ASK YOUR RUNNING QUESTION: #31

Hoe kleed ik me tegen de kou? Gaan we nog naar New York volgend jaar? En hoeveel weken heb je eigenlijk nodig om van 10 kilometer naar een marathon uit te breiden? Lees snel verder om het antwoord te krijgen op deze – en meer – vragen.

Simone: Ik heb een vraagje over hardloopkleding in de winter. Welke kleding kan je dan het beste dragen? Kan je beter verschillende laagjes over elkaar dragen? Zo ja, welke laagjes en in welke volgorde? Of beter gewoon een dikkere hardloopbroek en een dikkere trui?

Hi Simone, wat goed dat je van plan bent ook met koude weersomstandigheden lekker naar buiten te blijven gaan. Zelf loop liever met een graad of vijf dan met vijfentwintig graden. In mijn boek Live, Love, Run heb ik een heel hoofdstuk aan hardloopkleding gewijd en daarin vertel ik je ook precies hoe ik me kleed tegen kou. Een korte samenvatting:

Investeer in een goede legging, koop een shirt met een hoge kraag zodat je ook je nek warm kunt houden. Hiermee kun je tot een graad of 6/7 prima lopen. Als je het koud vindt kun je eventueel een bodywarmer kopen om je borst warm te houden. Is het nog kouder, dan kun je een jasje dragen met daaronder een T-shirt of longsleeve, het is maar net wat jij prettiger vindt. Vriest het hard? Investeer dan in goed thermo ondergoed dat je onder je hardloopkleding kunt dragen en koop een gewatteerde short, die je billen lekker warm kan houden. Ben je echt van plan om te gaan lopen om veel in koude omstandigheden te gaan lopen, dan kun je denken aan een legging gevoerd met fleece. Maar ik vind dit al snel veel te warm, alleen als het echt een paar graden vriest vind ik dit fijn. Maar dit is ook wel redelijk persoonlijk. Ik zou namelijk ook gerust met 8 graden nog in een kort broekje gaan lopen (ik heb het niet graag warm tijdens het lopen).

Anouk: Ik ben nu een jaartje bezig met hardlopen en heb voordat ik daaraan begon schoenen gekocht bij run2day met loopanalyse. De afgelopen tijd gaat het lopen beter, en loop ik ook iets langere afstanden (6-8km). Soms kan ik dan na 5km niet meer verder lopen omdat mijn voeten heel erg slapen/tintelen. Ik moet dan echt gaan wandelen of zelfs stilstaan tot het overgaat. Ik heb hier eerder nooit last van gehad en heb het alleen op de langere afstanden. Ik strik mijn schoenen helemaal niet strak. Heb jij enig idee hoe dit komt en nog belangrijker: hoe dit te voorkomen?

Hi Anouk, wat goed dat je nu al een jaar aan het lopen bent en afstanden van zes tot acht kilometer kunt lopen. Gaaf toch, om die verbetering bij jezelf te zien? Slapende / tintelende voeten zijn meestal een teken van een verminderde bloedtoevoer naar je voeten. Je geeft aan dat je je schoenen niet te strak strikt, zijn ze ook niet te klein aan de voorkant? Dit is de meest voorkomende reden voor slapende voeten tijdens het hardlopen. Mocht dit het niet zijn dan ben ik bang dat ik niet opgeleid genoeg ben (lees: totaal niet opgeleid) om je bij dit probleem te helpen. Ik vond hier wat oorzaken van foot ‘numbness’. Misschien kun je hier wat mee? Anders zou je eens een afspraak met een goede fysio kunnen maken om te kijken waar het ‘mis’ gaat.

Hedwig: Hee Annemerel, volgens mij heb je deze vraag al wel eens beantwoord, maar uit hoeveel weken bestaat jouw trainingsschema voor een marathon? Door al je NY verhalen van de afgelopen tijd begint het bij mij ook te kriebelen en ik zat nu te kijken naar die van Rotterdam, in april. Maar hoewel ik al jaren ren is mijn meest verre afstand tot nu toe 10km, ik vraag me dus af of april haalbaar is. Brengt me meteen bij mijn volgende vraag: is er volgend jaar weer een #teamannemerelrunsnyc? Want dan mik ik gewoon op die marathon ;)

Hi Hedwig, mijn ‘officiële’ schema duurt 18 weken en begint met een langste afstand van 12,5 kilometer. Hiermee zou je het dus in principe moeten halen tot de Rotterdam Marathon, maar het is de vraag of je dit wil. Er hoeft namelijk maar een beer op de weg te zijn (blessure / pijntje / griepje) en die marathon is ineens een stuk verder weg. Ik zou eerst trainen voor een halve marathon dit voorjaar en vervolgens doortrainen voor een marathon in het najaar (als je het lopen daarna nog steeds leuk vindt).

