ASK YOUR RUNNING QUESTION: #38

Wat te doen als je moeite hebt met ademhalen in deze kou, of wanneer je last krijgt van steken in je zij tegen het lopen? Ik heb weer vijf leuke hardloopvragen gekregen én beantwoord.

Christy: Ik krijg met dit weer altijd moeite met ademen met hardlopen. Heb je tips?

Hi Christy, dit is (voor mij) een bekend probleem. Ik vind die koude lucht heerlijk, maar aan het begin van mijn run heb ik altijd meer moeite met ademhalen. Wat voor mij werkt is om een shirt te dragen die hoog gesloten is zodat mijn borst in ieder geval goed warm blijft. Daarnaast helpt het ook om binnen alvast een warming-up te doen zodat je opgewarmd naar buiten kunt. Een andere tip is om er op te letten zoveel mogelijk adem te halen door je neus in plaats van door je mond, op die manier kan de lucht als het ware worden opgewarmd.

Rosemarijn: Wat doe je als je een steek in je zij krijgt? Ik heb het vaak na acht a negen kilometer, oppervlakkig ademhalen werkt niet altijd. 

Hi Rosemarijn, als jij mijn boek Live, Love, Run gelezen heb dan weet je dat voordat ik fanatiek begon met hardlopen, ik altijd dacht dat hardlopen voor mij gelijk stond aan steken in mijn zij. Super pijnlijk en super irritant vond ik die steken. Maar toen ik voor het eerst met een schema ging trainen, kwam ik erachter dat hardlopen ook zonder steken in mijn zij mogelijk was. Maar dat betekent niet dat ik nooit meer steken in mijn zij heb gehad. Ook nu heb ik af en toe nog weleens een steek.

Het enige dat voor mij helpt is om rustig door te blijven ademen, op een normale manier. Daarnaast helpt het ook om mijn buikspieren aan te spannen en aan iets anders te denken dan aan de pijn die ik voel. Vaak trekt het dan binnen tien minuten weg. Iets anders waar je op zou kunnen letten is wat je van te voren eet, ik krijg zelf vaak last van zijsteken als ik veel vet gegeten heb, of echt vlak voordat ik aan het lopen ben.

Mvrscholten: Je hebt natuurlijk al heel veel verteld over motivatie en trainingsschema’s, maar ik vroeg me af of je naast je pr’s en de world major marathons nog nationale wedstrijden hebt die je heel graag zou lopen en ook of op je voor jezelf in 2008 een bepaalde challenge voor ogen hebt wat betreft hardlopen, een aantal kilometers bijvoorbeeld?

Hola! Er is op dit moment niet echt een wedstrijd in Nederland die ik nog niet gelopen heb, maar wel heel graag zou willen lopen. Ooit wil ik nog wel een keer de Zevenheuvelenloop lopen, op foto’s ziet het er altijd zo mooi uit, maar deze is in november en dan ben ik vaak aan het herstellen van een marathon. Verder ben ik nu heel hard aan het nadenken, maar ik kan gewoon echt geen wedstrijd bedenken die ik nog niet gelopen heb, maar wel graag zou willen lopen. Ik heb alle afstanden bij de CPC gelopen (behalve de Ernst & Bobbie loop, haha), ik heb de marathon in Amsterdam en Rotterdam gelopen. Misschien moet ik nog een keer de Damloop lopen, gewoon om te ervaren waarom iedereen hier altijd zo enthousiast over is, maar het heeft me tot nu toe eigenlijk nooit getrokken.

Doel voor 2018, behalve snelle tijden lopen? Minstens 1800 kilometer wegtikken. Mijn doel voor 2017 was 1700 kilometer, dat is me gelukt (ik liep ongeveer 1730 kilometer) en ik denk dat die 1800 ook wel moet lukken.

Amber: Hoe plan jij je de routes voor je duurloop? Ik weet nu ongeveer waar ik heen kan lopen om een bepaalde afstand te behalen, maar vaak heb ik nog dat ik een extra rondje moet lopen. Kijk jij van te voren vaak op Google Maps?

Hi Amber, vaak doe ik echt heel suf en saai, dan loop ik op de heen- als terugweg dezelfde route. Als ik twintig kilometer wil lopen, loop ik 10,25 kilometer de ene kant op en dan 9,75 kilometer terug. Heb ik mooi nog een halve kilometer speling en hoef ik me geen zorgen te maken dat ik nog een extra rondje om mijn huis moet lopen om aan de twintig te komen.

