ASK YOUR RUNNING QUESTION: #13

Tijd voor een nieuwe AYRQ! Met deze zaterdag, gaan mijn vader, Roos en ik samen een marathon lopen, wat is de beste zonnebrand voor tijdens het hardlopen en die verdomde scheenbeenklachten.

Johan: Een marathon samen met je vader en Roos lopen, zie je het ooit gebeuren?

Dat is echt een van mijn grootste dromen, maar ik betwijfel het of we echt alle drie een keer samen aan de start zullen staan. Mijn vader en zusje kampen vaak met blessures en ik ben bang dat we nooit alle drie op hetzelfde moment fit zullen zijn. Maar het lijkt me zo leuk om 42 kilometer lang samen met mijn vader en zusje te lopen. Tijd maakt dan ook helemaal niet uit, vind ik, het idee dat we dat met zijn drieën zouden kunnen doen lijkt me gewoon heel bijzonder.

Mijn broertje loopt trouwens ook hard, maar heeft net als mijn vader en zusje regelmatig blessures, of hij ooit tot de 42 zal komen weten we dus ook niet.

healthvshappiness: Prangende vraag….ik blijf steken op de halve marathon heb een angst voor de hele maar t lijkt me ook echt een gave uitdaging maar die drempel kom ik niet over (heb wel vaak naar jouw tui/nyc marathon avontuur gekeken maar durf t niet) heb jij tips om toch die stap te zetten?

Wat houdt je tegen? Waar ben je precies bang voor? Als het niet lukt, dan lukt het niet. Als je het niet probeert zul je het nooit weten. Je hoeft je niet meteen in te schrijven voor een marathon als je bang bent dat je veel geld voor niets betaalt. Begin gewoon aan een trainingsschema, no pressure, en zie hoever je komt. Ga er niet met negatieve gedachten in, maar met een open blik. En vergeet niet dat je loopt voor je plezier en dat er niemand is die met een vingertje gaat zwaaien als jij het niet haalt.

Stephanie: Waar bewaar jij al je medailles? Bewaar je die in het zicht? En zit er verschil tussen waar je je World Marathon Majors medailles bewaart en je andere? Ga je daar nu anders mee om dan toen je bijvoorbeeld net je eerste hardloopmedaille had ontvangen?

Haha, ik ben hier heel slecht mee. De meeste liggen in een tasje ergens achter in een kast. Maar ik weet bijvoorbeeld niet waar mijn medaille van de Rotterdam Marathon gebleven is (die liep ik in 2014) en ik zou ook niet weten waar mijn medaille die ik na de Wings For Life run kreeg nu is, terwijl ik die vorige maand liep.

Ik vind de medailles van de World Major marathons wel het mooiste, met in het bijzonder die van de New York City Marathon. Die is zo lekker groot en zwaar. Boston is ook heel mooi. Chicago en Berlijn vond ik dan weer minder. Na het lopen van een marathon draag ik meestal 24 uur die medaille en daarna verdwijnt hij uit het zicht en koop ik er iets anders voor in de plaats. Zoals een Tiffany’s sieraad, of mijn Gucci tas die ik na mijn laatste New York City marathon kocht (dat was wel extreem hoor) of mijn laptoptas van Kate Spade na Boston.

Ik behandel medailles nu niet anders dan in het begin. Ik heb ze nooit echt een speciaal plekje gegeven. Waarom weet ik eigenlijk ook niet. Misschien dat wanneer ik een groter huis heb, ik hier wel iets op ga verzinnen.

Anouk: Ik heb nog wel een zomergerelateerde vraag: ik hou niet van zonnebrand tijdens het sporten want het plakt zo en ik krijg het er nog warmer van. Heb jij een aanrader?

Ik gebruik meestal de zonnebrand speciaal voor het sporten van Garnier Ambre Solair. Ik droeg die vroeger als kind al, of nou ja dan niet de sportversie, maar de gewone. Ik krijg hier geen jeuk van en de geur doet me echt aan vroeger en vakantie denken. De speciale sportversie is waterproof en moet dus ook tegen wat zweet kunnen. Ik heb nooit gemerkt dat ik het door zonnebrand warmer krijg tijdens het hardlopen en hij trekt heel snel in, waardoor ik ook niet het gevoel heb dat hij plakt.

carolienbrinksma: Ik krijg vaak last tijdens het rennen van mn scheen been ? hoe kan ik dit voorkomen? abigailversluis: Ik heb netjes opgebouwd met een hardloopschema maar alsnog zit ik nu helaas met shin splints.. voor mijn idee rende ik ook niet te hard of iets. Heb jij nog tips om het nog rustiger aan te doen en het te voorkomen?

