ASK YOUR RUNNING QUESTION: #19

Ben je als negentienjarige te jong om een marathon te lopen? Wat is de beste hardlooplegging (die dus niet afzakt) en hoe verzin je nieuwe looproutes! KLIK KLIK KLIK voor het antwoord op die vragen en meer..

Jolieke: Ik kom net terug van een korte run en kom tot de conclusie dat ik je toch even een keer deze vraag wil stellen. Ik heb een paar mooie en hele fijne hardloopleggings van Nike en ben daar ontzettend blij mee. Nu zit een deel daarvan gewoon helemaal lekker, maar bij een aantal daarvan heb ik een terugkerend irritatiepuntje. Sommige leggings zakken namelijk af tijdens het hardlopen en het aantrekken van de band bovenaan (wat bij sommige kan) helpt dan ook niet. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit ontzettend vervelend is omdat je elke minuut bezig bent om de legging weer op te trekken en dat is gewoon heel onhandig. Heb jij dit ook? Zo nee, heb je een idee hoe ik dit kan oplossen? Zo ja, heb je aanraders voor leggings die dit niet hebben?

Hi Jolieke. Oooh ik snap je probleem! Afzakkende hardloopleggings zijn ook een van mijn grootste irritaties tijdens het hardlopen. Gelukkig heb ik er inmiddels genoeg geprobeerd om te weten wat mijn favoriete leggings zijn. Zelf loop ik het liefst met hardloopleggings die een brede band hebben. Mijn favorieten zijn de Epic Run’s van Nike en de Speed Tights van Lululemon. Er zijn goedkopere varianten die OK zijn (Lidl heeft bijvoorbeeld een hele goedkope legging die goed blijft zitten), maar als je echt wil investeren in een goede legging dan kan ik een van deze twee aanraden.

Iris: Vanaf welke leeftijd zou je een marathon aanraden (ongeacht hardloop-niveau)? Ik ren binnenkort mijn tweede halve marathon en ben al op zoek naar de volgende uitdaging. Omdat ik meer voldoening haal uit langere afstanden dan uit snellere tijden lijkt de marathon me een logische stap, maar als ik bijv. in april die van Rotterdam zou rennen, ben ik op dat moment 19 en hun leeftijdscategorieën beginnen pas bij 20. Is 19 jaar te jong om een marathon te rennen? Op internet kan ik er helaas niet zo veel over vinden..

Hi Iris, vaak wordt gezegd dat het beter is om nog iets langer te wachten met het lopen van marathons, omdat je lichaam nog een beetje in de groei is, of pas net uit de groei is. Maar er is dus nog geen onderzoek gedaan met jongeren die marathons lopen, omdat ze niet een groep kinderen bewust dit soort lange afstanden willen laten lopen. Ik weet dat er heel veel sportartsen en atletiek trainers vinden dat je eerst tot het gaatje moet gaan op de kortere afstanden en pas als je daar geen progressie meer maakt, over moet gaan op lange afstanden. Zelf heb ik dat ook niet gedaan, het ging mij niet om het lopen van super snelle tijden, ik wilde gewoon een marathon lopen. Zelf was ik 23 toen ik mijn eerste marathon liep, dus wel een paar jaar ouder dan jij.

Ik denk dat je niet alle negentienjarige over een kam kan scheren, voor sommigen zal het geen probleem zijn, voor anderen misschien wel. Maar dat is sowieso met de marathon het geval. Als je zeker(der) wil zijn van je zaak zou ik een sporttest laten doen bij een sportarts, die kan kijken of je fysiek in orde bent en kan je ook iets wetenschappelijker advies geven.

Lien: Loop al een tijdje verschillende afstanden maar wordt het lopen van steeds dezelfde route een beetje beu! Hoe pak jij dit aan? Ken jij soms een app ofzo met looproutes? (ik probeer ook het liefst op geen te drukke wegen te lopen en bij voorkeur niet op verharde wegen, om knieblessure’s te vermijden). Enige tips?

Hi Lien, ik heb een toptip, verhuis! Hahaha. Nee, grapje… maar eigenlijk ook niet. Ik liep ook drie jaar lang dezelfde routes, maar toen ik twee maanden geleden verhuisde moest ik wel nieuwe routes gaan bedenken.  Dingen die je kunt doen? Als je STRAVA hebt kun je je aanmelden voor clubs. Zoek naar een club bij jou in de buurt en bekijk welke rondjes de club-leden lopen. Op de website Map My Fitness kun je zelf routes plannen en zie je meteen hoeveel kilometer je rondje is. Zelf vind ik het tijdens ‘rustige’ rondjes ook leuk om gewoon mijn neus achterna te lopen en dan wel zien waar ik uit kom en dan vervolgens mijn weg weer terug vinden. Je kunt ook de auto/fiets/trein pakken naar een mooi natuurgebied bij jou in de buurt en daar gaan lopen. Of wat dacht je van je ergens laten droppen door iemand en dan zelf de weg naar huis zien te vinden. Mochten dit niet genoeg tips zijn, dan heb ik een heel hoofdstuk hierover in mijn nieuwe boek ;-).

