ASK YOUR RUNNING QUESTION: #5

Tijd voor mijn nieuwe favoriete rubriek; AYRQ (Ask You Running Question). Ik vind het zo leuk om al jullie hardloop gerelateerde vragen te beantwoorden. En wat hebben jullie ook goede (en herkenbare!) vragen. Met de meeste dingen heb ik zelf ook te maken gehad in mijn (inmiddels elfjarige) loopcarrière.

Lisanne: Ik loop nu anderhalf jaar hard, maar heb nog steeds last van blaren onder mn voeten. Ik heb 4 maanden geleden nieuwe hardloopschoenen gekocht, omdat ik dacht dat de blaren lagen aan de verkeerde schoenen. Dit hielp dus niet. Heb jij tips om geen blaren meer te kunnen krijgen of om ze te verzorgen?

Wat vervelend zeg. Het lijkt erop dat jouw huid, zeker de huid onder je voeten, heel erg gevoelig is. Ik heb ook snel last van blaren en kan me ook geen dag herinneren waarop mijn voeten volledig ‘blaarloos’ waren, maar gelukkig zijn dit niet altijd blaren die me belemmeren in het lopen (als in: het zijn meer dikke eeltplekken dan echte pijnlijke blaren). Dingen die ik afgelopen jaren geleerd heb:

 • Draag dikke sportsokken. Ik dacht altijd dat ik dunne sokjes lekkerder vond, totdat ik een keer wat dikkere sokken (van Nike, de Running Elite Cushioned) probeerde en merkte dat ik hier veel minder problemen mee had.
 • Verwijder niet te veel eelt van je voeten want dit eelt beschermt je juist tegen blaren. Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar ik heb je nooit gezegd dat hardlopen je knapper maakt
 • Smeer je voeten in met vaseline voordat je gaat hardlopen, dit zorgt voor een laagje om je voeten.
 • Mocht het een probleem blijven, breng een bezoekje aan een podoloog, daar kunnen ze kijken of het misschien aan je manier van lopen ligt, of dat je misschien een zooltje nodig hebt.

Good luck!

Mirjam: Hoe doe jij dat qua “veilig” lopen met langere afstanden als je alleen loopt? Ik loop vaak ’s avonds als ik uit werk kom, voor het eten, dan is het lastig om een hardloopmaatje te vinden en ik wil liever ook niet lopen waar weinig mensen komen. Hou jij daar rekening mee?

Ik heb het geluk dat ik – ook in de winter – vaak in het licht kan hardlopen omdat ik als freelancer zelf mijn dag in kan delen. Maar als ik in het donker naar buiten ga, dan houd ik daar zeker rekening mee. 

 • Als ik een lange dag buiten de deur heb gehad en ik wil toch nog hardlopen, dan eet ik bij thuiskomst een banaan, of een andere snack die een klein beetje de honger stilt en wat energie geeft. Daarna ga ik lopen.
 • Als het donker is loop ik nooit in gebieden waar weinig mensen komen. Ik loop over een fietspad waar veel fietsers komen en waar het druk is met auto’s, of ik loop door woonwijken. Ik zou nooit in een park, bos of door de duinen gaan lopen op het moment dat het buiten donker is. Dan voel ik me gewoon niet op mijn gemak.
 • Langere afstanden (15+) zou ik voor het weekend bewaren, of andere vrije dagen.

Gelukkig wordt het op dit moment steeds langer licht dus hoeven we iets minder rekening te houden met licht. Vind ik heel erg fijn :)

Dominique: Ik ben toch wel heel benieuwd. Want je hebt nu aardig wat races gelopen en in de vlogs die ik zie, hoor ik je zeggen dat je wel zenuwachtig vooraf bent. Ik heb in oktober mijn eerste halve marathon gelopen, maar het ging bijna niet door de zenuwen. Hoe ga jij daar mee om? Heb je nog tips tegen de zenuwen?

Ik denk dat ik op een andere manier zenuwachtig ben dan jij. Mijn zenuwen zijn vaak juist positief; ik heb er super veel zin in en kan niet wachten om te beginnen. Ik maak me verder (gelukkig) niet meer zo heel veel zorgen. Ik weet namelijk; het ergste dat er kan gebeuren is dat ik niet de tijd haal die ik zou willen lopen (boeiend) of dat ik hem niet uit kan lopen (ook niet het einde van de wereld).

Vraag jezelf af: waarom ben ik zenuwachtig? Waar ben ik zo nerveus voor? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Waarschijnlijk kom je er dan al snel achter dat al je angsten niet het einde van de wereld zullen betekenen en dat je er prima mee zou kunnen leven als je niet dat PR loopt, of die race niet uit kan lopen.

