50 dingen die je moet weten als je de (New York) marathon gaat lopen

Na drie New York City marathons (2013, 2014, 2016) durf ik te zeggen dat ik inmiddels aardig wat kennis over de NYC Marathon vergaard heb. Voor iedereen die net als ik op 5 november aan de start staat van de 2017-editie van de New York marathon, of als de NYC-marathon gewoon op je bucketlist staat, heb ik een lijstje gemaakt met 50 dingen die je moet weten over de marathon. Niet perse op chronologische volgorde.

1. Pijn lijden

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Je gaat pijn lijden. Hopelijk pas op 5th Avenue, met nog zo’n zeven kilometer te gaan. Maar het kan ook best al pijn gaan doen rond het 25 kilometerpunt op de Queensborough Bridge tussen Queens en Manhattan, of rond het 30 kilometerpunt op 1st Avenue, als je net bent aangemoedigd bent door een grote uitzinnige menigte en het publiek langzaam minder en stiller wordt en je je beseft dat die eerste twee kilometer op 1st avenue niet de grand finale waren en dat je nog 12 kilometer moet pijn lijden. HAVE FUN!

2. New York is nergens vlak

Als je niet over bruggen loopt, loop je over vals plat. En dat ga je voelen.

3. Let op wat je eet

Neem de dag voor de marathon geen broodje zalm met rucola en avocado, het kan zomaar een voedselvergiftiging veroorzaken.

4. Het grootste deelnemersveld

De New York City marathon is de grootste ter wereld, in 2016 finishte er een recordaantal van meer dan 51.000 marathon in Central Park.

5. Wachten duurt lang

De kans is groot dat je langer aan het reizen bent naar de marathonlocatie en aan het wachten bent op de start, dan dat je op het parcours zal doorbrengen. Het is een hele trip om van Manhattan naar Staten Island (de start) te komen en als je daar dan eenmaal bent is de kans groot dat je nog vrij lang in het natte gras op de start mag wachten.

6. Gillend publiek

Het Amerikaanse publiek is uitzinnig, als je nog nooit een wedstrijd in de Verenigde Staten gelopen hebt zal je je daar misschien over verbazen. Ik verbaasde me na drie opeenvolgende marathons in de VS (Chicago, NY, Boston) juist over het doodse publiek in Berlijn. Geniet van de aanmoedigingen. Die mentale steun ga je nodig hebben.

7. Mijlen in plaats van kilometers

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar het parcours wordt aangegeven in mijlen. Als je – net als ik – kilometers gewend bent is dat best even wennen. Gelukkig wordt ieder vijf kilometerpunt ook netjes aangegeven. Focus je daar op.

8. De Verrazano Bridge

De eerste twee mijl van de marathon gaan over een brug, de Verrazano Bridge om precies te zijn. Waarschijnlijk heb je op dat moment zoveel adrenaline dat je verder niets voelt in je lichaam. Maar pace yourself, je wint de marathon niet op die brug. Verliezen kun je hem daar wel. In de ideale wereld is die eerste kilometer op de brug je langzaamste van de hele marathon (in een iets reëlere wereld zijn dat de kilometers op 5th avenue en Central Park, maar he dromen kan altijd).

9. Laat je niet gek maken door New York

New York is een prachtige stad waar je dagenlang door kunt wandelen zonder een straat twee keer te zien. Ik zou je willen adviseren dit in de dagen voorafgaand aan de marathon niet uit te proberen. Je hebt je benen op zondag hard nodig tijdens de marathon.


10. Celebrities

De New York City Marathon is – naar mijn weten – de marathon met het grootste aantal celebrity-deelnemers. In 2017 onder andere aan de start: Casey Neistat, Karlie Kloss, Kathrine Switzer en Kevin Hart.

11. 5 Boroughs

De NYC Marathon loopt door de vijf boroughs van New York. Je begint in Staten Island, loopt vervolgens bijna een halve marathon door Brooklyn, dan loop je een paar kilometer door Queens, om  via de Queensborough Bridge over te steken naar Manhattan. Daar loop je een heel stuk over 1st Avenue. Je loopt een paar kilometer door The Bronx, voordat je weer terug Manhattan in loopt en via 5th Avenue en Central Park naar de Finish op Columbus Circle loopt.

