ASK YOU RUNNING QUESTION: #11

ASK YOUR RUNNING QUESTION! Met deze week onder andere het antwoord op de vraag ‘waarom ben ik altijd misselijk na een hardloopwedstrijd’ en ‘welk ondergoed moet ik dragen tijdens het hardlopen’.

Amber: Hoi Annemerel, ik heb de laatste twee 5 km wedstrijden die ik heb gelopen het probleem dat ik net na de finish bijna over mijn nek ga. Ik had de wedstrijd beide keren om 9 uur en at dan zo rond 5 uur, misschien iets later, een bord pasta. Hoe komt het dat ik na de finish opeens bijna over mijn nek ga en wat kan ik er aan doen dat het niet meer voor komt?

Hi Amber, wat vervelend dat je na die wedstrijden steeds het gevoel had dat je moest overgeven. Ik heb dat gevoel zelf ook weleens in een tien kilometer wedstrijd. Of tijdens een intervaltraining. Er zijn een aantal verklaringen voor te bedenken.

 1. Als je loopt wordt zuurstofrijk bloed weggestuurd van je maag en andere niet essentiële organen naar je longen, hart en andere spieren die aan het werk worden gezet. In je maag heb je hierdoor minder hulpmiddelen die er voor zorgen dat je voeding efficiënt verteert wordt. Als het warm weer is, kan dit verergert worden. De oplossing? Probeer te trainen met je voeding en er op die manier achter te komen waar je wel en niet tegen kunt. Ook laat je je lichaam op deze manier aan de voeding wennen.
 2. Het kan ook zijn dat je lichaam reageert op te snel stoppen. Je lichaam is er niet op voorbereid. Wellicht heb je nog even aangezet die laatste meters tot de finish en dan sta je daarna ineens stil (je kunt dit vergelijken met het gevoel dat je in een achtbaan krijgt). De oplossing? Niet meteen stil staan maar rustig joggend uitlopen.
 3. Het hardlopen zorgt daarnaast ook een verhoogde druk op je maag en dat kan ook zorgen voor misselijke gevoelens. Zeker als je daarnaast niet goed eet.

Zelf denk ik dat jouw grootste probleem punt twee is. Je zegt dat je vooral na het lopen misselijk bent, dus dat lijkt me het meest aannemelijk. Hoop dat rustig uitlopen voor je werkt. Of toch niet zo’n harde eindsprint naar de finish trekken. Laat je me weten als je hier iets aan gehad hebt?

Ester: Hi Annemerel. Halverwege juni ga ik mijn eerste halve marathon lopen. Spannend! Ik heb iets te vroeg gepiekt in mn schema, dus hoop dat het allemaal goed gaat. Ik weet dat je voor een hele marathon de laatste weken rustig aan doet. Hoe doe je dat met een halve marathon? En wat raad je mij als beginnende duurloper aan?

Wat spannend dat je je eerste halve marathon gaat lopen. Welke staat er op het programma? Zelf loop ik voor een halve marathon ongeveer twee weken voor de wedstrijd mijn langste lange duurloop. Die ligt voor mij rond de 25-30 kilometer, maar dat komt omdat ik ook eigenlijk vaak in training ben voor marathons. Voor jou zou ik een afstand tussen de 17-20 kilometer aanraden. Een week later zou ik dan nog een keer twaalf kilometer lopen en dan moet je er wel klaar voor zijn.

Tussendoor kun je gewoon je normale trainingen doen. In de week voorafgaand zou ik geen hele intensieve trainingen meer doen, gewoon alles op een iets lager pitje. Donderdag je laatste ‘serieuze’ training en dan op zaterdag (in het geval dat je wedstrijd op zondag is) misschien nog drie kilometer uitlopen.

En dan moet het echt gebeuren! Heel veel succes en plezier tijdens je eerste halve marathon. Rust van te voren goed uit, maak je niet te veel zorgen en vergeet tijdens de wedstrijd geen water te drinken. Komt goed :)

Alison: Hallo Annemerel, ik doe sindskort aan hardlopen en ik merk dat ik moeite heb om het juiste sportondergoed te vinden (wat niet zichtbaar is). Ik vind zichtbare lijnen niet zo flatterend namelijk in een tight. Ik heb al ondergoed geprobeerd wat naadloos is, maar ik zie het alsnog. Dus wat voor sportondergoed draag jij of raad je aan?

