ASK YOUR RUNNING QUESTION: #27

Voel ik een competitiedrang met Laura in New York? En is het raar om geen spierpijn te hebben na een lange duurloop? En is een warming-up voor het lopen nu echt zo belangrijk?

Vera: Weet jij wat je moet toen tegen pijnlijke/gespannen kuiten tijdens en na het lopen? Ik had hier eigenlijk nooit last van, totdat ik met de afgelopen Dam tot Dam waarschijnlijk iets teveel van mijn lichaam heb gevraagd. Sindsdien is het de eerste plek waar ik vermoeidheid voel en heb ik nu vaak strakke kuiten tijdens het lopen. Rekken doe ik al, wat kan ik hier nog meer aan doen denk je?

Hi Vera, allereerst, gefeliciteerd met het uitlopen van de damloop (ook al is dit alweer vijf weken geleden, maakt niet uit!). Vermoeide kuiten kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben, heb ik mezelf door Google laten vertellen. Een greep uit het assortiment: weinig flexibiliteit, vermoeidheid, verkeerde schoenen, het dagelijks dragen van hoge hakken, te veel te snel lopen, een slechte warming-up of cooking down, een slechte hardloophouding, of een disbalans ergens anders in het lichaam. Ik kan je hier dus niet een snel en duidelijk antwoord op geven, niet in de laatste plaats omdat ik geen fysiotherapeut ben. Het is nu al even geleden dat de Damloop heeft plaats gevonden, dus misschien is het nu toch wel tijd om een bezoekje aan een fysio te brengen, als het probleem niet minder word. Misschien heb je ergens anders wel een probleem waardoor je last hebt van je kuiten, misschien heeft een fysio oefeningen om je kuiten te versterken. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Succes! En ik hoop dat je snel weer lekker loopt.

Marion: Hoe doe jij dat in het donker? Ik voel me zo onveilig ’s morgens vroeg of ’s avonds in mijn eentje in het donker op straat, of erger nog: langs de rivier/de berg over/het bos door. “Midden op de dag” is met twee kleine ukken en een baan vaak geen optie, dus de randen van de dag zijn mijn loopdomein. Een loopgroepje is om dezelfde reden niet mijn ding, en ik loop het liefst alleen. Heb je tips?

Hi Marion, ik snap je probleem. Ik heb zelf het geluk dat ik mijn tijd redelijk vrij kan indelen, maar begrijp dat lopen in het donker voor jou in deze periode van het jaar bijna niet te voorkomen is. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je goed verlicht op pad gaat, trek zo min mogelijk donkere kleuren aan, draag kleding met reflecterende delen en maak gebruik van extra verlichting. Je wil niet over het hoofd gezien worden door andere weggebruikers. Daarnaast zou ik die routes langs de rivier, de berg over en het bos door ook overslaan. Ik weet niet waar je woont en ik weet ook niet of je de mogelijkheid hebt, maar ik denk dat je veiligste optie hardlopen door een woonwijk is. Het is heel jammer dat wij hier ons zorgen over moeten maken, maar het is nu eenmaal niet anders. Je bent kwetsbaar, helemaal als (jonge) vrouw.

Tessa: Ik ben aan het trainen voor een 1/2 marathon. Gisteren liep ik 16km waarbij ik eigenlijk rond de 15km pas stuk ging en vlak voor het 16km punt echt dacht ”ik kan niet meer”. Gedurende de 16km werden mijn benen natuurlijk iets zwaarder. Ik ben even gaan zitten na het hardlopen en vervolgens kon ik amper nog opstaan en dacht oke morgen ga ik echt super veel spierpijn hebben, maar tot nu toe heb ik nog nergens last van. Hoe denk jij hier over? Wat zegt het hebben van GEEN spierpijn over een training? (Waarbij je wel degelijk verwacht had spierpijn zou gaan krijgen).

Hi Tessa, ik denk dat ik je kan feliciteren… je bent heel goed aan het opbouwen en je lichaam raakt gewend aan de langere loopjes. Althans, dat is wat ik aanneem na het lezen van je berichtje. Zelf heb ik vaak ook geen spierpijn na mijn lange duurlopen. De eerste lange duurlopen van een marathontraining misschien nog wel, maar naarmate ik verder in mijn trainingen kom (en de duurlopen langer worden) verdwijnt de spierpijn. Na een duurloop van 35 kilometer heb ik de dag erna meestal geen spierpijn. Ja, mijn benen voelen misschien de dag er na nog wat zwaar aan en het is niet het moment waarop ik een PR loop op de vijf kilometer, maar een trap af komen is geen enkel probleem. Ik denk dus niet dat je je zorgen moet maken en volgens mij ben je heel erg goed bezig. Welke halve marathon ga je lopen? Veel succes met de komende trainingen.