12. Geen publiek

Het publiek is uitzinnig in New York, maar er zijn een paar plekken waar je weinig tot geen publiek aan zult treffen. In The Bronx is het vaak wat rustiger. Op de meeste bruggen kan geen publiek komen en in Brooklyn loop je op een gegeven moment door de Joods Orthodoxe buurt, daar zul je ook vrijwel niemand aantreffen.

13. Startnummer ophalen

Als je het verkeerde tijdstip uitzoekt (zaterdag de hele dag) kan het zomaar zijn dat je in een hele lange rij beland als je je startbewijs bij het Javits Center op gaat halen. Doe dit zo vroeg mogelijk, als je dan lang in de rij moet wachten hoef je je minder zorgen over je benen te maken.

14. Let op!

Dat gezegd hebbende; zorg er voor dat je je startbewijs niet kwijtraakt. Alsjeblieft.

15. Wintertijd!

De klok gaat een uur terug in de nacht voor de marathon, de wintertijd begint namelijk een week later in New York. Geniet van dat uurtje extra. Je zal het waarschijnlijk nodig hebben.

16. 72 startvakken

Omdat het aantal deelnemers aan de marathon zo groot is, wordt de start over vier verschillende waves verspreid die ieder 20 minuten verspreid van elkaar van start gaan. Die vier waves zijn dan weer verdeeld over drie kleuren; oranje, blauw en groen. En die kleuren zijn dan weer opgedeeld in zes corrals (startvakken), deze dragen de letters A tot en met F. Er zijn dus 72 verschillende startvakken (exclusief de startvakken voor de elite). Wil je graag samen starten maar heb je niet hetzelfde startvak? Je kunt altijd een startvak naar achteren, een startvak naar voren opschuiven is in New York een mission impossible.

17. Op of onder de brug

De drie verschillende ‘kleuren’ gaan niet op dezelfde plek van start. Oranje en blauw starten bovenop de brug, groen loopt op het onderste gedeelte van de brug. Als je een oranje startnummer hebt, heb je wat mij betreft het meeste geluk, want die eerste kilometers op de brug heb je een prachtig uitzicht over Manhattan. Ik denk dat je onder op de brug (groen dus) het minst last hebt van eventuele wind, maar de mythe gaat wel dat je daar vaak ‘nattigheid’ voelt, afkomstig van lopers op het bovenste gedeelte van de brug, die hun zenuwplasje in de Hudson denken te lozen.

18. Rondje Central Park

De New York City Marathon staat nu bekend om haar parcours door de vijf boroughs van New York City, maar dit was niet altijd het geval. Het parcours liep in de eerste jaren door het Central Park, je liep meerdere rondjes door het (echt niet vlakke) park.

19. Dunkin Donuts

Voor de start mag je wachten op een veld op Staten Island. Het lijkt daar bijna wel een festival, er staan heel veel kraampjes met eten en drinken dat je voor de start nog even kunt eten. Van koffie en thee, tot bagels en bananen. Er is ook een Dunkin Donuts. Het behoeft denk ik geen uitleg dat je goed moet opletten wat je in je mond stopt zo vlak voor de marathon.


20. Dixie’s

Rijen voor de dixie’s zijn voor de start verschrikkelijk, maar vergeet niet dat er in de startvakken zelf ook nog dixie’s zijn.

21. Volkslied

Vlak voor de start van iedere wave wordt het Amerikaanse volkslied gezongen. Dit is voor veel mensen een tranentrekker, dus be prepared.

22. De Queensborough Bridge

Ik heb hem al een paar keer benoemd, maar ga het toch nog een keer doen. Rond 23 kilometer loop je vanuit Queens een brug op die je naar Manhattan zal leiden. En grote kans dat dat ‘lijden’ wordt. Je hebt waarschijnlijk het gevoel dat die brug NOOIT meer naar beneden zal gaan. En dat is niet gek, want Manhattan ligt hoger dan Queens, waardoor je dus meer heuvelopwaarts dan heuvelafwaarts loopt. ‘What goes up, must come down’ gaat hier dus niet helemaal op.

