ASK ME ANYTHING: #4 (On motivation, health & feeling guilty)

Voel jij je niet ‘schuldig’ als je gedurende een bepaalde tijd zo slecht hebt gegeten? Veel desserts, frietjes, enzovoort. Hoe zorg je ervoor dat je weer op het goede spoor terecht komt? Hoe geef jij jezelf een schop onder je kont?
Ooit zei iemand tegen mij “Iedere sigaret die ik minder opsteek, is er weer één minder”. Als ik midden in een vreetperiode zit en ik weet mezelf een magnum te ontzeggen denk ik dat “Iedere magnum die ik minder eet, is er weer één minder”. Als je midden in een ‘slechte’ periode zit, kan het namelijk voelen alsof het allemaal niet meer uitmaakt. Je hebt nu al zoveel gegeten, die ene magnum maakt nu ook niet meer uit.. Maar die magnum minder maakt wel uit, want het toont aan dat je sterk genoeg bent om iets af te slaan.

Natuurlijk voel ik me wel eens schuldig als ik teveel gegeten heb, maar met jezelf schuldig voelen kom je er niet. Met zielig doen en jezelf schuldig voelen bereik je niets. Hoe sneller je het geaccepteerd hebt dat je je boekje te buiten bent gegaan, hoe sneller je weer aan de bak kunt. Lekker veel water drinken, hardlopen, even wat minder (toegevoegde) suiker en wat meer fruit en groenten.

Hoe blijf je gemotiveerd met hardlopen en bewegen?
Door mezelf uit te dagen, bijvoorbeeld door me in te schrijven voor een marathon. Ik bedoel, dan moet ik wel… Daarnaast vind ik hardlopen ook heel fijn. Het werkt voor mij heel erg ontspannend en ik weet dat ik me beter voel als ik heb hardgelopen. Loop ik een week niet? Dan word ik onrustig en heb ik minder energie. Echt waar.

Maar in drukke periodes vergeet je dat soort voordelen van hardlopen makkelijker. Op de bank hangen lijkt makkelijker, minder vermoeiend.. Terwijl hardlopen (voor mij) in werkelijkheid juist zorgt voor meer energie. Doordat ik me in heb geschreven voor een hardloopwedstrijd, moet ik wel trainen, ook al ben ik moe.

Plus, ik heb ook wel een klein beetje het geluk dat ik graag actief bezig ben. Ik ga liever twee kilometer lopen dan dat ik tien minuten in de tram zit.

Heb je nooit ‘Ik heb geen zin en wil bankhangen’ dagen?
Tuurlijk en dan ga ik ook vaak niet hoor! Als ik echt zo’n dag heb dat ik geen zin heb, moe en lamlendig ben, dan gun ik mezelf een dag “vrij”, dan geef ik me er maar gewoon aan over. Maar ik spreek dan wel met mezelf af “Ok, vandaag hoef je niet te werken en hoef je niet te sporten, maar dan doe je morgen wel weer goed je best”.

Als ik op de bank ga hangen en de hele tijd in mijn hoofd heb “Oh eigenlijk moet ik……..” geniet ik ook niet van het bankhangen en dan voer ik uiteindelijk niets uit, plus dat ik de dag erna nog steeds wil bankhangen omdat ik nog steeds niet relaxt ben omdat ik de dag ervoor met een opgejaagd gevoel op de bank heb gezeten. Snap je hem nog?

Natuurlijk zijn er ook dagen waarop ik me een bankhangdag echt niet kan permitteren, maar gelukkig zijn dat niet de dagen dat ik de bank niet af te krijgen ben. Dan heb ik door de spanning van alles dat ik moet doen, een drang gekregen om te werken/sporten. Nee, de bankhang dagen zijn eigenlijk vaak dagen waarop ik wel dingen zou kunnen doen, maar die niet direct noodzakelijk zijn.

Je komt altijd heel zelfverzekerd over, maar heb je ook ooit momenten gehad waarop je heel onzeker was en niet tevreden was met jezelf?
Hallo, ik ben ook maar een mens, natuurlijk ben ik ook wel eens onzeker. Vroeger had ik er meer last van dan nu, ik was toen niet alleen onzeker maar ook verlegen, maar door levenservaring wordt dat steeds minder. Natuurlijk ben ik nog steeds wel eens zenuwachtig als ik nieuwe mensen ontmoet, maar ik weet nu dat het in de 24-jaar dat ik leef altijd goed gekomen is, dus ik kan het veel beter relativeren.

