30 dingen die ik over mezelf (en de wereld om mij heen) leerde voor mijn 30ste

Vandaag word ik dertig. Een leeftijd die vijf jaar geleden nog hopeloos bejaard leek. Een leeftijd die me precies een jaar geleden nog kippenvel bezorgde. Een leeftijd die ik de afgelopen maanden volledig geaccepteerd hebt en waar ik zelfs wel een beetje zin in had. Dertig, ik ben er klaar voor.

? ‘You can not cheat sleep’. Productiever (denken te) zijn door te besparen op slaap is nooit een goed idee. Een bepaalde periode gaat dit goed, maar ik heb gewoon acht uur slaap nodig als ik goed wil functioneren.

? Een goed ontbijt is het halve werk. Als ik ’s ochtends ontbijt met twee wraps met ei en avocado ben ik OK tot lunchtijd. Wanneer ik de dag begin met twee pannenkoeken met Nutella heb ik de hele dag trek in zoetigheid.

? Ik heb niet veel mensen om me heen nodig. Ik vind het fijner om een kleine groep vrienden te hebben waar ik lief en leed mee deel, dan een groot netwerk aan halve-relaties.

? Het liefst zou ik iedereen te vriend houden, het liefst krijg ik alleen maar positief commentaar. Maar dat kan gewoonweg niet. Een voorbeeld. Van de zomer waren wat vlog-kijkers teleurgesteld omdat ik ineens zo ‘gezond’ at. De volgende keer liet ik in een vlog mijn Nutella-pot zien en toen kreeg ik het verwijt dat ik mijn topatleten-project niet serieus nam omdat ik te ongezond at. Mensen hebben altijd wel een mening en je kunt onmogelijk naar de pijpen van ieders mening dansen. Het belangrijkste is dat jij jezelf recht in de spiegel (of het schermpje van je vlogcamera) aan kan kijken.

? Je kunt allerlei grootse plannen en tijdschema’s hebben, maar negen van de tien keer loopt het toch allemaal net iets anders. Je daar zorgen overmaken is niet alleen dodelijk vermoeiend, maar ook totaal onzinnig. Zoveel mogelijk genieten en leven in het moment.

?Als zelfstandondernemer zijn er altijd periodes drukker dan andere. Op het moment dat ik in een drukke periode zit, verlang ik vaak naar wat rust, wat minder op mijn bord. Op het moment dat er daadwerkelijk wat minder op mijn bord ligt maak ik me zorgen over ‘de toekomst van mijn bestaan’. Ik heb nog niet echt de oplossing gevonden om me op beide momenten geen zorgen te maken, maar ik heb het in ieder geval geconstateerd.

? Je hoeft niet de beste van de beste te zijn om gelukkig te kunnen zijn. Op de middelbare school wilde ik hoofdredacteur van Vogue worden. Niet de Nederlandse uitgave (die toen nog niet eens bestond), maar van de Amerikaanse. Ik zag dat als het ultieme. Afgezien van het feit dat mijn gevoel voor mode (en mijn liefde voor mode) helemaal niet zo bijzonder uitmuntend was, snap ik nu ook niet meer zo goed waarom ik dacht dat alleen het beste goed genoeg zou zijn. Natuurlijk haal ik nog steeds geluk uit zakelijke successen, maar de dingen die me echt gelukkig maken zijn mooie momenten met dierbaren.

? Genieten is belangrijker dan succes, maar om te kunnen genieten heb je wel af en toe succes nodig.

? Twee glazen witte wijn is genoeg. En drie is de absolute max. Het is het niet waard.

? De strijd aangaan met acné is nooit een goed idee. Hoe meer je strijdt, hoe groter de reactie. Met rust laten en producten met zo min mogelijk ingrediënten is het enige dat van tijd tot tijd helpt.

? Hardlopen kan verslavend werken. Maar de verslaving is pas problematisch op het moment dat je geblesseerd raakt. Zorg dus dat dat niet gebeurt.

? Coldplay maakt de beste muziek van de 21ste eeuw.