Hanneke: Hey! Ik heb ook een vraagje :) Laura Brijde is ook aan het trainen voor de NYC marathon en als ik naar haar voorbereidingen kijk is ze SUPERgoed bezig! Ik denk dan ook dat ze een heel sterke tijd op haar marathon gaat neerzetten. Ik denk dat je Laura wel redelijk goed kent door het bloggen. Krijg je daar een bepaalde druk/competitiedrang van? :-) (voor jezelf dan) Of kan je dat makkelijk naast je neerleggen? Ik kan me namelijk inbeelden dat je in het bloggerswereldje toch zo’n soort druk voelt om beter te doen dan anderen.

Hi Hanneke, haha leuke vraag. Laura is zeker goed bezig, helemaal als je je bedenkt hoeveel blessureleed ze het afgelopen jaar voor haar kiezen heeft gehad. Laura en ik hebben best vaak contact, niet alleen over het bloggen/vloggen en persoonlijke dingen, maar ook veel over het hardlopen. Ik geef haar regelmatig advies over marathon-gerelateerde dingen en heb het beste met haar voor. Ik denk dat het anders zou zijn als we dat contact niet zouden hebben, nu voelt ze meer als een vriendin dan een ‘concurrent’ op de marathon. Zou het alleen maar heel naar vinden als zij de marathon niet zou kunnen lopen zoals ze hoopt te lopen. Ik voel niet perse een druk om het beter te doen dan anderen, iedere loper/blogger kent een andere voorbereiding. Ik hoop zelf heel erg dat ik hem binnen vier uur loop, als me dat lukt maakt het me niet uit dat anderen misschien sneller zijn.

Julia: Ik ben benieuwd of jij voor het rennen nog een warming-up doet of langzaam inloopt? Als je bijv. zegt dat je een met een gemiddelde van 5,0 gelopen hebt, is dat dan incl. een langzame inloop-km? Het lijkt mij altijd verstandig om eerst even in te lopen, maar ik vind het dan zonde dat dat mijn gemiddelde snelheid omlaag haalt.. :)

Ik loop nooit bewust in eigenlijk, maar dat gaat automatisch tijdens een duurloop. De eerste kilometers ben ik vaak een stuk langzamer dan wanneer ik ben opgewarmd. Voor een intervaltraining probeer ik wel een beetje op te warmen, zeker als het hele korte intervals zijn waarbij ik ‘heel veel snelheid’ maak, dat is echt onverantwoord om met koude spieren te doen. Wanneer je spieren niet opgewarmd zijn, is de kans op blessures door een verkeerde beweging een stuk groter. Maar als ik tien kilometer loop zie je vaak dat mijn eerste drie kilometer het langzaamst zijn en dat mijn kilometertijden steeds sneller worden, omdat ik warmer ben. Verder snap ik dat je denkt ‘inloop-kilometers’ halen mijn gemiddelde omlaag, maar dat zou natuurlijk eigenlijk geen reden moet zijn om het niet te doen. Als je het vervelend bent dat het gemiddelde snelheid naar beneden trekt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je horloge/app pas later aan te zetten.

Heb jij een hardloopvraag? Stel hem dan vooral in de comments! Volgende week beantwoord ik weer algemene hardloopvragen, een week later, op 4 november, beantwoord ik New York Marathonvragen. Dus mocht je die hebben, dan kun je die ook alvast stellen.

Liefs,
Annemerel

Delen:

28 Reacties

 1. oktober 21, 2017 / 12:43

  Interessante vragen! Ik heb weer een vraag… Ik ben nu een jaartje bezig met hardlopen en heb voordat ik daaraan begon schoenen gekocht bij run2day met loopanalyse. De afgelopen tijd gaat het lopen beter, en loop ik ook iets langere afstanden (6-8km). Soms kan ik dan na 5km niet meer verder lopen omdat mijn voeten heel erg slapen/tintelen. Ik moet dan echt gaan wandelen of zelfs stilstaan tot het overgaat. Ik heb hier eerder nooit last van gehad en heb het alleen op de langere afstanden. Ik strik mijn schoenen helemaal niet strak. Heb jij enig idee hoe dit komt en nog belangrijker: hoe dit te voorkomen?

