ASK YOUR RUNNING QUESTION: #8

Zaterdag! Tijd om weer wat hardloopvragen te beantwoorden. Onder andere over stramme spieren, horeca-werk combineren met hardlopen en hardlopen zonder je haar te beschadigen.

Marion: Sinds ik meer loop, word ik ook steeds ‘ stijver”. Ik heb stramme spieren in mijn voeten (bovenop) en in mijn rug en met een beetje rust wordt dat niet echt beter. Ik heb me een paar maanden geleden goeie nieuwe schoenen laten aanmeten, en die lopen prima, dus daar kan het volgens mij niet aan liggen. Moet ik gas terugnemen, naar een fysio, of is dit een waarschuwing voor een aankomende blessure? Ik stretch erg slecht maar start meestal rustig en volgens mij bouw ik niet te snel op… heb je een tip?

Hi Marion, wat goed dat je de laatste tijd lekker veel hardloopt. En ook heel verstandig dat je goede schoenen hebt laten aanmeten. Dat kan heel veel ellende voorkomen. Maar goede schoenen is natuurlijk ook geen garantie dat je nergens meer last van hebt.

Of je gas terug moet nemen weet ik niet, als je netjes drie/vier keer in de week hardloopt en je trainingen afwisselt en in het grootste gedeelte van je trainingen niet tot het gaatje gaat, moet dat volgens mij wel OK zijn. Wat ik je wel zou willen aanraden is stretchen. Je geeft aan dat je dat heel slecht stretch en ik denk dat het daar best wel eens aan zou kunnen liggen. Vooral het rekken van de spieren na het lopen kan helpen bij stramheid. Daarnaast zou ik je ook aanraden om core-verstevigende oefeningen te doen. Veel pijntjes komen vanuit een slappe core. Je geeft ook aan dat je last van je rug hebt, die pijn in je voeten zou daar ook best door veroorzaakt kunnen worden.

Als ik jou was zou ik wat meer tijd investeren in rekken en core-verstevigende oefeningen. Mocht het over een paar weken niet beter gaan, dan zou ik zeker even langs een fysio om te kijken of er misschien een specifiek probleem is. Succes!

Eva: Hoe doe jij dat altijd met je haren? Een tijd geleden vertelde je dat je haar afbrak van het dragen van ee staart en dat je daarom je haar ging invlechten, maar nu zie ik je volgens mij weer altijd met een staart rennen? ik heb het idee dat bij mij vooral de puntjes sneller beschadigd raken omdat die elke keer weer tegen je schouders/rug aankomen bij elke stap, hoe zorg jij ervoor dat je kapsel oke blijft?

Hi Eva, ik had inderdaad een periode waarin ik iedere keer mijn haar vlocht voor het lopen omdat ik het idee had dat mijn haar afbrak door mijn staart met hardlopen. Dat idee heb ik nog steeds, maar ik ben het vlechten zo zat voor het lopen. Ik moet hier echt nog een betere oplossing voor vinden.

Het liefst heb ik mijn haar tijdens het hardlopen helemaal weg (hoe kunnen mensen hardlopen met los haar, hoe?), vooral in de zomer, dan zit ik echt niet te wachten op zo’n natte kledder van een start op mijn rug. Mijn favoriete zomerkapsel is een petje en een lage staart en dan die staart oprollen tot een knotje. Ik vind dit niet de mooiste look, maar het is wel fijn dat je je haar dan gewoon echt helemaal kwijt bent en je beschadigd je puntjes hier op deze manier ook niet mee.

Ilse: Hoe combineerde jij vroeger hardlopen met je horeca-baantje want jij werkte toen toch ook 40 uur? En met onregelmatige tijden en drukke dagen.

HI Ilse, ik werkte tot zes jaar geleden inderdaad 40+ uur in de horeca en dat combineerde ik toen ook met hardlopen. Maar ik liep in die tijd nog geen marathons. Ik heb een keer een halve marathon gelopen toen ik nog in de horeca werkte. En dat combineren ging eigenlijk heel makkelijk. Ik ging gewoon lopen op het moment dat ik vrij was. Ik had geen mega uitgedacht schema. Als ik de avond ervoor tot 1.00u gewerkt had en om 11.00u weer moest beginnen ging ik stipt om 9.00u hardlopen, want dan had ik precies genoeg tijd.

Het was geen mega grote wetenschap. Ik vond het niet heel lastig om het lopen met het werk te combineren, omdat het er echt voor zorgde dat ik even tot rust kon komen. Maar ik moet ook toegeven, in die periode liep ik soms een paar maanden heel goed en dan weer een paar maanden niet.

Minke: Ik ga in juni op vakantie en ik zou graag mijn hardloopschoenen mee willen nemen (en natuurlijk mijn hardloopkleding ook ;)). Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn schoenen niet geplet worden in mijn koffer? Dat zou ik erg zonde vinden. Ik heb helaas maar één paar hardloopschoenen, dus voor mij is het niet mogelijk om een oud paar mee te nemen.