Marla: Momenteel ben ik aan het trainen voor 5 km hardlopen. In september heb ik dan een wedstrijdloop. Binnenkort ben ik klaar met de start to run van Evy en zal ik mijn eigen trainingen moeten gaan vormgeven. Ik weet dat het handig is om dan een interval en gewone run te doen. Om de interval te kunnen trainen heb ik een sporthorloge nodig, zodat ik weet op welke snelheid ik ren. Welke horloge zou je mij aanraden?

Hi Marla, een sporthorloge is niet perse nodig, er zijn ook apps waarmee je intervaltrainingen kunt doen, zoals de Running for Weightloss App. Maar ik kan me ook voorstellen dat je nadat je die vijf kilometer gelopen hebt je denkt; ik ga mezelf belonen met een mooi horloge. Ik loop zelf met de Garmin Forerunner 235 en ben daar erg blij mee. Er zit een hartslagmeter in de klok, dus je hoeft geen aparte band te kopen. Verder kun je je intervaltrainingen invoeren, geeft hij informatie over je fitheid (V02max) en kun je hem ook als smartwatch gebruiken (je telefoonnotificaties komen er ook op binnen, als je dat zo instelt). Verder zijn de horloges van TomTom en Polar ook prima, maar daar loop ik op dit moment niet zelf mee.

Janey: Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen met hardlopen. Vorige week ging ik naar een survivalpark en daarna had ik een beetje last van een spier in mijn bovenbeen/bij mijn knie. Een paar dagen later was het weg dus ben ik gewoon weer doorgegaan met hardlopen. Toen ik klaar was, had ik weer pijn op dezelfde plaats, ik kon niet goed op dat been steunen. Het is nu een paar dagen later en als ik een langere tijd wandel, komt het weer opzetten. Omdat ik nog aan het opbouwen ben tot de 5K wil ik niet uit mijn patroon vallen, maar ik wil het ook niet erger maken. Hoe zou jij dit aanpakken?

Hi Janey, wat leuk dat je begonnen bent met hardlopen. Ik snap dat het vervelend is om je training te moeten onderbreken omdat je last hebt van een pijntje, maar soms is het wel nodig om een lange slepende blessure te voorkomen. Het klinkt voor mij als je IT-band, maar het kan ook iets anders zijn. En mocht je daar last van hebben, dan kan dit honderd verschillende oorzaken hebben. Ik denk dat als ik nu in jouw schoenen zou staan, ik een goede fysio gezocht had en hem/haar er even een blik op zou laten werpen. Het kan echt van alles zijn en het kan net zo goed onschuldig zijn, maar ik ben geen fysio en kan dat helaas van deze afstand ook niet beoordelen. Succes!

Dankjewel voor al jullie vragen! Nieuwe vragen mogen zoals iedere week in de comments gesteld worden.

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

13 Reacties

 1. Roos
  augustus 26, 2017 / 16:48

  Over twee maanden loop ik als 19-jarige de marathon in Amsterdam. Ik ben heel erg benieuwd of het mij gaat lukken, maar ik heb er wel vertrouwen in!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 26, 2017 / 16:58

   Oh wat spannend! Heel veel succes alvast, als je goed getraind bent denk ik zeker dat het je zal lukken.

 2. margreet
  augustus 26, 2017 / 17:07

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een goeie hardloopbeha. ik heb nu die van Shock absorber en die zit goed strak, wat ik fijn vind. echter ben ik altijd in gevecht met die extra bovensluiting. Ik krijg dat zelf niet dicht en heb daar dus altijd hulp bij nodig. Ik ben al bij diverse hardloopwinkels geweest maar daar hebben ze mijn maat (75E) niet zonder zo’n sluiting. Heb jij een tip?

  • Ann
   augustus 26, 2017 / 21:50

   Zelfde bh-maat als jij : Wehkamp verkoopt Shock Absorber bh’s zonder bovensluiting, mijn holy grail!!

   • Margreet
    augustus 28, 2017 / 15:21

    oh wauw! gevonden. Tnx!

