ASK YOUR RUNNING QUESTION: #34

Foto: Sabine Metz

Wat doe ik met mijn verzamelde hardloopmedailles? En hoe kun je afvallen met hardlopen maar niet aan kracht verliezen? Hoe zorg je ervoor dat je vingers warm blijven tijdens het lopen en kun je hardlopen met een lopersknie? Deze vragen beantwoord ik vandaag in de Ask Your Running Question.

Marjolein: Ik heb een vraag over afvallen en hoe dat op een verstandige manier kan. Ik train nu 4x per week en hoewel ik een gezond bmi heb, wil ik wat kilo’s kwijt zodat het lopen wat makkelijker gaat. Ik wil niet teveel aan kracht verliezen, want dat ben ik nu juist aan het opbouwen. Heb jij tips?

Hi Marjolein, ik zou zeggen, ga lekker door waarmee je bezig bent. Vier keer in de week hardlopen lijkt mij meer dan genoeg. Als je toch een paar kilo kwijt wil zou ik eens goed naar je voedingspatroon kijken. Wat eet je allemaal op een dag en waar zitten je valkuilen. Als ik graag twee kilo kwijt wil probeer ik zoveel mogelijk ongezonde tussendoortjes in te wisselen voor gezonde vervangers. Ook probeer ik mijn calorieën zo min mogelijk te drinken. Dus geen warme chocolademelk met slagroom, maar een lekkere kop thee.

Ik zou je niet aan willen raden om heel drastisch je calorie inname te beperken, want dit kan inderdaad nadelige gevolgen hebben voor je spieren. Twee keer in de week wat krachtoefeningen kunnen trouwens ook geen kwaad. Krachttraining is een van de beste manieren om gewicht te verliezen zonder spiermassa kwijt te raken. Sterker nog, krachttraining zorgt voor de beste vetverbranding en ook in rust zou je met krachttraining nog een hogere vetverbranding hebben. Als je hier meer over wil lezen kan ik je dit artikel aanraden. 

Marie: Hoi Annemerel! Ik heb last van winterhanden (geen doorbloeding in de vingertoppen). Hardlopen bij koude temperaturen is de hel voor mijn vingers. De laatste jaren is het erger geworden. Ik heb al geprobeerd met 2 paar handschoenen over elkaar te lopen, zelfs met skihandschoenen voel ik nog die stekende pijn. Heb jij tips? Het is zo stom dat koude mij angst inboezemt om te gaan lopen, terwijl ik net zo geniet van het hardlopen in de winter!

Wat vervelend Marie! Ik neem aan dat je hiervoor ook al bij de dokter bent geweest? Ik heb hier zelf tijdens het hardlopen gelukkig geen last van, maar ik herken je problemen wel. Op wintersportvakanties heb ik namelijk ook altijd hele pijnlijke tenen en vingers, terwijl anderen nergens last van lijken te hebben. Het verschil tussen wintersport en hardlopen voor mij? Als ik aan het skiën ben beweeg ik mijn tenen en handen amper waardoor de doorbloeding niet optimaal is, tijdens het hardlopen heb ik mijn vuisten eigenlijk altijd gebald waardoor de doorbloeding juist op gang wordt gehouden. Tijdens het skiën zing ik dan ook vaak tegen mezelf, move your fingers, move your toes, don’t forget, keep on going, move your fingers….. GEEN GRAP. Maar het werkt wel.

Heb jij dat weleens geprobeerd, om je handen tijdens het lopen – eigenlijk vanaf het eerste moment dat je naar buiten stapt – te blijven bewegen zodat de doorbloeding op gang blijft?

Daarnaast las ik ook al een comment onder jouw comment van een lezeres, zij had ook een goed idee. Een warmhoudkussentje in je handschoenen stoppen, zodat je handen minder afkoelen tijdens het lopen. Ik vond dit in de webshop van Decathlon. Lijkt me het proberen waard?

Mariska: Ik vroeg mij af wat je met je medailles allemaal doet. Leg je ze ergens neer voor de sier of niet?

