dubbel terug vrees ik. Verder is er echt ook wel goed onderzoek gevoerd naar de link tussen eten en acné hoor. Als je last van acné hebt kan melk het erger maken (en dan alleen nog in grote volumes).

 9. februari 24, 2012 / 13:45

  Voedsel is natuurlijk niet de enige factor die invloed heeft op de staat van je huid. Het kan best zijn dat het zonlicht en de ‘goede lucht’ het vette eten compenseert. Verder vind ik je huid helemaal niet zo dramatisch en mee-eters zie ik niet!

 10. Marloes
  februari 24, 2012 / 14:38

  Wat bij mij al het verschil heeft gemaakt is trouw een Clarisonic gebruiken in combinatie met producten van Dermalogica.

 11. Mariët
  februari 24, 2012 / 14:55

  Ik vind je huid best nog wel mee vallen op die foto’s :-)

 12. Lydia
  februari 24, 2012 / 15:00

  Super van je!!
  Echt knap dat je deze foto’s erop zet.
  Ik herken mezelf in je verhaal.

  Ga hier eens langs http://huidzorgdelier.nl/
  Onwijs veel resultaten met de peeling.

  Gebruik je ook mineralen make up? dat laat je huid ademen.

  Succes annemerel!

 13. Lola
  februari 24, 2012 / 15:04

  Ik vind het ook heel erg meevallen, snap sowieso niet dat je hiervoor antibiotica slikte. En mensen die zeggen stoer dat je deze foto’s op internet durft te zetten vind ik dom, want het ziet er niet eens lelijk uit ofzo.

 14. Margot
  februari 24, 2012 / 15:11

  Hey Annemerel, misschien is Ikari iets voor jou. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar heb enkel positieve reacties hierover gekregen! http://www.ikari-cosmetics.com/

 15. februari 24, 2012 / 15:32

  Hoi Annemerel,

  Ten eerste wil ik toch zeggen dat ik heel veel respect voor je heb dat je deze foto’s op de blog zet. Omdat mijn huid er ook zo uitziet (bij mij is het nu naar mijn kin verplaatst…) en ik zelf schaamte en onzekerheid ervaar. Ik wil zelf ook niet dat iemand het ziet, dus ik a) camoufleer b) photoshop foto’s c) wil überhaupt liever niet op de foto als mijn huid er zo uit ziet. Dus ik zeg het nogmaals: super respect dat jij je van je kwetsbare kant laat zien! Niet qua huid, maar op innerlijk vlak :)

  Ik ben benieuwd naar je ervaringen op het gebied van je dieet. Zelf ben ik ook gestopt met het eten van zuivel en eet ik al een hele tijd zo puur mogelijk. Vlees en vis komt er bij mij ook niet in.

  Wat ik je echt van harte wil aanraden is het blog van huidonderzoeker Jetske Ultee: http://jetskeultee.nl/. Jetske is mijn nieuwe bff. Wat haar zo bijzonder maakt is dat ze op een rij zet wat echt NIET goed voor je huid is en wat wel. Vanuit goed onderzoek en zonder winstoogmerk. Wat veel cosmeticamerken namelijk doen is een product op de markt te zetten wat eigenlijk helemaal niet zo prettig is voor je huid. En zij legt uit welke producten je zou moeten vermijden. Als je op acne zoekt krijg je ook op dat vlak veel tips en trucs. Je kunt ook zelf je persoonlijke vraag stellen. Ik wacht nog op een antwoord, dus misschien kan ik tegen die tijd ook hier wat tips plaatsen.

  Wat ik tenslotte nog wil zeggen: ik vind je een prachtige meid! Met en zonder acne :)
  Jij bent namelijk niet jouw huid, maar al het moois wat je te bieden hebt voor mensen om je heen. En de inspiratie die jij bent voor anderen.

  Liefs, Marije

 16. Rana
  februari 24, 2012 / 15:58

  Respect dat je deze foto’s op je blog durft zetten! Ook al ziet je huid er niet erg slecht uit, je laat je toch van je kwetsbare kant zien en dat vind ik knap. Ik ben benieuwd naar de resultaten, ik heb namelijk zelf last van mee-eters op mijn neus en heb af en toe ook wel eens een onderhuidse puist. Good luck!

 17. februari 24, 2012 / 16:23

  Heftig, goed dat je het laat zien en ben benieuwd naar je dieet.

 18. februari 24, 2012 / 16:25

  Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen en recepten!

