ASK YOUR RUNNING QUESTION: #17

Tijd voor mijn favoriete blog van de week; de AYRQ! Ik heb afgelopen week weer super veel interessante vragen onder mijn vorige blog gekregen en heb ze met heel veel plezier beantwoordt. Deze keer onder andere vragen over slaapvoeten tijdens het hardlopen en hardlopen op tropische locaties.

Karen: Ik merk tijdens mijn afgelopen trainingen dat mijn voet begint te slapen. Dit is vaak rond de 5/6 km en houdt dan minstens een kilometer aan. Ik dacht dat het misschien lag aan het té vast aanstrikken van mijn schoenen maar zelfs als ik daar oplet heb ik er nog last van. Heb jij misschien tips om dit te voorkomen?

Hi Karen! Wat vervelend zeg. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat je schoen niet de juiste maat is. Misschien wel in de lengte, maar niet in de breedte. Tijdens inspanning wordt je lichaam warmer en zet het uit. Dit zou dus goed kunnen verklaren waarom je schoen in eerste instantie prima lijkt te zitten, maar na een paar kilometer ineens gevoelloos wordt.

Ik zou je voeten op laten meten bij een hardloopspeciaalzaak om te kijken welke schoenen het beste zitten. Veel winkels – zoals Run2Day – hebben een niet goed, geld terug policy (wel even vragen voor de zekerheid!). Dus mocht het probleem aanhouden met nieuwe schoenen, dan kun je de schoenen altijd nog terugbrengen. Mochten je problemen aanhouden maak dan een afspraak bij een podoloog, die kan kijken of je misschien iets bijzonders doet met je voet tijdens het hardlopen wat de slaapvoet veroorzaakt.

Succes! En laat me weten als het probleem verholpen is.

Tessa: Ik houd ervan om in mijn eentje te lopen omdat ik dan echt even ontspan en mijn hoofd leeg maak. Echter blijft mijn tempo ver beneden wat ik (gezonde vrouw, begin 20) zou moeten kunnen. Hoe push ik mezelf als ik in mijn eentje loop? Hoe leer ik wat mijn grenzen zijn? Ik ben bang dat ik namelijk elke keer te veel op safe loop — hoewel ik helaas ook best kapot kan zijn van een trage 5K.

Hi Tessa, allereerst: tempo is niet alles en een goed tempo is voor iedereen anders. Dus vergelijk jouw tempo vooral niet te veel met dat van anderen van jouw leeftijd.

Dat gezegd hebbende, niet harder kunnen gaan kan vaak ook tussen je oren zitten. Ik vind het soms ook heel moeilijk om door mijn comfortabele barrière heen te lopen. Toevallig heb ik gisteren een intervaltraining gedaan waarbij ik echt na iedere interval op het punt stond om te stoppen, maar ik had mijn lieftallige doch genadeloze zusje bij me die me vertelde dat er geen sprake van stoppen was en dat ik er helemaal niet moe uit zag. Hoewel ik haar tijdens het lopen vervloekte, ben ik haar nu super dankbaar.

Snelheidstraining zoals intervaltrainingen waarbij je korte snelle stukjes afwisselt met periodes van rust zorgen ervoor dat je uiteindelijk een snellere basis krijgt. Succes!

Linda: Hoe maak jij je schema’s? Ik heb laatst een hartslagtest gedaan en weet mijn hartslag maar nu zit ik een beetje met het maken van een schema?

Hi Linda, om heel eerlijk te zijn, ik doe niet zoveel met hartslag. Ik weet dat trainen op hartslag hartstikke handig kan zijn, maar ik laat het een beetje los. Ik ben geen topsporter die hoeft te trainen voor de Olympische Spelen. Hardlopen is iets dat ik doe omdat ik het leuk vind.

Wat ik wel doe is tijdens mijn duurlopen kijk ik af en toe of mijn hartslag wel tussen de 150 en 160 is, want ik weet dat ik het met die hartslag het langste volhoud. Tijdens mijn intervaltrainingen probeer ik op de piekmomenten over de 170 te komen. Maar dit is nergens op gebaseerd.

Mijn schema’s maak ik dus zonder hartslag er echt heel erg bij te betrekken. Ik zorg dat ik iedere week een lange duurloop doe, een tempotraining (op marathontempo) en iedere week een intervaltraining (waarbij mijn tempo sneller is dan marathontempo). Verder zit er geen wetenschap achter mijn schema’s en doe ik het meeste gewoon op gevoel.

Marije: Ik ga op vakantie en kan dan even niet echt intensief hardlopen (lees tropisch klimaat), maar hoe pak ik het hardlopen na de vakantie weer op? Ik loop nu in mijn langste duurloop 12 km. Ik ga vier weken niet hardlopen en moet dan meteen weer in training voor de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Hi Marije, wat heerlijk dat je vier weken op vakantie gaat. Klein beetje jaloers, maar mag niet klagen. Anyway; ik zou je hardloopschoenen gewoon meenemen. Hardlopen zal vast heel zwaar zijn op je vakantieplek, maar je kunt vast wel minder intensieve runs doen. Loop in plaats van tien kilometer vier kilometer en kijk niet naar je snelheid, maar let er op hoe je je voelt. Ga het liefst zo vroeg mogelijk, drink genoeg water en geef je over aan al het zweet waar je ongetwijfeld in zult gaan baden.