23. Tijdsverschil

Jup, inkoppertje, maar er is een significant tijdsverschil tussen Nederland en New York. De eerste dagen van je reis zal dat vijf uur zijn, vanaf marathondag (wintertijd) is dat zes uur. Dit kun je zien als probleem, maar ik vind dit juist het fijnste aan marathons lopen in de VS. Voor een marathon moet je namelijk op een vrij onchristelijk tijdstip opstaan en dat gaat met die jetlag een stuk makkelijker. 4.00u NY-tijd is 10.00u NL-tijd. Ik probeer de dagen voor de marathon dan ook altijd de jetlag er een beetje in te houden.

24. Verzorgingsposten

Met uitzondering van de Verrazano Bridge en de Queensborough Bridge is er tijdens de marathon iedere mijl een verzorgingspunt. Geen paniek dus, als je er eentje mist. 1,6 kilometer later is de volgende alweer.

25. Vuurwerkshow

Op vrijdagavond wordt het marathonweekend officieel geopend in Central Park, met een parade waarin deelnemers uit alle landen meelopen en die afgesloten wordt met een vuurwerkshow. Als je in de buurt bent van Central Park, zeker even een kijkje nemen.

26. Marathoncollecties

Heel veel sportwinkels in New York hebben tijdens het marathonweekend speciale NY-marathon items. New Balance is de officiële kledingsponsor dus die heeft de grootste collectie. Maar ook Nike heeft meestal leuke items en zelfs Lululemon had de afgelopen jaren een paar items in de collectie die specifiek op marathonpubliek gericht waren.

27. Rust

Zorg ervoor dat je de zaterdag voor de marathon zoveel mogelijk rust houdt. Het is ontzettend makkelijk om die dag nog veel te veel te doen, maar je baalt van jezelf als je op marathonochtend wakker wordt met tintelende voeten omdat je zoveel gewandeld hebt.

28. Trump

Grote kans dat je langs het parcours van de marathon heel veel marathon-signs ziet met ‘You run better than our country’ en meer van dit soort politiek-getinte leuzen. Ik moet daar stiekem altijd wel een beetje om lachen, terwijl het natuurlijk dieptriest is.

29. DRUK!

Het is ontzettend lastig om ‘jouw publiek’ te spotten tijdens de marathon, omdat het zo ontzettend druk is. Helemaal als ze op punten staan waar het sowieso al druk is (Manhattan!). Spreek een specifieke plek af met je fans en kies voor een plek waar het publiek niet rijendik staat. In Manhattan is dat bijvoorbeeld in Harlem.


30. Teveel energiedrank

Omdat er iedere mijl verzorgingsposten zijn kun je ook iedere mijl energiedrank tot je nemen. Ik zou je willen adviseren dit niet te doen. Grote kans dat je hier niet mee getraind hebt en op een gegeven moment kun je hier echt mega misselijk van worden. Ook kan het op je darmen gaan werken.

31. Oude kleding

Zorg dat je oude kleding in je koffer stopt die je toch al van plan was weg te gooien. Omdat je voor de start vaak lang moet wachten en het super koud kan zijn in november in New York, zeker zo vroeg op de dag, is het verstandig om wat kleding mee te nemen die je vlak voor de start weg kunt gooien in daarvoor speciaal bedoelde bakken. Goed om te weten, de kleding gaat naar een goed doel.

32. Temperatuurverschillen

Niets zo wispelturig als het weer in New York. Het kan gerust op zaterdag 21 graden, windstil en zonnig zijn en de volgende dag 8 graden met regen en wind. Wees hier op voorbereid, neem kleding voor iedere weersituatie mee.

33. Denk goed na voordat je begint met wandelen

Als je eenmaal begint met wandelen is het lastig om daarmee te stoppen. Wandel alleen als je echt denkt dat je niet anders kunt en spreek met jezelf af wanneer je wel en niet mag wandelen. Ik wandel bijvoorbeeld vaak steile stukjes omhoog, omdat ik het idee heb dat ik dat wandelend toch sneller kan dan hardlopend, zeker na 35 kilometer.