 19. februari 24, 2012 / 16:42

  heel stoer dat je je zo op je blog zet, en ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

 20. An
  februari 24, 2012 / 16:52

  Ik heb precies dezelfde huidproblemen als jou (gehad). Van alles geprobeerd, maar niks helpt. Het enige wat mij van de problemen af heeft geholpen is stoppen met de pil. Ondanks dat ik de lichte pil had, zorgen de hormonen er toch voor dat ik helemaal onder zit rondom de mond en op de kin. Dit is ook de zone waar de puistjes meestal ontstaan door hormonen. Het heeft meer dan een half jaar geduurd voordat die rotzooi uit mijn lichaam was, maar ik ben er nu echt vanaf. Het is natuurlijk geen ideale oplossing om met de pil te stoppen, maar ik slik de pil niet meer. Zodra ik weer begin, zit ik weer helemaal onder de ontstekingen en bulten (aantal keer geprobeerd)

 21. Eline
  februari 24, 2012 / 17:48

  Ik hoop voor je dat het gaat werken! Roaccutane zou ik echt niet doen, ik heb het een jaar geslikt en het was echt verschrikkelijk. Het hielp niet en de bijwerkingen waren ongelofelijk.

 22. Gigi
  februari 24, 2012 / 19:31

  Het is stoer van je dat je er zo open een stuk over schrijft, maar als je zonder makeup op de foto stond boven een stukje met een heel ander onderwerp was het me waarschijnlijk niet eens opgevallen… Deze mate van acne lijkt me niet iets om je zo druk over te hoeven maken. Kan je beter gewoon lekker blijven eten wat je wil, is je leven veel leuker! Xjes, Gieg (een van de stillere volgers van je blog, volg je nu 6 jaartjes alweer!)

 23. februari 24, 2012 / 20:33

  Aargh die onderhuidse ‘bergen’ heb ik ook. Heb al diverse dingen in mijn voeding aangepast maar niets werkt :S Enigste wanneer ze wegblijven is wanneer ik op vakantie ben in een zonig land. Moet nu van de dokter bloed gaan prikken…

 24. Liesbeth
  februari 24, 2012 / 20:54

  Mijn huid ziet er ook zo uit, en zelfs behandelingen van de dermatoloog helpen niet vaak…

  Is het dieet geschikt voor vegetariërs? Ik ben wel geïnteresseerd, maar ga m’n vegetarisme natuurlijk niet opgeven :)

 25. theworldismine
  februari 24, 2012 / 21:03

  mijn zus had op haar 23e ook nog steeds last van acne. ze is hiermee toen naar de dokter gegaan en die heeft haar door gestuurd naar de huidarts. die heeft haar pilletjes gegeven waardoor haar huid enorm droog werd maar de acne is nu wel weg! ze is al zeker een jaar gestopt met de pillen en het is nog steeds verdwenen.
  ik weet niet of dat dezelfde pilletjes waren als die jij nu gaat slikken maar ik hoop echt dat het werkt voor je!

 26. februari 24, 2012 / 21:22

  Een zus van een vriendin van mij at elke dag een gemberbolletje (volgens mij heeeel vies) en was van haar acne af!
  Succes in ieder geval met je dieet en een fijne wintersport alvast!

 27. Michelle
  februari 24, 2012 / 22:56

  Respect voor het plaatsen van de foto’s! Ik snap dat je er ontzettend van baalt, maar als troost, ik heb het echt nog veel erger gezien. Mijn tweelingzus en mijn vriend hadden jarenlang ontzettende acne, ook echt met onderhuidse bulten e.d. en vooral mijn zus echt VEEL. Beiden hebben Roaccutane gebruikt, en hun acne is helemaal verdwenen. Na het stoppen hebben ze nooit meer een puist gehad… Ik snap echter goed je angst voor de mogelijke negatieve bijwerkingen. Ik hoop echt dat je voeding veel goeds voor je gaat doen! Die Roaccutane kan je altijd nog proberen als alle andere dingen niet blijken te helpen.
  Heb je ooit de Diane pil gebruikt? ook daar heb ik veel goede dingen over gehoord ter behandeling van acne.

 28. Michelle
  februari 24, 2012 / 22:58

  Heb je trouwens een moedervlekje op je onderlip?

 29. februari 24, 2012 / 23:21

  Het lijkt heel erg qua dieet op een detox maand die ik doe, dus uitsluiten van suikers (en kunstmatige toevoegingen, E-nummers bijv.), (koe)melkproducten, witte pasta en rijst, aardappelen en brood is zijn geheel. Is best goed vol te houden, heb eventueel nog wel wat recepten voor je.