Na je vakantie ben je dan in ieder geval niet heel veel van je conditie verloren. Begin gewoon weer waar je ongeveer twee weken voor je vakantie gebleven was. Dus herhaal een paar trainingen die je al gedaan hebt en bouw daarna verder uit.

Veel succes en een hele fijne vakantie. Stuur je me een hardloopfoto vanaf je vakantieadres?

Mirte: Hi Annemerel, ik start in september weer met voetbal en volleybal. Hier ben ik van woensdag tot en met zaterdag mee bezig. Deze zomer loop ik meestal 3 keer per week hard, in oktober loop ik een 4 mijl wedstrijd. Heb jij misschien tips hoe ik het hardlopen het beste kan combineren met mijn andere sporten? Ik wil graag progressie blijven maken met hardlopen. Ik loop nu 5 km.

Hi Mirte, vier dagen volleyballen per week is super veel. Ik snap dus dat er niet heel veel tijd over blijft om je echt met hardlopen bezig te houden. MAAR! 5 kilometer is al hartstikke goed en je hoeft dus nog maar 1,4 kilometer verder om aan de 4 mijl te komen. Denk dat het met de afstand dus hartstikke goed zit. Maak je daar dus vooral geen zorgen over.

Volleybal is ook een sport waarbij je veel aan je conditie werkt, dus ik denk eerlijk gezegd dat je met een looptraining per week al heel erg ver kunt komen. Als je echt woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag met volleybal bezig bent, dan zou ik alleen op de maandag een looptraining doen. Van zes kilometer. Ik denk dat dat genoeg is naast alles dat je al doet. Rust is ook super belangrijk.

Om toch nog iets van snelheidswerk te doen zou ik proberen om iedere keer je laatste kilometer iets sneller te lopen. Geen echte intervaltraining, zo voeg je op een laagdrempelige manier toch iets van snelheidswerk toe aan je duurtraining.

Veel succes en plezier met trainen.

OK! Dat waren ze weer! Hoop dat jullie iets aan de antwoorden op de vragen hebben en zoals altijd mogen nieuwe vragen in de comments gesteld worden. Vind het zo leuk om al jullie vragen te beantwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. augustus 12, 2017 / 12:12

  Wat een leuke vragen, ook heel handig als je ze niet zelf hebt gesteld! Ik heb ook een tijdje last gehad van slapende voeten, maar dat is vanzelf ook weer weggegaan… Ik ben er nog steeds niet achter wat de oplossing is geweest.

 2. Marlous
  augustus 12, 2017 / 12:16

  Ik vind het elke keer zo leuk om al je antwoorden te lezen :)
  Oké, weer een vraag; Als ik langere afstanden ren, ren ik dit eigenlijk altijd in 1x.. zonder te stoppen.
  Gisteren heb ik 15,5 km gerend en ben dus tussendoor niet gestopt. Ik heb dit nooit gedaan, behalve in maart toen ik de halve marathon rende in Rome… bij de 12e km (ofzo) was er een drinkpost en omdat het zo warm was, ben ik kort gestopt om wat te drinken. Daarna voelde mijn benen zó raar en moest ik gewoon weer opnieuw ‘opstarten’.
  Tóch vind ik het jammer dat ik altijd door ‘moet’ rennen, omdat ik ook wel eens op plekken kom waar het leuk zou zijn als ik even ’20 tellen’ van het uitzicht kan genieten, een foto kan maken ;-) etc. Is het een kwestie van gewoon elke x proberen en hopen dat dit rare gevoel na even stoppen verdwijnt…?
  Hoe ren jij verder na een stop? Gewoon volle vaart of eerst een halve km wat rustiger aan..?

  • xAmberc
   augustus 12, 2017 / 14:04

   ik heb altijd het gevoel dat mijn lichaam in de tijd dat ik even stop/wandel een blok beton is geworden! Ben dus benieuwd wat Annemerel hier over zegt

  • Myrthe
   augustus 12, 2017 / 16:29

   Ik herken dit inderdaad ! Ook wel benieuwd naar hoe Annemerel dit doet. Moet altijd ontzettend weer inkomen na een korte (foto) stop.

 3. Mirte
  augustus 12, 2017 / 12:33

  Dankje voor je reactie! Erg goed en leuk idee om een duur- en snelheidtraining te combineren!

 4. Ilse
  augustus 12, 2017 / 16:40

  Leuke en handige antwoorden weer, ik leer er elke keer weer wat van.

 5. Johan
  augustus 12, 2017 / 18:38

  Obstacle runs, urban runs, Color runs,…… niet jou ding?