  • Nanda
   oktober 21, 2017 / 18:26

   Ik heb hier ook zoveel last van gehad, dat ik tijdens een wedstrijd na 4 km helemaal stuk ging vanwege die voeten. Toen ik bij finish kwam (8km) had ik geen gevoel meer. En ik kon maar niet achter halen waardoor dit kwam, niets hielp. Ik ben een tijdje gestopt met lopen (niet vanwege die voeten) en sinds ik weer begonnen ben heb ik er amper last van. Ik heb het soms nog als ik veel te ver boven mijn tempo loop. Ik ben ook met een beter opbouwend schema gaan lopen dus misschien is dat ook de tip voor jou? Bouw niet te snel op, hou een goed tempo aan.. Dat heeft voor mij het probleem heel erg verminderd. Hopelijk voor jou ook, want het is zo irritant!

 2. oktober 21, 2017 / 12:58

  Tijdens en na het lopen van een lange duurloop heb ik altijd last van mijn darmen, tijdens wedstrijden wil ik nog wel eens een Imodium innemen (ik weet dat het niet het beste is maar toch). Dit wil ik eigenlijk niet tijdens trainingen doen. Heb je tips zodat ik mijn darmen iets kan geruststellen tijdens het lopen (na het lopen is niet zo erg, want dan ben ik toch thuis)?

 3. Marjolein Kraak
  oktober 21, 2017 / 13:09

  Ik begin volgende week aan mijn trainingsschema voor mijn eerste marathon. Mijn huidige loopschoenen zijn pas een paar maanden oud maar zullen tegen de tijd dat ik de marathon loop in april niet meer voldoende demping geven en dus moet ik op tijd nieuwe schoenen aanschaffen. Mijn vraag is dus wanneer is het beste moment om nieuwe schoenen te kopen zodat ik alle tijd heb om ze goed in te lopen en is het het beste om gewoon dezelfde schoen aan te schaffen als die ik nu heb. Lees weleens dat mensen verschillende schoenen gebruiken voor duurloop, intervaltraining en wedstrijd. Ik loop al jaren op Asics en speciale sportzolen.

 4. Ilse
  oktober 21, 2017 / 14:39

  Haha, die laatste vraag was leuk.

 5. Lou
  oktober 21, 2017 / 16:57

  Hey Annemerel,
  Niet echt een running question, maar welk type Nike’s draag je op deze foto?

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 23, 2017 / 15:51

   LunarTempo!

 6. Annerieke
  oktober 21, 2017 / 16:58

  Hi Annemerel,

  Ik vind dit zo’n leuke rubriek! Ik ben (mede door jou!) nu een anderhalf jaar aan het hardlopen en ga in Maart m’n eerste halve marathon lopen. Nu ben ik alvast aan het trainen om mijn afstand van 10 km naar 21 km uit te breiden. Nu heb ik alleen altijd tijdens mijn trainingen een hoge hartslag. Ik ren dus gerust een 10km met een hartslag van 180bpm gemiddeld. Ik vind het wel zwaar, maar heb niet het idee dat ik echt helemaal stuk ga. Ik weet dat je op het gebied van hartslagtrainen niet zo veel doet, maar ik kan er best onzeker van worden dat mijn gemiddelde hartslag na 1,5 jaar regelmatig hardlopen dus niet echt naar beneden gaat. Ik was benieuwd wat jouw gedachten hierover zijn, of mijn onzekerheid terecht is en of ik die halve marathon wel zou kunnen lopen met zo’n hoge gemiddelde hartslag.

  Groetjes!

  • oktober 22, 2017 / 15:51

   Dit heb ik ook!

 7. Johan
  oktober 21, 2017 / 16:58

  Je hoort en leest vaak dat als er één marathon is die je ooit moet hebben gelopen die van New York is.
  Jij hebt hem zelf nu al een paar keer gelopen, sta jij ook achter die mening?