Hi Minke, ik stop mijn hardloopschoenen altijd in mijn koffer, ook degene die ik tijdens een marathon ga dragen en ik heb eigenlijk nooit het probleem gehad dat ze geplet werden in mijn koffer. Als je daar wel bang voor bent kun je je schoenen natuurlijk ook helemaal volstoppen met sokken, is ruimtebesparend en je zorgt er ook voor dat ze in vorm blijven. Wil je echt geen risico lopen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om ze tijdens de reis al te dragen.

Jill: Ik ga in oktober de Halve Marathon van Amsterdam lopen, maar nou vroeg ik mij af hoe je dit doet met de energiegels. Ik heb ik je boek en blogs al gelezen over de powergel shots van powerbar, maar hier zit gelatine in en dat wil ik liever niet gebruiken. Heb jij tips met hoe je het beste te werk kan gaan met energiegels en welke je het beste kan nemen?

Hi Jill, in de meeste gels zit inderdaad gelatine. Maar de gels van GU zijn wel vegan-vriendelijk en zijn dus zonder gelatine gemaakt. Ik heb ze nog nooit geprobeerd, dus weet niet of ze lekker zijn, maar je zou die kunnen proberen.

Daarnaast weet ik dat de Britse YouTuber Niomi Smart vorig jaar de Londen Marathon gelopen heeft op een plantaardig dieet. Ze heeft hier ook een video over gemaakt, waarin ze onder andere laat zien hoe ze haar eigen vegan ‘gel’ maakt. Als ik binnenkort een keer tijd heb, wil ik dit ook eens gaan proberen.

Tijdens een halve marathon gebruik ik meestal 4/5 gelsnoepjes, dat staat gelijk aan een energiegel. Als je die in een keer zou nemen, zou ik dat ergens rond het twaalf/dertien kilometerpunt doen.

Ben heel benieuwd of je aan de slag gaat met de gel van Niomi, zo ja, laat me weten hoe het geworden is.

Thanks voor al jullie leuke vragen. Nieuwe vragen kunnen zoals altijd gesteld worden in de comments hier onder.

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Jessica
  mei 13, 2017 / 12:51

  Intussen loop ik al een jaar (met goede en minder goede periodes) en het lijkt alsof ik nog steeds niet vooruit geraak. Ik loop mega langzaam (5 km in 45 minuten) omdat ik anders mijn hartslag niet onder controle kan houden. Ik heb al snel een hartslag van 170 en dan loop ik al snel. Heb jij tips om je hartslag goed onder controle te houden en toch wat sneller te kunnen lopen?

  • Karin
   mei 14, 2017 / 15:49

   Ik ken dit probleem ook! Als ik op een ‘lekker’ tempo loop raak ik al snel boven de 165 (eerder richting de 170) aan. Ik ben ook erg benieuwd hoe je een lange duurloop kan lopen in een goed tempo met een lagere hartslag! Daarbij komt dat ik ook intervallen in mijn schema heb, maar ondanks heb ik dit probleem!

 2. Ilse
  mei 13, 2017 / 21:33

  Leuk dat je mijn vraag beantwoord hebt! :)

 3. Aukje
  mei 14, 2017 / 15:03

  Hoi Annemerel!

  Superheerlijk dat het weer zulk mooi weer is. Beetje jammer alleen van alle pollen in de lucht… Van reguliere hooikoortspilletjes word ik altijd superduf, maar lopen met snot, tranen en een dichte keel is ook niet echt relaxed. Heb jij tips voor lopen met hooikoorts?

 4. Aimée
  mei 14, 2017 / 19:03

  Heey Annemerel!
  Ik ben eigenlijk op zoek naar een goeie sporthorloge (voornamelijk voor het hardlopen), maar kan uit al het aanbod echt geen keuze maken. Een hartslagmeter vind ik een vereiste en eigenlijk wil ik ook niet meer met mijn mobiel hoeven te lopen om muziek te luisteren. Ik draag nu zo’n armband, maar daar word ik eigenlijk een beetje gek van. Daarom zou ik iets met bluetooth-verbinding om muziek te luisteren ook fijn vinden, maar ik kan geen horloge vinden die met spotify kan verbinden.

  Mijn vraag is of jij misschien een sporthorloge kan aanraden? Of heb je andere tips?

  Groetjes, Aimée

 5. Nelleke
  mei 14, 2017 / 23:02

  Hoi Annemerel,

  Ik vind het erg lastig mijn pace tijdens een run stabiel te houden. Van kilometer tot kilometer kan het zonder duidelijke reden (heuvel af, wind tegen etc) flink verschillen. Heb jij nog tips hoe ik zo stabiel mogelijk kan lopen? En is het beter als je pace oploopt of afloopt tijdens een run?

  Bedankt alvast!

 6. Britt
  mei 17, 2017 / 11:41

  Hi Annemerel,

  Mijn vraag gaat over shinsplints. Telkens wanneer ik tot de 10 km. kan rennen,
  krijg ik last van mijn scheenbenen. Hierdoor moet ik dan een periode
  rust nemen, wat ik erg zonde vind van m’n tot dan toe behaalde resultaat; ik
  kan na de rustperiode weer bijna opnieuw beginnen.
  Ik vroeg me af of jij hier ook last van hebt (gehad) en of je tips hebt om dit
  probleem te voorkomen.

  Alvast bedankt!