ASK YOUR RUNNING QUESTION: #97

Kippenvel tijdens een marathon, altijd weer die darmproblemen, een goedkoop sporthorloge dat ook nog eens betrouwbaar is en wat te doen voor een vijf kilometer wedstrijd. Deze vragen beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Suzanne: Allereerst gefeliciteerd met je PR tijdens de halve marathon van Leiden! Ik liep ‘m ook zondag, maar wat een feestje had moeten worden eindigde toch een beetje in een teleurstelling. Mijn doel was hem uitlopen zonder te wandelen (en ik verwachtte rond de 2 uur te finishen, wat prima haalbaar was als ik me niet ineens zo slecht had gevoeld). De eerste 10 kilometer ging het prima maar daarna kreeg ik ineens kippenvel op mijn armen en het heel koud met een soort grieperig gevoel, terwijl ik wel bezweet was. Uiteindelijk half lopend half wandelend hem uitgelopen met een eindtijd van 2:20 waar ik helemaal niet trots op ben. Ik heb dit wel gevoel tijdens een training ook wel eens gehad, maar heb jij een idee hoe het kan komen of herken je het? Was ik te koud gekleed? Te weinig gegeten of gedronken? Te snel van start? En heb je nog tips om om te gaan met zo’n teleurstelling? Natuurlijk fijn dat ik hem heb uitgelopen maar ik weet dat er zoveel meer in had gezeten.. Ik ben benieuwd naar je reactie, alvast bedankt!

Hi Suzanne, wat naar dat de halve marathon voor jou op zo’n teleurstelling uit liep zeg. 2:20 was niet waar jij voor getraind had, maar die tijd vind ik absoluut geen schande. De manier waarop het gebeurd is, is natuurlijk wel ontzettend vervelend voor jou.

Ik herken dit zelf niet (gelukkig voor mij), maar ik heb wel een uitgebreid rondje Google gedaan op zoek naar een antwoord op de vraag wat er nu precies aan de hand was. Dit vond ik de meest plausibele verklaring.

“Aan het begin van een wedstrijd is je lichaamstemperatuur rond de 37 graden, maar aan het eind van de race kan de lichaamstemperatuur veel hoger liggen, bijna koortsachtig hoog. Hoe hoger de lichaamstemperatuur, hoe harder het hart moet pompen om bloed aan de spieren af te geven. Bloedstroom richting de huid om deze te koelen neemt toe. Aan het eind van de wedstrijd, wanneer het zweet op je lichaam begint af te koelen, kan de lichaamstemperatuur in een keer heel erg zakken, waardoor je last zou kunnen krijgen van hypothermie.”

Ik ben absoluut geen dokter, ik ken jouw medische geschiedenis niet en ik wil ook eigenlijk helemaal geen uitspraken doen over wat er precies gebeurd is, maar ik kan het toch niet laten om iets te bedenken… vanaf 9 kilometer kregen we in Leiden namelijk de wind tegen en werd het dus frisser. Grote kans dus dat het zweet afkoelde en daardoor je lichaamstemperatuur sterk naar beneden bracht. Hetzelfde wat er gebeurt na een wedstrijd als je afkoelt en jezelf niet meteen afdroogt en warm aankleed. Wellicht had je een (lichte) vorm van hypothermie? De symptomen (kippenvel, koud, grieperiggevoel) komen namelijk wel overeen.

Als je hier meer zekerheid over wil hebben (wat ik best kan begrijpen, zeker omdat je aangeeft het gevoel eerder in trainingen gehad te hebben), zou ik zeker even langs een huisarts gaan. Die heeft er hopelijk meer verstand van dan ik.

Marjolein: Over minder dan een maand loop ik mijn eerste halve marathon, alleen gaan de trainingen niet zo vlekkeloos als ik zou willen. Bij élke training krijg ik last van m’n buik. Zijn het niet m’n darmen, dan zijn het wel steken in mijn (rechter) zij. Ik eet zo’n drie uur van te voren en dan een lichte maaltijd. Tijdens het lopen zelf eet/drink ik niet. De pijn is niet per se aan het begin, de afgelopen keer kwamen steken na 12 km opzetten. Ik ga dan even wandelen, maar als ik weer begin met rennen zijn de steken ook gelijk weer terug (waardoor die 21 km dan nog wel heel ver weg zijn). Ik ben niet zo’n voorstander van Imodium. Heb jij misschien DE tip voor mij?

Hi Marjolein, super vervelend dat je zoveel last hebt van je darmen tijdens het lopen. Ik kijk naar alles wat je nu al doet om het te voorkomen en ik zie eigenlijk weinig dingen die je daaraan zou kunnen veranderen.

Darmproblemen ontstaan vaak doordat de darmen je darmen niet worden voorzien van voldoende zuurstofhoudend bloed. Je hartspier eist namelijk al dat (of nou ja, een groot gedeelte) zuurstofrijke bloed op. Op het moment dat je hartslag lager is, zou je hier minder last van moeten hebben. Ook het schokken van de ingewanden worden als reden opgegeven.

Ik heb zelf ook nog niet de heilige graal gevonden. Enige wat voor mij lijkt te werken is als ik ’s ochtends al vier keer naar het toilet ben geweest en mijn ontbijt lang, heel lang, heb laten zakken. Later op de dag, bijvoorbeeld tijdens een baantraining in de avond, heb ik bijna altijd wel een momentje waarop ik even moet pauzeren om het toilet te bezoeken. Het is niet leuk, maar ja, als je op de baan traint heb je in ieder geval een toilet in de buurt.

