ASK YOUR RUNNING QUESTION: #37

Aan welke kant van het fietspad moet je eigenlijk lopen? Kun je op neutrale schoenen lopen als je overproneert en kun je van 10 kilometer naar een halve marathon in een jaar tijd?

Lisa: Een aantal weken geleden ben ik begonnen met hardlopen en het gaat tot nu toe echt heel goed. Ik loop nu voornamelijk ‘s avonds (in het donker dus) en dan loop ik meestal op het fietspad (tenzij er wel voetpaden zijn). Maar ik vind het nog steeds heel onduidelijk of je nu links of rechts moet lopen? Wanneer het donker is en ik aan de linkerkant loop heb ik het gevoel dat fietsers heel erg schrikken (ook al heb ik wel knipperende lampjes om). Maar als ik rechts loop schrik ik weer heel erg. Dus nu ben ik tijdens het lopen de hele tijd aan het wisselen, heel irritant. Aan welke kant van het fietspad loop jij?

Hi Lisa, wat leuk dat je begonnen bent met hardlopen. Irritant he, dat de dagen zo kort zijn? Ik loop meestal aan de linkerkant van een fietspad, maar het blijft – zeker in het donker – niet altijd even veilig. Veel fietsers zijn een beetje afwezig tijdens het fietsen, om nog maar niet te spreken over de fietsers die met hun telefoon bezig zijn op de fiets. Ik probeer in de spits en in het donker fietspaden zo veel mogelijk te vermijden en alleen op wandelpaden te lopen. Ik denk dat het in het donker zowel aan de rechter- als linkerkant van het fietspad niet heel veilig is om te lopen. Is er geen route in de buurt waarbij wel overal wandelpaden zijn?

Rosalie: Ik heb een keer op je blog gelezen of in je video gezien dat je overproneert. Maar toch zie ik je voornamelijk op neutrale schoenen lopen (als ik dat goed heb gezien). Waarom doe je dat? En krijg je er geen last van? Ik ben daar erg benieuwd naar omdat ik ook overproneer en eigenlijk altijd in het dure en lelijke segment zit van schoenen. Hierdoor heb ik eigenlijk maar 1 paar schoenen dat ik gebruik. Ik zou best een ander paar er bij willen hebben, zonder dat het me een fortuin kost.

Hi Rosalie, de reden dat ik meestal op een neutrale schoen – de LunarTempo – loop, is omdat deze mega licht is. Ik hou van lichte schoenen en schoenen met antipronatie blokken zijn vaak een stuk zwaarder, ik voel dat verschil echt en heb daardoor een minder ‘vrij’ gevoel tijdens het lopen. Daarnaast land ik iets meer op mijn voorvoet, waardoor het hele ‘doorzakken’ niet zo’n probleem is. Ook probeer ik mijn spieren te versterken (wat ik eigenlijk nog veel vaker zou moeten doen) zodat zij beter de klappen op kunnen vangen en zo blessures te voorkomen. In de reacties werd aangegeven dat je ook een zooltje zou kunnen doen in een neutrale schoen, dit is inderdaad ook een goede oplossing, maar voor mij op dit moment niet nodig.

Vera: Doe je aan begeleiding/schema op maat voor trainingen tot een halve marathon? Of kortgezegde: is het mogelijk om binnen een jaar van 10 kilometer naar 21 kilometer te gaan? #goedevoornemens

Hi Vera, wat een goed voornemen. Ik denk zeker dat je van 10 naar 21 kilometer kunt gaan in een jaar, ik denk dat je zelfs van 10 naar 42 zou kunnen, maar dat brengt wel weer wat meer (blessure) risico’s met zich mee dus doe maar lekker verstandig en train voor een halve marathon.

Ik maak geen schema’s en geef ook geen begeleiding. Dit is iets dat ik in de toekomst wellicht wel zou willen doen, maar ik ben hier (nog) niet voor opgeleid. In mijn boek Live, Love, Run staan wel een aantal schema’s, deze zijn van Run2Day. Online is ook genoeg te vinden. En in de Nike+ App bijvoorbeeld, kun je ook (gratis) een schema op maat laten maken. Je vult dingen in als je leeftijd, gewicht, je snelste tijden van de afgelopen vier weken, je doel, wanneer je dit wil lopen, hoe vaak je wil lopen, hoe vaak je nu op dit moment al loopt. Je schema wordt in de loop van de tijd ook aangepast aan de hand van je prestaties. Super handig en een goede stok achter de deur.

Lisanne: Wat te doen tegen pijn in je scheenbenen bij het hardlopen?

Hi Lisanne, wat vervelend dat je last hebt van pijn in je schenen tijdens het hardlopen. Ik heb deze vraag al meerdere keren geprobeerd te beantwoorden, maar feit is, het is een probleem dat veel complexer is dan je misschien denkt. Het kan heel veel verschillende oorzaken hebben, maar feit is dat het waarschijnlijk een overbelasting is. Of dit komt doordat je te veel te snel doet, of dat je bijvoorbeeld overproneert, dat is een vraag die een fysiotherapeut veel beter kan beantwoorden dan ik. Dat is dan ook mijn tip, zoek een goede fysio en laat hem of haar er naar kijken. Heel veel succes.