34. Spreek na de marathon een duidelijk punt af om je familie en vrienden te ontmoeten

Het is druk bij de marathonuitgang. Je kunt beter van te voren een Starbucks of andere locatie afspreken om je supporters te ontmoeten. Je vrienden in de menigte vinden is zoeken naar een speld in een hooiberg.

35. Houd je in

Alsjeblieft, houd je de eerste 30 kilometer van de marathon een beetje in. Het laatste gedeelte is killing en als je daar je kruit al hebt verschoten gaan die laatste 12 kilometer een verschrikkelijke lijdensweg worden. Het is ontzettend lastig om in te houden, je denkt waarschijnlijk, als ik nu wat tijd win kan ik straks wat tijd verliezen. Maar die tijd die je wint moet je in de laatste kilometers van de wedstrijd driedubbeldik terug betalen. Pace yourself.

36. Je gaat je afvragen waarom je zoveel geld betaald hebt om zoveel pijn te lijden

Waren er geen minder pijnlijke dingen om je zuurverdiende geld aan te besteden? Waarom wilde je dit zo graag. Dit is verschrikkelijk. Dit doe je echt nooit meer, echt niet. Van dit geld had je ook drie weken met je luie reet op een Balinees strand kunnen liggen. Het grappige is dat je deze gedachte compleet vergeet als je de medaille om je nek gehangen krijgt.

37. Het stukje van het parcours waar je het meest naar uitkijkt doet het meeste pijn

Brooklyn en Queens zijn leuk hoor, maar lopen over 5th Avenue klinkt toch nog extra bijzonder. Grappige is dat je het minst zult genieten van deze kilometers. Er lijkt geen eind aan te komen, ze gaan alleen maar omhoog en je hebt er al zo’n 35 kilometer opzitten dus het enige wat je wil is onder die finishboog doorlopen. Vind het vervelend je dit te moeten vertellen, maar je moet eerst ook nog Central Park door.

38. Central Park is kut

Grote kans dat je op donderdag of vrijdag een rondje door Central Park hebt gelopen en dacht, wow, wat een prachtig park. Central Park is ook gewoon fantastisch in de herfst. Maar je zult het vervloeken tijdens de marathon. Want waarom is niets vlak en waarom is daar de finish niet gewoon.

39. TCS NYC Marathon App

De App heeft eerder deze week een update gehad en in de App kun je al je favorieten volgen. Mijn startnummer is 41540, maar je kunt ook gewoon op naam zoeken.


40. Na de marathon loop je nog een marathon

Allereerst loop je een mijl door Central Park om echt bij de uitgang te komen (en je tas en medaille op te halen), daarna loop je kriskros door straatjes ten westen van Central Park omdat ALLES is afgesloten. Maar ja, alles voor de veiligheid, niet waar?

41. Medaille

Er is geen marathonmedaille mooier dan de medaille van de New York City Marathon. Koester hem, je hebt hem verdiend. Er is trouwens ook geen medaille zwaarder dan de medaille die je in New York om je nek gehangen krijgt. Dit maakt Medal Monday een uitdaging ;-).

42. Medal Monday

Daar over gesproken, op maandag loop je dus met je medaille om je nek in New York. Al hoeven voorbijgangers waarschijnlijk geen medaille om je nek te zien hangen om er achter te komen dat je gisteren een marathon gelopen hebt. Grote kans dat je mank loopt en achteruit de trappen van de metro naar beneden moet.

43. Ontploffingsgevaar

Als je je telefoon opent zal hij hoogstwaarschijnlijk ontploffen door het aantal berichtjes dat je tijdens de marathon ontvangen hebt van vrienden die je in de App gevolgd hebben. Dit voelt beter dan je verjaardag. Die batterijlader voor je telefoon ga je nodig hebben, waarschijnlijk.

44. Queens

Je loopt zo kort door Queens dat je je na afloop af zult vragen of je überhaupt wel door Queens gelopen hebt. Je loopt maar ongeveer twee kilometer in Queens, nadat je eerst bijna een halve marathon door Brooklyn gelopen hebt. Er gebeurt ook weinig spectaculairs in Queens zelf. Het spektakel begint op de brug naar Manhattan.