Ik ben op dit moment vooral onzeker over mijn huid. De ene week gaat het prima, de volgende week heb ik drie grote plekken op mijn gezicht. Als iemand me dan aankijkt denk ik altijd “zouden ze nu naar mijn puisten kijken of….”. Heel suf natuurlijk, maar acné kan je heel onzeker maken. Je huid, je gezicht, het is toch een beetje je visitekaartje. Maar het is niet zo erg dat ik mezelf wil verbergen hoor, maar als er één ding is waar ik onzeker over ben, dan is het mijn huid..

 

Liefs,
Annemerel

Delen:

20 Reacties

 1. september 3, 2013 / 17:12

  Leuk stukje annemerel! Vooral dat van je huid komt me bekend voor :)

 2. september 3, 2013 / 17:23

  Eerlijk stuk. Ik kan me voorstellen dat je huid je onzeker maakt, het is inderdaad je visitekaartje. Eigenlijk onzin natuurlijk, want jij als persoon bent degene waar het om gaat, niet je hoofd. Maar toch. Dagjes bankhangen kunnen wat mij betreft soms ook negatief uitpakken, inderdaad juist omdat je dan de hele dag denkt ‘eigenlijk zou ik nu dit of dat moeten doen’.

 3. september 3, 2013 / 17:50

  Leuke vragen!

 4. september 3, 2013 / 17:53

  Leuk om te lezen!

 5. september 3, 2013 / 18:00

  Fijn dat je zo uitgebreid antwoord en leuk om te lezen!

  Liefs, Mariette

 6. september 3, 2013 / 18:22

  Oh dit waren de antwoorden waar ik op zat te wachten :) Het klinkt wel erg herkenbaar dat onrustig op de bank zitten omdat je nog iets “moet”. Dat zou ik inderdaad ook wel eens van me af moeten zetten als ik een avondje bankhang.

 7. Ella
  september 3, 2013 / 19:09

  Zo leuk die Ask Me Anything blogjes :)
  Dat over acné herken ik helaas maar al te goed. Het kan je in één klap zo onverzorgd laten voelen ofzo…

 8. september 3, 2013 / 19:16

  zou je een keertje een artikel willen maken over een goede warming-up voor het hardlopen (of heb je toevallig al zo’n artikel)?

 9. september 3, 2013 / 20:00

  Eerlijk! Mooi.

 10. september 3, 2013 / 20:25

  Blijft leuk om te lezen. Acné lijkt mij ook heel vervelend, je gezicht is inderdaad toch je visitekaartje.

 11. september 3, 2013 / 20:41

  Wat een leuke antwoorden weer!

 12. september 3, 2013 / 21:14

  Erg leuk om te lezen!
  Zelf heb ik ook lange tijd acne gehad dus ik herken dat gevoel. Gelukkig is de acne nu over maar ben ik nog steeds erg onzeker…

 13. Eef
  september 3, 2013 / 21:45

  Herkenbaar stukje :)

  Had vorige week ook een slechte-huid-week, ik heb dan het idee dat mensen enkel nog mn puisten zien, en niets anders ;)
  Het stomme is, dat ik het eigenlijk we een beetje in de hand heb, als ik suiker eet, krijg ik acne, punt. Maar ik hou zo van koekjes…

 14. september 3, 2013 / 21:45

  JIj lijkt me nou zo’n leuk mens hé! Je woont ook in Den Haag toch? Wie weet een keertje meeten, lijkt me leuk je te fotograferen (want ookal zijn we allemaal wel eens onzeker en snap ik jouw onzekerheden over je huid, ik vind je mooi) en leren kennen. En wie weet raak ik nog gemotiveerd om te blijven / gaan hardlopen ook joh. ^^

  Liefs!

 15. september 4, 2013 / 11:14

  Dat onrustige gevoel ken ik ook heel erg, dat ik dan denk ik ‘ik moet eigenlijk dit en dit’ en nog gewoon op de bak zit. Niet relaxed. Maar ik vind het heerlijk om te bankhangen als het mag haha

 16. Ella Nola
  september 4, 2013 / 15:37

  Is dit de laatste #Ask? Of zijn er nog meer onderwerpen?

 17. jasmijn
  september 4, 2013 / 16:35

  Leuke onderwerpen. Dat bankhanggevoel ken ik helaas maar al te goed.

  Vervelend dat je zo met je huid zit, ben je al eens bij een dermatoloog of héle goede schoonheidsspecialiste geweest?

 18. september 4, 2013 / 21:12

  Leuk om te lezen. Ik zit wel es op de bank als ik eigenlijk wil sporten. Beter om net als jij me eraan over t geven en ervan te genieten!