Niels: Een keer hardlopen in de week gaat hard en pijnloos, twee a drie keer gaat niet geheel pijnloos en minder snel. Wordt dat ooit beter?

Hi Niels, dat is niet gek, het is namelijk ook niet echt de bedoeling dat je drie keer in de week keihard probeert te lopen, je kunt niet iedere training een snelle tijd neerzetten. Door verschillende trainingen te doen op verschillende snelheden met verschillende afstanden, train je jezelf om langer en harder te kunnen lopen.

Doe bijvoorbeeld een intervaltraining per week, een training waarin je verschillende tempo’s met elkaar afwisselt. Doe daarnaast nog een lekkere langzame duurloop op een tempo waarbij je nog op je gemak een gesprek kunt voeren. En als je dan nog tijd over hebt, kun je ook je standaard rondje op een comfortabeltempo toevoegen. En dan zorg je dat je in de wedstrijd kunt pieken. Succes :)

Dank voor al jullie vragen. Dit was alweer de laatste AYRQ van 2017. 37 blogs met daarin gemiddeld 5 vragen, ik heb het afgelopen jaar dus zo’n 185 vragen van jullie mogen ontvangen en beantwoorden. In 2018 hoop ik hier weer lekker mee door te kunnen gaan. Dus kom maar op met die vragen!

Liefs,
Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. xAmberc
  december 30, 2017 / 12:38

  Officieel hoor je in tegenovergestelde richting te wandelen/ hard te lopen als je op een fietspad loopt.

 2. december 30, 2017 / 12:58

  Wat een fijne rubriek blijft dit toch, heel leerzaam!
  Hoop dat je hiermee door blijft gaan in 2018.
  Fijne jaarwisseling alvast!

 3. Marieke
  december 30, 2017 / 13:35

  Blijft een leuke rubriek om te lezen! Op naar nog meer vragen in 2018!

 4. Ilse
  december 30, 2017 / 14:42

  Even op de vraag van overproneren, ik heb ook zooltjes in mijn gewone hardloopschoenen.

 5. Iris
  december 30, 2017 / 16:29

  Hoi! In het kader van doelen voor 2018 wil ik graag 10km in 50 minuten rennen. Wat voor soort intervaltrainingen zou jij hiervoor gebruiken? Intervaltrainingen zijn absoluut niet mijn hobby en ik heb er ook weinig verstand van, dus ik ben benieuwd hoe jij het aan zou pakken.

 6. Angela
  december 31, 2017 / 17:05

  Hi Annemerel,

  Op 14 januari loop ik mijn eerste halve marathon in Egmond. Voor de trainingen gebruik ik jouw schema. Stel dat jij nu begint met trainen voor je eerste (halve) marathon zou je dan kiezen voor een traditioneel trainingsschema of zou de methode van sportrusten ook een optie zijn? Dank alvast voor het beantwoorden van deze vraag.

  Groetjes Angela

 7. januari 2, 2018 / 15:42

  Hoi Annemerel,

  Daar ben ik weer met een vraag, sorry! Ik ben begonnen met mijn (verlengde) marathontraining. Ik ga eerst inderdaad de halve marathon onderhouden en dan trainen voor de marathon. Maar ik liep tegen het volgende aan. In het schema staan hartslagzones om me aan te houden tijdens de trainingen en bij de lange langzame duurlopen. Dat betekend dat mijn tempo tijdens de lange langzame duurloop op ongeveer 7.50 per kilometer komt. Mijn halve marathon tempo is 6.56 per kilometer (op Ameland onder zwaardere omstandigheden, mijn 15 km tijd is 6.36 per kilometer en dat was op de HM ook haalbaar geweest als hij niet door al die duinen ging) en mijn 5 km tijd is 5.55 per kilometer. Als ik lekker hardloop met een lange duurloop en dan kan ik ook nog gewoon praten, dan is mijn tempo ongeveer hetzelfde als mijn HM tempo (6.56) en is mijn hartslag niet sky high maar 154-158 (voor mij is dat niet hoog ik loop het aller, allerliefst/lekkerst met hartslagen boven de 170). Ik wil met de marathon tussen de 6.40 en 6.50 per kilometer lopen. Is het dan handig om mijn lange langzame duurlopen op de aangegeven hartslag en dus ook het tempo van 7.50 per km te doen of kan ik dan beter mijn marathonrichttijd per kilometer aanhouden? Ik weet het even niet…

 8. Mirjam
  januari 2, 2018 / 21:46

  Hoi Annemerel! Ik ben aan het trainen voor mijn eerste halve marathon, voorheen liep ik 2/3 keer per week net waar ik zin in had. Sinds een maand probeer ik wat meer aan een schema vast te houden, maar ik heb het idee dat ik niet vooruit ga. Ik loop ruim 10 km zonder moeite, maar op korte afstanden heb ik nu soms erg last om datzelfde tempo vast te houden. Soms ben ik dan nog langzamer… Zou het kunnen dat ik overtraind ben? Dat kan toch niet met zulke afstanden? Heb je misschien een tip?