 8. Tessa
  oktober 21, 2017 / 19:59

  Hi!
  Leuke en leerzame artikelen dit :).
  Ik heb een vraagje over het drinken van water en het nemen van gelsnoepjes tijdens het hardlopen. Ik heb tot nu toe maximaal 12km hardgelopen waarna ik altijd pas achteraf ging drinken/eten. Nu wil ik graag gaan trainen voor een halve marathon en mijn vraag is: vanaf welke afstand is het nodig om water mee te nemen of onderweg gelsnoepjes te nemen?

  Groetjes!

  • Hanne
   oktober 23, 2017 / 09:54

   Hallo! Ik zit hier ook een beetje mee. Ik heb tot nu toe maximaal een halve marathon gelopen & onderweg alleen maar water gedronken. Ik zie er wat tegen op om voor een marathon te trainen op het eten en drinken onderweg. Ik kreeg de tip om vóór het lopen ook al een halve liter sportdrank te drinken. Geven gelsnoepjes geen plakkerig gevoel in de mond?

 9. Jorrit
  oktober 21, 2017 / 20:28

  Hoi Annemerel!

  In December ga ik mijn derde halve marathon lopen. Afgelopen zomer liep ik mijn tweede en door de warmte was ik niet erg tevreden over mijn tijd, net onder de 2 uur. Nu zou ik met interval trainingen willen proberen om sneller te worden. Wat raad je daar voor aan?

  Thanks!

 10. Andre
  oktober 21, 2017 / 20:52

  Hoi Annemerel,

  In december wil ik een halve marathon gaan lopen in ongeveer 1 uur en 40 minuten. Ik wil dit doen met een negatieve split. Welke opbouw raad je aan? Oftewel hoe snel de beiden helften te lopen.

 11. Sofie
  oktober 22, 2017 / 09:12

  Hí Annemerel, niet een vraag met een directe betrekking op hardlopen maar ik heb een vraag over kleding. Hoe pak jij het wassen daarvan aan? Hoe vaak loop jij in kleding voor je ze in de was gooit? Ook in verband met het eventuele snelle slijten daarvan. Wat voor wasmiddel gebruik je, welke kleuren doe je wel (of juist niet) bij elkaar en blijven er wel eens ongewenste geuren hangen? En zo ja, hoe krijg je dat uit je kleding?

 12. oktober 22, 2017 / 14:08

  Ik ga eerst maar weer eens beginnen met hardlopen, voordat ik dit soort marathondoelen voor mezelf stel, hahah! Heb een tijdje met veel plezier hardgelopen, maar er op een gegeven moment geen tijd meer voor gemaakt. Heel zonde, want mijn conditie is nu natuurlijk niet zo goed meer als het toen was. Ik vind het wel heel lastig om er mee te beginnen, omdat ik niet in een keer zo goed kan lopen als toen ik het wekelijks deed.

 13. oktober 22, 2017 / 15:45

  Hi Annemerel,
  Over 3 weken doe ik mee met een sponsorloop van ongeveer 25 km. Ik heb een paar weken terug met de Singelloop in Utrecht meegedaan. En de verste afstand die ik ooit gerend heb is 16 km. Nu gaat het bij de sponsorloop totaal niet om tijd, om zo ver mogelijk te komen en daarmee zoveel mogelijk geld op te halen. Na de sponsorloop heb ik voor heel lang geen wedstrijd o.i.d. gepland, dus tijdens de race kan ik wel alles geven en helemaal stuk gaan. Heb daarna genoeg tijd om te herstellen, maar ik wil natuurlijk geen permanente blessures oplopen. Dat zou jammer zijn.
  Hoe kan ik me hier het beste op voorbereiden? In die 3 weken zoveel en zo ver mogelijk trainen? Of juist rust houden?

 14. Simone
  oktober 22, 2017 / 19:29

  Hé Annemerel!

  Ik heb een vraagje over hardloopkleding in de winter. Welke kleding kan je dan het beste dragen? Kan je beter verschillende laagjes over elkaar dragen? Zo ja, welke laagjes en in welke volgorde? Of beter gewoon een dikkere hardloopbroek en een dikkere trui?

 15. Eveline
  oktober 23, 2017 / 08:24

  Goede tips voor Marion mbt lopen in het donker. Als toevoeging, ik vind het altijd een fijn gevoel om ook iemand te laten weten dat ik ga en hoelaat ik van plan ben terug te zijn. Meestal stuur ik mijn man een appje (of leg een briefje op de tafel) waarin ik zeg dat ik ga lopen en hoelaat ik verwacht terug te zijn :)

 16. oktober 23, 2017 / 13:42

  Ik vind dit echt een supertoffe rubriek (en jij bent zelf ook best wel tof), dus zet ik hier na een beetje moed verzamelen toch maar gewoon maar kneuzenvraag der kneuzenvragen neer: hóe trek je ooit je (Nike standaard racerback) sportbh handig uit?!

