ASK YOUR RUNNING QUESTION: #22

Foto: Barbara Kerkhof

Hoe train je met maar twee runs per week? En wat denk ik over het sportrustenschema? Kun je met veertien kilometer een marathon lopen? Let me tell ya.

Eline: Ik wil het schema van 5 – 10 km uit jouw boek gaan uitproberen. Voor mij is het echter niet haalbaar om drie keer te rennen omdat ik ook aan krachttraining doe. Ik wil graag twee keer per week rennen, maar jouw schema is voor 3 keer. Is het handiger om dan een training per week te skippen of langer over het schema te doen? (dan skip je geen training, maar verspreid je de trainingen over meerdere weken). Ik ben benieuwd!

Hij Eline dat lijkt me inderdaad een prima oplossing. Als jij geen strak schema hebt om die tien kilometer te kunnen lopen helemaal. Mocht je trouwens krachttraining willen combineren met hardlopen, dan zou je ook de makkelijkste run van de week kunnen combineren met krachttraining. Doe deze bijvoorbeeld als warming-up in de sportschool op de loopband, of ga hardlopend naar de locatie waar je gaat sporten. Dan ben je meteen opgewarmd. Het is makkelijker om eerst te lopen dan om met spierpijn van krachttraining daarna nog te moeten lopen.

Jacquelien: Hoi Annemerel, wellicht heb je deze vraag al eens beantwoord en heb ik het gemist (?) maar zo niet dan ben ik heel erg benieuwd hoe jij denkt over het schema sportrusten. Staat het op jouw bucketlist dit nog eens te proberen of juist niet (waarom niet)? Succes richting Berlijn (misschien zien we elkaar daar?!) & NY!

Hi Jacquelien, ik zal deze vraag vast wel een keer beantwoord hebben, maar ik kan het me niet meer herinneren dus ik beantwoord hem gewoon lekker nog een keer. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het staat niet op mijn bucketlist om een keer te proberen. Gewoonweg omdat ik lange duurlopen juist fijn vind om te doen, lange duurlopen zijn mijn favoriete runs in mijn voorbereiding op een marathon. Een van de belangrijkste redenen dat ik überhaupt marathons loop. Ik vind trainen op hartslag (wat je tijdens het sportrustenschema doet) niet heel fijn. Ik let tijdens het lopen natuurlijk wel op mijn hartslag, maar ik laat het ook wel een beetje los. Lopen op gevoel is mij heel veel waard.

Ik denk wel dat je met veertien kilometer een marathon kan lopen, maar ik weet niet of het (voor iedereen) de beste voorbereiding is op een marathon. Natuurlijk is er lang onderzoek naar gedaan en zelf ben ik alles behalve een wetenschapper op dit gebied, maar het lijkt me best lastig om een marathon te lopen als je slechts een derde van die afstand in training gelopen hebt. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Als je een keertje een duurloop van dertig kilometer hebt gelopen sta je denk ik toch een stuk zelfverzekerder aan de start.

Maar als jij heel graag een marathon wil lopen, als dat op je bucketlist staat. Als je weinig tijd hebt, of snel geblesseerd raakt als je veel trainingskilometers maakt, dan denk ik dat het sportrustenschema het proberen waard is. Er zijn genoeg positieve verhalen over te lezen.

Maar ben jij in Berlijn volgend weekend? Loop je ook de marathon? En met dit schema? Zo ja: ik ben heel benieuwd naar je bevindingen. 

Anneleen87: Je neemt altijd rietjes mee tijdens wedstrijden. Werkt dat echt veel beter?

Ik kon deze vraag eerder niet goed beantwoorden omdat ik al jarenlang rietjes meeneem tijdens wedstrijden en nooit ook maar probeer om uit bekertjes te drinken. Ik doe dit al sinds 2013. Maar een paar weken geleden had ik een 10 Miles wedstrijd en besloot ik geen rietjes mee te nemen. Nou, dat heb ik geweten. Er zat meer water op mijn shirtje dan in mijn mond. En dat was dan nog water, met sportdrank lijkt me dit echt een smerig zooitje worden. Bij de tweede stop verslikte ik mezelf in mijn water waardoor ik een tijdje oncomfortabel liep. Door met rietjes te lopen kun je een stuk gecontroleerder drinken en hoef je niet met een bekertje boven je hoofd te hangen. In mijn boek werkt het dus ECHT veel BETER.

Lotte: Als ik drie keer in de week loop, op welke intensiteit qua hartslag kan ik dan het beste lopen. Vast niet drie keer intensief, toch?

