ASK YOUR RUNNING QUESTION: #14

Beeld: Barbara Kerkhof

Na een week van afwezigheid is het vandaag weer tijd voor een Ask Your Running Question met deze week onder andere mijn grootste motivatie en wanneer kun je een marathon lopen?

Nathalie: Ik ben ongeveer 2 maanden geleden begonnen met hardlopen (3x in de week) en ik heb een schema voor 5 km gevolgd, dat loop ik nu in ongeveer 30 minuten. Zou jij adviseren om meteen verder op te bouwen naar bijvoorbeeld 10 km (met een schema) of is het beter om het wat rustiger aan te doen en een tijdje op ongeveer deze afstand te blijven trainen?

Hi Nathalie, wat goed dat je nu al vijf kilometer in dertig minuten kan lopen. Dat doet niet iedereen je na hoor. Of je nu meteen door moet gaan voor de tien kilometer of juist wat rustiger aan moet doen, dat is helemaal aan jou. Wil je graag tien kilometer kunnen lopen? Hoe voel je je nu na het schema van de vijf kilometer? Als jij het gevoel hebt dat je lichaam wat rust kan gebruiken, dan doe je er inderdaad goed aan om wat rust te nemen. Maar als jij je kiplekker voelt, kun je lekker doortrainen voor de tien. Maar dan moet je dat natuurlijk wel willen. Je kunt er ook voor kiezen om het juist bij kortere afstanden te houden en (nog) sneller te worden. Doe wat goed voelt en wat je graag wil (bereiken). Succes!

Christine: Ik heb vanochtend voor het eerst 15 kilometer gelopen, en 10 km gaat me inmiddels gemakkelijk af. Ik wil nu graag uitbreiden naar de halve marathon. Hoeveel tijd kan ik daar het beste voor uittrekken? Ik wil hem of in Eindhoven lopen (oktober 2017) of in Enschede (april 2018) (of beide natuurlijk :)).

Hi Christine, wat goed dat je al vijftien kilometer hebt afgetikt. Doe je goed! Ik denk dat als je heel graag in oktober een marathon wilt lopen, dit in principe mogelijk moet zijn. Mits je niet snel geblesseerd raakt en netjes en gestructureerd je kilometers uit gaat breiden. Als je in oktober een marathon wil lopen, zou je begin augustus wel twintig kilometer ‘makkelijk’ moeten kunnen lopen.

Als je er (wat) zekerder van wilt zijn dat je geen blessures krijgt en dat je genoeg tijd hebt om voor te bereiden zou ik voor Enschede kiezen. Het ligt er dus maar net aan hoe blessuregevoelig je bent, maar ook hoeveel tijd je hebt om de komende maanden. Niet alleen om te trainen, maar ook om te rusten. Want rusten is misschien wel net zo belangrijk als trainen.

Johan: Gezien het vele aantal kilometers die je wekelijks loopt vroeg ik me af of je ook een looplogboek bijhoudt?

Ik hou een logboek bij via Strava. Dus alles wat jullie kunnen zien, kan ik ook zien. In voorbereiding op een marathon bekijk ik vaak oude runs om te kijken hoe ik dat ’toen’ deed en om te peilen hoe het er voor staat met mijn conditie.

Patricia: Mijn ultieme droom is een marathon lopen, maar zo ver ben ik nog lang niet (qua conditie/lichaam) dus ik wil graag langzaam opbouwen en “klein” beginnen. Zou jij adviseren om te beginnen met een 5K of met een 10K als je nu zou besluiten om in 2018 je eerste wedstrijd te lopen? En zou je trainen op de loopband of buiten in de natuur?

Ik ben zelf begonnen met een halve marathon, maar als je net begint zou ik beginnen met een vijf kilometer. Houd je doelen klein, het behalen van een doel werkt heel motiverend, dus hoe meer doelen je je behaalt, hoe meer motivatie je krijgt. Als je meteen voor een tien kilometer gaat en het lukt niet meteen, kan dat best frustrerend zijn.

Ik zou zoveel mogelijk buiten trainen, vooral omdat buiten zijn hartstikke goed voor je is, maar ook omdat je waarschijnlijk geen wedstrijd op een loopband gaat lopen. Een loopband loopt toch heel anders dan de weg. Maar je kunt het natuurlijk wel combineren en zeker in het begin, als je je conditie wil opbouwen, kun je in de sportschool beginnen, als je liever niet naar buiten gaat. Maar geloof me, buiten lopen is veel fijner dan binnen. De frisse lucht, de mooie omgeving, veel beter dan die warme zweterige sportschool.