45. First Avenue

Als je de Queensborough Bridge afloopt kun je in de verte het gegil vanaf First Avenue al horen. Je loopt nog even een viaduct onderdoor en daar ben je dan, op First Avenue, waar de mensen rijendik staan. Je mantra zou hier moeten zijn ‘wat heerlijk die positieve energie, maar dit is niet mijn victory lap, dus ik laat me niet afleiden en loop rustig verder’.

46. Douche

Een warme douche zal nog nooit zo lekker en verdiend gevoeld hebben. Geniet er van en neem je tijd. En als je net als ik lange haren hebt, succes met het uit de klit halen daarvan.

47. Warme chocolademelk

Wist je dat chocolademelk de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten heeft als herstel na een marathon? Of de slagroom daar ook binnen valt weet ik niet, maar he, die marathon heb je nu toch al gelopen. Geniet er van.

48. Het nummer dat je bij de finish hoort zul je altijd blijven onthouden

Bij mij kwam de eerste keer het nummer ‘Work hard, play hard’ van David Guetta uit de speakers van de marathonorganisatie. Tijdens mijn trainingen kan ik hier nog steeds veel energie uit halen.

49. Er is geen mooiere manier om New York te zien

Geloof me.

50. Finish

De sensatie die je door je hele lichaam voelt wanneer je onder de finishboog doorloopt is niet te omschrijven. Je benen die eindelijk mogen stoppen met hardlopen, het feit dat je het gedaan hebt, de gedachten aan de maandenlange trainingen. Je kunt dit best een emotionele rollercoaster noemen. Alle pijn die je in de afgelopen uren geleden hebt verdwijnen even als sneeuw voor de zon en je durft misschien al wel aan ‘volgend jaar’ te denken. Geniet van dit moment. Als je morgen wakker wordt zul je je anders voelen ;-).

Loop jij dit jaar de New York Marathon, of staat hij op je bucketlist? Heb je hem ooit gelopen? TELL ME!

Liefs,
Annemerel

 

 

Delen:

27 Reacties

  1. oktober 26, 2017 / 12:23

    Gepaste bruggen vrees, angst, emotie en een hele grote glimlach na het lezen van je tips! :)

    • Berlinda
      oktober 26, 2017 / 20:15

      In 2015 liep ik hem met mijn man, zo herkenbaar je lijstje. Bij de start born to run van Bruce door de speakers, kippenvel! Wij startten trouwens op het onderdek en vanaf daar was het uitzicht ook spectaculair en niets van de “golden shower” gemerkt. Was eigenlijk wel blij beneden te starten dat scheelde weer een klim, want zelfs het benedendek is hoog. De brug rond 25 km vergeet ik nooit meer, ik liep nog lekker maar wat hadden veel mensen het daar al zwaar, doodse stilte met het gegil in de verte. Ik liep hem in 4 uur 4 min en hoop hem net als jij ooit binnen de 4 uur te lopen. In de voorbereiding naar NY trainde ik ook in de duinen bij Den Haag en ben ik je een keer tegengekomen. Volgens mij trainde jij toen voor Berlijn ;-) Dit jaar zit ik om 4 uur in de middag klaar bij de tv, zelfs nu 2 jaar later kriebelt het nog. Once in a lifetime ervaring!

  2. oktober 26, 2017 / 12:24

    Even uitprinten en mee bij de reispapieren ;)

  3. Rosalie
    oktober 26, 2017 / 12:26

    Leuk om dit stukje te lezen en ik denk heel handig voor degene die hem voor het eerst gaan lopen. Ben ik even blij dat ik een oranje bib had ? Ik heb hem in 2007 gelopen en ik herinner me de Joods Orthodoxe buurt heel erg goed. Voornamelijk omdat de bewoners volgens mij de hardlopers maar vervelend vinden. En dat de weg tijdelijk is afgezet, daar houden ze geen rekening mee. Ze staken gewoon over terwijl er honderden hardlopers langs kwamen die de overstekers moesten ontwijken.

    Ik weet ook nog dat ik bij de start toen ik mijn tas wilde afgeven iedereen bijna verdrukt is door de drukte omdat we door een smal paadje moesten met honderden mensen en via datzelfde paadje ook iedereen weer terug moest. Dat was echt enorm eng. Ik neem aan dat dat inmiddels wel verbeterd is.

