ASK YOUR RUNNING QUESTION: #10

Tijd voor alweer de tiende AYRQ! Met deze keer onder andere DE truc om sets van Martin Garrix op je iPod te krijgen en mijn favoriete work-outs.

Manon: Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je die sets van Martin Garrix op je iPhone of iPod krijgt, vind het zelf onhandig om met YouTube te lopen. Gebruik je Soundcloud of iets anders? 

Hi Manon, ik download de sets zodat ik ze op mijn iPod Shuffle kan zetten. Ik weet niet of het 100% legaal is, maar ik verspreid ze verder niet en je hoeft er ook geen illegale software voor te downloaden, dus ik hoop dat dit OK is. Ik zoek gewoon de set op op YouTube, kopieer de link en ga dan naar deze website. Er wordt dan een Mp3 bestand gemaakt van de YouTube video en die kun je downloaden. Staat je set niet op YouTube maar op Soundcloud, dan gebruik je een Soundcloud downloader zoals deze, dat werkt ongeveer hetzelfde als met de YouTube converter.

Linda: Ik ga september mijn 1e halve marathon lopen. Als schema gebruik ik jouw boek en haal daar nog wel meer tips uit ?. Ik volg je op de voet, kom je ook geregeld hardlopend tegen in de duinen hihi. Mijn vraag is: De start van mijn 1e halve marathon is al vroeg in de ochtend en dan kan het dus nog fris zijn. Echter bij de finish zal het erg warm zijn. Hoe bereid je je daarop voor qua kleding en accessoires?

LINDA! Aller eerst, waarom heb je nog nooit wat gezegd als je me tegen komt in de duinen met hardlopen. Volgende keer echt doen hoor, ook al kijk ik heel erg gefocust, dat vind ik juist heel erg leuk.

Als ik jou was zou ik je absoluut niet te warm kleden. Tijdens een wedstrijd heb je het toch vaak warmer dan tijdens een training en je geeft al aan dat het bij de finish waarschijnlijk warm zal zijn, nou dan ben je jezelf dankbaar als je niet te warm gekleed bent.

Om je voor de start warm te houden kun je een oude trui aantrekken, of een oud vest, dat je vlak voor de start, of na twee kilometer, uit kunt trekken. Wordt het echt heel koud ’s ochtends, dan kun je uit een paar oude sokken ook de tenen knippen de sokken als armwarmers dragen voor de eerste kilometers.

Heel veel succes tijdens je eerste halve marathon, welke ga je lopen? En wat voor tijd wil je gaan lopen?

Julie:  Welke yoga video’s gebruik je vaak? Zet je soms ook eens een workout video op voor training van het bovenlichaam?

Hi Julie, ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde video van Exercise TV. Ik vond die video in januari 2010 en heb nooit meer een andere Yoga-video gedaan. Exercise TV bestaat niet meer, maar de video is nu wel op YouTube te vinden. Naast deze video doe ik vaak ook (of nou ja probeer ik vaak) te planken. Dan plank ik een minuutje recht en dan twee keer dertig seconden schuin. Ik bouw dit uit naar 2 minuten recht en 4x een halve minuut schuin. Dit is ook meteen een hele goede work-out voor je armen. Zelf doe ik geen specifieke oefeningen voor mijn armen. Als ik echt goed bezig ben doe ik drie keer per week spierversterkende oefeningen voor mijn core en bovenbenen, deze staan in mijn boek, maar ook in deze video die ik twee jaar geleden maakte. 

Maartje: Zo zittend in de zondagochtend zon, toch balen dat ik al zes weken niet kan lopen; geïrriteerde hamstringpees. Waar sporten een noodzaak is naast werken en zes kinderen! Nou wil ik graag mijn conditie op pijl houden, misschien geen hele maar dan toch minstens een halve marathon in Amsterdam! Hoewel ik zou nu al een moord doen voor 5 pijnvrije kilometers. Hoe houd je je conditie op pijl als je niet mag rennen,.. of aanzetten?

Wat ontzettend vervelend zeg. Zit er al verbetering in? Of blijft de situatie gelijk? Snap dat je met werk en zes kinderen die tijd voor je zelf om te sporten hard nodig hebt. Ik denk dat de beste sport om je conditie op peil te houden fietsen is. En daar is mijn fysio het mee eens (ik heb je vraag even doorgespeeld). Als je een hometrainer hebt, ga dan bijvoorbeeld een uur op de hometrainer en verhoog de weerstand iedere vijf minuten een beetje. De training moet ongeveer gelijk zijn aan de looptraining die je eigenlijk zou willen doen. Mocht je geen hometrainer hebben maar wel een racefiets, dan kun je natuurlijk ook een soortgelijke training doen op de racefiets.

En voor de lekkere zondagochtenden waarop je gewoon even een momentje voor jezelf wil, kun je natuurlijk ook een lekker stuk gaan wandelen. Trek je sportkleding aan, hardloopschoenen ook. En misschien kun je tussen het wandelen door zelfs wel korte stukjes pijnloos hardlopen.

Succes en een spoedig herstel!