Volgens mij heb ik deze vraag al vaker beantwoord en het antwoord is echt zo SAAI maar omdat ik hem de laatste tijd weer zo vaak krijg, zal ik hem toch nog een keer beantwoorden….

Mijn medailles liggen overal en nergens. Volgens mij ligt mijn medaille van NY 2017 nog steeds op mijn salontafel. Mijn medaille van Berlijn dit jaar ligt in mijn ladenkastje waar ook mijn paspoort ligt. Mijn medaille uit Boston? Geen idee? Misschien in de kelder…

Ik vind het heel leuk om een medaille te krijgen na het lopen van een marathon, maar dat stukje ijzer zegt me een stuk minder dan de foto’s en de verhalen die ik over mijn ervaringen schrijf. Als ik herinnerd wil worden aan een van mijn hardloopwedstrijden zoek ik de foto op Instagram op, of een van de verhalen op mijn blog of in mijn boek. En mijn eerste New York Marathon uit 2013 draag ik al vier jaar om mijn hals in de vorm van een Tiffany’s ketting. Daar heb ik veel meer gevoel bij dan bij die medaille die duizenden anderen ook om hun nek hebben hangen.

Marloes: Leuk om te lezen, misschien komt het wel door je boek! Ik zat ook in zo’n flow tot 1 week voor de zevenheuvelenloop op 19 november. Kreeg de week ervoor een lopersknie maar wilde de zevenheuvelenloop natuurlijk nog wel doen, sindsdien dus een lopersknie. Ik ben er alleen nog niet uit of ik helemaal moet stoppen of het bij kleine afstanden moet houden. Ben bang dat ik dan niet meer in diezelfde flow kom als ik nu even stop.

Hi Marloes, wat vervelend dat je last hebt gekregen van een lopersknie. Ik denk dat je het beste aan een gespecialiseerd persoon kunt vragen of je helemaal moet stoppen of dat je het bij kleinere afstanden moet houden. Ik kan namelijk de ernst van je lopersknie niet beoordelen.

Als je bang bent om je flow kwijt te raken, probeer dan voor de momenten waarop je normaal zou gaan hardlopen iets anders te vinden om je conditie op peil te houden. Toen ik heel veel last had van een lopersknie ging ik staan dansen (lees: bewegen) voor mijn spiegel op foute muziek. Kreeg ik ook super veel energie van en ik kon mijn knie redelijk ontzien. Voeg ook wat krachttraining en yoga toe aan je schema, om actief aan herstel van je blessure te werken. Voor een lopersknie is het belangrijk om aan je heupen te werken. Hier vind je een artikel over hoe het precies zit, inclusief wat oefeningen. Succes!

Heb jij ook een brandende (of iets minder brandende) hardloopvraag? Stel hem in de comments dan beantwoord ik hem wellicht in een van de volgende AYRQ.

Liefs,
Annemerel

P.S. Hoe toevallig is dat alle vier de vragenstellers’ naam begint met ‘Mar’?! Was dit een complot, haha? 

Delen:

9 Reacties

 1. Rosemarijn
  december 9, 2017 / 12:06

  Hahaha wat toevallig van die namen! Drie van mijn vriendinnen beginnen ook allemaal met Mar en ik heb het zelf ook in m’n naam, drie keer raden hoe onze groepsapp heet :)

  Mijn vraag (sorry als ie al een keer is gesteld!): Ik lees dat je wel eens twee dagen achter elkaar hardloopt (of twee keer op een dag, sporadisch). Ik vroeg me af sinds wanneer je dat bent gaan doen (hoe ‘getraind’ je was) en of je dan daarna extra rust neemt ofzo. Ik loop drie keer per week (10k per keer), zo’n 4 jaar al, maar al-tijd met een dag ertussen. Ik ben namelijk best bang voor blessures of overbelasting.. Heb je toevallig tips?

