5 tips om blaren tijdens het hardlopen te voorkomen

Sponsored – Als ik voor iedere blaar die ik in mijn leven gehad heb een euro gekregen zou hebben, was ik nu waarschijnlijk miljonair. Ik heb ‘moeilijke’ voeten en een ‘gevoelige’ huid. Oh en ik loop regelmatig afstanden langer dan twintig kilometer, dat vinden voeten ook niet altijd even leuk. Ik ben door schade en schande wijs geworden en weet na elf jaar hardlopen hoe ik de meeste blaren kan voorkomen. Ik deel mijn wijsheid graag met jullie.

 1. Koop je schoenen in de juiste maat. Klinkt logisch, maar geloof me het vinden van schoenen die niet alleen in de lengte maar ook in de breedte de juiste maat hebben is lastiger dan gewoon je maat aanklikken op internet. Op plekken waar schoenen te krap zitten kunnen blaren ontstaan, maar tegelijkertijd kan er ook teveel frictie ontstaan als je schoenen net iets te groot zijn. Het kopen van de juiste maat schoen is dan ook essentieel.
 2. Draag goede sokken. Draag sportsokken en kies voor naadloze modellen, zodat er niet onnodig extra frictie veroorzaakt kan worden. Ik was lange tijd fan van hele dunne sokjes, maar heb de laatste tijd juist vaak het idee dat iets dikkere sportsokken mijn voeten beter beschermen. Een tip die ik ook vaak gekregen heb is om twee paar sportsokken te dragen, om zoveel mogelijk frictie te voorkomen. Lijkt mij wel wat warm, maar is wellicht het proberen waard.
 3. Verzorg je voeten. Lijkt een inkoppertje, maar ik maak deze fout ook nog steeds regelmatig dus is denk ik wel essentieel om te vermijden. Knip je nagels op tijd, niet té kort, maar wel kort, want wanneer je teennagels te lang zijn kunnen ze vervelend in naastgelegen tenen gaan prikken wat voor kleine wondjes kan zorgen. Tijdens het lopen is je bloed warm en stroomt dat lekker goed door, wat voor complete bloedbladen in je schoenen kan zorgen. BEEN THERE (te vaak). Ook is het belangrijk dat je je voeten regelmatig insmeert met een verzorgende crème, als de huid van je voeten droog is hebben blaren ook meer kans. Haal tot slot niet te veel eelt bij, want dat eelt zit er niet voor niets, het beschermd je voeten tegen blaren. Haal dus alleen het ergste eeltweg.
 4. Zorg dat je voeten droog blijven. Als het regent kan dit knap lastig zijn, geef ik toe, maar natte voeten en schoenen zorgen sneller voor blaren. Ik draag in de regen vaak de Nike schoenen met shield, die zijn waterafstotend. Adidas heeft schoenen met Gore-Tex die er voor moeten zorgen dat je voeten minder nat worden in de regen. Door zweet kun je voeten ook nat worden tijdens het hardlopen, sportsokken zijn vaak gemaakt van materiaal waardoor vocht beter wordt afgedreven. Ook om deze reden draag je sportsokken tijdens het hardlopen.
 5. Voorkom Frictie. Ik weet zelf precies waar ik blaren krijg als ik twintig kilometer of meer ga hardlopen. Ik loop wat naar binnen (overpronatie), waardoor de buitenzijde van mijn grote tenen vaak de klos zijn. Als ik op schoenen loop die speciaal geschikt zijn voor mensen die overproneren, krijg ik onder mijn voet, op de plek waar het overpronatieblok zit, ook blaren. Dat is een van de redenen dat ik die schoenen niet graag draag (de andere reden is dat ze vaak iets zwaarder zijn, wat me niet sneller maakt). Als je weet waar je blaren kunt gaan krijgen kun je van te voren ook iets op deze plek plakken om de blaren te voorkomen. Hansaplast heeft bijvoorbeeld Anti-druk patches, die kun je op maat knippen en op de plek plakken waar je in het verleden vaak blaren gekregen hebt. Super handig.

Toch onverhoopt een blaar gekregen? Om pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen kun je een blarenpleister gebruiken. Bijvoorbeeld de blaarpleisters van Hansaplast. Deze bevatten een hydrocolloïde technologie. Deze technologie zorgt er voor dat een kussentje wordt gevormd op de blaar. Hierdoor is de blaar beschermd tegen druk en wrijving. Daarnaast is de omgeving die door de technologie gecreëerd wordt optimaal voor het genezingsproces van de blaar en wordt verdere beschadiging van de blaar voorkomen. Het gelkussen absorbeert vocht uit de blaar en zorgt voor een kussentje dat direct de pijn verlicht.

De pleisters zijn snel aan te brengen en voelt als een tweede huid, die ook tijdens het sporten en douchen goed blijft zitten. Hierdoor betekent een blaar niet meteen een week niet kunnen hardlopen (of hardlopen met heel veel pijn). Je kunt blaarpleisters ook preventief gebruiken op plekken waar je vaak blaren krijgt.

De blaarpleisters zijn verkrijgbaar bij de (online) drogist en apotheek. Consumenten Adviesprijs is €4,99 (voor de blaarpleister groot).

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben en als jij nog iets toe te voegen hebt, dan hoor ik het graag.

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. Rianne
  augustus 2, 2017 / 09:24

  Ik krijg eigenlijk nooit blaren met hardlopen *klopt even heel hard af*, maar mocht ik ze nu door de langere duurlopen wel gaan krijgen dan ga ik die anti-druk patches proberen.
  Waar ik wel standaard last van heb is m’n teennagel naast m’n grote teen.. nagels zijn niet te kort en niet te lang en toch heb ik hier standaard last van. Ik voel het altijd pas na het lopen en dan wordt het zo erg dat mijn hele teen pijn gaat doen.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 2, 2017 / 10:16

   Jaaa die teen naast mijn grote teen is bij mij ook een probleem (en bij mijn zusje trouwens ook). Die nagel valt er bij mij echt super vaak af, twee keer per jaar of zo. Ik heb hier nog niet echt een oplossing voor gevonden.

   • Rianne
    augustus 2, 2017 / 11:23

    Ja echt vervelend hè. Als ik een oplossing vind zal ik het je laten weten, maar ik ben er bang voor..

 2. Ilse
  augustus 2, 2017 / 15:37

  Ik heb gelukkig niet zoveel blarenleed maar handig die pleisters die je er van te voren op kunt plakken!

 3. augustus 3, 2017 / 11:12

  Oh blaren daar kan ik over mee praten! Lees: verkeerde maat schoenen, iets te lange nagels, verkeerde sokken, natte sokken noem de redenen maar op. En ik heb een klein beetje een uitstekend hielbeen wat zorgt voor blaren in nieuwe schoenen, maar ook in no time gaten in nieuwe schoenen… Zo zonde. Maar ik had nog twee tips. Ik gebruik bij nieuwe schoenen vaak Compeed stick, dit smeer je op het blaargevoelige gebied en legt er een soort laagje over. Ik heb er goede ervaringen mee. Ik neem hem trouwens ook wel eens mee met een lange duurloop in korte broek, als het dan onderweg gaat schuren tussen mijn bovenbenen smeer ik het er op.
  En tip twee is misschien een gekke, maar het werkt. Draag je hardloopsokken binnenstebuiten en dan links aan rechts, en rechts aan links. Op deze wijze zijn ze zo naadloos mogelijk en krijg je zo weinig mogelijk wrijving op je huid. Succes!