Dé tip heb ik dus helaas niet. Heel veel verschillende dingen proberen kan ik wel aanraden. Trial and error. En ik snap dat je liever geen medicijn gebruikt, voor trainingen gebruik ik het liever ook niet, maar voor mij is Imodium tijdens wedstrijden wel een uitkomst. Als je het niet vertrouwt, kun je dit ook met je huisarts overleggen.

Heel veel succes met je halve marathon, welke ga je lopen?

Mandy: Hee Annemerel, ik heb over drie weken een 5 kilometer wedstrijd en wil graag wat sneller lopen. Wat voor tips heb je voor mij die ik komende weken toe kan passen?

Hi Mandy, drie weken is al vrij snel, maar je kunt zeker nog wel wat dingetjes doen om nog net iets sneller te worden. Het is alleen lastig te bepalen wat je zou kunnen toevoegen of veranderen aan je training, omdat ik niet weet waar je op dit moment staat en wat je allemaal al doet om sneller te worden.

Twee trainingen die ik zou doen voor een intervaltraining:

– 10x 400 op mijn beoogde wedstrijdtempo met als rust 200 meter in 2 minuten, om aan het tempo te wennen en aan je snelheid te werken.

– 8x 500 iets langzamer dan mijn beoogde wedstrijdtempo (20 seconden), maar in plaats van twee minuten rust, neem ik dan 200 meter jog-pauze. Je staat dus op geen moment tijdens de training stil. Hierdoor train je je uithoudingsvermogen.

De week voor de wedstrijd zou ik niet al te zware trainingen doen. Twee dagen voor de wedstrijd zou ik na een rustige warming-up van ongeveer drie kilometer, nog 6x 200 op een relaxt tempo, voor een goed gevoel. En daarnaast genoeg rusten. Geen gekke krachtsoefeningen, goed eten en drinken, dat soort dingen. Veel succes en plezier met je wedstrijd. Laat je me weten hoe het gegaan is?

Julia: Hoi! Ik heb een vraag over hartslagmeters. Sorry als je deze vraag al eerder hebt gehad, ik kan het niet terugvinden. Heb jij of misschien lezers een tip voor een goedkope goede hartslagmeter? Met of zonder band. Een paar honderd euro is voor mij echt boven budget. Is er iets voor een paar tientjes die goed werkt of zijn die gewoon niet betrouwbaar?

Hi Julia, ik snap dat je niet zomaar ergens een paar honderd euro hebt liggen voor een sporthorloge en hartslagband. Zelf zou ik wel altijd net iets meer geld uitgeven en dan gewoon één keer goed geld uitgeven, dan iets kopen wat het net niet is en dan over anderhalf jaar denken, hmm… ik wil toch eigenlijk weer iets nieuws.

Als je echt een betrouwbare hartslagmeting wil hebben, dan zou ik altijd voor een losse hartslagband gaan. De goedkoopste optie van een merk dat ik zelf getest heb (alleen Garmin en Polar) is dan de Polar H7 hartslagsensor (€59,90) in combinatie met de Polar M200 (€129,90). De prijzen voor deze producten heb ik gevonden via Google Shopping. Dat is nog steeds bij elkaar bijna 200 euro, maar dan heb je wel een product van een betrouwbaar merk.

Wanneer je het niet erg vindt om altijd met je telefoon te moeten lopen, kun je ook alleen een hartslagsensor kopen en deze verbinden met je telefoon en dan een hardloop-app zoals Strava gebruiken.

Succes met je zoektocht :)

Dank voor jullie leuke vragen. Ben benieuwd welke vragen ik volgende week mag beantwoorden. 

Liefs,

Annemerel

Delen:

5 Reacties

  • Annemerel
   Auteur
   mei 27, 2019 / 08:18

   Het was die zondag wel echt maar 13 graden, kan je dan ook last krijgen van hittestuwing? Die aflevering van Zembla is inderdaad een goede om te bekijken!

   • Krista
    mei 27, 2019 / 10:02

    Volgens mij wel, de Zevenheuvelenloop heeft een paar jaar achter elkaar lopers onderzocht met zo’n pil die je inslikt om de temperatuur te meten. Daar bleek ook bij 15% van de lopers de kerntemperatuur over de 40 graden te gaan, terwijl het in november is..

 1. Johan
  mei 28, 2019 / 15:24

  Hoi Annemerel,
  Las net je blog over Breaking 40, mijn vraag is volgende; hoe ga je je wedstrijd indelen, ga je een gelijkmatig tempo aanhouden van start tot finish, of kies je voor een rustig start met sterk eind of eerder andersom en start je snel en kijk je waar het schip strand?
  Vind het persoonlijk altijd moeilijk om een 10km in te delen wat tempo betreft. En die Breaking 40 is me gelukkig wel al gelukt ?!
  Denk dat het je nu ook wel gaat lukken, alvast succes!

 2. Roos
  mei 31, 2019 / 21:00

  Hi Annemerel, ik heb een beetje een *nerdalert*-vraag. Ik ben net begonnen met hardlopen, en vind het superleuk. Ik merk alleen dat op het moment dat ik tijdens mijn training denk ‘zo ik ga goed, zo ver ben ik nog nooit gekomen’ dat mijn benen op dat moment het wel mooi geweest vinden en ik dus een pauze moet nemen. Wat zou jouw advies zijn? ‘Stoppen met denken en jezelf aanmoedigen?’ of zijn er handige tips en trucs die zo’n brainwave kunnen voorkomen? Groetjes!