  En diep respect voor het plaatsen van de foto’s, toch lef dat je het doet

 30. februari 25, 2012 / 00:16

  Respect! Ontzettend tof van je dat je hier over schrijft en het zeker ook laat zien,
  al denk ik dat bij velen van ons dit het geval is.
  De invalshoek van licht op foto’s doet wonderen,
  coumouflage en foundation zijn helden en photoshop red ons uit de brand!

  Ga zo door met bloggen, ik vind het erg leuk om te lezen!

  Liefs Suzanne
  becomethefashion.blogspot.com

 31. februari 25, 2012 / 00:46

  Vind het heel stoer dat je dit soort foto’s er op durft te zeggen!! Eerlijk gezegd valt het best mee! Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen, heb zelf de laatste tijd ook ineens enorm veel last van pukkeltjes probeer er nu ook achter te komen of het door stress komt of door voeding. Hoop dat je er snel vanaf komt.

 32. Michelle
  februari 25, 2012 / 13:50

  Als ik dit stukje zo lees en je huid zie denk ik: hee ik heb echt precies hetzelfde!
  Ook van die onderhuidse pukkels, waar ik dan gewoon niet vanaf kan blijven lekker veel mee-eters.
  Ik ben benieuwd of dit bij je gaat helpen, ik hoop het voor je! Misschien ga ik het dan ook wel gebruiken.
  Want ik ben het nu ondertussen ook wel spuugzat.

 33. Fiona
  februari 25, 2012 / 19:56

  Beste Annemerel,

  Je kent me niet maar op een of andere manier kwam ik op je website en las ik je blog. Ik wou je graag een tip geven. Ik heb ook mijn hele leven met onregelmatige huid gelopen (eczeem vanaf mijn geboorte) en ook zoals jou tienduizend middeltjes geprobeert. Heb je met je dermatoloog wel eens over lichttherapie gehad? Of ben je wel eens onder de zonnebank geweest? Ik weet niet hoe jouw huid er op reageert maar ik ben van alle problemen af. Ik dacht misschien heb je er wat aan.

  Liefs Fiona

 34. Felicia
  februari 26, 2012 / 23:22

  Ben benieuwd naar de resultaten van het dieet! Vind het nog meevallen :) Je ziet nog steeds een mooie vrouw op de foto. Mag ik vragen welke camouflage jij gebruikt? Want op de andere foto’s zie je letterlijk niets wat op een onzuivere huid duidt.

 35. februari 27, 2012 / 09:11

  Hey meis, ben het eens met wat er al gezegd is, petje af voor het plaatsen van deze foto’s. Juist wij als bloggers hebben een verantwoordelijkheid toe naar onze lezers om te laten zien dat perfectie niet bestaat. Echte, natuurlijke en gezonde rolmodellen :).

  Ik moet heel eerlijk zeggen: ik vind het echt heel erg meevallen met je huid. Dat wil niet zeggen dat ik niet geloof dat JIJ er last van hebt, maar het is zeer zeker geen horror accutane kuur waard. Dan zou ik zelfs eerder gewoon vitamine A gaan slikken (dus accutane maar dan een mini dosis en gewoon bij de vitaminstore te koop…).

  Wat betreft je huid en dieet/wintersport, ik denk dat dit een combinatie is van (schone…) buitenlucht, zonlicht en minder stress (wordt vaak onderschat). Ook heeft wat je eet inderdaad vaak wel een vertraagde respons op je huid.

  xx

 36. anoniem
  februari 28, 2012 / 20:50

  heel stoer dat je deze fotos laat zien.
  ik wil je een tip geven. ik had de zelde probleem huid als dat jij nu laat zien op de fotos. ook die vervelende onderhuidse pukkels. na heel veel cremes en kuurtjes ben ik zelf naar de dermatoloog gestapt en deze schreef me uiteindelijk roacutanne voor. Het klinkt heftig, maar enige bijwerking dat ik heb gehad is dat ik droge lippen kreeg en een droge neus. maar meer niet. Het is compleet weg na een aantal maanden. Ik heb het er voor over gehad. Ik kan het je aanraden. Mensen op internet schrijven zoveel negatieve dingen er over..over vanalles kan er wel iets negatief worden geschreven. Het is voor mij mijn wondermiddel geweest!. Onder goede controle ( belangrijk ) is dit een veilig medicijn. Jammer het zo een slechte naam heeft gekregen, want ik was er veel liever mee begonnen dan nu pas op mijn 23ste en vast ook meerdere meiden. Dus laat je niet afschrikken!