Of er volgend jaar een New York reis komt kan ik nu nog geen uitspraken doen, vooral omdat ik dit gewoon echt nog niet weet en nog helemaal niet besproken heb met TUI. Het lijkt mij in ieder geval heel leuk om te doen, dus houd mijn blog, Instagram en vlog vooral goed in de gaten. Als we een reis gaan organiseren zou ik het in ieder geval super gaaf vinden als je met ons mee ging naar New York.

Lisa: Hey Annemerel! Na het zien van alle NY Marathon foto’s ben ik weer heel gemotiveerd geworden en ben ik begonnen met hardlopen. Ik heb me nu gelijk ingeschreven voor de 5km in Den Haag in maart, waar ik heel veel zin in heb. Mijn ultieme droom is natuurlijk om ooit een hele marathon te lopen, maar eerst maar eens deze 5km overleven. Ik kan alleen ’s ochtends totaal niet mijn bed uitkomen om vroeg te gaan hardlopen, dus heb je hier misschien tips voor?

Hi Lisa, wat leuk dat je zo enthousiast bent. Die vijf kilometer gaat helemaal goed komen op 11 maart in Den Haag. Jezelf uit bed slepen gaat het beste op volgende manier: wekker zetten, niet nadenken, meteen opstaan, kleding aan en gaan. Misschien onderweg van je bed naar je deur nog even een banaan naar binnen werken, maar niet te veel de tijd nemen om beren op de weg te kunnen zien. Ik denk dat je als de wekker gaat met gemak honderd smoesjes kunt bedenken om te blijven liggen, maar je moet je brein gewoon niet de kans geven om die smoesjes te bedenken. Just do it ;-).

Mirte: Hi Annemerel, Ik ben begonnen met het trainen richting een halve marathon afstand. Echter zijn er bij mij in de buurt (Friesland) niet echt veel wedstrijden de aankomende tijd. Ik weet dat er op 11 maart de CPC Den Haag plaatsvindt… Mijn vraag is of er ook weer een nieuwe editie komt van de Subway Running Club? Ik zie het niet zo zitten om in m’n eentje richting Den Haag te gaan… Ook zo ongezellig ;)

Hi Mirte, om maar meteen met de deur in huis te vallen. Nee. Volgend jaar is er geen Subway Running Club. Dit was slechts een eenjarige samenwerking tussen Subway, Laura, Marit en mij. Maar dat moet voor jou geen reden zijn om niet naar Den Haag af te reizen voor de CPC.

Is er niet iemand in je omgeving die je warm kunt maken voor een weekendje Den Haag? Iemand waarmee je samen de halve marathon kunt lopen, of een supporter die je aan de kant kunt aanmoedigen. Als er geen vriend of vriendin is, dan kun je altijd nog je moeder overhalen onder het mom van ‘moeder-dochter-weekend’. Wedden dat ze ook super trots is als jij straks over de finish komt van je eerste halve marathon?

Thanks voor al jullie vragen! Volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe vragen. Althans. Als die vragen me deze week gesteld worden tenminste. Laat ze hier achter onder deze blog en wie weet beantwoord ik volgende week jouw brandende hardloop-gerelateerde vraag.

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Iris
  november 18, 2017 / 17:55

  Superleuk deze rubriek nog steeds! Ik heb net tijdens het harlopen een vraag bedacht:). Ik vraag me af hoe jij het doet met je mobiel tijdens het hardlopen wanneer het regent. Vandaag kwam ik namelijk plotseling in een bui terecht en ik wou graag muziek luisteren maar ben dan heel erg bang dat mijn mobiel nat wordt. Hij zat wel in een sportarmband maar ben bang dat dat niet voldoende het water tegenhoudt.

 2. Merel
  november 18, 2017 / 19:23

  Heyheyy,

  Ik vind het altijd zo leuk en leerzaam om deze vragen te lezen hihi!
  Maar nu heb ik zelf een vraagje : ik loop al een tijdje (3à 4 maanden) 2 keer per week hard, maar ik zie niet veel vooruitgang, soms kan ik namelijk 4km aan 1 stuk doorlopen en soms kost 3km al veel moeite! Ik snap niet zo goed hoe dit kan en ik word er ook niet echt gemotiveerder door terwijl ik het lopen wel heel fijn vind om te doen! Heb jij eventueel nog tips wat ik zou kunnen proberen om de afstand goed op te bouwen?

  Alvast heeel erg bedankt!