 3. Ilse
  augustus 27, 2017 / 00:14

  Knap zeg om op je 19e een marathon te lopen! En handige tips voor nieuwe routes want ik ben namelijk net verhuisd.

 4. Jette
  augustus 27, 2017 / 17:56

  Hoeveel pijn hoort hardlopen te doen? Hoe buiten adem, bezweet, kapot, pijnlijk ‘ mag’ je thuiskomen. Ik weet niet zo goed of ik gewoon een enorm mietje ben en me er niet overheen kan zetten. Of dat ik toch nog langer op moet bouwen. Ik ren eigenlijk altijd heel makkelijk, maar nu ren ik al een halfjaar fluitend 5 km maar progressie zit er ook niet meer in, zodra ik verder ga of sneller, voelt het alsof ik doodga. Wat zijn goede symptomen om in de gaten te houden of het echt te zwaar is, of gewoon wat onprettig.

 5. Jolieke
  augustus 27, 2017 / 23:17

  Wat leuk dat je mijn vraag hebt beantwoord, dank je wel! Ook fijn dat je het probleem herkent; ik was even bang dat het gewoon aan mijn lichaam lag of zoiets. Maar dat wordt dus sparen voor nieuwe hardloopleggings! ;)

 6. Lien
  augustus 28, 2017 / 11:39

  Met deze tips kan ik al wel weer even verder lopen :) Zeker de dropping ga ik eens doen!
  En voor de andere tips kijk ik alvast uit naar je boek :)

 7. Sandra Koster
  augustus 30, 2017 / 15:40

  Erg leuk om elke week de vragen voorbij te zien komen!! Heb inmiddels al je boek gepreorderd… ? Maar wat ik mij afvroeg…ik loop nu een half jaar hard.. km of 8 lukt mij aardig… hoe bouw je nou door naar een grotere afstand… elke keer een stapje verder of afwisselen?? Ik heb echt geen idee..

 8. september 1, 2017 / 11:34

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! :) Ik ga er binnenkort 1 bestellen.

  Nu heb ik nog wel een andere vraag. Gisteren was het kouder dan anders, ongeveer 16 graden. Ik ben naar buiten gegaan in alleen mijn tshirt. Toen ik naar huis liep waren mijn tepels heel erg hard, opgezet en pijnlijk. Ik lees alleen tips voor mannen, maar zou ik die dan ook voor mezelf kunnen gebruiken? Of heb ik mezelf te koud gekleed?

  alvast bedankt!

 9. Sandra
  september 1, 2017 / 13:22

  Als ik bij warmer weer een paardenstaart draag tijdens het hardlopen en deze wordt lekker nat van het zweten en het klapperen tegen mijn natte schouders (als ik een hemdje draag) dan heb ik net zo’n klittenbom als jij in je vlog van 30 augustus. Ook bij minder warm weer veranderd mijn paardenstaart door het heen en weer zwaaien in een klittenbom. Ik kan er dan met geen mogelijkheid een borstel of grove kam doorheen krijgen en bovendien ben ik bang dat ik dan mijn hele haar kapot maak als ik gewoon doortrek met een borstel of kam.
  Als je een knotje maakt of het invlecht, dan kun je dit wel voorkomen. Maar ik heb ook geen zin om elke keer in te vlechten of een knotje te maken. ;-)
  Hoe krijg jij die klittenbom weer uit je paardenstaart, zonder je hele haar te slopen?

 10. Linda
  september 1, 2017 / 13:34

  Ik lees altijd met veel plezier de vragen en antwoorden. 24 september loop ik mijn 1e halve marathon in Disneyland Parijs heb er echt enorm veel zin in. Heb moeite met mijn duurlopen (loop het schema uit jou boek) Ik merk dat het vooral in mijn hoofd zwaar is… Omdat het mentaal vooral lastig is voor mij, begin ik mij steeds zenuwachtiger te maken voor de daadwerkelijk dag. Ik wil de halve marathon het liefst binnen de 2,5 uur uitlopen, maar uitlopen zonder blessures en de rest van de dag nog het park kunnen bezoeken is het doel. Het niet kunnen uitlopen van mijn duurlopen, maakt mij onzeker, conditioneel maak ik mij niet zo druk en fysiek ook niet zo. Maar hoe zorg ik er nou voor dat ik zonder al te veel zenuwen aan de start sta. Een gezonde spanning is prima, maar die heb ik nu al en wordt met de dag erger. heb jij tips.
  Jouw duurlopen gingen ook niet vlekkeloos de afgelopen week, al was dat wel een andere reden ;-)