Nee! Zeker niet. Die hoge hartslag mag je bewaren voor je intervaltrainingen en de laatste kilometers van je wedstrijd. Als je drie keer per week traint zou ik een keer in zone 1/2 trainen (dat is een tempo waarop je nog heel makkelijk zou moeten kunnen converseren), een keer in zone 3, tijdens die runs voel je echt dat je lekker bezig bent. Praten is minder makkelijk, maar je bent ook zeker niet buiten adem. En ik zou een intervaltraining doen waarbij je zone 4 afwisselt met zone 1/2. Welke hartslag bij welke zone hoort is voor iedereen verschillend. Er zijn online heel veel handleidingen voor te vinden, maar je kunt ook een bezoekje aan een sportarts brengen en je zones door hem laten bepalen door middel van een conditietest. Maar het blijft natuurlijk een momentopname.

Thanks voor al jullie vragen. Volgende week ben ik in Berlijn en beantwoord ik graag jullie alle (Berlijn)marathon gerelateerde vragen. Drop them in the comments puh-lease (ik heb de afgelopen 24 uur erg veel Full House gekeken..)

Liefs,
Annemerel

Delen:

9 Reacties

 1. Iris
  september 16, 2017 / 15:43

  Superleuk deze blog weer! Wat is je streeftijd voor de Berlijn Marathon?

 2. Anna
  september 16, 2017 / 15:45

  Dez vraag is niet zozeer Berlijn gerelateerd, maar hoe zorg je ervoor dat jouw menstruatie niet wegvalt als je zoveel loopte om een (of twee) marathons voor te bereiden? Ik had hier al moeite mee toen ik oefende voor de 10 miles.
  Veel succes met de marathon! Ik duim alvast!

 3. Lisanne
  september 16, 2017 / 16:47

  Hi Annemerel,

  Allereerst superveel succes alvast in Berlijn, ik geniet altijd mee met je als het weer tijd is voor een marathon! Zelf loop ik morgen de Dam tot Dam, ook reuze spannend hahaha!

  Ik ben benieuwd naar je mening over het volgende: ik ben nu ongeveer een jaar serieus bezig met hardlopen (ben 21 jaar). In oktober loop ik mijn eerste halve marathon. Ik heb daar dus een jaar naartoe gewerkt en zou het allerliefst in april mijn eerste echte marathon lopen. Is dit een haalbaar doel? Ik ben absoluut geen snelle loper, en heb me een beetje neergelegd bij het feit dat ik gewoon een langzame loper ben haha. Kan ik mij beter eerst richten op snelheid of is het uitlopen van een marathon ook een mooi doel?
  Enorm verhaal maar hoop dat het duidelijk is haha

  Thanks! Xx

 4. Ilse
  september 16, 2017 / 17:51

  Deze rubriek blijft leuk!

 5. september 17, 2017 / 20:06

  Meer een after-marathon vraag: heb je al een beloning (vervanging voor de marathon) in gedachten voor dit jaar?

 6. Jacquelien
  september 19, 2017 / 08:27

  Hi Annemerel,
  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag: hartstikke leuk om te lezen!
  Ik sta inderdaad ook aan de start van Berlijn, niet met dit schema maar met jouw schema (dus t/m de 35). Wel ken ik iemand die het gaat doen, dus ik ben erg nieuwsgierig naar haar bevindingen. Zelf heb ik het gevoel dat als ik het o.b.v. een dergelijk schema zou redden ik minder voldaan zou zijn, het er naar toe trainen dmv die lange lopen maakt het inderdaad juist zo leuk wat jij zegt.

  Veel plezier, nog even goed slapen de komende nachtjes!:) En wellicht zien we elkaar.

  Jacquelien

  • Annemerel
   Auteur
   september 19, 2017 / 08:46

   Hi Jacquelien, wat leuk om te lezen dat je met mijn schema getraind hebt! Heel benieuwd hoe het zondag gaat. Zaterdag loop ik mee met de fruhstücklauf, lijkt me leuk om jou daar ook te zien! Op IG plaats ik deze week meer info!

 7. Nynke
  september 21, 2017 / 08:11

  Heee Annemerel!

  Als jij zondag aan de marathon begint, loop ik mijn eerste 10KM (tijdens de Vredesloop in Den Haag). Met het schema uit jou boek hier voor getraind en ontzettend veel zin in!

  Als je een aantal weken voor een bepaald doel getraind hebt en dat doel dan gehaald hebt, heb je dan meteen weer een nieuw doel? Hoe pak je je trainingen daarna dan weer op? (Niet persè een Berlijn gerelateerde vraag, aangezien jij de NY marathon nog in het vooruitzicht hebt, maar ben toch benieuwd naar je antwoord!)

  Heel veel succes zondag!

  Liefs, Nynke

 8. Annelies
  september 23, 2017 / 09:58

  Hee Annemerel,

  Ik ben sinds maart dit jaar begonnen met hardlopen en heb dus nog nooit hoeven hardlopen in de vrieskou.
  Nu ben ik me aan het oriënteren voor welke longsleeve kleding, jasjes en ander soort accessoires ik nodig ga hebben. Zou jij misschien een keer een blog kunnen wijden aan dit onderwerp, waar moet ik op letten bij het aanschaffen en waar voldoet een goed jasje aan.

  Liefs,
  Annelies