ASK YOUR RUNNING QUESTION: #9

Tijd voor AYRQ! Met deze week onder andere sporthorloges waar je muziek op kunt zetten (zodat je je telefoon niet hoeft mee te nemen op pad) en het drama dat hooikoorts heet.

Nelleke: Ik vind het erg lastig mijn pace tijdens een run stabiel te houden. Van kilometer tot kilometer kan het zonder duidelijke reden (heuvel af, wind tegen etc) flink verschillen. Heb jij nog tips hoe ik zo stabiel mogelijk kan lopen? En is het beter als je pace oploopt of afloopt tijdens een run?

Hi Nelleke, loop je al lang hard, of ben je pas net begonnen? Ik heb het idee dat hoe langer je loopt, hoe makkelijker het is om je aan een bepaalde pace te houden. Toen ik onlangs Abdi Nageeye interviewde vertelde hij me dat hij precies het verschil weet tussen een pace van 3’30 en 3’32. Hij kan dus twintig kilometer lang iedere kilometer op 3’30 lopen. Zonder tussendoor op een klokje te kijken. Zelf denk ik dan ook, hoe dan?! Als ik een goede dag heb ligt mijn pace bij een duurloop tussen de 5’05 en 5’15 en hoef ik daar geen moeite voor te doen. Maar op een slechte dag verschilt het bij mij ook gewoon per kilometer aanzienlijk hoor.

Of het nu beter is om een op- of aflopende pace te hebben dat verschilt per situatie, maar ik zelf vind een aflopende pace fijner lopen dan een oplopende pace. Daarnaast is het beter voor je lichaam om eerst een beetje warm te worden en dat doe je door rustig te beginnen. Ik denk ook dat het beter voor je moraal is als het je lukt om steeds harder te lopen. In een wedstrijd zou ik sowieso aanraden om rustig te beginnen en pas later in de wedstrijd te versnellen. Als je in de eerste meters van een wedstrijd al moet zwoegen, wens ik je veel succes tijdens de rest van de wedstrijd. Als het niet om een honderd meter wedstrijd gaat natuurlijk ;-).

Aimée: Ik ben eigenlijk op zoek naar een goeie sporthorloge (voornamelijk voor het hardlopen), maar kan uit al het aanbod echt geen keuze maken. Een hartslagmeter vind ik een vereiste en eigenlijk wil ik ook niet meer met mijn mobiel hoeven te lopen om muziek te luisteren. Ik draag nu zo’n armband, maar daar word ik eigenlijk een beetje gek van. Daarom zou ik iets met bluetooth-verbinding om muziek te luisteren ook fijn vinden, maar ik kan geen horloge vinden die met spotify kan verbinden.

Hi Aimée, naar mijn weten is er geen sporthorloge op de markt waarop je Spotify kunt gebruiken zonder je telefoon. Ik weet dat je op de Apple Watch Spotify kunt gebruiken, maar je horloge heeft nog steeds je telefoon nodig om daadwerkelijk verbinding met Spotify te krijgen. Het is  wel mogelijk om muziekbestanden op je Apple Watch te zetten voordat je gaat lopen, dan hoef je je iPhone niet mee te nemen. Hier lees je daar meer over.

Een andere optie is de TomTom Spark, op dit horloge kun je ook muziek opslaan en met bijbehorende Bluetooth oortjes kun je dan muziek luisteren. Ik heb dit horloge ooit van TomTom gekregen om te testen, maar omdat ik op dit moment een ander horloge gebruik (de Garmin 235) heb ik deze aan mijn vader gegeven. Hij maakt gebruik van die functionaliteit en is er volgens mij wel over te spreken.

Zelf gebruik ik dus de Garmin 235, een fijn horloge met hartslagmeter en alle andere functionaliteiten die je van een geavanceerd sporthorloge verwacht, maar muziek kun je hier niet op opslaan. Overigens hebben de Apple Watch en TomTom Spark ook een hartslagmeter. De batterij van de TomTom en Garmin vind ik beter dan die van de Apple Watch (die is na dertig kilometer hardlopen wel leeg).

Aukje: Superheerlijk dat het weer zulk mooi weer is. Beetje jammer alleen van alle pollen in de lucht… Van reguliere hooikoortspilletjes word ik altijd superduf, maar lopen met snot, tranen en een dichte keel is ook niet echt relaxed. Heb jij tips voor lopen met hooikoorts?

ARGHHH! I KNOW! Super stom die pollen en het lijkt wel alsof ik er ieder jaar meer last van krijg. Het verpest echt een beetje mijn plezier in het lopen, als ik niet oplet.