Forfoodfitfun: Wat was je grootste motivatie?

Ik heb heel veel verschillende motivaties. Ik begon met lopen elf jaar geleden omdat ik Blake Lively zag lopen in een film (Sisterhood of the Traveling Pants) en dat zag er zo cool uit (het was de tijd dat ik Starbucks dronk omdat Mary-Kate en Ashley Olsen Starbucks dronken). Maar er is zoveel meer dat mij motiveert. Jullie bijvoorbeeld, jullie enthousiaste reacties op mijn ‘prestaties’. Ik hou van de frisse lucht, ik vind het fantastisch om een betere conditie te krijgen. Ik haal ook veel motivatie uit het verbeteren van mijn eigen prestaties en de laatste tijd raak ik super gemotiveerd bij het zien van de prestaties van Casey Neistat en het feit dat hij bijna dagelijks traint. Ik haal motivatie uit heel veel verschillende dingen en ik denk dat dat alleen maar heel erg goed is. Want als er een motivator wegvalt, zijn er nog genoeg over om me te blijven motiveren om door te gaan.

Hebben jullie nog leuke hardloopvragen voor me? Volgende week beantwoord ik weer nieuwe vragen. Alle (hardloop)gerelateerde vragen zijn welkom. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. juli 1, 2017 / 18:41

  Leuke vragen en goed om zo meer te weten te komen over het hardlopen.
  Prachtige foto van deze mooie city ;-)

  Xoxo

 2. Nathalie
  juli 1, 2017 / 21:03

  Bedankt voor je antwoord! Ik ga nu denk ik verder trainen voor de 10, omdat ik graag langere afstanden wil kunnen lopen en ik gelukkig nog nergens last van heb.

 3. Johan
  juli 2, 2017 / 07:53

  Je marathon pr is 3:26u gelopen in Berlijn, maar wat zijn je pr’s op de halve en 10km. en bij welke wedstrijd liep je die?

 4. Marion
  juli 2, 2017 / 11:32

  Loop jij wel eens met iemand samen? Ik zie je eigenlijk altijd alleen trainen in je vlogs, tenzij met een groep voor een event natuurlijk of zo nu en dan met je vader of zusje. Heb je ooit een vast running-maatje gehad, en hoe is je dat bevallen?

 5. Ilse
  juli 2, 2017 / 15:32

  Leuke vragen weer en leuk om meer over je motivatie te weten!

 6. juli 2, 2017 / 16:31

  Dit is mijn favoriete rubriek van je blog. :) Ik loop sinds twee jaar met een hartslagmeter en dat bevalt me super. Hij heeft me vele kilometers in weer en wind verteld wat mijn hartslag is, maar nu wil ik misschien wel een sporthorloge. Wat raadt je aan? Hartslag is voor mij nog steeds het belangrijkste om te weten en stiekem word ik telkens in verleiding gebracht om met mijn telefoon in mijn hand te lopen (zonder jouw boek had ik dat zelf nooit bedacht, blond) en mijn tempo bij te houden. Wat voor mij er al twee keer voor heeft gezorgd dat ik overtraind ben geraakt. Maar toch wil ik nu meer gegevens weten dan alleen mijn hartslag en mijn trainingsduur, dus wat voor sporthorloge is handig? Wat is goed? Ik zie door de opties het bos niet meer.

 7. Roos
  juli 3, 2017 / 09:38

  Hoi Annemerel,
  Ik heb 2 vragen voor je ;-). Gebruik jij nog extra vitaminesupplementen, bijvoorbeeld speciaal voor sporters? Of magnesium tabletten voor je spieren? Zo ja, van welk merk?
  Mijn 2e vraag gaat over darmklachten (voor jou heel herkenbaar als ik je blog lees), vooral voor een wedstrijd, ook als je verder niet zenuwachtig bent voor die wedstrijd. Ik las dat jij daarvoor wel eens Imodium gebruikt. Hoe lang van te voren voor een wedstrijd neem jij die Imodium in?

 8. Celine
  juli 3, 2017 / 13:12

  Ik heb t hardlopen na een lange pauze weer opgepakt, maar nu krijg ik snel pijn aan mijn schenen tijdens het lopen. En ik loop helemaal niet ver (zo’n 3 a 4 km). Waaraan kan dit liggen?