ASK YOUR RUNNING QUESTION #4

Nog twee dagen tot de Boston Marathon en het is tijd om weer wat hardloop-gerelateerde vragen te beantwoorden. Met deze keer onder andere mijn hardloopschema als ik geen wedstrijd in de planning heb staan en tips tegen schaafwonden.

Lienekehk: Wat gebruik je als hardloopschema als je even geen wedstrijd gepland hebt?

Als ik geen wedstrijd gepland heb, dan doe ik maar wat en dat pakt nooit echt heel goed uit. Sommige mensen vinden de weken vlak voor een marathon – de taper-periode waarin rustig moet worden afgebouwd – het lastigst in een marathonschema, ik vind de weken na een marathon juist verschrikkelijk. Ik weet dat het beter is om rustig aan te doen, maar het liefst stort ik mezelf alweer in een nieuw avontuur.  En omdat ik geen specifiek doel heb, loop ik soms maar een, twee keer per week, terwijl ik juist wel veel vaker wil. Maar het komt er op de een of andere manier niet van.

Na Boston heb ik daarom al meteen een strak schema voor de rest van het jaar gemaakt. Ik heb eerst twee weken om lekker ontspannen te lopen, waarschijnlijk ben ik dan niet in Nederland dus geen tijd om me hier druk om te maken én op andere plek, dus sowieso wel gemotiveerd om naar buiten te gaan. Dan loop ik begin mei de Wings For Life run (hoop tussen de 25 en 30 kilometer te kunnen lopen) en dan wil ik me daarna eigenlijk alweer gaan focussen op de najaarsmarathon in New York. Gewoon een keer in de week een 20/25 kilometer, een tempoloop en twee ‘fun runs’. Onder fun runs versta ik rondjes met een afstand tussen de 4 en 12 kilometer zonder vooraf opgelegde snelheid of op een bepaalde plek. Omdat ik dat doel van die marathon in november heb, moet dat voor genoeg motivatie zorgen om me hier zo goed mogelijk aan te houden.

Liselottesupply: Wat zijn de gevolgen van te vaak lopen en hoe herken je de signalen hiervan?

Voor iedereen is te vaak lopen anders. Als je net begint met lopen en je lichaam nog moet wennen aan de beweging kan meer dan drie keer per week lopen te vaak zijn. Sommige doorgewinterde lopers kunnen met gemak met zes, zeven dagen per week lopen. Professioneel atleten lopen zelfs vaak twee keer op een dag. Het ligt er dus maar net aan hoe getraind jij bent en wat jouw lichaam aan kan.

Als je te vaak loopt zul je op een gegeven moment geen vooruitgang meer boeken, maar zul je stil gaan staan of zelfs minder gaan ‘presteren’. Je raakt vermoeider, misschien zelfs wel een beetje lusteloos. Niet alleen tijdens het lopen, maar ook daarbuiten. Het kan ook zijn dat je je spieren overbelast en dat je last krijgt van pijntjes in je schenen, knieën of bijvoorbeeld je voet.

Zeker als je veel hardloopt is het belangrijk om alle signalen die je lichaam je geeft goed in de gaten te houden. Niet iedere vermoeidheid heeft met hardlopen te maken, maar als jij veel loopt en weinig rust neemt is het niet gek dat je lichaam op een gegeven moment denkt, dikke doei, zoek het lekker zelf maar uit.

Shaunyschippers: Hoe kan je het beste ademen tijdens het hardlopen want het houdt mij heel erg tegen om te gaan lopen.

Ze zeggen weleens dat je het beste door je neus kunt ademen tijdens het lopen, maar ik vind mensen die dit kunnen heel erg knap. Mijn neus is permanent verstopt dus als ik altijd door mijn neus adem zou moeten halen zou ik niet heel veel lucht krijgen.

Ademhalen moet eigenlijk als vanzelf gaan. Ik weet dat dit een beetje als een dooddoener klinkt, want als je net begint kan het vrij lastig zijn om je ademhaling onder controle te krijgen. Probeer heel rustig te lopen, als je geen lucht krijgt heeft dit vaak te maken met het feit dat je harder loopt dan je conditie op dit moment aan kan. Wissel joggen af met wandelen als je je ademhaling niet onder controle krijgt.

Een andere tip die ik ooit gekregen heb is om te zorgen dat je ervoor moet zorgen dat je diep ademhaalt, zodat de lucht helemaal in je buik komt en dus niet alleen je borst. Alleen op deze manier krijg je de maximale zuurstof binnen.

P_pellis: Ik wil graag beginnen met trainen op basis van hartslag, wat raad je aan met betrekking tot horloge?

Er zijn anno 2017 heel veel goede horloges op de markt met een hartslagmeter in de pols, zodat je niet zo’n band om je borst hoeft te doen (die zorgt bij mij altijd voor schaafwonden). Mijn favoriete horloge is de Garmin Forerunner 235. En met mij zijn heel veel lopers, vrijwel alle ‘serieuze’ lopers die ik ken, lopen met dit horloge. Hij is ook gewoon erg fijn. Hij is licht, heeft een fijne pasvorm en er zitten heel veel verschillende functies op, waarvan hartslag er dus eentje is. Maar ook TomTom en Polar maken hele goede horloges. Mijn vader is blij met zijn TomTom Spark (die hij van mij gekregen heeft, ik draag namelijk maar een horloge tegelijk met lopen). Verder heb ik ook een Apple Watch 1, maar deze batterij houdt het helaas niet tijdens een marathon vol.