Ik kan inderdaad ook geen pilletjes gebruiken zonder duf te worden, dus gebruik ik andere medicijnen. Ik gebruik oogdruppels (Livecab), neusspray (Flixonase) en sprays voor mijn luchtwegen. Daarnaast loop ik het liefst vroeg in de ochtend, probeer ik bossen zoveel mogelijk te mijden, bescherm ik mijn gezicht met een petje (minder last van pollen die in mijn gezicht vliegen), het liefst loop ik na een regenbui (dan liggen de pollen op de grond in plaats van dat ze in de lucht hangen) en na het lopen stop ik mijn kleding meteen in de wasmachine en spring ik onder de douche (om de pollen van mezelf af te wassen). Het werkt niet honderd procent, maar het is beter dan niets.

Jessica: Intussen loop ik al een jaar (met goede en minder goede periodes) en het lijkt alsof ik nog steeds niet vooruit geraak. Ik loop mega langzaam (5 km in 45 minuten) omdat ik anders mijn hartslag niet onder controle kan houden. Ik heb al snel een hartslag van 170 en dan loop ik al snel. Heb jij tips om je hartslag goed onder controle te houden en toch wat sneller te kunnen lopen?

Hi Jessica, aller eerst, hartstikke goed dat je al een jaar hardloopt. Iedereen hoeft goede en minder goede periodes. Ik heb zelf de eerste vijf jaar mega onregelmatig gelopen, dus dat is niets om je voor te schamen of je zorgen over te maken.

Vijf kilometer in 45 minuten is niet MEGA langzaam. Maar ik snap heel goed dat het soms frustrerend kan zijn als je niet sneller kunt worden omdat je die verdomde hartslag niet onder controle krijgt. Ik heb helaas geen kant-en-klare tip voor je hoe je je hartslag onder controle kunt krijgen. De beste remedie is om langzamer te gaan lopen. Geduld hebben en er op vertrouwen dat je vanzelf sneller wordt.

Vertrouw je het toch niet helemaal? Breng dan eens een bezoekje aan een sportmedisch adviesbureau (SMA) bij sommige verzekeringsmaatschappijen ben je hief zelfs voor verzekerd. Hier kunnen ze uitzoeken wat jouw maximale hartslag is, misschien is jouw hartslag wel gewoon een stuk hoger dan van anderen en is 170 helemaal niet zo hoog voor jou. Ook kunnen zij controleren of er misschien iets met je hart aan de hand is (dat denk ik niet hoor, absoluut niet, maar het is toch altijd beter om het uit te sluiten, ik heb dit ook gedaan ook al had ik totaal niet het idee dat er niets aan de hand was).

Succes en probeer te blijven genieten van het lopen. Maak je niet te veel zorgen, daar gaat je hartslag ook alleen maar van omhoog.

Pamela: Wat voor muziek luister je tijdens het hardlopen?

Hi Pamela, leuke vraag. Heb ik al vaker antwoord opgegeven, maar ik praat graag over muziek dus ik beantwoord hem gewoon weer. Ik luister verschillende muziek, net waar ik voor in de stemming ben. Vaak is dat een live set van Martin Garrix (Sziget 2015, Ultra 2015 en Lollapalooza 2016 zijn mijn favorieten), andere keren is dat een afspeellijst met favoriete nummers van de afgelopen tien jaar. Als mijn hartslag te hoog is luister ik naar een album van Coldplay. Als ik nostalgisch ben luister ik naar Glee-nummers, of muziek die ik in de laatste klassen van de middelbare school luisterde. Dat is het mooie van Spotify. Halverwege mijn run kan ik me ineens bedenken dat ik een bepaald nummer wil luisteren en ik hoef het alleen maar op te zoeken en there we go.

Wat is jullie favoriete muziek om op hard te lopen? En zijn er nog meer vragen die ik volgende week kan beantwoorden?

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. Manon
  mei 20, 2017 / 12:54

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je die sets van Martin Garrix op je iPhone of iPod krijgt, vind het zelf onhandig om met YouTube te lopen. Gebruik je Soundcloud of iets anders? Zijn inderdaad fijn namelijk!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 20, 2017 / 13:02

   Goede vraag, zal ik volgende week beantwoorden. Maar eh YouTube en Mp3 converter zijn de kernwoorden ;-)

   • Manon
    mei 20, 2017 / 17:14

    Haha top! Ik ga het eens proberen.

 2. Linda
  mei 20, 2017 / 17:14

  Hoi annemerel,

  Ik ga september mijn 1e halve marathon lopen. Als schema gebruik ik jouw boek en haal daar nog wel meer tips uit ?. Ik volg je op de voet, kom je ook geregeld hardlopend tegen in de duinen hihi.
  Mijn vraag is:
  De start van mijn 1e halve marathon is al vroeg in de ochtend en dan kan het dus nog fris zijn. Echter bij de finish zal het erg warm zijn. Hoe bereid je je daarop voor kwa kleding en accessoires?