Tjeska: Hi, in de Q&A van Intersport had je het erover dat je meerdere keren last hebt gehad van Shin Split. Wat heb jij hier toen aan gedaan om het te voorkomen en het te verhelpen?

Ik heb hier ongeveer vijf jaar last van gehad, de eerste vijf jaar dat ik hard liep. Ik bouwde steeds veel te snel op en dan liep ik weer een paar maanden niet (omdat ik zoveel last had) en dan begon ik gewoon weer met vijf kilometer lopen. Typische overbelasting dus. Daarnaast deed ik geen andere sporten en ik deed ook geen oefeningen om mijn lichaam sterker te maken. Uiteindelijk ging het langzaamaan steeds beter toen ik Nike Free’s ben gaan dragen, deze schoen zorgt ervoor dat alle spieren in je been heel hard moeten werken, hierdoor worden je spieren sterker waardoor je schenen minder belast worden. Daarnaast liep ik op dat moment al een half jaar drie/vier keer per week hard, ik was dus eindelijk uit de opbouwfase. Mijn lichaam was het hardlopen inmiddels gewend.

Ik zou het iets rustiger aan gaan doen, minder intensief trainen, maar niet helemaal stoppen. Daarnaast zou ik je kuiten en andere spieren in je benen en je core trainen, zodat je schenen minder belast worden. Gaat het echt te veel pijn doen, dan zou ik toch rust nemen.

Dankjewel voor al jullie leuke vragen! Nieuwe vragen mogen zoals altijd in de comments en wie weet beantwoord ik jouw vraag volgende week.

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. xAmberc
  mei 27, 2017 / 13:55

  Hoi Annemarie, ik heb de laatste twee 5 km wedstrijden die ik heb gelopen het probleem dat ik net na de finish bijna over mijn nek ga. Ik had de wedstrijd beide keren om 9 uur en at dan zo rond 5 uur, misschien iets later, een bord pasta. Hoe komt het dat ik na de finish opeens bijna over mijn nek ga en wat kan ik er aan doen dat het niet meer voor komt?

 2. mei 27, 2017 / 19:54

  Wist je dat er ook een The Martin Garrix Show-podcastkanaal is met mixtapes/tracklists in de Podcast app van Apple (die je gratis kunt downloaden)? Ik weet eigenlijk niet precies wat het is, zelf nooit naar geluisterd, maar misschien kun je er wat mee :)

  • Annemerel
   Auteur
   mei 29, 2017 / 18:29

   Oh thanks voor de tip, ga er eens naar kijken!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 29, 2017 / 18:31

   Oh thanks voor de tip, ga er eens naar kijken! Klinkt goed!

 3. Ester
  mei 28, 2017 / 00:45

  Hi Annemerel. Halverwege juni ga ik mijn eerste halve marathon lopen. Spannend! Ik heb iets te vroeg gepiekt in mn schema, dus hoop dat het allemaal goed gaat. Ik weet dat je voor een hele marathon de laatste weken rustig aan doet. Hoe doe je dat met een halve marathon? En wat raad je mij als beginnende duurloper aan?

 4. Alison
  mei 28, 2017 / 15:44

  Hallo Annemerel,
  Ik doe sindskort aan hardlopen en ik merk dat ik moeite heb om het juiste sportondergoed te vinden (wat niet zichtbaar is). Ik vind zichtbare lijnen niet zo flatterend namelijk in een tight. Ik heb al ondergoed geprobeerd wat naadloos is, maar ik zie het alsnog. Dus wat voor sportondergoed draag jij of raad je aan?

  • Hanne
   mei 31, 2017 / 08:37

   Ik heb dezelfde vraag! Sportbeha’s zijn geen probleem, maar ik zou graag tips krijgen voor goede, zweetdoorlatende sportonderbroeken. Ik draag nu mijn gewone onderbroeken om te sporten, maar ik erger me er steeds aan (nat van het zweet, naden,…).

 5. Ilse
  mei 29, 2017 / 11:58

  Die YouTube converter is zo handig! Handig dat er ook een voor soundcloud is!

 6. mei 30, 2017 / 09:09

  Hoi Annemerel,
  Ik ben sinds kort in je boek begonnen en hier haal ik echt heel veel tips uit.
  Mijn ultieme droom is een marathon lopen, maar zo ver ben ik nog lang niet (qua conditie/lichaam) dus ik wil graag langzaam opbouwen en “klein” beginnen.
  Zou jij adviseren om te beginnen met een 5K of met een 10K als je nu zou besluiten om in 2018 je eerste wedstrijd te lopen? En zou je trainen op de loopband of buiten in de natuur?

 7. julie
  mei 30, 2017 / 11:31

  Bedankt voor de tips Annemerel!

 8. Johan
  mei 31, 2017 / 05:12

  Gezien het vele aantal kilometers die je wekelijks loopt vroeg ik me af of je ook een looplogboek bijhoudt?

 9. Eva
  mei 31, 2017 / 19:24

  Hi Annemerel! Een vraagje. Op dit moment loop ik 5 km in ongeveer 32/35 minuten maar ik wil graag begin juli tijdens mijn volgende hardloopwedstrijd onder de 30 minuten lopen. Heb je tips om iets sneller te worden op de 5 kilometer?