Lindalynn_nl Wat doe je tegen schuurplekken, ik heb altijd op dezelfde plek schuurplekken, heel irritant.

Super vervelend! Ik heb hier ook last van en er zijn allemaal trucjes voor, maar met warm weer en wanneer mijn iPhone in het zakje op mijn rug zit, krijg ik sowieso schaafwonden. Die zijn zo pijnlijk als je na het lopen onder de douche stapt. AU!

Maar goed vaseline kan dus helpen. En als je weet dat je last krijgt van je iPhone in het zakje op je rug, zou je dat eigenlijk niet moeten doen. Maar ja, waar laat ik mijn iPhone dan? Dus dat valt vaak af. Als je last hebt van schuurplekken tussen je bovenbenen (wat ik ook heb) dan is vaseline ook echt het enige dat je zou kunnen doen. Of afvallen (toen ik op mijn slankst was had ik er minder last van) of grotere stappen zetten, maar ik vind dit allebei niet echt realistische oplossingen.

Hier nog een aantal korte tips met dingen waar je op kunt letten:
– Je kunt compressie shorts dragen onder je shorts om je bovenbenen te sparen.
– Zorg voor vocht-absorberende stoffen, dus geen katoen.
– Moisturize je lichaam, een vochtarme huid raakt sneller geïrriteerd.
– Haal alle labels uit je kleding die voor irritatie kunnen zorgen.
– Hydrateer, hoe lager de concentratie zout in je zweet hoe beter.

Je hebt gewoon – net als ik – waarschijnlijk een hele gevoelige huid en ik ben bang dat dit iets is wat we gewoon maar moeten accepteren. Maar wellicht kun je de ergste schaafwonden hiermee de baas zijn.

Bedankt voor al jullie vragen, stel nieuwe vragen gerust in de comments, wellicht beantwoord ik jouw vraag volgende keer.

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Marjan
  april 15, 2017 / 15:09

  Tegen schuurplekken op mijn benen gebruik ik een deo stick, werkt als een malle! Het gaa namelijk schuren wanneer je huid nat wordt, en met antitranspirant zweet je minder, daarnaast zorgt de substantie voor dat je benen soepel langs elkaar glijden (veel minder plakkerig dan vaseline).

 2. april 15, 2017 / 17:05

  Goede tips! Ik had ook altijd last van schaafwonden tussen mijn bovenbenen. Op een gegeven moment ben ik van losse shorts overgegaan naar strakkere broekjes, met pijpjes die net lang genoeg zijn zodat de huid niet meer schuurt. Minder charmant, maar zóveel prettiger.

 3. Ilse
  april 15, 2017 / 19:45

  Ik vind dit echt een hele handige rubriek!

 4. Bianca
  april 15, 2017 / 20:37

  Ik heb nog wel een tip voor schurende benen. Gebruik Smoovall. Dit spray je op de plaatsen waar je schuurplekjes krijgt. Even laten drogen en klaar. Ik loop veel in korte shorts maar heb er geen last van. Echt heel fijn spul. Te koop via internet.

 5. ingrid
  april 15, 2017 / 21:48

  Ik was ook altijd bang buiten adem te raken.
  In principe heb je dat zelf onder controle door te stoppen en even te gaan wandelen, of in een lager tempo door te lopen.
  Ook zijn voor mij de eerste 5 min altijd zwaar qua ademhaling, nu weet ik dat en loop ik gewoon verder omdat ik weet dat het na 5 min wegtrekt

 6. Priscilla Pellis
  april 15, 2017 / 22:10

  Thanks voor het beantwoorden van mijn vraag! In oktober ga ik mijn eerste marathon lopen dus het wordt tijd om op hartslag te gaan trainen. Heel veel succes in Boston maandag!

 7. april 16, 2017 / 09:21

  Thanks voor de tip, de afval tip heeft voor mij gewerkt, ik had altijd last van schuurplekken bij de overgang van je billen naar je benen (hoe dan) maar nu ik 10 kilo minder weeg is dat weg! Heel veel plezier in Boston!!

 8. Brenda
  april 16, 2017 / 11:50

  Altijd leuk om lezen dit!
  Ik vraag me af wat je nu precies eet en drinkt voor en tijdens je marathon?

 9. Marije
  april 16, 2017 / 12:03

  Over ademhalen: sommige mensen krijgen hyperventilatieneigingen als ze zich te veel focussen op diep inademen. Het kan dan helpen om juist te letten op de uitademing. Als je goed volledig uitademt, creëer je automatisch ruimte voor een betere inademing.

 10. Lisanne
  april 20, 2017 / 17:34

  Ik loop nu anderhalf jaar hard, maar heb nog steeds last van blaren onder mn voeten. Ik heb 4 maanden geleden nieuwe hardloopschoenen gekocht, omdat ik dacht dat de blaren lagen aan de verkeerde schoenen. Dit hielp dus niet. Heb jij tips om geen blaren meer te kunnen krijgen of om ze te verzorgen?