ASK YOUR RUNNING QUESTION: #127

Het was alweer twee maanden geleden dat er een Ask Your Running Question op mijn blog verscheen. De vragen waren inmiddels hopeloos gedateerd, dus ik stelde het maken van een AYRQ-blog steeds uit. De vragen die ik vandaag behandel zijn vorige week gesteld, toen ik via Instagram een oproepje plaatste voor blog-onderwerpen. Vier van deze geopperde onderwerpen heb ik omgevormd tot hardloopvraag en beantwoord ik vandaag.

Liz: Hoe zorg je dat je minder spanning krijgt in je schouders tijdens het lopen?

Hi Liz, goede vraag. Als ik gestresst ben zit ik ook vaak met opgetrokken schouders waardoor er spanning ontstaat, wat dan weer vaak uitmondt in hoofdpijn/migraine. Tijdens het hardlopen heb ik hier ook weleens last van, vooral tijdens intervaltrainingen merk ik dat ik soms iets te gespannen ben. Op het moment dat ik al gespannen ben voor het lopen ga ik dan ook liever voor een rustige duurloop, dan ontspan je vanzelf al wat meer dan tijdens een intensieve training.

Wat bij mij goed helpt is om tegen mezelf te blijven zeggen ‘ontspan, ontspan’. Laat je armen losjes naast je lichaam bungelen, gooi je schouders los en breng je armen dan in een hoek van 90 graden. Het is de bedoeling dat je armen tijdens het lopen langs je lichaam bewegen. Maak geen vuist van je handen, maar doe net alsof je een paprikachipje vast hebt (tip van Tuur), ook dat zorgt voor minder spanning. Tijdens intervaltrainingen herinner ik mezelf vaak aan het feit dat ik een lekker ritme moet zoeken, ontspanning. Ook focus ik me op de woorden ‘loop met je benen’. Je armen worden vanzelf meegenomen, maar het lopen zelf doe je met je benen.

Dorien: Welke zonbescherming is goed tijdens het hardlopen?

Hi Dorien, het is inderdaad super belangrijk om je tijdens het hardlopen goed in te smeren. Dit weekend voorspellen ze veel zon en lekkere warme temperaturen, de zon begint ook alweer lekker fel te worden, dus als je naar buiten gaat: insmeren!

Ik gebruik zelf het liefst een zonnebrand zonder parfum voor mijn gezicht, met parfum gaat vaak irriteren. Dat heeft meer met mijn gevoelige huid te maken en minder met het hardlopen zelf. Deze van Louis Widmer is fijn, maar de Shaka formule van La Roche-Posay is ook fijn. In die laatste zit wel iets van parfum, maar deze verergert mijn puistjes gelukkig niet. De zonbescherming van Jetske Ultee is ook heel goed, hij is parfumvrij en er zijn nog een aantal hoogwaardige stofjes aantoegevoegd om je huid extra goed te beschermen, je ziet deze wel iets meer op de huid zitten.

Voor mijn lichaam gebruik ik tijdens het hardlopen iets dat waterresistant is, ik heb persoonlijk goede ervaringen met de Garnier UV Sport Zonnebrand. Je hebt deze ook in een tube, die zou je eventueel ook voor je gezicht kunnen gebruiken.

Anoniem: Waar zou je nog graag naartoe willen om hard te lopen?

Ik heb het geluk dat ik al op heel veel mooie plekken op de wereld heb mogen hardlopen. Van Valencia tot New York en van de Alpen tot de duinen hier in Den Haag. Toch zijn er ook nog wel plekken waar ik nog nooit geweest ben en die ik heel graag hardlopend zou willen ontdekken. Hoog op de verlanglijst staat Sydney, maar bovenaan de verlanglijst staat op dit moment Portland/Eugene. Ze hebben daar ‘legendarische’ trails en voor mijn gevoel leeft hardlopen daar echt enorm (maar dat kan ook komen doordat de enige mensen die ik volg uit die omgeving, hardlopers zijn). Het is de plek waar Nike ontstaan is en waar het hoofdkantoor nog steeds, het is ook de plek waar veel topatleten wonen en trainen.

Oh en als we dan bezig zijn met droomplekken om hard te lopen, een hoogtestage in Mammoth Lakes of (iets dichter bij huis) St. Moritz lijkt me eigenlijk ook wel heel erg tof. Waarom Mammoth Lakes? Check deze video.

Hes: Wandelpauzes tijdens een duurloop, wel of niet doen?

Ik denk dat het antwoord op deze vraag heel persoonlijk is en ik denk ook dat het heel erg samenhangt met hoe getraind je bent. Als je nog in de opbouwfase bent, dan denk ik dat hardlopen en wandelen met elkaar afwisselen juist goed is. Als jij aan het trainen bent voor een marathon en een dertig kilometer gepland hebt, dan denk ik persoonlijk dat je het beste tussendoor niet teveel wandelt. Althans, als het je doel is om tijdens de marathon niet te wandelen.

Toch stop ik ook weleens tijdens een lange duurloop, om even water te halen bij een tankstation bijvoorbeeld. Die stops probeer ik zo snel mogelijk te doen (minder dan 2 minuten) en ik plan ze van te voren. Ik probeer me tijdens een lange duurloop aan de vooraf geplande breaks te houden. Dus als mijn benen moe beginnen te voelen, dan probeer ik het idee van wandelen met positieve gedachten uit mijn hoofd te verdringen. Wat vaak helpt is om even iets harder te gaan lopen, mijn pasritme te veranderen. Af en toe stoppen voor water is geen probleem als je van te voren met jezelf hebt afgesproken waar je precies gaat stoppen. Als je gaat stoppen op het moment dat je zware benen hebt, leer je niet om in een wedstrijd door te gaan op het moment dat je het zwaar hebt.

Wil je graag wandelen tijdens een lange duurloop? Maak dan een ‘wandelplan’ en houd je daaraan.

Hoop dat jullie iets hebben aan de antwoorden op de vragen. Sturen jullie weer nieuwe vragen in via de comments? Dan kan ik volgende week weer een nieuwe AYRQ maken!

Liefs,

Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Vera Boekelman
  april 2, 2020 / 12:16

  Leuke, originele vragen weer! Ik voel ook altijd de eerste tekenen van vermoeidheid tussen mijn schouders, alsof ik niet meer de energie heb om überhaupt rechtop te staan. Ik probeer dan altijd mijn buik/core aan te spannen en inderdaad wat jij zegt je benen het werk te laten doen.

 2. Femke
  april 2, 2020 / 17:31

  Ik heb een vraag voor de volgende! Ik ga nu een schema volgen voor de 21km. Heel veel loopjes zijn in hartslagzone 2, maar mijn god wat is dat moeilijk om zo traag te moeten lopen. Maar mijn basisconditie is nog niet helemaal top dus dat komt misschien omdat ik hiervoor te weinig lang en traag getraind heb? Oftewel: hoe krijg je een goede basisconditie? Feedback welkom!

 3. Geert
  april 4, 2020 / 19:51

  Mijn vraag sluit aan bij die van Femke. Langzame duurlopen lukken mij ook niet. Ik heb nu een paar halve marathons gelopen en wil volgend jaar mijn eerste marathon lopen. Mijn pace bij de halve marathon is ongeveer 4:50 min/km. Mijn rustige duurlopen loop ik nu ongeveer met 5:15 min/km. Als ik rustiger ga, loop ik niet meer ontspannen en lijkt het juist meer energie te kosten. Heb je tips om mijn pace te verlagen bij rustige duurlopen?