 2. Johan
  december 9, 2017 / 12:57

  Met de laatste dagen van 2017 voor de deur is het een veel gestelde vraag; wat zijn je hardloopdoelstellingen voor 2018?

 3. Marie
  december 9, 2017 / 13:59

  Superbedankt om mijn vraag te beantwoorden! Ik zal de tips zeker eens proberen.

  • Soof
   december 10, 2017 / 07:41

   Ik heb ook altijd last van hele koude vingers tijdens het hardlopen. Wat ik vaak doe is tijdens de eerste kilometers mijn vingers niet in de vingers van de handschoenen, maar allemaal bij elkaar in het gedeelte voor de hand. Dan blijven ze ook echt een stuk warmer. Overigens is het geen goed idee hierbij een stevige vuist te maken. Dat zorgt namelijk voor een hogere spierspanning en kan zelfs een oorzaak zijn voor nekklachten. Je vingers lekker ontspannen houden is het beste. Hopelijk snap je wat van m’n verhaal :)

 4. Annelies
  december 9, 2017 / 15:12

  Hee Annemerel,
  Ik ben al een tijd aan het trainen met jou schema en ben net begonnen aan het schema voor de halve marathon. Conditineel gaat het lekker. Maar mijn schenen zijn wat gevoelig vaak en ik ben bang voor shinsplints omdat ik dat al eerder heb gehad. Hoe ben jij met deze blessure omgegaan? Ik heb al een keer een week niet gelopen en toen voornamelijk aan krachttraining, fietsen en zwemmen gedaan. De CPC komt al best dichtbij en ik heb geen tijd om twee weken niks te doen bijvoorbeeld. Wat ik in ieder geval ga doen is contact opnemen met een sportfysiotherapeut.

 5. december 9, 2017 / 17:24

  Met het regenweer van de laatste tijd wil ik eigenlijk toch naar buiten om te lopen. Ik had al even gekeken maar regenjasjes zijn vrij prijzig voor mijn studentbudget. In hoeverre kun jij een hardloop-regenjasje echt aanraden? Zijn ze hun geld waard of is t toch een beetje een luxe kledingstuk?

 6. Ella
  december 9, 2017 / 20:50

  Hoi Annemerel, ik heb in oktober de halve marathon van Eindhoven gelopen, deze ging fantastisch. Ik droom al jaren over de hele marathon. Ook deze wil ik weer in Eindhoven lopen, dus misschien wel 8 oktober volgend jaar. Ik heb de halve dit jaar getraind met het schema van Runners World en dat werkte voor mij supergoed. Dus ook het schema van de marathon wil ik gebruiken. Nu is mijn vraag, hoe houd ik mijn niveau op peil tot het trainingsschema begint? Eerst weer trainingsschema van de halve? Mijn conditie blijft altijd op peil, ik loop nu zo’n 10 jaar 2 a 3x per week en doe ook andere sporten, dat zit wel goed, maar ik moet zorgen dat de kilometers in mijn benen blijven zonder overtraind te raken. Hoe doe jij dat? Hoe train je door tussen een halve en hele marathon? Welke afstanden loop je? Mijn afstanden varieren nu van 5 – 10 km

 7. Ilse
  december 9, 2017 / 22:19

  Haha, ik moest even lachen om die PS.. En geen vragen vanwege een blessure..

 8. Jessie
  december 11, 2017 / 02:22

  Yay weer een AYRQ! Altijd nuttig :)

  Ik heb ook een vraag. Ik loop altijd met muziek in, en gebruik hiervoor de earpods van Apple. Echter gaan deze bij mij altijd snel kapot; de kwaliteit wordt snel minder en het volume wordt ongelijk tussen de earpods. Zeer irritant. Ik denk dat ze beschadigen door mijn zweet en het lopen in de regen…
  Daarom wil ik graag een keer een setje ‘echte’ sport earpods aanschaffen, die dit soort dingen dus allemaal gewoon overleven. Mijn vraag is; welke raadt jij aan? De enige eis is een draad, want ik gebruik mijn geliefde iPod shuffle tijdens het hardlopen.