 6. CarlijnD
  augustus 12, 2017 / 18:47

  Ik heb zelf ook die slapende voeten gehad en bij mij lag het inderdaad aan de breedte van de schoenen!

 7. Kyra
  augustus 12, 2017 / 19:30

  Hi Annemerel,

  Echt zo’n leuke categorie blogposts dit! Bijna iedere week leer ik weer iets ?

  Ik heb ook nog vraag voor je: hoe zorg je ervoor dat je na een korte drink/eetpauze weer in je ritme komt? Vind je het zelf niet vervelend om te stoppen (ook bij ‘korte’ afstanden)? En zet jij je tijd altijd op pauze als je stopt? Ik probeer zelf tijdens mijn runs niet te stoppen, omdat ik merk dat het me veel energie kost om weer in mijn ritme te komen, omdat de stap daarna kleiner is om nóg een keer te stoppen en omdat het me een minder voldaan gevoel heeft (dat laatste is natuurlijk alleen maar een gevoel, als ik erover nadenk vind ik het eigenlijk stom dat ik dat denk). Dat betekent dus ook dat ik stoplichten/bruggen en treinsporen zoveel mogelijk vermijd en als ik wel ergens moet wachten dan loop ik rustig heen en weer, zodat ik niet hoef stil te staan. Best vermoeiend vind ik het soms dat eventjes stoppen mentaal zo’n groot ‘probleem’ is bij mij ?

  • Kyra
   augustus 12, 2017 / 19:32

   Haha, ik zie dat iemand anders bijna dezelfde vraag heeft gesteld.. Gelukkig is het dus niet alleen mijn uitdaging ?

  • augustus 16, 2017 / 20:09

   Dit wilde ik ook net vragen! :)

 8. augustus 13, 2017 / 12:14

  Ik train nu voor een marathon en ben nu bezig met ontdekken op welke voeding mijn lichaam goed reageert. Nu ben ik wel benieuwd hoeveel jij precies eet en drinkt en op welke momenten. Ik weet dat je die PowerBar gelshots gebruikt, maar hoeveel neem je er en gebruik je die ook voor trainingen?

 9. Nelleke
  augustus 13, 2017 / 13:34

  Hoi Annemerel,

  In oktober loop ik in Amsterdam voor het eerst een halve marathon. Nu ben ik benieuwd hoe ik weet wat mijn ideale race pace is? Ik loop mijn duurlopen met een pace van 5’55” en een tempoloop van 6 a 7 km met een pace van 5’25”. Ik wil heelhuids over de finish komen maar ook alles eruit halen voor een goeie tijd.

  Bedankt alvast

 10. Lisanne
  augustus 13, 2017 / 17:19

  Hoi! Lees deze rubriek altijd met veel plezier :) Ik ben aan het trainen voor m’n eerste (!) marathon, die van Amsterdam! Heel spannend, haha. Op dit moment is m’n verste afstand 25 km, volgende week wil ik 27,5 lopen dan dan maar eens voor m’n eerste 30er. Mijn vraag (ok eerst een opmerking): ik vind jouw vlogs waarin je lange afstanden loopt altijd heel inspirerend. Het valt me op dat je tussendoor een paar keer stopt. Is dat om even op adem te komen? En heb je het idee dat het feit dat je die lange afstanden dan niet aan een stuk hebt gerend, een negatieve invloed heeft tijdens de uiteindelijke marathon? Ik moet van mezelf altijd in een keer doorlopen en vind mezelf al een faler als ik moest stoppen voor een stoplicht, haha. Maar misschien moet ik niet zo streng voor mezelf zijn..

 11. Linda
  augustus 14, 2017 / 00:20

  Mijn voet gaat ook altijd slapen rond de 5 kilometer. Ben zelf bij een podoloog geweest en blijkbaar rolt mijn voet op zo’n manier af dat ik telkens heel kort mijn zenuwen aan de onderkant afknel (ofzoiets). Niet heel makkelijk iets aan te doen, maar zeker wel de moeite waard om even bij een podoloog langs te gaan om te kijken of het probleem bij je manier van lopen ligt dus.

  Interessante blogs zijn dit altijd annemerel!

 12. augustus 14, 2017 / 13:04

  Bedankt voor je reactie!! :) Ik ga proberen het in de praktijk te brengen en als ik dat gedaan heb stuur ik je een foto. Beloofd! Ik merk dat ik nu vooral nog aan de warmte en de vochtigheid moet wennen. Oh en aan de stoep hier (lees: gatenkaas) en de weg is geen optie (iets met chaos met brommertjes). De stad schijnt wel een hardlopende expat community te hebben dus dat zal ik eens op zoeken waar die lopen. Maar voor nu tnx voor je antwoord en je krijgt een foto!

 13. Tessa
  augustus 14, 2017 / 19:28

  Hoi Annemerel, bedankt voor hete antwoorden van mijn vraag! Wat je zegt, uit je comfort zone stappen is lastig maar moet ik toch maar eens doen. Desnoods kom ik als een dood paard thuis ;)