Ik kan je ook geruststellen, hoe vaker je meedoet aan wedstrijden, hoe minder de zenuwen (waarschijnlijk) zullen worden. En mochten de zenuwen op je darmen slaan (wat bij mij dus altijd zo is) dan kun je altijd nog iets slikken wat je darmen kalmeert (imodium), wel even testen in een training of dit voor jou werkt.

Imke: Doe jij iets van een warming-up of rekken en strekken voordat je begint met hardlopen?

Dit zou ik veel meer moeten doen, zeker in de winter wanneer het buiten koud is en mijn spieren de eerste kilometers dus ook vreselijk koud zijn. Voor het lopen kun je het beste een dynamische warming-up doen (hakken-billen, knieheffen, jumping jacks) om je range of motion te vergroten, wat de kans op blessures verkleind. Na het lopen kun je het beste je spieren statisch stretchen, je kuiten, hamstrings en bovenbenen even goed stretchen door bijvoorbeeld de houdingen 3x 15 seconden vast te houden (in mijn boek heb ik dit allemaal netjes uitgelegd). Zelf stretch ik vaker na dan voor het lopen, vooral na lange duurlopen. Ik doe het vaak terwijl ik mijn foto op Instagram plaats, omdat ik vaak de rust niet heb om eventjes rustig vijf minuten te stretchen.

Rianne: Ik heb een vraag aan je: hoe wordt je een ochtendloper? Ik loop het liefst aan het eind van de middag of aan het begin van de avond, presteer dan ook het beste! ’s Ochtends heb ik echt “pap en lood” in mijn benen waardoor mijn tempo helemaal nergens op lijkt.

Geloof me, als ik mijn bed uit strompel en meteen mijn hardloopkleding aantrek, dan ben ik de eerste kilometers ook net een zombie. Maar ik heb wel geleerd: hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Ik heb twee jaar geleden helweek gedaan en tijdens die week moest ik van mezelf iedere dag tien kilometer hardlopen direct na het opstaan. Dus dan stond ik om 5.15u buiten in mijn hardloopkleding. De eerste dag kon ik mijn tien kilometer niet eens voltooien, maar het ging me steeds beter af.

Dingen die mij helpen om ’s ochtends iets meer energie te krijgen is een kopje koffie, banaan en goede muziek waar je wakker van wordt (dus niet het album Ghost Stories van Coldplay dat ik gebruik om mee in slaap te vallen in vliegtuigen). Verder is het ook niet zo’n gek idee om gewoon te accepteren dat je ’s ochtends vroeg niet zo snel bent als op een ander tijdstip. Plan je snelle trainingen op een ander moment in en geniet lekker van die zombie-rondjes ’s ochtends vroeg. Have fun ;-).

Meer vragen?! Laat ze achter hier in de comments. Volgende week beantwoord ik weer vijf hardloopvragen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. april 22, 2017 / 13:51

  Interessant en leuk om elke keer te lezen! Ik heb ook wel een vraagje :) Met hardlopen hou ik qua conditie de 10 km met gemak vol, maar qua kuiten haal ik de 5 km niet eens. Mijn kuiten gaan zeer doen, waardoor ik al eerder moet stoppen, terwijl ik nog niet eens moe ben. Enig idee wat ik daaraan kan doen en hoe ik mijn kuiten kan trainen? Thanks!

  • Rob
   april 22, 2017 / 15:37

   Is dit geen kramp? Te snel te hard willen gaan en voldoende vocht vooraf (niet 3 minuten van tevoren) zijn voor mij echt belangrijk.

 2. Ilse
  april 22, 2017 / 18:41

  Leuke vragen weer!

 3. Dennis
  april 22, 2017 / 22:46

  Hoi Annemerel, sinds 2 maanden ben ik volop aan het hardlopen na een aantal jaren (bijna) geen sport te hebben gedaan. Je hebt me echt volop geïnspireerd met je enthousiasme voor het hardlopen!;) Ik ben nu zo ver dat ik 5km in 1 stuk kan uitlopen, alleen ben ik nog niet tevreden met de tijd. Mijn pace is iets boven de 6 minuten. Heb je misschien een tip om deze te verbeteren?
  Het lijkt me ook heel leuk om uiteindelijk marathons te gaan lopen. In oktober is er weer een in Eindhoven. Denk je dat dit een realistisch doel is voor mij?
  Groetjes!