  Liefs, Merel
  P.s. ik vind je vlogs echt superleuk om te kijken!

 3. Anke
  november 19, 2017 / 01:15

  Hoi Annemerel,

  Dank weer voor de interessante vragen&antwoorden. Deze keer heb ik ook een vraag. Hoe zit het met afbouwen na een marathon? Daar lees ik niet zoveel over helaas maar het zal niet de bedoeling zijn dat ik na 4x in de week nu opeens abrupt stop. Kun je daar iets over vertellen?

  Dankjewel!
  Groetjes, Anke

 4. Kelly
  november 19, 2017 / 13:07

  Hoi Annemerel,
  Ik heb ook een vraag ! Ik liep voorheen behoorlijk wat hard, halve marathons etc. maar door gezondheidsklachten moest ik echt helemaal stoppen. Ik heb nu zo’n twee jaar niet gelopen en de conditie van een wijkagent. Ik zou echt heel graag weer willen lopen maar er zijn twee problemen :
  1) Waar ik woon is het vanaf 17h30 echt pikkedonker, er zijn geen lantaarnpalen hier op het platteland… En ’s morgens is de zon zo laat op !
  2) Ik werk tot van 9h tot 18h…
  Is het mogelijk om hardlopen weer op te pakken met slechts 1x per week ? Wat zou jij adviseren ?
  En hoe voorkom je dat je weer te hard gaat ? Ik wil zo graag op een snel temp lopen, behoorlijke afstanden maar ja, die conditie ben ik helaas 100% kwijt ! Dat demotiveerd best wel!

  Dankje wel!

 5. Cinthia
  november 19, 2017 / 15:06

  Hoi Annemerel,

  Sinds een aantal jaren loop ik af en aan hard, sinds januari 2/3 keer per week. In mei schoenen laten aanmeten, maar kreeg toen een shinsplint. Sinds begin oktober geen last meer hier van. Maar merk dat mijn ademhaling niet lekker gaat. Ook gaat het de ene keer wel lekker en de andere keer niet. Sinds oktober doe ik per week een duurloopje en een keer een interval. Heb je toevallig tips over verder komen, blijf nu hangen rond vijf km en ademhaling?

  Alvast bedankt

 6. Ilse
  november 19, 2017 / 20:38

  Weer genoeg vragen zie ik! Hopen dat die NY marathon er volgend jaar weer komt!

 7. Daisy
  november 19, 2017 / 21:35

  @Anouk
  Ik heb hier ook last van!
  Mij hebben ze eens bij run2day verteld dat je t/m 5 km op je ‘normale’ maat kan lopen, en dat je voor de wat langere afstanden beter een iets te grote schoen kunt kopen. Wellicht ligt hier de oorzaak?

 8. Babette
  november 19, 2017 / 22:15

  Mijn lievelingsrubriek en nu heb ik zelf een vraag! Ik vind hardlopen superleuk en doe het vooral in de avond, omdat ik dat fijner vind. Nu kan ik niet meer zo vaak in de avond lopen door wisselende werktijden. Maar in de ochtend ben ik gewoon minder ‘goed’. Ik hou het minder lang vol, ik loop minder snel en het voelt gewoon zwaarder. Is het een kwestie van wennen? Bestaat dit echt of zit het in m’n hoofd? En natuurlijk.. heb je tips om ook in de ochtend lekker te rennen? Dank!!!

 9. november 23, 2017 / 07:25

  Ik wild hier al sinds zaterdag op reageren, oeps! Thanks voor het beantwoorden van m’n vraag. Je hebt gelijk het is best gaaf om die verbetering te zien, maar het is goed dat je me er even op wijst haha! Ik heb na het stellen van de vraag geen last meer gehad van slapende voeten (zul je altijd zien). Ik probeer vooral te letten op dat ik “goed” blijf lopen en m’n voeten goed neerzet en afrol. Dat lijkt te helpen, maar als het weer gaat optreden ga ik zeker even langs run2day voor een check en evt de fysio! Bedankt :)

 10. Annekim
  november 23, 2017 / 11:19

  Hi Annemerel,

  Ik heb een vraagje.
  Hoe wordt je een ochtendloper? Ik heb nu al regelmatig geprobeerd om ’s ochtends te gaan hardlopen, maar dan heb ik echt pap en lood in mijn benen. Ook mijn hardlooptijd lijkt dan helemaal nergens op. :-(
  Ik kan het beste hardlopen in de loop van de middag of begin van de avond. Ik zou graag vaker ’s morgens beter willen hardlopen: na het opstaan een uurtje wakker worden en dan hardlopen.
  Heb jij nog tips?