    Ik herinner me ook de enorme hoeveelheid water -en sportdrankpunten. En ik heb dus te veel sportdrank gedronken. Ik was er dus helemaal misselijk van geworden.

    Ik moet zeggen dat ik de medailles van Disney stiekem mooier vind…

    Het is wel grappig van het finishen. Dit was mijn eerste marathon (hopelijk niet de laatste) en ik beeldde me altijd in hoe emotioneel ik over de finish zou komen. Maar ik was zo kapot, ik voelde helemaal niks! Mijn hartslag ging ook niet meer omhoog. Alles was op.

  4. oktober 26, 2017 / 12:46

    Ooooohhhhh ZOVEEL kriebels nu!!

  5. Rianne
    oktober 26, 2017 / 13:14

    Ooooh de kriebels nu, niet normaal! Ik ben dan ook zo’n emo trut die hiervan ook al emotioneel wordt, kan je nagaan hoeveel ik ga huilen tijdens en na de marathon. ?
    En ik sta in het oranje startvak, dus ik denk dat ik keihard ga genieten van het uitzicht!
    Bedankt voor de tips!

  6. Karen
    oktober 26, 2017 / 13:35

    Sinds dat ik jou volg, is de New York marathon mijn ultieme hardloopdoel. Ooit gaat hrt gebeuren en tot die tijd volg ik jou gewoon!

  7. xAmberc
    oktober 26, 2017 / 13:36

    Het klinkt bij sommige stukje meer alsof je men verteld juist niet te gaan lopen. Maar op een of andere manier geef je mij het gevoel alsof ik het zelf mee maak of meegemaakt heb, ik heb nog nooit een (halve)marathon gelopen. Een marathon lopen staat sowieso op mijn bucketlist, Maar in New York een marathon lopen staat zeer hoog!

  8. oktober 26, 2017 / 13:37

    Nu al kippenvel bij het lezen van je post! Wat moet dat dan zijn als ik ook effectief door New York loop?!

  9. Rosan
    oktober 26, 2017 / 13:37

    Leuk stukje!
    En vooral dat je na de marathon nog een marathon moet oef ik denk dat je de eerste keer dan wel even schrikt….

  10. Marjolein
    oktober 26, 2017 / 15:30

    Natuurlijk staat de New York marathon op mijn bucketlist, maar ja of dat ook zo blijft na mijn eerste marathon die ik 8 april in Rotterdam ga lopen? Deze week begon mijn trainingsschema van 24 weken die mij goed voorbereid aan de start moet brengen. Ik haal zoveel motivatie uit dit soort blogs, ga dus met plezier mijn tempotraining vanavond afwerken.

  11. Talea Kuiper
    oktober 26, 2017 / 17:31

    Super handig deze weetjes en ik bof dus dat ik een oranje startnummer heb. Had eerlijk gezegd geen idee hoe dat nu zat met al die verschillende startvakken. Het komt nu wel heel dichtbij hoor! Tot over ‘n weekje op Schiphol?

  12. Anke
    oktober 26, 2017 / 17:52

    Kan echt niet meer wachten om dat vliegtuig in te stappen! Ik ben zo benieuwd hoe het isom dit daadwerkelijk mee te maken.. Je maakt het wachten er zo niet makkelijker op ;)

  13. oktober 26, 2017 / 18:09

    Veel nuttige en herkenbare tips. Zou er nog een aan willen toevoegen: Kleed je niet te warm! De kou voor de start is geen graadmeter. Als het zonnig wordt en temperatuur boven pakweg 12 graden zijn shirt en korte broek meer dan genoeg. Ik schrik altijd van de truien, broeken en jacks die onnodig veel zweet genereren. Zelfs bij die ijzige wind in 2014 toen je benen op de Verrezano Bridge letterlijk onder je vandaan geblazen werden. En verder vooral genieten van de geweldige entourage!

    PS Bij mijn start in 2004 draaiden ze ‘Somebody told me’ van The Killers. Nummer dat ik nooit meer los kan zien van die marathon.

  14. Nina
    oktober 26, 2017 / 18:09

    Leuk artikel!! En het staat zeker op mijn bucketlist om ooit de New York marathon te lopen. Veel succes met jouw marathon straks Annemerel!