De laatste tijd probeer ik wel iets creatiever te zijn. In Garmin Connect, de App van mijn horloge, kun je routes maken en deze vervolgens in je horloge programmeren. Hetzelfde kan ook met de betaalde versie van STRAVA. Anders kun je altijd nog een website gebruiken als afstandmeten.nl.

Berber: Wat kun je doen om kramp onder je voeten te voorkomen tijdens het hardlopen?

Hi Berber wat vervelend dat je last hebt van kramp onder je voet tijdens het hardlopen. Er kunnen – zoals met ieder pijntje – heel veel verschillende redenen voor zijn. Misschien zijn je schoenen te groot en proberen je voeten tijdens het lopen continu grip te vinden. Of misschien zit er ergens anders in je lichaam iets niet helemaal goed, wat voor de krampen zorgt. Dit artikel van Runner’s World is ook interessant, de verminderde doorbloeding zou ook kunnen komen door vermoeide spieren of uitdroging. Ik zou het artikel zeker even lezen. En mocht het niet helpen dan kun je altijd nog een bezoekje brengen aan een fysiotherapeut om te kijken of er misschien iets aan je (loop)houding veranderd kan worden.

Thanks voor al jullie vragen, nieuwe vragen mogen zoals iedere week weer in de comments gesteld worden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. xAmberc
  januari 6, 2018 / 12:21

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Ik ga dr website zeker proberen.

 2. januari 6, 2018 / 13:51

  Zou je de Bruggenloop eigenlijk niet alsnog een keer willen lopen of heb je die al een keer eerder gelopen? :)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 6, 2018 / 15:57

   Ja wil ik op zich nog wel een keer lopen, maar echt een bucketlist dingetje vind ik het niet… ik ben nogal verpest door grote buitenlandse wedstrijden.

   • januari 6, 2018 / 20:15

    Haha!!! Halve marathon in Roosendaal kom maar op !! Buitenlandse wedstrijden hebben net wat meer glans. Geef ik je zeker gelijk in!!!

 3. Britt
  januari 6, 2018 / 14:07

  Een tip voor als je een afstand wilt lopen maar niet precies weet hoe je moet lopen om aan die kilometers te komen: http://www.afstandmeten.nl. Doe ik altijd voor een run als ik een langere afstand wil lopen, dan kom ik vaak wel uit :)

 4. Ilse
  januari 6, 2018 / 15:17

  Herkenbaar van het weer en je ademhaling.

 5. Laura
  januari 6, 2018 / 17:42

  De midwinter marathon in Apeldoorn vind ik ook een leuke en mooie run! Heb je die al eens gelopen? Daar zijn verschillende afstanden :)

 6. Kim
  januari 6, 2018 / 19:10

  Ik heb een vraag: ik ben nu op het punt gekomen dat ik 5 km loop in gemiddeld 37 minuten. Ik twijfel nu wat ik moet gaan doen, moet ik me enkel gaan focussen op het sneller lopen of moet ik ook alvast de afstand uit gaan breiden? Als jij 3 trainingen per week had daarvoor, hoe zou je het dan aanpakken?

 7. Marjan
  januari 6, 2018 / 23:59

  Ik zou je de midwintermarathon in Apeldoorn meer aanraden dan de dam tot Damloop.

 8. Dewi
  januari 7, 2018 / 20:19

  Heb je de beach run in Kijkduin al eens gedaan? Is tijdens de beach-challenge (een triathlon) en dan heb je ook alleen een beach run. Ik geloof dat je kan kiezen tussen 5 en 10km, dwars door de duinen, wat het echt wel een hele andere run maakt dan anders! En meteen ook een beetje een thuis wedstrijd ?

 9. Dieter
  januari 12, 2018 / 17:35

  Hopelijk ben ik niet te laat en haal ik nog de AYR van zaterdag 13/1! :P. Mijn vraag is als volgt: ik heb ben een ‘neutrale’ loper en vroeg me af welke schoenen ik het best kan kopen hiervoor? Ik heb een site gevonden: https://runrepeat.com/ranking/rankings-of-neutral-running-shoes, en zo zijn er nog meerdere sites en vroeg me af of deze betrouwbaar zijn? Ik weet dat het het beste is in loopspeciaalzaken, maar ik heb dit laten testen in een loopspeciaalzaak en die zei dat ik licht proneerde. Na vandaag een biomechanische screening te hebben ondergaan in een andere zaak, naar aanleiding van mijn blessures, zei die dat ik beter een neutrale schoen zou aandoen. Hopelijk weet je me hierbij wat tips/advies te geven.