Hi Alison, begrijp dat je die lijnen niet zo mooi vindt in een legging. Aller eerst is het belangrijk om te weten dat sommige leggings nu eenmaal doorschijnen. En dat geldt niet alleen voor de wat meer budget merken. Nike, Adidas, Asics, Puma, ODLO, ze hebben allemaal weleens een misser. Jammer, want het lijkt me anno 2017 niet echt meer nodig om doorschijnende leggings te produceren.

ANYWAY! Wat draag ik onder mijn tights? Tromgeroffel… om de een of andere reden vind ik het beantwoorden van deze vraag redelijk intiem. Maar goed. Ik draag deze naadloze broekjes van Calvin Klein (ik heb er alleen nooit van mijn leven 24 euro voor betaald). Goedkopere versies hiervan koop ik bij Intimissimi, maar die heb je helaas – naar mijn weten – niet in Nederland, dus die koop ik altijd als ik in Italië ben. Volgens mij draag ik dit al meer dan tien jaar. Is dus wel een succes te noemen.

Hoop dat je hier iets aan hebt :)

Liselotte: Wat zijn de gevolgen van te vaak lopen en hoe herken je de signalen hiervan?

Hi Liselotte, goede vraag. Er zijn heel veel verschillende (negatieve) gevolgen van te vaak lopen. Blessures bijvoorbeeld. Het begint met een overbelasting en als je daar niet snel genoeg op reageert kan dat vervelend uitpakken. Hoe kom je er achter dat je een overbelasting hebt? Nou, door heel goed op je lichaam te letten. Spierpijn hebben we allemaal weleens, maar een zeurend gevoel in je scheenbeen is niet goed. Net als pijn in je heup of knie niet OK is. Neem dan zeker een stap terug en probeer de oorzaak hiervan te achterhalen (vaak komt dit ook doordat andere spieren in je lichaam niet zo goed ontwikkeld zijn, waardoor je gaat compenseren).

Andere gevolgen kunnen vermoeidheid, slapeloosheid en lusteloosheid, concentratieverlies en gewichtsafname zijn. Dit link je misschien niet meteen aan het lopen, maar is wel degelijk terug te leiden naar overtraining. Het is niet altijd precies te zeggen wanneer je overtraind bent, maar wanneer je hartslag hoger is dan normaal, zonder andere verklaarbare reden, dan zou ik je willen adviseren om minder te gaan lopen.

Loesmartherus: Ik wil binnenkort gaan trainen voor de marathon, maar heb geen idee waar ik moet beginnen. Hoe bouw je je lange duurlopen op?

Hi Loes, geen idee hoeveel kilometer je nu kunt lopen maar ik ga er vanuit dat je een halve marathon inmiddels kunt afstrepen. Ik zou zo’n vijf maanden uittrekken voor de training. Eerst zou ik zes weken opbouwen, rustig het aantal kilometers dat je loopt uitbouwen en iedere week een duurloop doen tussen de 12 en 18 kilometer. Daarna zou ik een schema van veertien-zestien weken doen. Die schema’s kun je overal vinden. In mijn boek staan er bijvoorbeeld twee, maar je kunt ook aan de hand van verschillende tools zelf een schema maken.

Ik raad je aan om minstens drie/vier keer per week te trainen. Een lange duurloop, een interval/tempotraining en een korte duurloop en als je dan die vierde keer vrij kunt maken, zou ik de dag na je lange duurloop een korte makkelijke hersteltraining doen. Dit werkt voor mij heel goed, hopelijk werkt het ook voor jou. Maar van ervaring leer je, dus probeer gewoon een schema waarvan jij denkt dat het goed bij je past en werkt het niet, dan probeer je de volgende keer (als je er dan nog zin in hebt) iets anders.

Veel succes en plezier met trainen :)

Hoop dat jullie weer iets gehad hebben aan deze vragen (en bijbehorende antwoorden). Zoals altijd mogen nieuwe vragen weer in de comments gesteld worden. Keep them coming!