  (een epos met alle manieren die ik heb geprobeerd vind je overigens hier: https://paperlunch.wordpress.com/2017/10/18/jezelf-bevrijden-uit-een-sportbh-is-dus-echt-onmogelijk-een-epos/ Niemand kon me echter helpen, dus a) of niemand draagt sportbh’s, b) of niemand weet hoe ze het ding uit moeten trekken, c) of iedereen weet hoe dit moet en denkt: tssss, kneus, d) of ze durven hun kneusproof manier gewoon niet te vertellen) (ja, dit is dus echt een serieuze vraag) (sorry)

  • Sofie
   oktober 23, 2017 / 15:23

   HAHA! Niet. De bh gewoon aanhouden. xD Ik kruis inderdaad m’n armen, pak de band en probeer hem zo over m’n hoofd te trekken (like, springend en kronkelend als een slang waar iemand een vuurtje onder houdt).

   Ik heb tegenwoordig andere bh’s en naar mijn idee is dat dé oplossing. xD (wel hetzelfde model, maar met haakjes achter. Dat scheelt écht héél veel!)

   • oktober 23, 2017 / 16:48

    Oh jongens, ik word er toch wel zo blij van dat andere mensen dit leed ook meemaken xD Overigens heb ik dus serieus een keer met mijn sportbh aan onder de douche gestaan, omdat ik het uittrekken “gewoon niet meer aan kon” (cue the drama)

  • oktober 26, 2017 / 10:46

   Moet je even nagaan hoe erg dit is als je door een pols operatie maar een arm/hand kunt gebruiken maar toch wilt blijven sporten. Met een hand zo’n ding uittrekken was echt een onmogelijke opgave, uiteindelijk heb ik mijn vriend maar steeds om hulp moeten vragen.

   • Annemerel
    Auteur
    oktober 26, 2017 / 11:07

    Aaaiiiiiii dat lijkt me inderdaad onmogelijk!

 17. Marlous
  oktober 24, 2017 / 12:35

  Oké, de kogel is door de kerk; ik ga trainen voor een marathon. Ik wil die van R’dam gaan lopen (7/8 april).
  Aangezien ik nu 2x per week ren en 5x krachttraining doe, moet ik hierin iets aanpassen.
  Mijn plan is om 3x pw te gaan rennen en daarnaast 3x krachttraining te gaan doen.
  Het schema in Live love run gebruik ik als leidraad en ik wil de lange duurloop en de intervaltraining sowieso doen. De ene week pak ik dan de 5km en de andere week de 10km als 3e training.
  Mijn vraag aan jou; denk je dat ik te overmoedig ben om naast de 3x rennen óók nog 3x per week (zware) krachttraining te gaan doen en is bovenstaande opbouw een beetje oké?

 18. Marieke
  oktober 24, 2017 / 21:36

  Een vraag over voeding tijdens de marathon: wat eet jij tijdens het lopen? Ik vond zelf de gels echt heel vies en ben opzoek naar een ander alternatief..

 19. Yvonne
  oktober 25, 2017 / 11:28

  Heey! Ik heb 2 vraagjes;

  Ben je ooit nog van plan om rotterdam te lopen nadat je die vorig jaar helaas moest afzeggen?

  En zou je weer een team annemerel opzetten voor een buitenlandse marathon volgend najaar? Lijkt me namelijk superleuk!

  X

 20. Rianne
  oktober 26, 2017 / 11:38

  Hi Annemerel,
  Ik heb een vraag over hardloopkleding. :-)
  Was jij je kleding na elke run? En welk merk wasmiddel gebruik jij?
  Ik gebruik al lange tijd met goed succes Fleuril Sport wasmiddel. Maar die is nu de blijkbaar uit de handel en dat vindt ik super jammer want deze beviel mij erg goed!
  En nu moet ik dus op zoek naar een alternatief….. :-(
  En heb jij wel eens last van geuren die in je sportkleding blijven hangen? En zo ja, wat doe je daar tegen?