 4. Floortje van Lieshout
  april 23, 2017 / 13:25

  hoi Annemerel, ik zit er over na te denken om mee te doen met een programma van run2day om de marathon te lopen. dit zal mijn eerste marathon worden en ik heb geen idee of ik dit kan.
  wat mij wel super gaaf lijkt is om daadwerkelijk dit jaar nog een marathon te lopen. maar lijkt het jou een goed idee om aan het programma mee te doen of zeg je van je kan ook alleen trainen? (ik ren nu makkelijk 10km)
  het enige nadeel is van het programma dat het veel geld kost…

  bedankt alvast voor de reactie!

 5. Annelies
  april 23, 2017 / 17:45

  Ik ben op dit moment voor de tweede keer je boek aan het lezen, er staan echt veel waardevolle tips in, onwijs bedankt daarvoor! Wat ik me vooral afvraag is hoe merk je dat je beter wordt. Ik ben nu bezig met jou schema van de 5 naar 10 km. De trainingen met vlot lopen en afwisselend wandelen vindt ik zo heftig en mijn hartslag blijft rond de 170/180. Wordt dit ooit beter? Zou graag binnen een jaar een halve marathon lopen, maar op dit moment voelt het hardlopen totaal niet comfortabel en kan me er geen lange afstand bij voorstellen. Hoe was dit voor jou?

 6. april 23, 2017 / 18:06

  Hoi Annemerel, wat leuk deze nieuwe rubriek! Ik heb gelijk een vraag voor je: Ik heb me voorgenomen om voor het eerst in mijn leven een halve marathon te rennen. Nu woon ik zelf in Amsterdam en is dat natuurlijk een leuke optie, maar een andere stad lijkt me juist ook wel fijn. Wat vind jij de allerleukste 21k? Mag ook in het buitenland;)

 7. Anne
  april 23, 2017 / 21:25

  Hallo Annemerel,
  Sindskort heb ik het hardlopen ook weer opgepakt en wil dan ook minimaal 3 keer per week gaan lopen. Mijn vraag gaat niet zozeer over hardlopen zelf, maar over het wassen van mijn haren. Mijn kapsel wordt helaas niet erg mooi van te vaak wassen;) hoe doe jij (of anderen) dit? Of ben ik de enige die hier een ‘probleem’ van maakt?
  Groetjes.

  • Iris
   april 26, 2017 / 19:17

   Hoi,
   Ik was niet altijd mijn haren als ik heb hardgelopen. Anders wordt mijn haar ook snel vet. Soms doe ik na het hardlopen een knot in en dan wordt mijn haar wel een beetje nat maar wordt het bij mij niet vet.
   Hoop dat je hier wat aan hebt:)
   Groetjes Iris

 8. Lonneke
  april 25, 2017 / 12:59

  Hoi Annemerel,
  Ik volg je site al een hele tijd en wou al die tijd ook graag beginnen met hardlopen. Nu ben ik eindelijk begonnen nadat ik een lange tijd niet durfde, maar nu heb ik het gevoel dat ik niet helemaal goed loop. Volgens mij loop ik heel erg naar binnen en ook heb ik regelmatig last van mijn scheenbenen tijdens het lopen. Toen ik het opzocht leek het op shin splits, maar ik gebruik gewoon het Start to run 0-5k schema dus ga niet echt te hard dacht ik. Is er iets wat ik hieraan kan doen? Ik wil geen blessures oplopen, maar nog langzamer is bijna niet mogelijk omdat dit al best wel makkelijk gaat

 9. Jolijn
  april 27, 2017 / 21:28

  Hoi Annemerel,
  Een paar weken terug ontdekte ik jouw kanaal en vandaag betrapte ik mezelf erop dat ik sindsdien elke dag je vlogs heb gekeken. Sinds een paar maand ben ook ik begonnen met hardlopen en imiddels kan ik 5k lopen in 26:15 min. Jeeej, nooit gedacht dat me dat zou lukken! Ik merk alleen vaak dat ik misselijk wordt tijdens het hardlopen. Als ik ’s ochtends ga lopen eet ik van tevoren 2 volkorenboterhammen met kaas of ham en een kopje thee. Heb je tips qua voeding wat eventueel de misselijkheid kan verminderen? Bij een langere afstanden krijg ik bovendien vaak zo’n leeg gevoel in mijn maag. Heb jij tips voor goede snacks voor onderweg, dus makkelijk mee te nemen en waarvan je niet misselijk wordt?

  Keep up the good work, ik blijf je zeker volgen!

  Liefs,

  Jolijn

 10. Karin
  april 28, 2017 / 09:30

  Welke koptelefoon gebruik jij tijdens het hardlopen? Die oortjes die ik allemaal al geprobeerd heb vallen steeds uit m’n oren. Ben dus op zoek naar dé koptelefoon