Liefs,
Annemerel

Bron 

Delen:

9 Reacties

 1. Marjan
  juni 3, 2017 / 13:25

  Over het ondergoed: ik was lange tijd zoekende, maar sinds een paar maanden ga ik voor soortgelijke ‘broekjes’ van de Hema. Ideaal en lekker Hollands :)

  • Maaike
   juni 4, 2017 / 09:55

   Ja, die heb ik ook van de hema! Werkt prima, en stuk goedkoper dan €24,- ;)

 2. juni 3, 2017 / 13:39

  Oh ik had dat supermisselijke ook standaard na de coopertests of piepjestests die ik op de middelbare school nog wel eens moest doen. Maar überhaupt veel na hevige inspanning (ik vond het zelf ook altijd wel normaal, maar het zal wel per persoon verschillen) op momenten dat mijn conditie niet zo goed was, ik denk dus ook wel grotendeels omdat er gewoon geen bloed naar je maag/organen gaat oid.

 3. Sofie
  juni 3, 2017 / 17:08

  Gewoon een zwarte string van de Hunkemöller zit bij mij prima en kost een euro of zes =)

 4. xAmberc
  juni 3, 2017 / 17:14

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Ik denk inderdaad ook dat punt 2 de boosdoener is. Ik moet altijd nog even een eindsprint trekken aan het einde van een wedstrijd.

 5. Ella
  juni 3, 2017 / 21:08

  Het misselijke gevoel had ik ook toen ik begon met lopen! Zelfs tot kokhalzen aan toe zodra ik gestopt was met hardlopen. In die tijd woonde ik nog thuis en liep ik altijd met mijn moeder, en op het eind trokken we nog een sprintje, en dan idd ineens stoppen.
  Bij mij is het overgegaan toen ik getrainder werd in het hardlopen, langere afstanden, vaker lopen etc, toen trainde ik het er vanzelf uit, en ik liep altijd goed uit als ik alleen trainde.

 6. Jette
  juni 5, 2017 / 10:47

  Hi Annemerel,

  Ik probeer nu ongeveer een maandje hard te lopen, maar het lukt me gewoon niet meer dan 3 km te rennen (pace 5’30). Ook langzamer rennend niet. Mijn hele lichaam gaat pijn doen(schenen het meest), zo rood als een tomaat en ik krijg mijn benen niet meer de lucht in. Ik snap het niet zo goed want mijn conditie is vrij goed (dacht ik). Ik zwem lange afstanden, ga naar de sportschool en train voor een 80 km wandeltocht. Maar dat rennen wil niet lukken. Heel frustrerend. Heb jij een idee waar het aan zou kunnen liggen? En belangrijker nog, wat ik er aan kan doen.
  Ohja, en wat ik me ook altijd al afvroeg, hoe ‘hoort’ hardlopen te voelen. Rent iedereen (jij dus ook ) met pijntjes en een moeilijke ademhaling, want misschien stel ik me wel gewoon aan omdat ik denk dat hardlopen niet vervelend hoort te voelen. Ik weet niet of ik teveel van mijn lichaam vraag, of dit een gezonde dosis inspanning is.

  Ohja en even een complimentje dat ik vind dat de kwaliteit van je artikelen omhoog is gegaan.
  Én een suggestie, meer YouTube! Ik vind je voor de camera echt top! Misschien naast vlogs wat ander soortige video’s weer? Workout, tips (dit artikel gesproken), eetdagboek (al kan iedereen dat denk ik al wel voorspellen). Of een leuke hardlooptag (beginnen).
  Liefs!

 7. Ilse
  juni 6, 2017 / 14:21

  Deze artikels vind ik altijd zo handig om te lezen!

 8. Babette
  juni 7, 2017 / 16:08

  Hoi Annemerel!
  Deze rubriek is – naast je vlogs – m’n lievelings! <3

  Ik ben al een poosje aan het hardlopen, en er staan twee 5km-wedstrijden op het programma. Na die wedstrijden wil ik graag sneller worden!

  Raad je aan om langere afstanden te lopen om sneller te worden, of om eerst meer de 5 km te lopen zodat ik vanzelf sneller word? Maw: Hóé word ik sneller?

  Ik ben benieuwd!

  Bedankt,
  Groet,
  Babette