? Vergelijk jezelf niet teveel met anderen. De enige die je kunt veranderen dat ben jij zelf. Wat anderen doen, daar heb jij (in de meeste gevallen) geen invloed op.

? Je bent heel goed in alleen zijn, maar als je de juiste persoon gevonden hebt, dan is dingen samen doen toch net iets leuker.

? Niet de beste van de groep zijn, of sterker nog, misschien wel altijd achteraan de groep lopen, is niet het einde van de wereld. Dat iemand anders beter is dan jij, maakt jouw prestaties niet minder goed. Trek jezelf op aan die ander, leer van ze. Een goed voorbeeld hiervan is mijn trainingsgroep bij Olympus. Ik ben steevast de laatste die over de finish komt tijdens de intervallen op de training. Op slechte dagen kan ik daar best van balen. Maar in plaats van niet meer mee te lopen, probeer ik iedere training beter te worden.

? Je ouders zien alles. Ook al heb je ze al twee weken niet gezien. Ze kennen je beter dan jijzelf.

? De Amsterdamse grachten op met je auto is nooit een goed idee. Niet alleen betaal je de hoofdprijs om er te parkeren, het is een dolhof aan straatjes waar je al dan niet in mag rijden, er staat altijd wel een verhuiswagen stil waardoor je achteruit moet (of ontzettend lang moet wachten) en je bent er nog nooit vrolijker van geworden.

? Tien minuten eerder van huis gaan scheelt een heleboel ellende. De stress van het ‘bijna niet op tijd komen’ in de ochtend, speelt later op de middag nog steeds een rol door hoofdpijn te veroorzaken.

? Het op tijd doen van je administratie scheelt een heleboel stress en het valt eigenlijk altijd wel mee.

?  Een paar apps waarmee je financiële zaken kunt regelen op je telefoon scheelt een heleboel gedoe. Met je zorgverzekering app kun je super makkelijk factureren declareren (drie klikken op je scherm en je hebt een paar dagen later het geld binnen), in Mijn DUO kun je precies zien hoeveel geld je ze nog verschuldigd bent (bijna klaar!) en op tijd je creditcard factuur betalen vergeet je een stuk minder vaak wanneer je de ICS App op je homepagina van je iPhone hebt staan (en dat scheelt dan weer een heleboel ellende).

? Anonieme nummers moet je eigenlijk gewoon nooit opnemen. 9 van de 10 keer is het een energiebedrijf dat je een of ander ‘mega interessante deal’ probeert te verkopen. Mijn motto? Als het belangrijk is dan sturen ze wel een mail of brief.

?  26 keer per dag het weerbericht vernieuwen zorgt er niet automatisch voor dat het weer verbetert.

? Een werkdag zonder to-do-lijstje voelt aan het eind van de dag nooit zo goed als een werkdag mét to-do-lijstje (aangenomen dat er ook daadwerkelijk wat van dat lijstje is afgestreept gedurende de dag).

? Zonnebrand is je beste vriend. Ook al vind je jezelf knapper als je gebruind bent en verbrand je nooit.

? Een kledingstuk waar je direct een gevoel bij hebt (maar misschien wat kostbaarder is), maakt je een stuk gelukkiger dan tien waarbij je ‘het gevoel’ niet hebt (en een kledingstuk kopen is een stuk beter voor de wereld, dan tien, mits het kledingstuk in kwestie niet van slangenleer of bont gemaakt is natuurlijk).

? Heet water met verse gember is fantastisch.

? Krachttraining is eigenlijk best wel leuk en het resultaat (zowel fysiek als optisch) is misschien nog wel leuker.

? Geduld is een schone zaak en word in veel gevallen beloond.

? Het valt eigenlijk altijd wel mee. De fase waarin je er tegenop ziet is vaak zwaarder dan wanneer het daadwerkelijk aan de hand is. Dat geldt voor vrijwel alles. Hardlopen in de regen, een dag lang administratie doen, dat moeilijke gesprek.

? 30 worden betekent misschien een paar grijze haren en wat (lach)rimpels rond mijn mond, het is niets om bang voor te zijn. Ik ben dankbaar dat ik de leeftijd überhaupt heb weten te behalen en besef heel goed dat ik daarmee alleen al van geluk mag spreken. Vandaag vier ik het leven.