 3. Patricia
  mei 20, 2017 / 17:20

  Over de hooikoortstabletten: maak een afspraak bij je huisarts om een goede antihistamine te vinden. Van de vrij verkrijgbare antihistamine (ik heb cetirizine gebruikt) word ik ook ontzettend duf. Mijn huisarts heeft me levocetirizine voorgeschreven. Helpt ontzettend goed en word er totaal niet duf of moe van. Ik gebruik het voordat ik ga paardrijden en het is wereld van verschil, misschien voor jullie het proberen waard?

  • Annemerel
   Auteur
   mei 20, 2017 / 19:56

   levocetirizine nog nooit geprobeerd, ga zeker eens navragen bij mijn huisarts!

   • Marjan
    mei 22, 2017 / 01:41

    Of desloratidine, top middel. Nog steeds wel last, maar een stuk minder dan wanneer ik ze niet gebruik.

 4. Julie
  mei 20, 2017 / 22:06

  Dag Annemerel, misschien is dit nog een leuke voor volgende week: Welke yoga video’s gebruik je vaak? Zet je soms ook eens een workout video op voor training van het bovenlichaam?

 5. Marike
  mei 20, 2017 / 23:34

  Over de hooikoorts: ik hoor veel goede verhalen over acapunctuur, ook van mensen die er al jaren enorm veel last van hadden en flinke verbetering merkten. Misschien de moeite waard om te proberen?

 6. Maartje
  mei 21, 2017 / 08:48

  Zo zittend in de zondagochtend zon, toch balen dat ik al zes weken niet kan lopen; geïrriteerde hamstringpees. Waar sporten een noodzaak is naast werken en zes kinderen! Nou wil ik graag mijn conditie op pijl houden, misschien geen hele maar dan toch minstens een halve marathon in Amsterdam! Hoewel ik zou nu al een moord doen voor 5 pijnvrije kilometers. Hoe houd je je conditie op pijl als je niet mag rennen,.. of aanzetten?

 7. Ilse
  mei 21, 2017 / 14:03

  Leuk en handig om weer te weten!

 8. Tjeska
  mei 21, 2017 / 18:11

  Hi, in de Q&A van Intersport had je het erover dat je meerdere keren last hebt gehad van Shin Split. Wat heb jij hier toen aan gedaan om het te voorkomen en het te verhelpen?

 9. karen
  mei 21, 2017 / 19:17

  Ik heb tijdens het hardlopen vaak pijn aan de binnen kant van mijn knieen en als ik stop met rennen is het gelijk weg, heb je tips hoe ik beter kan rennen en minder pijn aan mijn knieën krijg?

 10. mei 22, 2017 / 14:32

  Ik heb gisteren bij mijn halve marathon in Leiden en de laatste duurloop daarvoor naar een podcast geluisterd, dat beviel me goed! Ik vind muziek ook fijn, maar merk dat mijn pace heel erg meegaat met de muziek (dus omlaag met een langzamer nummer en omhoog met een snellere) en dat vind ik vervelend. De podcast leidde me erg af van het lopen (op een positieve manier), waardoor ik niet steeds dacht aan hoe ver het nog was. Ik denk dat ik in de toekomst ook audioboeken ga proberen.

  • Marion
   mei 23, 2017 / 11:16

   Ik ben helemaal verslaafd aan audioboeken onder mijn lange duurlopen, zeker een aanrader! De outlander-serie van Diana Gabaldon is éin-de-loos, héérlijke afleiding!

 11. mei 22, 2017 / 18:47

  Ik heb ook nog wel een vraag nu het zo mooi weer is… Ik ben helaas niet gezegend met het “ik-word-snel-bruin-gen” en ik moet me dus al insmeren als ik 5 minuten in de zon ga. Ik vind hardlopen terwijl ik plakkerig ben van de zonnebrancreme niet heel ideaal. Smeer jij je in met zonnebrandcreme als je gaat hardlopen en welke raad je aan?

 12. mei 22, 2017 / 19:51

  Hoi hoi, ook ik heb een vraag. Ik bouw de kilometers van mijn duurloop op en afgelopen zondag liep ik er al 11 achter elkaar! Say what! Maar goed, mijn vraag is hoe hou je het mentaal voor jezelf leuk om lange duurlopen te lopen? Ik merk dat dat eerste halfuur (mijn tempo ligt een stuk lager dan jouw tempo) een strijd is en ik graag wil opgeven, maar als ik over dat half uur aan hardlopen ben het een stuk makkelijker gaat. Hoe hou jij het voor jezelf leuk?

 13. xAmberc
  mei 24, 2017 / 22:28

  Ik heb tijdens mijn laatste 2 lopen gehad dat ik me de hele loop, 5 km, prima voelde maar zodra ik over de finish kwam werd ik misselijk en moest ik bijna overgeven. Wat kan ik hier aan doen?