Heel veel vragen over scheenbeenklachten, bovenstaande vragen zijn slechts een greep uit de reacties op mijn Instagrampost. Volgens mij zijn shin splints de meest voorkomende blessure bij hardlopers, vooral bij beginnende lopers. Maar ik moet toegeven dat ik ook nog weleens een zeurend gevoel in mijn scheenbeen heb. Ik weet dan: OK, even goed op mijn loophouding letten, iets rustiger aan doen en hopen op het beste.

Shin splints kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je overproneert (naar binnen loopt) en niet de juiste schoenen hiervoor hebt, waardoor er meer druk op je scheenbenen staat. Het kan ook dat je kuiten niet goed getraind zijn, waardoor je scheenbeen wederom de klappen op moet vangen. Ook rugklachten kunnen zorgen voor scheenbeenklachten, als er bijvoorbeeld iets scheef staat in je rug kun je gaan compenseren en daardoor je scheenbeen overbelasten.

Ik vind het dan ook heel lastig om te zeggen, OK, dit doe je fout en dit moet je doen. Ik zou zeggen, zoek een goede fysio op en laat hem of haar er naar kijken. Hoe eerder je erbij bent, hoe eerder je er vanaf bent. Als je er te lang mee doorloopt kan de blessure echt maandenlang aanhouden.

Zoek wel een fysio die affiniteit heeft met sport. Ik heb ooit een fysiotherapeute gehad die tegen me zei dat ik maar gewoon niet zoveel moest hardlopen en dat het dan wel over zou gaan. Zij behandelde voornamelijk oudere mensen en dacht volgens mij ‘pffftttt wat zeurt dit kind, als ze gewoon zou stoppen met hardlopen heeft ze nergens last van’. Zij begreep niet wat hardlopen voor mij betekende en kon me daarom ook niet helpen. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik een goede fysio gevonden had. Maar dat heeft me enorm geholpen.

Hoop dat jullie wat hebben aan de antwoorden op de vragen en zoals altijd; stel nieuwe vragen in de comments!

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Marjan
  juni 17, 2017 / 15:10

  Goede fysios zijn de beste! Mijn eerste en enige fysioafspraak was bij een sportfysio. Hij zag direct wat er mis was en het beste: ik kreeg oefeningen mee die ik tijdens(!!!!) het hardlopen kon doen. En nu, een maand later, ben ik al 3 weken klachtenvrij ??

  • Annemerel
   Auteur
   juni 17, 2017 / 18:18

   Ahhhh wat fijn om te horen! Waar had je last van? En welke oefening moet je tijdens het lopen doen?

 2. Ilse
  juni 18, 2017 / 10:12

  Een goede fysio is zo fijn!
  Lijkt me wel een toffe ervaring om samen met familie een marathon te lopen!

 3. Christine
  juni 18, 2017 / 11:48

  Hi Annemerel,

  Ik heb vanochtend voor het eerst 15 kilometer gelopen, en 10 km gaat me inmiddels gemakkelijk af. Ik wil nu graag uitbreiden naar de halve marathon. Hoeveel tijd kan ik daar het beste voor uittrekken? Ik wil hem of in Eindhoven lopen (oktober 2017) of in Enschede (april 2018) (of beide natuurlijk :)).

 4. Stephanie
  juni 18, 2017 / 13:20

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag!
  En natuurlijk je ‘eigen’ medaille kopen in een draagbare vorm, is denk net zo waardevol. Of misschien zelfs wel meer! Goed idee trouwens, mocht ik ooit een marathon lopen ;)

 5. Marjolein
  juni 18, 2017 / 14:50

  Over scheenbeen klachten:

  Bij mij is dit opgelost door kleinere passen te nemen. Eerder had ik een aantal dagen last van mijn schenen als ik hard had gelopen. Sinds ik kleinere passen neem is de pijn in mijn schenen helemaal weg.

 6. Nathalie
  juni 18, 2017 / 22:41

  Ik ben ongeveer 2 maanden geleden begonnen met hardlopen (3x in de week) en ik heb een schema voor 5 km gevolgd, dat loop ik nu in ongeveer 30 minuten. Zou jij adviseren om meteen verder op te bouwen naar bijvoorbeeld 10 km (met een schema) of is het beter om het wat rustiger aan te doen en een tijdje op ongeveer deze afstand te blijven trainen?