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. Anouk
  mei 12, 2019 / 12:20

  Gefeliciteerd! (Richting de) 30 bracht mij ook veel rust en zelfacceptatie. Het is prima zo! Leuk om je na zoveel jaar nog steeds te volgen. Onze levens verschillen enorm, ik ben moeder van bijna drie meiden, maar ik vind het heerlijk om te lezen over lekker veel sport en vrijheid. Those were the days… :) nog veel meer mooie jaren en een fijne dag vandaag

 2. Rosan
  mei 12, 2019 / 12:34

  Gefeliciteerd dat je een fijne dag mag hebben.
  Lees toch wel wat bekende dingen grappig zeker die weer app en maar denken dat t helpt :)

 3. Daisy
  mei 12, 2019 / 12:59

  Gefeliciteerd!! En geniet van deze dag! Wat een mooie inzichten heb je opgedaan, ik word blij van dit lijstje ❤

 4. Kim
  mei 12, 2019 / 14:03

  Gelukkige verjaardag! Geniet volop van alles wat op je pad komt!

 5. Mieke
  mei 12, 2019 / 14:13

  Gefeliciteerd met je 30e verjaardag. Het is een prachtige leeftijd. X

 6. Merel
  mei 12, 2019 / 14:23

  Goede eindconclusie! :-) Gefeliciteerd!!

 7. Julia
  mei 12, 2019 / 14:40

  Mooi lijstje Annemerel! Gefeliciteerd met je verjaardag!

 8. Teha
  mei 12, 2019 / 15:21

  Zo zeg. Jij hebt veel geleerd al. Op de volgende wijze jaren!
  Hartelijk gefeliciteerd?

 9. Marije
  mei 12, 2019 / 17:51

  Wat een prachtig lijstje! Van harte met je 30ste!
  Helaas zit een blessure in een klein hoekje. Ik probeer het ook te voorkomen, maar helaas vandaag (mijn allereerste ooit) DNF op de marathon. Blessure opgelopen. Helaas.

 10. mei 12, 2019 / 18:12

  Mooie lijst Annemerel! En gefeliciteerd met je 30 jaar! Welkom bij de club ;)

 11. mei 12, 2019 / 18:29

  Dit lijstje illustreert precies waarom jij (en je blog) zo ontzettend leuk en authentiek zijn. Gefeliciteerd lieve Annemerel, ik hoop dat je een heerlijk weekend heb gehad! <3

 12. Renske
  mei 12, 2019 / 18:40

  Die laatste ???? Het is indd heel mooi dat je de leeftijd mag behalen !!

 13. Anita te Gussinklo
  mei 12, 2019 / 19:53

  Van harte Gefeliciteerd Annemerel.
  Een hele fijne en gezellige dag.

 14. Fren
  mei 12, 2019 / 20:52

  Van harte gefeliciteerd! Mooi lijstje :).

 15. mei 13, 2019 / 09:26

  Nog gefeliciteerd! Mooi lijstje :) Het lijkt mij verschrikkelijk om in Amsterdam auto te rijden, haha. En jammer dat het verversen van het weerbericht inderdaad niet werkt.

  Liefs,
  Marloes

 16. Sophia
  mei 13, 2019 / 10:26

  Leuk! Én herkenbaar als mede 30er :-)

 17. Jolin
  mei 13, 2019 / 14:58

  Hoera! Hoera! Happy B-day!

  Nice words, nice list ❤️ Zo herkenbaar! En ja na 26x weerbericht het vernieuwen wordt het niet opeens mooi weer helaas, er zijn dus meer mensen die dit doen ?

 18. Desiré
  mei 14, 2019 / 12:49

  Alsnog gefeliciteerd! ik ben 2 weken geleden 40 geworden.. ohhh ook al zo’n mijlpaal! maar genieten doe ik er van, het is allemaal niet zo vanzelfsprekend dat je dit gewoon maar even mee mag maken. Goed om te zien dat jij het ook doet.. geniet er van als dertiger, het zijn topjaren :D