    X

  15. Leonie
    oktober 26, 2017 / 19:51

    Heerlijke tips, ik ben zooo benieuwd naar volgend weekend :-).

  16. oktober 26, 2017 / 20:02

    Heeeeel veel succes!! Ik sta je aan te moedigen vanuit Brooklyn Fort Greene. Wat mij betreft de leukste plek ;)
    En wat tof dat Casey ook mee doet! Die wil ik natuurlijk ook spotten! Ja het publiek is zo opgetogen, dat is zo leuk om mee te maken.
    En die Verazano Bridge: wij reden er dit weekend langs, wat een enorme brug is dat, respect voor de renners want die brug is nog maar het begin!
    Het weer: daar moet je nog even niet naar kijken hoor, dat kan nog zo veranderen!!

  17. Ilse
    oktober 26, 2017 / 21:52

    New York staat zeker nog op mijn Bucketlist om te lopen!

  18. Aimee
    oktober 26, 2017 / 22:07

    Super leuk om te lezen! Ik heb nu nog meer zin in die marathon (als dat nog kon)!

  19. Anouk
    oktober 26, 2017 / 22:08

    Ik lees super graag je blog maar comment eigenlijk nooit, nu vroeg me af waarom je je apple watch niet meer gebruikt. Misschien is het leuk om een soort van updated apple watch review te schrijven? Ik weet dat je al eerder over je apple watch geschreven hebt maar ben benieuwd wat je er nu van denkt. Ik twijfel namelijk ook om er een te kopen :)
    Verder wil ik nog even zeggen dat ik je blog en dagelijks vlogs echt super vind!
    Liefs,

  20. Nicole
    oktober 27, 2017 / 12:58

    Hi Annemerel,

    Wat een leuk stuk! Vriendin van mij en ik willen volgend jaar ook graag met de TUI club meerennen in New york! Hopelijk doe jij dan ook weer mee :)

    Succes en bedankt voor de tips!

  21. Jill
    oktober 27, 2017 / 13:43

    Wat een fijn stuk! Na de halve marathon van Amsterdam begint het ook echt te kriebelen. Ik hoop dat ik volgend jaar ook mijn eerste marathon kan lopen en het liefst natuurlijk in New York! Heel veel succes alvast!

    xx

  22. Kenzo
    oktober 27, 2017 / 17:19

    Nummer 48 – so true! “Welcome to the Jungle – Guns ‘n Roses” vanaf Colombus Circle voor het allerlaatste stukje! Heerlijk! Geniet ervan en pak em!

  23. Lianda
    oktober 28, 2017 / 15:05

    Ohh zo super gaaf!!
    Zeker op mijn bucketlist, maar eerst mijn eerste marathon -> Rotterdam 2018! Whoeeeh.

  24. Anouk
    november 1, 2017 / 13:52

    Vorig jaar gelopen vrijwel elk punt herken daarom met tranen gelezen!!! Idd nr van 1e marathon (Rotterdam) zal ik nooit vergeten en van NY ook nooit!!!

    Zelf.kwam ik Ronald waterreus tegen een selfie gemaakt met hem!

    Kika-coach Victor zei Keep the horses in the barn… goed aan die opdracht gehouden met mijn negatieve split!! Liep op de HM 2:26 en ik eindig met 4:51!! Publiek droeg mij maar de finish!!

  25. Joanne
    november 1, 2017 / 16:36

    Bucket list !
    Alleen nieuwsgierig… Heb jij zelf een startbewijs gekocht en vlucht en verblijf zelf geregeld of met een organisatie geweest.

  26. Pieter
    november 2, 2017 / 22:40

    Annemerel, wat een mooi stuk heb je geschreven. Als echte verslaafde aan deze marathon ga ik hem morgen voor de 10e maal lopen. De meeste tips heb je wel genoemd. Een heel belangrijke nog: wij Nederlanders gaan wat vrijer om met autoriteiten. Doe dat vooral niet als je aanwijzingen krijgt voor of tijdens de marathon. Eenmaal zag ik dat dat leidde tot het innemen van het startnummer. Dan kun je dus meteen naar huis. Blijf gewoon relaxed, dan komt het voor elkaar!